Σε αυτό το βίντεο θα δούμε την εγκατάσταση και χρήση του virt-manager το οποίο σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε μια γραφική διεπαφή για να δημιουργήσετε εικονικές μηχανές χρησιμοποιώντας το Kernel – based Virtual Machine ( KVM )
Συνήθως, οι περισσότεροι όταν χρειάζονται ένα εργαλείο για να δημιουργήσουν εικονικές μηχανές, είναι πιθανόν να χρησιμοποιούν το Virtual Box ή το VMware. Αυτά φυσικά, είναι εργαλεία τρίτων που παρέχουν τις δικές τους τεχνολογίες virtualization για χρήση σε Linux, όπως για παράδειγμα είχαμε δει σε παλιότερο άρθρο «Πως δοκιμάζουμε λειτουργικά συστήματα χωρίς να πειράξουμε το υπάρχον σύστημά μας«.
Παρόλα αυτά, ο πυρήνας Linux έχει ενσωματωμένη τεχνολογία Virtualization που ονομάζεται KVM και το VirtManager δεν είναι τίποτα άλλο από μια διεπαφή σαν πολλές άλλες που μας δίνουν ένα γραφικό περιβάλλον για την διαχείριση του. Ενώ η χρήση της είναι αρκετά διαδεδομένη σε διακομιστές ιστοσελίδων, VPS κλπ. δεν θα την συναντήσετε συχνά να χρησιμοποιείται για τις καθημερινές δουλειές μας :)
Με το σημερινό μικρό εισαγωγικό βίντεο, θα προσπαθήσω να διώξω την όποια αμφιβολία έχετε για την χρήση του σε desktop υπολογιστές μιας και δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο (από εξωτερικό site) παρά το Κέντρο λογισμικού της διανομής σας.
Να σημειώσουμε εδώ ότι σε αντίθεση με τα VirtualBox και VMware τα οποία σε κάθε αναβάθμιση πυρήνα θέλουν μια αναρρύθμιση οι οδηγοί τους, στην περίπτωση του KVM αυτό δεν συμβαίνει μιας και όπως είπαμε είναι ενσωματωμένο στον πυρήνα.
Στο παρακάτω βίντεο θα δούμε:
- Έλεγχος αν η CPU σας έχει δυνατότητες για Virtualization (99,99% θα έχει… αλλα λέμε τώρα)
- Εγκατάσταση του virt-manager σε Ubuntu (14.04 και άνω)
- Εγκατάσταση των πρόσθετων εξαρτήσεων
- Δημιουργία χώρου για φιλοξενία εικονικών Δίσκων σε φάκελο του χρήστη, έτσι ώστε να αποφύγουμε την χρήση του διαμέρισματος του συστήματος (ειδικά αν έχετε χωρίσει το σύστημα σε / και /home)
- Δημιουργία μιας εικονικής μηχανής, ρύθμιση της RAM και CPU, δημιουργία ενός εικονικού σκληρού δίσκου για το φιλοξενούμενο λειτουργικό σύστημα
- Μερικές χρήσιμες επιλογές (εικονίδιο του virt-manager στην περιοχή ειδοποιήσεων συστήματος, τη λειτουργία πλήρους οθόνης, την παύση και συνέχιση, την αποθήκευση της κατάστασης του εικονικού PC (VM) κλπ.
- Επανατοποθέτηση του αρχείο ISO στο VM μας, έτσι ώστε να μπορείτε να εκκινήσετε και πάλι από το μέσο εγκατάστασης.
Σε θέμα επιδόσεων έχουμε τα ίδια με ένα virtualbox ή υπάρχει βελτίωση;;
Ναι ανάλογα και με την χρήση για την οποία έχεις την εικονική μηχανή, υπάρχει βελτίωση επιδόσεων
Μια χαρά είναι, πολύ καλό, άντε να βρω χρόνο να το δοκιμάσω!!! Θα πρέπει τώρα να τα γυρίσω όλα ότι έχω σε Virt-Manager !!! Αχ σε δουλεία με έβαλες πάλι!!!
Έτσι πρέπει… να ξεβολευόμαστε καμιά φορά :P
Πάρα πολύ ωραίο το παρόν άρθρο σου. Πλήρως απλό και κατανοητό! Πραγματικά μπράβο σου!
Μπράβο σου και που πριν πας να υλοποιήσεις κάτι.. εξηγείς τι έννοιες…!!! ;)
Με βοήθησε να καταλάβω και καλύτερα την ιστορική αναδρομή της εικονοποίησης (virtualization) που μας παρουσιάζει σε άλλο άρθρο ( https://wp.me/pq2ce-f1M )
Δηλαδή, πλέον το τρομερά ωραίο είναι πως ο *πυρήνας* Linux του GNU/Linux συστήματος μας, μας χαρίζει/παρέχει *ενσωματωμένη* την δυνατότητα/λειτουργία να δημιουργούμε εικονικές μηχανές *ακριβώς* όπως το Virtual Box & το VMware. Σωστά;
Δε θα χρειάζονται *εξτρά* προγράμματα όπως τα παραπάνω ώστε να υλοποιούν τρόπους εικονοποίησης (virtualization).
Σημείωση : Μη μπερδεύουμε τη γραφική διασύνδεση, η γραφική διασύνδεση δεν είναι κάτι, ο Virt-Manager απλώς μα δίνει μια γραφική διασύνδεση τίποτα παραπάνω, θα μπορούσαμε όλα να τα κάναμε και μέσω του αγαπημένου τερματικού μας.
Πραγματικά πολύ ωραίο αυτό.. για να δούμε και τις επιδόσεις του.. Τι λένε τα στατιστικά; Τουλάχιστον από θέμα επιβαρύνσεων του συστήματος, πρέπει μάλλον να πηγαίνει καλύτερα από πριν που εγκαθιστούσαμε εξτρά προγράμματα…
Αυτό το χαρακτηριστικό άλλα λειτουργικά συστήματα *δε* το έχουν, σωστά;
Πάντως από την άλλη, απορώ που κατάφεραν να παρέχουν κάτι τέτοιο σε επίπεδο πυρήνα…
και μάλλον να *μην* τον επιβαρύνουν τόσο πολύ. Γιατί μη ξεχνάμε ότι το Linux, αποτελεί τον πυρήνα και πολλών μικρό-υπολογιστών, δεν απευθύνετε μονάχα σε super computer, ή κοινούς επιτραπέζιους ή φορητούς υπολογιστές…
Καλησπερα. Πως ενεργοποιω το drag n drop μεταξυ host & guest?
Δες την επίσημη τεκμηρίωση
http://www.linux-kvm.org/page/9p_virtio
Ti σημαίνει όταν στο kvm-ok η απάντηση είναι INFO: /dev/kvm does not exist
και αν δοθεί sudo modprobe kvm_amd η απάντηση είναι modprobe: ERROR: could not insert ‘kvm_amd’: Operation not supported
(Σε υπολογιστή με ryzen5 2600X κ ubuntu mate 20,04,1)
Θα τσεκάρεις από το UEFI/BIOS σου αν είναι ενεργοποιημένο το Virtualization
ευχαριστώ για την άμεση απάντηση !!!