Στο παρόν άρθρο θα δούμε έναν ακόμη τρόπο να στέλνουμε τα email μας με ασφάλεια και χωρίς την παρεμβολή αδιάκριτων βλεμμάτων. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του Tutanota, ενός open source mail service που κοντράρει στα ίσα το κραταιό στην κατηγορία ProtonMail.
Τι είναι το Tutanota;
Το Tutanota είναι ένας πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με άλλα λόγια είναι ο πάροχος εκείνος που καθημερινά δέχεται και στέλνει τα emails σας. Ετυμολογικά[^1] προέρχεται από τα λατινικά και συγκεκριμένα από τις λέξεις “tuta” και “nota” που σημαίνει “ασφαλής μήνυμα”.
Το Tutanota είναι ένα ελεύθερο και ανοικτού κώδικα[^2] κρυπτογραφημένο λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το επιχειρηματικό του μοντέλο αποκλείει την απόκτηση χρημάτων μέσω διαφήμισης και στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές και συνδρομές Premium. Κατά τον Μάρτιο του 2017, η Tutanota κατάφερε να έχει πάνω από 2 εκατομμύρια χρήστες.
Το project έχει έδρα το Αννόβερο της Γερμανίας και παρέχει end-to-end encryption ανάμεσα σε μηνύματα που στέλνονται μεταξύ των χρηστών της υπηρεσίας Tutanota. Σε παρόχους εκτός Tutanota σου δίνεται η δυνατότητα να στείλεις το email κρυπτογραφημένο και ο άλλος χρήστης να εισέλθει στους server του tutanota με έναν κωδικό που έχεις βάλει να μπορεί να διαβάσει το email που του έστειλες.
Δημιουργία λογαριασμού

Πάμε στο:
Αρχικά, βλέπουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει το Tutanota σε όποιο πακέτο διαλέξουμε. Στο δωρεάν πακέτο έχουμε 1GB αποθηκευτικό χώρο, έναν χρήστη και το domain της Tutanota. Αρκετά ικανοποιητικό ακόμα και για έναν χρήστη που χρησιμοποιεί καθημερινά τα email.

Τα domain της Tutanota δεν μπορούμε να πούμε σε καμιά περίπτωση πως είναι φτωχά καθώς σου δίνει μεγάλη ποικιλία επιλογής.


Μόλις διαλέξουμε το πακέτο που χρειαζόμαστε ήρθε η ώρα να συμπληρώσουμε την φόρμα εγγραφής.

Σε αυτήν την φάση ας αναφέρουμε δύο λογάκια για το Recovery Code. Το συγκεκριμένο κλειδί, μας βοηθάει να έχουμε πρόσβαση στον λογαριασμό μας σε περίπτωση που έχουμε ξεχάσει το κωδικό μας. Σε περίπτωση που χαθεί το recovery code, δεν υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς. Γι αυτό προσοχή σε αυτό το κωδικό να τον αποθηκεύετε και να ξέρετε που είναι. Δεν υπάρχει στο Tutanota επιλογή “Επαναφορά κωδικού”.

Πριν την πρώτη μας σύνδεση, έχουμε την δυνατότητα να κλικάρουμε στο Store Password, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να μην χρειάζεται κάθε φορά να πληκτρολογούμε τον κωδικό και είναι χρήσιμο για προσωπικές συσκευές καθώς το ανοίγουμε αρκετές φορές την ημέρα.

Συγχαρητήρια μόλις εισήλθατε στον Tutanota Client και από εδώ και πέρα είναι στο χέρι σας να ανακαλύψετε όλες του τις δυνατότητες.
Προσωπικές παρατηρήσεις για την χρήση του Tutanota
Από την καθημερινή μου χρήση ως βασικό email πάροχο τον προηγούμενο μήνα σας παρουσιάζω τα θετικά καθώς και τα αρνητικά που συνάντησα.
Θετικά:
- Δημιουργία φακέλων και ταξινόμηση των email.
- Πολύ σημαντικό η δημιουργία επαφών και ακόμα και στην free έκδοση μπορείς να αποθηκεύσεις πολλές πληροφορίες για τον κάθε χρήστη ξεχωριστά και όλα αυτά κρυπτογραφημένα.
- Υπάρχει desktop-app για όλες τις πλατφόρμες (Linux/Windows/MacOS), πράγμα το οποίο μας δίνει μια βολική περιήγηση στις υπηρεσίες της.
Αρνητικά:
- Ακόμα δεν υπάρχει η ελληνική γλώσσα αλλά προσπαθούμε καθημερινά για να βγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ελληνική έκδοση καθώς το project βασίζεται σε εθελοντές μεταφραστές. Αν θέλεις να συμμετάσχεις και εσύ θα βρεις πληροφορίες εδώ
- Σε περίπτωση που στείλεις fully encrypted email, δεν βρήκα την δυνατότητα να δώσεις στον αναγνώστη μία υπόδειξη για το ποιος είναι ο κωδικός ώστε να ανοίξει το email. Πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να έχεις ήδη καθορίσει το κωδικό και να του το έχεις στείλει από πριν.
- Δεν υπάρχει «επιλογή όλων των email«. Για να κάνεις επιλογή όλων τον email πρέπει από μόνος σου να τα επιλέξεις, το οποίο είναι και χρονοβόρο και δύσχρηστο.
Συμπεράσματα
Μετά από έναν μήνα καθημερινής χρήσης μπορώ να πω πως το Tutanota στέκεται καλά στα πόδια του. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι και από τους πιο απαιτητικούς χρήστες. Η μόνη έκδοση που έχω δοκιμάσει είναι η δωρεάν γι αυτό δεν έχω κάποια γνώμη για τα επί πληρωμή πακέτα. Είναι ένα φιλόδοξο ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα project καθώς μέσα σε ένα μήνα έχουν κάνει αλλαγές και έχουν προσθέσει πράγματα που πριν γράψω το άρθρο έλειπαν όπως για παράδειγμα η σημείωση αδιάβαστων email μέσα σε φακέλους.
Επίλογος
Οι προγραμματιστές έχουν όρεξη και η κοινότητα μεγαλώνει καθημερινά. Όποιος ενδιαφέρεται να δοκιμάσει κάτι καινούριο και να φύγει από τα μάτια της Google, της Yahoo ή της Microsoft είναι μια καλή επιλογή. Προσωπικά, πιστεύω πως το πιο δύσκολο σε όλη αυτήν την διαδικασία είναι πως να εξηγήσεις στους άλλους πως γράφεται το Tutanota παρά το πως θα μάθεις να χρησιμοποιείς την εφαρμογή καθώς είναι πολύ απλή για όλους.
Παραπομπές
[^1]: Tutanota (wikipedia.org)
[^2]: Tutanota : Αποθετήριο κώδικα (github.com)
Φιλική παρατήρηση.
Ο τίτλος του άρθρου είναι “Στείλτε κρυπτογραφημένα emails εύκολα με τη βοήθεια του Tutanota”, αλλά στο άρθρο δεν αναφέρετε ο τρόπος αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων παρά μόνο κάποιες πληροφορίες για το Tutanota και πως να δημιουργηθεί λογαριασμός. Προτείνω να γίνει “μέρος 2” και να δείχνει τον τρόπο αποστολής κρυπτογραφημένων email.
Το tutanota στέλνει πάντοτε κρυπτογραφημένα mails.
Τα σπάει το έχω 1+ χρόνο στην άκρη σαφώς domain tutamail όχι tutanota ;) Τώρα τελευταία το app τέλειο!
Κρυπτογραφημένα είναι όλα τα mails μεταξύ tutanota χρηστών, αν το μήνυμα σταλεί σε χρήστη π.χ. gmail, τότε θα διαλέξεις ή όχι κρυπτογράφηση ή κρυπτογράφηση με έναν προ-συμφωνημένο κωδικό (η άλλη πλευρά θα πρέπει όπως λες να τον γνωρίζει).
Σε σχέση με το protonmail επίσης, του λείπουν τα labels, και η εφαρμογή σε android μοιάζει λίγο «φτωχή» και δεν κλειδώνει.
Το tutanota επίσης είναι το μοναδικό από όσα δοκίμασα (yahoo, gmail, protonmail), που δεν έστειλε το mail του server του σπιτιού μου με αποστολέα π.χ. user@example.com στα spam (echo «testing» | mailx -s «Test» user@tutanota.com). Σε gmail δεν το βρήκα ούτε στα spam.
Και μια ερώτηση: Αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το tutanota με το sendmail, ορίζοντας κάτι ανάλογο του smtp.gmail.com στο πεδίο SMART_HOST.
Συμπληρωματικά:
1. Το Tutanota δεν υποστηρίζει OpenPGP (εν αντιθέσει με το ProtonMail)
2. Δεν υποστηρίζει (απ’ όσο ξέρω) IMAP για 3rd party clients (πχ Thunderbird) – εν αντιθέσει με το ProtonMail (στην Premium έκδοση).
3. Κάθε Confidential (encrypted) Email που στέλνει κάποιος στον ίδιο χρήστη, ακυρώνεται με την αποστολή του επόμενου Email. Δηλ. Αν στείλω ένα encrypted email στον JohnGavr@example.com και αμέσως του στείλω άλλο ένα, το πρώτο που του έστειλα ακυρώνεται είτε έχει προλάβει να το δει είτε όχι. Βρίσκεται σε ισχύ πάντοτε το τελευταίο απεσταλμένο. Αυτό είναι άλλοτε καλό, άλλοτε άβολο. Ισχύει μόνο για τα κρυπτογραφημένα.
Έχει όμως,
1. Καλύτερες τιμές (σε σχέση με το PM στην Premium έκδοση)
2. Φανατικούς (απ’ ότι φαίνεται) developers.
3. F-Droid (Google Free)
4. Προοπτική
Το Tutanota δεν στέλνει πάντοτε κρυπτογραφημένα μηνύματα (επειδή αναφέρθηκε σε άλλο σχόλιο). Ναι, αυτή είναι η προεπιλογή αλλά ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να στείλει με κωδικό (κρυπτογραφημένο) ή χωρίς κωδικό (απλό). Μπορεί επίσης να αλλάξει αυτή την προεπιλογή από τις ρυθμίσεις.
Κατά τη γνώμη μου, είναι μια αξιόλογη προσπάθεια που αξίζει κανείς να την παρακολουθεί, ακόμη ίσως και να συνεισφέρει, όμως αυτή τη στιγμή το ProtonMail υπερτερεί.
Ωραίες και χρήσιμες παρατηρήσεις ! Σε ευχαριστώ