Με την λήξη των Windows 7, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προγραμματίζει την σταδιακή μετάβαση των Windows υπολογιστών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε Linux.

Φαίνεται ότι η προσπάθεια της Microsoft να πείσει τις κυβερνήσεις να μεταβούν από Windows 7 σε Windows 10 δημιουργεί την ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.

Όπως και η Κινεζική κυβέρνηση που είχαμε δημοσιεύσει τον περασμένο Δεκέμβριο, έτσι και η Νότια Κορέα αποφάσισε να αντικαταστήσει τα Windows 3.3 εκ υπολογιστών του δημοσίου με Linux.

Ο απόφαση αυτή πάρθηκε για δύο λόγους. Η Νότια Κορέα επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Microsoft και τα Windows και παράλληλα να μειώσει το κόστος αδειών χρήσης λογισμικού.

Advertisements

Όπως δήλωσε ο Choi Jang-hyuk, επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών της Νότιας Κορέας:

«Θα επιλύσουμε την εξάρτησή μας από μια ενιαία εταιρεία μειώνοντας παράλληλα τον προϋπολογισμό με την εισαγωγή ενός λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα».

Choi Jang-hyuk

Επίσης, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα, εφαρμόζοντας τεχνολογίες Cloud ώστε να παρέχουν το λειτουργικό σύστημα ως «Επιφάνεια Εργασίας ως Υπηρεσία» (Desktop as a Service – DaaS) μέσω ενός ιδιωτικού Cloud εικονικών υπολογιστών. Η χρήση του DaaS θα μειώσει τον αριθμό των φυσικών υπολογιστών και έτσι το υπουργείο οικονομικών της Νοτίου Κορέας αναμένει να εξοικονομήσει μέχρι και το 72% του υπάρχοντος κόστους υπολογιστών/συντήρησης και τουλάχιστον 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Οι διανομές Linux που θα δοκιμάσουν σε πιλοτικό στάδιο είναι το Ubuntu Linux 18.04, το Harmonica OS, καθώς και το TMax OS μιας custom Linux διανομής.

Παραπομπές: MS종속 벗자’ 정부 컴퓨터 개방형OS로 전면교체 추진