Η Paragon, γνωστή και στην Ελλάδα για τα λογισμικά backup/restore που διαθέτει, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία φαίνεται ενοχλημένη από την ενσωμάτωση του Microsoft exFAT σε επερχόμενη έκδοση του πυρήνα Linux.

Η Paragon που εκτός από λογισμικά αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς πουλάει και λογισμικά – υπηρεσίες για διάφορα συστήματα αρχείων, εξαπέλυσε έναν χείμαρρο από FUD (Fear, Uncertainty, and Doubt) που μας κάνει να απορούμε αν τελικά έχουμε 2020 ή ήμαστε ακόμα στην δεκαετία του ’90.

Όταν λοιπόν η Microsoft ανήγγειλε τον περασμένο Αύγουστο την υποστήριξη του συστήματος αρχείων exFAT απευθείας στον πυρήνα του Linux, κανένας δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο, η Paragon Software που προφανώς παρακολουθούσε την εξέλιξη του ζητήματος, αμέσως μετά την πρόσφατη συγχώνευση στον κώδικα με την έκδοση του exFAT στον 5.7 Linux από την Microsoft, έδειξε αμέσως την ενόχλησή της από αυτό.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, το οποίο αφορά την παροχή προμήθειας λογισμικών για το exFAT προς την Sagemcom (gateway-modem) για την επερχόμενη σειρά από routers της, που βασίζονται στο Linux, επέλεξε να προλογίσει με FUD (Φόβος, Αβεβαιότητα και Αμφιβολία) καταδεικνύοντας ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν εταιρείες που δεν καταλαβαίνουν το μοντέλο του ανοιχτού λογισμικού στις επιχειρήσεις.

Advertisements

Οι τρεις (υποτιθέμενες) αποτυχίες του ανοιχτού κώδικα σύμφωνα με την Paragon

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος του Arstechnica, ο οποίος έλαβε στο mail του το δελτίο τύπου της Paragon με τίτλο: «Γιατί το μοντέλο ανοικτού κώδικα δεν λειτούργησε σε 3 περιπτώσεις» ήταν κάποια περίεργα παραδείγματα που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ως επιχειρήματα.

Λίγη Ιστορία για το exFAT

Το exFAT (Extensible File Allocation Table) είναι ένα σύστημα αρχείων που εισήχθη από τη Microsoft το 2006 ως βελτιστοποιημένη έκδοση για μνήμες flash, όπως USB flash drives και κάρτες SD. Το exFAT έχει υιοθετηθεί από την SD Association ως το προεπιλεγμένο σύστημα αρχείων για κάρτες SDXC μεγαλύτερες από 32 GiB.

Το exFAT μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις (π.χ. smartphones) που απαιτείται μεγαλύτερο όριο μεγέθους αρχείου από αυτό που υποστηρίζει το πρότυπο σύστημα αρχείων FAT32 (δηλ. πάνω απο 4 GiB).

Το 2013, η Samsung δημοσίευσε έναν ανοιχτού κώδικα driver για Linux ώστε να υποστηρίζεται το exFAT. Στις 28 Αυγούστου 2019 όμως, η Microsoft δημοσίευσε τις προδιαγραφές του exFAT για πρώτη φορά και ένας νέο driver θα συμπεριλαμβάνεται στον πυρήνα του Linux.

Πρώτη περίπτωση: Android

Η Paragon, στο δελτίο τύπου της αναφέρει για την πρώτη περίπτωση στην οποία «απέτυχε» το ανοιχτό λογισμικό:

Ας δούμε πρώτα σε μερικές περιπτώσεις όπου συστήματα αρχείων παρόμοια με exFAT υποστηρίχθηκαν σε παράγωγα Unix και πώς αυτό λειτούργησε από την σκοπιά του ανοικτού κώδικα .

Η πιο υγιής περίπτωση είναι το Android, το οποίο δημιουργεί ένα εγγενές ext4FS container του Linux για την εκτέλεση εφαρμογών από κάρτες flash που έχουν διαμορφωθεί με FAT (υποσημείωση XDA). Αυτό δείχνει την ανικανότητα (ή την απροθυμία) του γίγαντα λογισμικού Google να κάνει τη δική της υλοποίηση υποστήριξης ενός πολύ απλούστερου FAT στον Android πυρήνα.

Η υποσημείωση στο πρώτο τους επιχείρημα, οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα μακροσκελές άρθρο του XDA-developers που εξηγεί την ιστορία των συστημάτων αρχείων για κάρτες SD στο λειτουργικό σύστημα Android. 

Μια εξαιρετικά σύντομη περίληψη του εν λόγου άρθρου: Αρχικά, το Android χρησιμοποίησε το VFAT που είναι για συμβατότητα με το Windows FAT32. Αυτό προκάλεσε δημιούργησε διάφορα ζητήματα – συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ασφαλείας λόγω έλλειψης μεταδεδομένων ασφαλείας σε multi-user περιβάλλοντα. Αυτά τα προβλήματα οδήγησαν την Google να αντικαταστήσει το VFAT με το σύστημα FUSE που ανέπτυξε η Samsung (υποσύστημα αρχείων στο επίπεδο χρήστη / και όχι πυρήνα). Αυτό επέλυσε δύο φορές τα ζητήματα ασφαλείας αλλά οδήγησε σε προβλήματα επιδόσεων. Όσο εύκολο και να είναι το FUSE, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ένα εγγενές σύστημα αρχείων που τρέχει σε επίπεδο πυρήνα.

Η τελευταία αλλαγή σε αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία είναι ότι η Google αντικατέστησε το exFAT-FUSE με το SDCardFS, ένα άλλο έργο που έχει αναπτυχθεί από τη Samsung. Στην πραγματικότητα το SDCardFS δεν είναι ένα πραγματικό σύστημα αρχείων αλλά «ένα περιτύλιγμα» σε επίπεδο πυρήνα που περνά τις API κλήσεις σε ένα σύστημα αρχείων χαμηλότερου επιπέδου.

Όλα τα παραπάνω, όπως αντιλαμβάνεστε δείχνουν την ικανότητα και προθυμία (σε αντίθεση με αυτό που λέει η Paragon) των γιγάντων όπως η Google και Samsung να λύσουν προβλήματα και να τα δώσουν ως ανοιχτό κώδικα. Αν τώρα αναρωτιέστε σε ποιο σημείο έρχεται το κλειστό λογισμικό, σε όλο αυτό, για να σώσει την κατάσταση, η απάντηση είναι απλή: δεν έρχεται πουθενά.

Advertisements

Δεύτερη περίπτωση: macOS

Για την περίπτωση του macOS η Paragon αναφέρει:

Η άλλη περίπτωση είναι το Mac OS – ένα άλλο Unix παράγωγο που εξακολουθεί να μην διαθέτει εμπορική υποστήριξη για τη λειτουργία εγγραφής δεδομένων σε NTFS – υποστηρίζει NTFS μόνο για ανάγνωση. Αυτό φαίνεται παράξενο δεδομένης της ύπαρξης του NTFS-3G για το Linux. Κάποιος μπορεί να ενεργοποιήσει την υποστήριξη εγγραφής, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι τόμοι NTFS δεν θα καταστραφούν κατά τη διάρκεια των εγγραφών.

Το πρόβλημα με αυτό το επιχείρημα της Paragon είναι ότι η υποστήριξη NTFS δεν φαίνεται να είναι μια πραγματική προτεραιότητα για την Apple. Το MacOS Classic δεν είχε καμία υποστήριξη για το NTFS. Ενώ η υποστήριξη NTFS που κυκλοφόρησε μετά το Mac OS X 10.3 «Panther» ήταν, ουσιαστικά μια κληρονομιά από το FreeBSD στου οποίο τον πυρήνα βασίζεται το MacOS.

Όπως σημειώνει η Paragon, το NTFS-3G είναι η σύγχρονη ανοιχτού κώδικα υλοποίηση το οποίο δεν υποφέρει από πιθανά προβλήματα απώλειας δεδομένων και είναι διαθέσιμο για MacOS, καθώς και στο Linux. Οι χρήστες Mac μπορούν να εγκαταστήσουν μια υλοποίηση FUSE του NTFS-3G χρησιμοποιώντας το Homebrew, ενώ όσοι επιθυμούν εγγενή ή σχεδόν εγγενή επίδοση σε ότι αφορά την χρήση του NTFS μπορούν να αγοράσουν μια άδεια χρήσης από το Tuxera. Κάθε άδεια χρήσης των $15 περιλαμβάνει απεριόριστες δωρεάν αναβαθμίσεις και εγκατάσταση σε έως και τρεις προσωπικούς υπολογιστές.

Πιθανότατα αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Paragon εκτός από την πώληση μιας ιδιόκτητης υλοποίησης του exFAT πουλάει και άδειες λογισμικού χρήσης NTFS για Mac. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ακόμα ένα περίεργο επιχείρημα που στην καλύτερη είναι απροσεξία ενώ στην χειρότερη βάζει αυτογκόλ στα δικά της προϊόντα όταν αναφέρεται στο δωρεάν και ανοιχτού κώδικα NTFS-3G.

Τρίτη περίπτωση: SMB

Στην τελευταία περίπτωση η Paragon αναφέρει:

Ένα πρόσθετο παράδειγμα, είναι η ανοιχτού κώδικα υλοποίηση του πρωτοκόλλου SMB. Το Mac OS, καθώς και η πλειοψηφία των κατασκευαστών εκτυπωτών, δεν βασίζονται σε μια λύση ανοιχτού κώδικα, καθώς υπάρχουν αρκετές εμπορικές υλοποιήσεις του SMB ιδιαίτερα όταν απαιτείται εμπορικό επίπεδο υποστήριξης.

Δεν είναι σαφές γιατί η Paragon πίστευε ότι αυτό είναι ένα καλό επιχείρημα έναντι μιας ανοικτού κώδικα υλοποίησης για ένα σύστημα αρχείων. Το SMB (Server Message Block) δεν είναι ένα σύστημα αρχείων αλλά ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας δικτύου που δημιουργήθηκε για τα Microsoft Windows.

Είναι περίεργο το να μην γνωρίζει (παραβλέπει;) η Paragon την εκτεταμένη χρήση της ανοιχτού κώδικα Samba σε εμπορικές λύσεις. Ειδικότερα, η Synology χρησιμοποιεί το Samba για τους NAS διακομιστές (Network Attached Storage), όπως και οι Netgear και QNAP. Η ίδια η Samba.org αναφέρει τις μεγάλες εμπορικές εταιρείες που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Megatrends, Hewlett-Packard, Veritas και VMWare.

Επίλογος

Φυσικά η Paragon για να δικαιολογήσει το κλείσιμο της συμφωνίας για παροχή, εμπορικών λύσεων για το exFAT στην Sagemcom, ίσως να θεώρησε οτι έπρεπε να προέβει σε μια τέτοια εισαγωγή στο δελτίο τύπου που εξέδωσε. 

Εν τω μεταξύ από επιχειρηματικής άποψης, η Sagemcom πιθανώς παίρνει τη σωστή απόφαση να χρησιμοποιήσει μια ιδιόκτητη και δοκιμασμένη υλοποίηση exFAT, μαζί με εμπορική υποστήριξη αφού η επερχόμενη λύση exFAT στο Linux 5.7 που έχει εγκριθεί από την Samsung και είναι πιστοποιημένη από την Microsoft αναμένουμε να είναι διαθέσιμη στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου.

Το τοπίο exFAT θα αναταραχτεί σημαντικά από τη στιγμή που θα μπει στον πυρήνα του Linux μιας και σίγουρα θα δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας στα συμβόλαια της Paragon και κάθε άλλης εταιρείας. Ας ελπίσουμε ότι η Paragon θα αναπτύξει από εδώ και πέρα μια πιο σύγχρονη στρατηγική ανοιχτού κώδικα, όσο έχει ακόμα χρόνο.

Παραπομπές: