Η επιτυχία της προηγούμενης έκδοσης Archon 3.0 ήταν αρκετά σημαντική, και μας ώθησε να εντατικοποιήσουμε την ανάπτυξη της επόμενης έκδοσης 4.0 και να συμπεριλάβουμε νέα χαρακτηριστικά που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε όσους θέλουν ένα vanilla Arch Linux μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο πρώτος ελληνικός Arch Linux Installer επέστρεψε με νέα έκδοση κάνοντας την εγκατάσταση του βασικού συστήματος Arch Linux πιο απλή, χωρίς όμως να καταστρατηγεί τις αρχές της διανομής και βοηθώντας έτσι όλους όσους φοβούνται να δοκιμάσουν το Arch Linux.

Τι είναι ο Archon;

Για όσους δεν ξέρουν τι είναι και πως ξεκίνησε ο Archon (Άρχων – Αρχή) να θυμίσουμε ότι είναι ένα bash script που σκοπός του είναι η Αρχική εγκατάσταση του βασικού συστήματος Arch Linux ενώ το γραφικό περιβάλλον θα πρέπει να το επιλέξει ο χρήστης αν θα μπει η όχι.

Αν ακούτε πρώτη φορά για τον Archon τότε διαβάστε το πρώτο post :

Τι νέο φέρνει η 4.0 έκδοση του Archon

Στη νέα έκδοση 4.0 του Archon θα βρείτε :

 • Προσθήκη χρωμάτων ώστε τα μηνύματα του Archon να είναι πιο ευδιάκριτα
 • Δυνατότητα Dual Boot Arch από δεύτερο δίσκο
 • Δυνατότητα επιλογής ενός από τα 14 Desktop για εγκατάσταση
 • Αναγνώριση και διαχείριση Nvme δίσκων
 • Εγκατάσταση με επιλογή δίσκου αντί για προσδιορισμό διαδρομής
 • Σε περίπτωση που γίνεται εγκατάσταση σε Virtual Machine και επιλεχτεί εγκατάσταση γραφικού περιβάλλοντος γίνεται αυτόματα προσθήκη απαραίτητων libraries
 • Διόρθωση μερικών μικρών bug
 • Ενημέρωση της λίστας με τους νέους Contributors
 • Έλεγχο της ποιότητας του κώδικα με τη χρήση του shellcheck

Επομένως με την νέα έκδοση, όσοι έχετε δυο σκληρούς δίσκους όπου στον πρώτο έχετε Windows ή Linux, θα μπορείτε με τον Archon να κάνετε εγκατάσταση το Arch Linux στον δεύτερο δίσκο και να έχετε dual boot.

Advertisements

Επίσης, ο Archon σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε στο τέλος, ποιο γραφικό περιβάλλον θέλετε να εγκατασταθεί. Ποσά γραφικά περιβάλλοντα προσφέρει το Archon ;

Μπορείτε να επιλέξετε 1 από τα 14 Γραφικά παρακάτω περιβάλλοντα !:

 1. GNOME
 2. Mate
 3. Deepin
 4. Xfce
 5. KDE
 6. LXQt
 7. Cinnamon
 8. Budgie
 9. i3
 10. Enlightenment
 11. UKUI
 12. Fluxbox
 13. Sugar
 14. Twm

«Ναι αλλά …. γιατί δεν έχει ο Archon το «τάδε» γραφικό περιβάλλον ; Τι μας κρύβουν ; ΔΓΙΑΔΟΣΤΑΙ !!1!111»

Αν δεν βρείτε το αγαπημένο σας γραφικό περιβάλλον, ανοίξτε ένα issue ή στείλτε μας ένα pull request με την προσθήκη που κάνατε ακολουθώντας τις οδηγίες της ορθής υποβολής συνεισφοράς. Προσοχή όμως… θα γίνονται αποδεκτά τα αιτήματα (issues, pull requests) ΜΟΝΟ από αυτά τα γραφικά περιβάλλοντα που βρίσκονται στα επίσημα αποθετήρια και όχι απο AUR !.

Τέλος, όσοι διαλέξετε να εγκαταστήσετε ένα από τα 14 Desktop, όταν μπείτε στο γραφικό περιβάλλον, θα χρειαστεί να βάλετε «χεράκι» και να εγκαταστήσετε τις οποίες εφαρμογές χρειάζεστε. Με αλλά λόγια το Desktop στο οποίο θα βρεθείτε θα είναι η Vanilla έκδοση του, όπως δηλαδή αναπτύσσεται upstream.

Τι περιμένετε…. Δοκιμάστε το σε κάποιο Virtual Machine ή σε PC:

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε μια Dual Boot εγκατάσταση Arch Linux όπου στον πρώτο δίσκο ήδη υπάρχει Ubuntu 20.04 ενώ ο δεύτερος δίσκος είναι κενός και άρα εκεί θα γίνει η εγκατάσταση του Arch Linux. Τέλος γίνεται και μια τυπική εγκατάσταση γραφικού περιβάλλοντος.