GtkStressTesting: Παρακολούθηση και stress test της CPU και RAM

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε τις αντοχές του συστήματός σας το GTKStressTesting, είναι μια νέα εφαρμογή ανοιχτού κώδικα ειδικά σχεδιασμένη για την εργασία. Επίσης παρέχει μια γενική επισκόπηση του hardware σας.

Η παρακολούθηση του συστήματος στο Linux είναι αρκετά εύκολη και υπάρχουν κάποιες καλές εφαρμογές εκεί έξω για να βλέπετε τη χρήση της CPU και άλλον υποσυστημάτων (βλέπε htop). Τι γίνεται όμως αν θέλετε να δείτε πόσο αντέχει το σύστημά σας με κάποιες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων;

Ο προγραμματιστής, Roberto Leinardi, ανέπτυξε μια εφαρμογή για αυτή τν δουλειά και ενώ αρχικά το ονόμασε GnomeStressTest, πρόσφατα άλλαξε το όνομα σε GtkStressTesting (πρέπει να απαγορευτεί η ονοματοδοσία των εφαρμογών απο τους δημιουργούς τους/Linux’αδες) . Ο στόχος του GTKStressTesting (GST) είναι να βάλει όλα όσα χρειάζεστε για την CPU, τη μνήμη RAM και τη μητρική, αισθητήρες θερμοκρασίας και πολλά άλλα, σε ένα μοντέρνο παράθυρο εφαρμογής.

Advertisements

Μερικά από τα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν:

  • Δοκιμές αντοχής CPU και μνήμης
  • Δοκιμές σε single και multi-core επεξεργαστές
  • Λεπτομερείς πληροφορίες CPU, RAM, BIOS, Μητρικής, Υλικού κ.α.
  • Παρακολούθηση της χρήσης της CPU, χρήσης μνήμης.
  • Προβολή συχνοτήτων CPU και RAM

Εγκατάσταση του GTKStressTesting

Το GtkStressTesting είναι διαθέσιμο ως flatpak μέσω Flathub οπότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε σε όλες τις διανομές που έχει υποστήριξη το flathub. Όσοι δεν γνωρίζετε τι είναι το flatpak μπορείτε να διαβάσετε ενα παλιότερο άρθρο μας εδώ.

Ο παρακάτω τρόπος εγκατάσταση είναι ίδιος για όλες τις μεγάλες διανομές όπως Arch, Fedora, Linux Mint, openSUSE, Ubuntu, etc). Αν δεν έχετε ρυθμισμένο το σύστημά σας για εγκατάσταση πακέτων flatpak δείτε τις οδηγίες εδώ.If you don’t have Flatpak installed you can find step by step instructions here.

Αφού έχετε ρυθμίσει το σύστημά σας να δέχεται flatpak εφαρμογές, βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει το απομακρυσμένο Flathub στον τρέχοντα χρήστη εκτελώντας το παρακάτω στο τερματικό:

flatpak --user remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Στην συνέχεια εγκαταστήστε το :

flatpak --user install flathub com.leinardi.gst

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μπορείτε να το βρείτε στο μενού εφαρμογών της διανομής σας. Αφού το ανοίξετε, κάντε κλικ στο «Read All» κουμπί για να διαβάσει και όλες τις άλλες πληροφορίες που απαιτούν δικαιώματα διαχειριστή.

GtkStressTesting: Παρακολούθηση και stress test της CPU και RAM

Για να δοκιμάσετε την ανοχή του συστήματός σας (π.χ. αν οι ψήκτρες στο PC διατηρούν χαμηλά την θερμοκρασία) μπορείτε να πατήσετε το κουμπί «Start» αφού επιλέξετε τι είδους stress test θέλετε να κάνει και πόση ώρα να διαρκέσει.

Το GST χρησιμοποιεί το stress-ng (που είδαμε στο Raspberry Pi) που σημαίνει ότι μπορείτε να το τρέξετε και από το τερματικό αν θέλετε με την παράμετρο –debug.

Παραπομπές: GtkStressTesting – Gitlab Repo

Advertisement

6 σκέψεις σχετικά με το “GtkStressTesting: Παρακολούθηση και stress test της CPU και RAM

Add yours

  1. Υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη στο linux από λογισμικό user friendly στα επίπεδα των hardware tools που υπάρχουν για windows. Καλή προσπάθεια το συγκεκριμένο, το οποίο εγκατέστησα εχθές αλλά ~2+ GB για το flatpak είναι τραγική υπερβολή ενώ οι περισσότερες πληροφορίες αντλούνται από τα CLI tools της διανομής και όχι από «πραγματική» επικοινωνία της εφαρμογής με το hardware. π.χ. ό,τι παίρνω από το LM-SENSORS για θερμοκρασίες (σωστές) και μηδενική ένδειξη για τους ανεμιστήρες γιατί ο kernel εξακολουθεί να μην φορτώνει τα σωστά modules για τη μητρική μου (Asus Gaming-F STRIX B350), το ίδιο μου έδωσε και το GTKstressTESTING. Εντάξει πιο ωραία η παρουσίαση από τα άλλα ελάχιστα tools που υπάρχουν, αλλά τελικά μάλλον δεν αξίζει. Το ξέρω ότι δεν φταίει το Linux και οι developers μια που οι κατασκευαστές μητρικών δεν δίνουν drivers για Linux οπότε ό,τι γίνεται είναι από φιλότιμες προσπάθειες τρίτων, αλλά αν θέλουμε τους enthusiasts στην κοινότητα Linux, κάτι καλύτερο πρέπει να γίνει… Πόσο δύσκολο άραγε θα ήταν σε εταιρείες κολοσσούς όπως η Asus να πληρώσουν ελάχιστους devs για να δώσουν σωστά tools και για linux; Δεν είναι θέμα κόστους, είμαι σίγουρος. Είναι θέμα συμφωνιών και πρακτικών κάτω από το τραπέζι για να διατηρήσουν για πάντα το μονοπώλιο η Microsoft και τα Windows. με το αζημίωτο βεβαίως. Μακάρι να υπήρχε λύση.

    1. Δεν ξέρω αν συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, διότι τα super computers GNU/Linux τρέχουν… Οπότε σίγουρα εκεί κάτι θα υπάρχει απλώς δεν το έχουμε υπόψιν μας ή είναι επί πληρωμή…

  2. Όντως, τι το άλλαξε το όνομα ; :P
    Πάντως είναι όντως μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή! Πραγματικά μπράβο του και τον ευχαριστούμε!
    Εγώ προσωπικά με τις τελευταίες εκδόσεις του Gnome σε Debian 10 GNU/Linux πάντως, με πολύ λύπηση βλέπω πως υπάρχουν ορισμένα bugs αρκετά σπαστικά που παλαιότερα δεν είχα κανένα θέμα.

    1. Αυτό συμβαίνει σε κάθε νέα έκδοση. Με το καιρό θα επιλυθούν.

  3. Το Stress Testing με εξέπληξε! Πολύ καλό!
    Για τα υπόλοιπα όποιο modules αγαπάει o kernel!

    1. ΧΑΧΑΑΧΑΧ Είναι όντως βολική εφαρμογή που τα παρουσιάζει όλα σε ένα παράθυρο.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: