Μόλις ανακοινώθηκε η νέα έκδοση του, Raspberry Pi 4 με νέα χαρακτηριστικά που το κάνουν ακόμα πιο ισχυρό και συμβατό με νέες οθόνες διατηρώντας όμως χαμηλά την τιμή του σε σχέση με αυτά που προσφέρει. Ας δούμε σχετικές λεπτομέρειες του νέου Raspberry Pi 4

Raspberry Pi 4 Model B

Ενώ είχε ανακοινωθεί ότι πριν το 2020 δεν θα δούμε νέο Raspberry Pi, εν τούτης το Raspberry Foundation ανακοίνωσε την διαθεσιμότητα της νέας έκδοσης.

Πάμε πρώτα στην ουσία του ζητήματος που είναι τα νέα χαρακτηριστικά του Raspberry Pi 4 σε σχέση με το Raspberry Pi 3 είναι :

  • 1.5GHz quad-core 64-bit ARM Cortex-A72 CPU (~3× επιδόσεις)
  • 1GB, 2GB, ή 4GB LPDDR4 SDRAM
  • Gigabit Ethernet
  • Dual-band 802.11ac ασύρματη κάρτα δικτύου
  • Bluetooth 5.0
  • 2x USB 3.0 and 2x USB 2.0 ports
  • Dual monitor υποστήριξη, έως 4K ανάλυσης οθόνες
  • VideoCore VI graphics, που υποστηρίζουν OpenGL ES 3.x
  • 4Kp60 hardware decode για HEVC video
  • Συμβατότητα με τα προηγούμενα Raspberry Pi
Raspberry Pi 4: Έως 4GB RAM με υποστήριξη δύο οθονών 4K

Όπως γίνεται αντιληπτό μιλάμε πλέον για έναν μικρο-υπολογιστή άξιο για καθημερινό Web Browsing, ταινίες, μουσική αλλά και άλλα πολλά που έχουμε κατά καιρούς γράψει στα σχετικά άρθρα.

Advertisements

Τιμές διάθεσης του νέου Raspberry Pi

Η τιμές διάθεσης από την «μαμά» εταιρεία, σχετίζεται με τις επιλογές μνήμης Ram του Raspberry Pi 4 που θα διαλέξουμε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που προσφέρουν διαφορετικές επιλογές χωρητικότητας μνήμης. Φυσικά διατηρούν την κλασσική τιμή των $35 για το βασικό μοντέλο (entry-level):

Οπότε η λιανική τιμή του μπορεί να διαφέρει ανάλογα από που θα το αγοράσετε και ξεκινάνε:

  • 1GB από $35
  • 2GB από $45
  • 4GB από $55

Η Raspberry Foundation διευκρινίζει ότι έχουν κατασκευάσει περισσότερα μοντέλα του Raspberry Pi 4 με 2GB RAM και ότι θα προσαρμόσουν την παραγωγή με την πάροδο του χρόνου καθώς θα μελετήσουν ποιο είναι η πιο δημοφιλές μοντέλο.

Βελτιωμένα χαρακτηριστικά του Raspberry Pi

Έχουν διατηρήσει το μέγεθος σχετικά ίδιο με το παλιό Raspberry Pi 3 με ελάχιστες τροποποιήσεις για να υποστηρίζονται τα νέα χαρακτηριστικά.

Παροχή ρεύματος

Το Raspberry Pi 4 αντί για micro-USB πλέον διαθέτει USB-C για υποδοχή τροφοδοσίας. Αυτό υποστηρίζει ένα επιπλέον 500mA ρεύματος, διασφαλίζοντας ότι διαθέτουμε 1.2A για συσκευές USB, ακόμη και υπό βαρύ φορτίο της CPU.

Έξοδος Βίντεο

Προκειμένου να συμπεριληφθεί η έξοδος διπλής οθόνης διατηρώντας όμως το ίδιο σχεδόν μέγεθος του board, έχουν αντικαταστήσει το HDMI τύπου A (πλήρους μεγέθους) με ένα ζεύγος υποδοχών τύπου-D (micro) HDMI.

Νέα έκδοση του Raspbian

Για το Raspberry Pi 4, το foundation παρέχει ένα αναβαθμισμένο λειτουργικό σύστημα, βασισμένο στην επερχόμενη έκδοση του Debian 10 Buster. Αυτό φέρνει πολλές τεχνικές βελτιώσεις, μαζί με ένα εκτεταμένα εκσυγχρονισμένο περιβάλλον χρήστη και ενημερωμένες εφαρμογές.

Κάποιες συμβουλές για όσους επιθυμούν να πάνε αμέσως με το Raspbian Buster συνιστούν να κατεβάσετε την νέα έκδοση, αντί να αναβαθμίσετε μια υπάρχουσα στην κάρτα μνήμης του Raspberry Pi σας. Αυτό εξασφαλίζει ότι ξεκινάτε με ένα καθαρό λειτουργικό σύστημα Buster. Αν πραγματικά όμως θέλετε να δοκιμάσετε αναβάθμιση, κάντε πρώτα ένα backup.

Ένα αξιοσημείωτο νέο χαρακτηριστικό είναι ότι για το Raspberry Pi 4, αποσύρουν του παλιούς drivers γραφικών που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενα μοντέλα. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιούν το πρόγραμμα οδήγησης Mesa «V3D» που αναπτύχθηκε από τον Eric Anholt στην Broadcom τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της περιήγησης ιστού με επιτάχυνση OpenGL και της επιφάνειας εργασίας, καθώς και τη δυνατότητα εκτέλεσης εφαρμογών 3D σε ένα παράθυρο κάτω από το Χorg. Εξαλείφει επίσης περίπου τις μισές από τις γραμμές κλειστού κώδικα στην πλατφόρμα.

Δείτε και το σχετικό βίντεο:

Παραπομπές