Στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε την διανομή Solus, καθώς είναι μια rolling release διανομή και είναι ανεξάρτητη δηλαδή δεν βασίζεται πάνω σε κάποια άλλη. Αξίζει τον κόπο, είναι μια ακόμα διανομή από το σωρό ή ένα project που αξίζει της προσοχής μας;

Γιατί Solus;

Σαν γνήσιος δοκιμαστής διανομών έτσι και αυτήν την φορά έψαχνα να βρω μια rolling release διανομή καθώς με τις γνώσεις που έχω ως τώρα δεν μπορώ να στήσω τον βασιλιά τον rolling διανομών που φυσικά είναι το Arch Linux. Μετά από μία αναζήτηση κάποιων rolling release διανομών ήμουν ανάμεσα στο Solus και το OpenSUSE Tumbleweed. Προτίμησα το Solus καθώς είναι ανεξάρτητη διανομή όπως προανέφερα και κοιτάζω με κακό μάτι τα .rpm πακέτα.

Τι είναι το Solus

Το Solus είναι μια ανεξάρτητη και rolling release διανομή Linux. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την μια είναι μια διανομή που δεν βασίζεται σε κάποια άλλη ενώ από την άλλη  θα έχετε πρώτοι τα τελευταία πακέτα του συστήματος και των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε. Το slogan της διανομής είναι “Install Today, Updates forever” και σε ελεύθερη μετάφραση “Εγκατέστησε σήμερα, αναβάθμισε μια ζωή”.

Είναι μια διανομή που εστιάζει καθαρά σε Desktop χρήση για Gaming, browsing, multimedia και αποφεύγει να είναι γενικού σκοπού όπως ίσως άλλες διανομές.

Το Solus μπορείς να το βρεις εδώ.:

Advertisements

Γραφικό Περιβάλλον διανομής

Solus 2
Γραφικό Περιβάλλον Budgie

Τα επίσημα γραφικά περιβάλλοντα της διανομής είναι το Budgie, που δημιουργήθηκε από τους ίδιους (και είναι περήφανοι γι’ αυτό), το Gnome και το Mate.

Διαχειριστής Πακέτων

Solus 3
Eopkg διαχειριστής πακέτων

Ο διαχειριστής πακέτων της διανομής είναι ο eopkg που και αυτό είναι δικιά τους δημιουργία καθώς είπαμε ότι είναι ανεξάρτητη διανομή. Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το τερματικό για εγκατάσταση πακέτων, οι βασικές εντολές για την χρήση του eopkg μπορείτε εύκολα να τις βρείτε στο επίσημο site και συγκεκριμένα εδώ.

Hardware Problems

Solus 4
Hardware Drivers

Σε περίπτωση που μετά την εγκατάσταση δεν έχετε εγκατεστημένη την ασύρματη κάρτα δικτύου σας ή της κάρτας γραφικών υπάρχει η εφαρμογή Hardware Drivers που ανιχνεύει και σας ενημερώνει για το ποια πακέτα χρειάζεται να εγκαταστήσετε, τα επιλέγετε και είστε έτοιμη. Μια μικρή παρατήρηση, σε αυτό το βήμα χρειάζεστε σύνδεση στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά στο αν μπορεί να εγκατασταθεί σε παλιά μηχανήματα, από ότι με ενημέρωσε ο Salih το έχει εγκατεστημένο σε ένα laptop Fujitsu Siemens του 2003 με AMD Turion CPU και ΑΤΙ Mobility Radeon GPU και 2GB RAM και δουλεύει αξιοπρεπώς.

Αξίζει τελικά;

Ύστερα από κάποιες μέρες δοκιμής θα προσπαθήσω να περιγράψω γιατί να χρησιμοποιήσουμε Solus.

  • Εύκολη εγκατάσταση.
  • Αξιοπρεπής διαχειριστής πακέτων χωρίς πολλά πολλά και με ωραία γραφική απεικόνιση.
  • Μία διανομή χωρίς περιττές εφαρμογές απλή και κομψή και ταχύτατη.
  • Rolling Release γιατί μου αρέσει να έχω τα τελευταία πακέτα.
  • Εάν παίζετε παιχνίδια στο Steam, η διανομή είναι βελτιστοποιημένη από τους δημιουργούς του Solus για να αποδίδει τα μέγιστα.

Για να είμαι και δίκαιος δεν θα μπορούσα να αναφέρω μόνο τα θετικά, φυσικά υπάρχουν και αρνητικά όπως και σε όλες τις διανομές.

  • Ο διαχειριστής πακέτων αν και αξιοπρεπής ορισμένες φορές κρασάρει αλλά υπάρχει και το θετικό γεγονός ότι λαμβάνει τακτικές αναβαθμίσεις.
  • Το Budgie που δοκιμάζω έχει κάποια σκοτεινά σημεία που με δυσκόλεψαν αλλά προσπαθούν και σε αυτό για το καλύτερο.

Η αλήθεια είναι πως είναι μια διανομή που προς το παρόν με κρατάει γερά και δεν με κάνει να θέλω να την αλλάξω. Οπότε σαν ένα τελικό πόρισμα πιστεύω πως το Solus είναι για όλους αλλά υπό τις προϋποθέσεις της αρεσκείας του καθενός.