Εάν έχετε εγκαταστήσει ποτέ έναν email client ή μια εφαρμογή, θα συναντήσετε σίγουρα τους όρους POP και IMAP. Θυμάστε ποια επιλογή επιλέξατε και γιατί; Αν δεν είστε σίγουροι για το ποιοι είναι αυτοί οι όροι και πώς επηρεάζει το καθένα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, αυτό το άρθρο θα σας διαφωτίσει. Θα σας εξηγήσουμε πώς δουλεύουν τα POP και IMAP και θα σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ποιο ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.
Το IMAP είναι συντομογραφία για το Internet Message Access Protocol,, ενώ το POP μεταφράζεται στο Post Office Protocol. Με άλλα λόγια, και τα δύο είναι πρωτόκολλα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σας επιτρέπουν να διαβάζετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τοπικά χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι τα Outlook, Thunderbird, Eudora, GNUMail ή (Mac) Mail.
Το αρχικό πρωτόκολλο είναι POP 1. Δημιουργήθηκε το 1984 ως μέσο λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από απομακρυσμένο διακομιστή. Το IMAP2 σχεδιάστηκε το 1986 για να επιτρέψει απομακρυσμένη πρόσβαση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είναι αποθηκευμένα σε απομακρυσμένο server. Ουσιαστικά, η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο πρωτοκόλλων είναι ότι το POP κατεβάζει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το server για μόνιμη τοπική αποθήκευση, ενώ το IMAP τα αφήνει στο server και απλά αποθηκεύει προσωρινά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τοπικά3. Με άλλα λόγια, το IMAP είναι μια μορφή cloud αποθήκευσης.
Πώς συγκρίνουμε το POP με το IMAP;
Συγκρίνουμε τα δύο πρωτόκολλα εξετάζοντας τις βασικές λειτουργίες τους.
Ροή εργασίας POP:
- Σύνδεση στο διακομιστή.
- Ανάκτηση όλων των μηνυμάτων.
- Αποθηκεύστε τοπικά ως νέα αλληλογραφία.
- Διαγραφή μηνύματος από διακομιστή *.
- Αποσύνδεση.
* Η προεπιλεγμένη συμπεριφορά του POP είναι η διαγραφή αλληλογραφίας από το διακομιστή. Ωστόσο, οι περισσότεροι clients POP παρέχουν επίσης την επιλογή να αφήσουν ένα αντίγραφο του ληφθέντος μηνύματος στον διακομιστή.
Ροή εργασίας IMAP:
- Σύνδεση στο διακομιστή.
- Λήψη του ζητούμενου περιεχομένου χρήστη και προσωρινή αποθήκευση σε τοπικό επίπεδο, π.χ. λίστα νέων μηνυμάτων, περιλήψεις μηνυμάτων ή περιεχόμενο των ρητά επιλεγμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Επεξεργασία των τροποποιήσεων που γίνανε από το χρήστη, π.χ. τη σήμανση του μηνύματος ως διαβασμένο, τη διαγραφή μηνυμάτων κλπ
- Αποσύνδεση.
Όπως μπορείτε να δείτε, η διαδικασία που ακολουθείται στην περίπτωση του IMAP είναι λίγο πιο πολύπλοκη από το POP. Ουσιαστικά, οι δομές φακέλων και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποθηκεύονται στο server και διατηρούνται μόνο τοπικά αντίγραφα. Συνήθως, αυτά τα τοπικά αντίγραφα αποθηκεύονται προσωρινά. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να τα αποθηκεύσετε μόνιμα.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του POP;
Όντας το αρχικό πρωτόκολλο, το POP ακολουθεί την απλουστευμένη ιδέα ότι μόνο ένας χρήστης θα έχει πρόσβαση στο server και ότι τα μηνύματα είναι καλύτερα αποθηκευμένα τοπικά. Αυτό οδηγεί στα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
- Τα mails αποθηκεύονται τοπικά, δηλαδή είναι πάντα προσβάσιμα, ακόμη και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο.
- Η σύνδεση στο Internet είναι απαραίτητη μόνο για την αποστολή και τη λήψη αλληλογραφίας.
- Εξοικονόμηση χώρου αποθήκευσης στο server.
- Δυνατότητα να αφήσουμε αντίγραφο των mail μας στο server.
- Ενοποίηση πολλών λογαριασμών email και servers σε ένα φάκελο εισερχομένων.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του IMAP;
Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, το IMAP δημιουργήθηκε για να επιτρέπει την απομακρυσμένη πρόσβαση σε mails που είναι αποθηκευμένα σε απομακρυσμένο server. Η ιδέα ήταν να επιτρέπεται σε πολλούς χρήστες να διαχειρίζονται το ίδιο φάκελο εισερχομένων. Έτσι, αν συνδεθείτε από το σπίτι σας ή από τον υπολογιστή εργασίας σας, θα δείτε πάντα τα ίδια emails και τη δομή των φακέλων αφού είναι αποθηκευμένα στο διακομιστή και όλες οι αλλαγές που κάνετε στα τοπικά αντίγραφα συγχρονίζονται αμέσως στο διακομιστή.
Ως αποτέλεσμα, το IMAP έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
- Το mail αποθηκεύεται σε απομακρυσμένο διακομιστή, δηλαδή είναι προσβάσιμο από πολλές διαφορετικές τοποθεσίες
- Απαιτείται σύνδεση στο Internet για πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
- Ταχύτερη επισκόπηση, καθώς μόνο οι κεφαλίδες μεταφορτώνονται μέχρι να ζητηθεί ρητά το περιεχόμενο.
- Το backup γίνεται αυτόματα εάν η διαχείριση του server είναι σωστή.
- Εξοικονόμηση τοπικού χώρου αποθήκευσης.
- Επιλογή τοπικής αποθήκευσης αλληλογραφίας.
Ποιο είναι το καλύτερο πρωτόκολλο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για μένα;
Προφανώς, εξαρτάται από τις ανάγκες σας και πιθανότατα ήδη θα ξέρετε τι ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωση σας.
Επιλέξτε POP εάν …
- Θέλετε να έχετε πρόσβαση στην αλληλογραφία σας από μία μόνο συσκευή.
- Χρειάζεστε συνεχή πρόσβαση στο email σας, ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα του σύνδεσης Διαδικτύου.
- Έχετε περιορισμένο χώρο αποθήκευσης στο διακομιστή.
Επιλέξτε IMAP Αν …
- Θέλετε να έχετε πρόσβαση στο email σας από πολλές διαφορετικές συσκευές.
- Έχετε μια αξιόπιστη και σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο.
- Θέλετε να λάβετε μια γρήγορη επισκόπηση των νέων mails ή των mails που βρίσκονται στο διακομιστή.
- Ο τοπικός σας χώρος αποθήκευσης είναι περιορισμένος.
- Ανησυχείτε για τo backup των emails σας.
Αν δεν έχετε ακόμη αποφασίσει, επιλέξτε το IMAP. Είναι το πιο σύγχρονο πρωτόκολλο, σας επιτρέπει να είστε πιο ευέλικτοι και τα mails θα γίνονται αυτόματα backup στο server. Επιπλέον, ο αποθηκευτικός χώρος του server δεν αποτελεί πρόβλημα σήμερα και εξακολουθείτε αν θέλετε να αποθηκεύσετε σημαντικά emails σε τοπικό επίπεδο.
Επίλογος
Τι πρωτόκολλο χρησιμοποιείτε; Μήπως το ένα πρωτόκολλο σας ταιριάζει καλύτερα από το άλλο; Έχει η δημοτικότητα των web-based υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως το Gmail, εξαλείψει το δίλημμα μεταξύ POP και IMAP από το ευρύ κοινό; Πείτε μας τις απόψεις σας στα σχόλια.
Παραπομπές:
- Post Office Protocol (el.wikipedia.org) ↩
- Internet Message Access Protocol (el.wikipedia.org) ↩
- pop vs imap (makeuseof.com) ↩
Πολύ κατατοπιστικό !!
Ωραίο το άρθρο! Βέβαια στη δουλειά με το inbox των 50MB το POP μάλλον μονόδρομος είναι…
Σου δίνουν 50 ολόκληρα ΜΒ και παραπονιέσαι 😂😂😂;
Ε ναι, πως αλλιώς θα μας έστελναν συνημμένα των 45MB? 😂😂😂
Σχετίζεται με το server και client που χρησιμοποιεί κανείς. Μπορείτε να έχετε POP και να μη διαγράφονται τα μηνύματα στο remote (default συνήθως). Μπορείτε να κάνετε sync σε IMAP οπότε να έχετε όλα τα μηνύματα και local (default συνήθως). Σε κάθε περίπτωση IMAP⊃POP.
Στο POP μπορεις να εχεις πολλους χρηστες με την επιλογη “Leave copy to server for x days”
Πολύ χρήσιμο άρθρο, είμαι φοιτητής σε τμήμα πληροφορικής στην Αθήνα κι μου έδωσε με απλό κι περιεκτικό τρόπο να καταλάβω την διαφορά των δύο πρωτοκόλλων, Ευχαριστώ πολύ!
Χαίρομαι πολύ που σε βοήθησε !