Η Samsung και η Canonical συνεργάστηκαν πριν ένα περίπου χρόνο, σε μια εφαρμογή που επέτρεπε στα κινητά Galaxy να τρέχουν μια πλήρη επιφάνεια εργασίας Linux πάνω από το Android. Δυστυχώς για τους λάτρεις του εγχειρήματος, η Samsung ανακοίνωσε ότι σταματάει την ανάπτυξη του έργου Linux on DeX.

Στην αρχική ανακοίνωσή της Samsung για το Linux on Galaxy, είχε παρουσιάσει το όραμά της για τους προγραμματιστές που θέλουν το Linux όπου και αν βρίσκονται, σε περίπτωση που χρειαστούν άμεσα ένα Desktop περιβάλλον για γρήγορη συγγραφή κώδικα. 

Είχε μάλιστα καταφέρει να το υλοποιήσει και να παρουσιάσει ένα προϊόν το οποίο το είχαμε δει και σε ελληνικά καταστήματα. Ήταν απλό στην χρήση και το μόνο που απαιτούσε ήταν η συσκευή DeX στην οποία κούμπωνες το Galaxy κινητό και αμέσως μετατρεπόταν σε Linux Desktop συνδεδεμένο φυσικά σε οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι.

Advertisements

Δυστυχώς όμως, η Samsung ανακοίνωσε ότι διακόπτει το πρόγραμμα Linux στο DeX, που συμπίπτει και με την νέα έκδοση του Android 10. Παρά τις σαφείς δυνατότητες του Linux on DeX, ειδικά για τους προγραμματιστές, η Samsung έστειλε emails στους κατόχους του DeX, ανακοινώνοντας την διακοπή του προγράμματος. Όπως αναφέρει στο σχετικό email:

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη του Linux on DeX Beta. Η ανάπτυξη του Linux on DeX ήταν χάρη στο ενδιαφέρον των πελατών και στην πολύτιμη ανατροφοδότηση. Δυστυχώς, ανακοινώνουμε το τέλος του beta προγράμματος μας και δεν θα παρέχουμε πλέον υποστήριξη για μελλοντικές εκδόσεις του και των συσκευών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Linux στο DeX δεν θα υποστηρίζεται στο Android 10 Beta. Μόλις ενημερώσετε τη συσκευή σας στο Android OS 10, δεν θα μπορείτε να πραγματοποιήσετε επαναφορά της έκδοσης σε Android Pie. Αν αποφασίσετε να ενημερώσετε τη συσκευή σας με το Android 10 Beta, συνιστούμε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας πριν από την ενημέρωση.

πηγή: Samsung discontinues ‘Linux on DeX’ program, removing support w/ Android 10 , 9το5Google

Αν και μια διαφορετική προσέγγιση,το Linux on DeX μπαίνει και αυτό στο χρονοντούλαπο των αποτυχημένων εγχειρημάτων που έφεραν το Linux σε κινητά.

Παρόμοιες εφαρμογές με το Linux on DeX είναι διαθέσιμες, και συγκεκριμένα το Linux Deploy (απαιτείται root) και το UserLand, αλλά αυτές οι εφαρμογές δεν είναι τόσο απλές όσο ήταν το Linux on DeX

Παραπομπές: