Οι κατά τον κόσμο Linux Enthusiasts ήθελαν πάντοτε να έχουν το αγαπημένο τους λειτουργικό στην παλάμη του χεριού τους. Όπως και στους υπολογιστές επιθυμούσαν ζωντάνια, παραμετροποίηση και τη δυνατότητα να κάνουν ότι θέλουν με το τηλέφωνο τους. Παρότι δεν αρνείται κανείς ότι ότι υπήρξαν αρκετά Linux κινητά τηλέφωνα, αυτά δεν είχαν και την καλύτερη αποδοχή από τους χρήστες.

linux-kinita-tilefona-smartphone

Κάποιοι μπορεί να διαφωνήσουν, ισχυριζόμενοι ότι το Android βασίζεται στον Linux πυρήνα αλλά οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι δεν εννοούμε αυτό.

Ας δούμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα Linux κινητά τηλέφωνα που δεν τα κατάφεραν στην αγορά των smartphones.

BQ Aquaris E5 και Meizu Pro 5

Ubuntu-phone

Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2015, το BQ Aquaris E5 ήταν το δεύτερο Linuxοτηλέφωνο που κυκλοφόρησε με το Ubuntu Touch λειτουργικό σύστημα. Με οθόνη 5 ιντσών και 1.3 GHz quad-core επεξεργαστή της Mediatek. Είχε 1 GB RAM και 16GB αποθηκευτικό χώρο.

Για Linux κινητό τηλέφωνο του 2015 δεν ήταν κάτι το εντυπωσιακό. Αν και το selling point υποτίθεται θα ήταν το λειτουργικό Ubuntu Touch, δεν κατάφερε και πολλά. Το UI ήταν αρκετά εντυπωσιακό και εκτιμήθηκε από πολλούς ανθρώπους της βιομηχανίας. Διατέθηκε επισήμως σε λίγες Ευρωπαϊκές χώρες όπου το Ubuntu ήταν δημοφιλές.

Αντίθετα το Meizu Pro 5: πιστεύαμε οτι Θα είναι το πρώτο σοβαρό Ubuntu τηλέφωνο. Δυστυχώς όμως ούτε αυτό επιβίωσε.

Προσωπικά είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω το λειτουργικό Ubuntu Phone σε ένα Nexus κινητό και μπορώ να πω ότι δεν έμοιαζε με κανένα άλλο από τα γνωστά λειτουργικά κινητών. Για ένα προϊόν που ήταν σε alpha-beta κατάσταση, ήταν γρήγορο, εύχρηστο και πολλά υποσχόμενο. Δυστυχώς όμως, όπως είχατε διαβάσει τότε στο Canonical: Τέλος το Unity, το Ubuntu Phone/Tablet, το Mir – επιστροφή στο GNOME το project για ένα Ubuntu Linux τηλέφωνο σταμάτησε. Ευτυχώς όμως, όπως συμβαίνει με όλα τα ελεύθερα λογισμικά στην Συνέντευξη με έναν από τους developer του project Yunit (fork του Unity 8) μάθαμε ότι και το desktop (Unity 8) αλλά και το Ubuntu Phone λειτουργικό συνεχίζεται από την κοινότητα.

Firefox OS Phones

firefox-os-phone

Με όραμα να ανταγωνιστεί το Android σε αναπτυσσόμενες χώρες και παρέχοντας φτηνότερα τηλέφωνα, η Mozilla κυκλοφόρησε το Firefox OS, που βασίστηκε στο Linux, στις αρχές του 2013. Αρκετοί κατασκευαστές το υιοθέτησαν και ξεκίνησε αρκετά καλά. Τα Firefox-Phones θα ανταγωνιζόταν τα φτηνότερα Android τηλέφωνα και θα είχαν τις πιο βασικές εφαρμογές και υπηρεσίες.

Το πρόβλημα ήταν ότι οι εφαρμογές ήταν όλες HTM5/javascript και απαιτούσαν σύνδεση στο internet. Σε αναπτυσσόμενες όμως χώρες, η διασύνδεση στο internet είναι «πολυτέλεια» και όχι κάτι αυτονόητο με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα να πέσει σε κενό οπότε και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει μια θέση στην αγορά και οι πωλήσεις ξεκίνησαν να πέφτουν. Έτσι η Mozilla σταμάτησε το project στα μέσα του 2016.

Samsung Tizen

Tizen

Το Tizen ήταν η απόπειρα της Samsung να δημιουργήσει ένα Linux Based λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές. Υπήρχαν φήμες ότι η Samsung σκεφτόταν να αντικαταστήσει και επισήμως το Android με το Tizen OS αλλά αυτό δε συνέβη ποτέ.

Αντί αυτού η Sansung κυκλοφορεί το Tizen σε low-end συσκευές που δεν πούλησαν και πολύ. Το project Tizen δεν είναι νεκρό αλλά λαμβάνοντας υπόψη το τωρινό market share του Android, φαίνεται απίθανο η επιτυχία του Tizen να γίνει ποτέ mainstream. Συγκεκριμένα η Samsung φαίνεται να το ενσωματώνει σε κάποιες Smart τηλεοράσεις της.

Φυσικά όπως διαβάσατε στο άρθρο: Η Samsung παρουσιάζει το Ubuntu στο Samsung Galaxy μέσω DeX φαίνεται ότι δεν έχει παρατήσει το όλο εγχείρημα να φέρει το Linux στα κινητά.

Nokia N900 – Το Debian κινητό

nokia-n900-debian

Το Nokia N900 ήταν το λατρεμένο κινητό των απανταχού Debian χρηστών μιας και βασιζόταν στο λειτουργικό Maemo. Το Maemo βασιζόταν στο Debian και το N900 κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου του 2009 στις ΗΠΑ και σε 9 Ευρωπαικές χώρες.

Δυστυχώς η συνέχεια δεν ήταν αισιόδοξη. Το 2010 είχε ανακοινωθεί ότι το Maemo θα συνενωθεί με το MeeGo λειτουργικό σύστημα που αναπτυσσόταν υπο την σκέπη του Linux Foundation. Παρόλο που έγινε η συνένωση, τον Σεπτέμβριο του 2011, η Intel και το Linux Foundation ανακοίνωσαν ότι παρατάνε το εγχείρημα με το MeeGo, για να συμπράξουν με την Samsung στο Tizen. Την τύχη του Tizen, την διαβάσατε προ λίγου οπότε το όλο project σταμάτησε.

Salefish OS

sailfish-os-yola

Το Sailfish OS, που αναπτύχθηκε από κοινού από την Jolla την Mer (Sailfish Alliance) και τα μέλη της κοινότητας, αποτελεί συνέχεια του εγκαταλελειμμένου MeeGo, βασισμένου σε Maemo και Moblin. Δυστυχώς αν και το project δεν έχει εγκαταλειφθεί, δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει το κοινό.

Αν και θα βρείτε το Sailfish OS σε smartphone που κυκλοφόρησαν το 2013 από την Jolla, άλλες συσκευές είναι συμβατές χάρη στις προσπάθειες της κοινότητας. Αυτά περιλαμβάνουν τα Google Nexus 5 και 7, το HP Touchpad (το οποίο επίσης τρέχει Android), το OnePlus One, το OnePlus X και το Samsung Galaxy S3. Ορισμένες παλιές συσκευές Nokia θα χρησιμοποιούν επίσης το Sailfish OS.

Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Sailfish OS είναι ότι είναι συμβατό με έναν τεράστιο αριθμό εφαρμογών Android. Για να εγκαταστήσετε το SailfishOS σε κάποια απο τις συμβατές συσκευές, θα χρειαστεί να δείτε οδηγίες για τη συσκευή σας στο π.χ. στ xda-developers.com.

Επίλογος

Παρότι δεν ήταν και οι καλύτερες μέρες για τα Linux τηλέφωνα, υπάρχουν κάποια σημαντικά πράγματα να περιμένει κανείς. Ο λόγος για το Librem 5 Linux phone που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών και αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος, όπως και το Plasma Phone (KDE κινητό). Επίσης η διαφορετική προσέγγιση της Samsung που φέρνει το Desktop Linux στα smartphones της με το “Linux on Galaxy” ίσως να είναι η απάντηση στην παντοκρατορία του Android, έστω και αν και το ίδιο το Android είναι στον πυρήνα του, ένα Linux κινητό τηλέφωνο.

Ένας βασικός λόγος που ένα «καθαρό» Linux τηλέφωνο μπορεί να μην πέτυχε, ίσως να ήταν ότι δεν ήταν ποτέ διαθέσιμα παγκοσμίως αλλά τις περισσότερες φορές σε συγκεκριμένες περιοχές με lower end χαρακτηριστικά.


Παραπομπές: