Archon 4.0 | Εγκατάσταση Desktop και dual boot από δεύτερο δίσκο

Η επιτυχία της προηγούμενης έκδοσης Archon 3.0 ήταν αρκετά σημαντική, και μας ώθησε να εντατικοποιήσουμε την ανάπτυξη της επόμενης έκδοσης 4.0 και να συμπεριλάβουμε νέα χαρακτηριστικά που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε όσους θέλουν ένα vanilla Arch Linux μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο πρώτος ελληνικός Arch Linux Installer επέστρεψε με νέα έκδοση κάνοντας την εγκατάσταση του βασικού συστήματος Arch Linux πιο απλή, χωρίς όμως να καταστρατηγεί τις αρχές της διανομής και βοηθώντας έτσι όλους όσους φοβούνται να δοκιμάσουν το Arch Linux.

Τι είναι ο Archon;

Για όσους δεν ξέρουν τι είναι και πως ξεκίνησε ο Archon (Άρχων – Αρχή) να θυμίσουμε ότι είναι ένα bash script που σκοπός του είναι η Αρχική εγκατάσταση του βασικού συστήματος Arch Linux ενώ το γραφικό περιβάλλον θα πρέπει να το επιλέξει ο χρήστης αν θα μπει η όχι.

Αν ακούτε πρώτη φορά για τον Archon τότε διαβάστε το πρώτο post :

Τι νέο φέρνει η 4.0 έκδοση του Archon

Στη νέα έκδοση 4.0 του Archon θα βρείτε :

 • Προσθήκη χρωμάτων ώστε τα μηνύματα του Archon να είναι πιο ευδιάκριτα
 • Δυνατότητα Dual Boot Arch από δεύτερο δίσκο
 • Δυνατότητα επιλογής ενός από τα 14 Desktop για εγκατάσταση
 • Αναγνώριση και διαχείριση Nvme δίσκων
 • Εγκατάσταση με επιλογή δίσκου αντί για προσδιορισμό διαδρομής
 • Σε περίπτωση που γίνεται εγκατάσταση σε Virtual Machine και επιλεχτεί εγκατάσταση γραφικού περιβάλλοντος γίνεται αυτόματα προσθήκη απαραίτητων libraries
 • Διόρθωση μερικών μικρών bug
 • Ενημέρωση της λίστας με τους νέους Contributors
 • Έλεγχο της ποιότητας του κώδικα με τη χρήση του shellcheck

Επομένως με την νέα έκδοση, όσοι έχετε δυο σκληρούς δίσκους όπου στον πρώτο έχετε Windows ή Linux, θα μπορείτε με τον Archon να κάνετε εγκατάσταση το Arch Linux στον δεύτερο δίσκο και να έχετε dual boot.

Advertisements

Επίσης, ο Archon σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε στο τέλος, ποιο γραφικό περιβάλλον θέλετε να εγκατασταθεί. Ποσά γραφικά περιβάλλοντα προσφέρει το Archon ;

Μπορείτε να επιλέξετε 1 από τα 14 Γραφικά παρακάτω περιβάλλοντα !:

 1. GNOME
 2. Mate
 3. Deepin
 4. Xfce
 5. KDE
 6. LXQt
 7. Cinnamon
 8. Budgie
 9. i3
 10. Enlightenment
 11. UKUI
 12. Fluxbox
 13. Sugar
 14. Twm

«Ναι αλλά …. γιατί δεν έχει ο Archon το «τάδε» γραφικό περιβάλλον ; Τι μας κρύβουν ; ΔΓΙΑΔΟΣΤΑΙ !!1!111»

Αν δεν βρείτε το αγαπημένο σας γραφικό περιβάλλον, ανοίξτε ένα issue ή στείλτε μας ένα pull request με την προσθήκη που κάνατε ακολουθώντας τις οδηγίες της ορθής υποβολής συνεισφοράς. Προσοχή όμως… θα γίνονται αποδεκτά τα αιτήματα (issues, pull requests) ΜΟΝΟ από αυτά τα γραφικά περιβάλλοντα που βρίσκονται στα επίσημα αποθετήρια και όχι απο AUR !.

Τέλος, όσοι διαλέξετε να εγκαταστήσετε ένα από τα 14 Desktop, όταν μπείτε στο γραφικό περιβάλλον, θα χρειαστεί να βάλετε «χεράκι» και να εγκαταστήσετε τις οποίες εφαρμογές χρειάζεστε. Με αλλά λόγια το Desktop στο οποίο θα βρεθείτε θα είναι η Vanilla έκδοση του, όπως δηλαδή αναπτύσσεται upstream.

Τι περιμένετε…. Δοκιμάστε το σε κάποιο Virtual Machine ή σε PC:

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε μια Dual Boot εγκατάσταση Arch Linux όπου στον πρώτο δίσκο ήδη υπάρχει Ubuntu 20.04 ενώ ο δεύτερος δίσκος είναι κενός και άρα εκεί θα γίνει η εγκατάσταση του Arch Linux. Τέλος γίνεται και μια τυπική εγκατάσταση γραφικού περιβάλλοντος.

Advertisement

10 σκέψεις σχετικά με το “Archon 4.0 | Εγκατάσταση Desktop και dual boot από δεύτερο δίσκο

Add yours

 1. Εάν κάνω εγκατάσταση σε εξωτερικό δίσκο η USB stick, το boot που θα βρίσκεται ώστε να έχω my PC on the go;

  Κάτι άλλο που με αποσχολεί. Σε mint Cinnamon έχει γεμίσει ο δίσκος ssd 60gb μόνο με τα updates. Φυσικά και διαγράφω όλες τις προηγούμενες εκδόσεις του kernel.

  Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
  Συνεχίστε δυνατά.
  Πολύ καλό το άρθρο Salih.

  1. Σε αυτή την περίπτωση επειδή θέλεις να μπορείς να βάζεις το USB οποτε θες, τότε το GRUB πρέπει να μπει στο USB. Απλά θα πρέπει να έχεις ρυθμισμένο το PC να ξεκινάει πάντα απο το USB εαν εντοπίσει την ύπαρξή του. Οπότε με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινάει το USB και θα εμφανίζεται το GRUB.

   Στο δευτερο ερώτημα σου υποτεύομαι οτι το timeshift που είναι ενεργό, έχει γεμήσει την δίσκο σου. Δες αυτό τον οδηγό
   1) https://wp.me/pq2ce-gNh

 2. Καλησπέρα.
  Πριν εκφράσω την άποψή μου για το bash-άκι, θέλω να σας πω ένα μεγάλο μπράβο για τη δουλειά σας. Τα άρθρα σας είναι εξαιρετικά, η θεματολογία ευρύτατη και ανεπιφύλακτα συστήνω σε έμπειρους και μη gnu χρήστες να σας διαβάζουν. Ξανά μπράβο. Και βεβαίως ευχαριστώ.

  Θυμάμαι επίσης ένα παλαιότερο θαυμάσιο άρθρο σας για εγκατάσταση arch.
  https://cerebrux.net/2017/06/29/egkatastasi-arch-linux-se-bios-pc/

  Διάβασα το script. Συμφωνώ με την προσέγγιση εγκατάστασης vanilla. Δεν εντόπισα κάποιο λάθος. Σημειώνω ότι δεν είδα ενεργοποίηση ntp. Βεβαίως μπορεί να μου διέφυγε.

  Επίσης δεν είδα ανανέωση keyring. Πολλά μπορούν να συμβούν αν ο επίδοξος «εγκαταστάτης χρησιμοποιήσει παλαιότερο iso.

  Τώρα επί της ουσίας.
  Εσείς καλά κάνατε και φτιάξατε το script, γιατί όχι. Και κάθε επιχειρών καλά κάνει να το χρησιμοποιήσει. Δεν κρίνω κανέναν.

  Φανταστείτε μόνο να επιλέξει κάποιος εγκατάσταση i3.
  Κλάμα !

  Η συμβουλή μου όμως είναι να μην το χρησιμοποιήσει κανένας. Οχι μόνο δεν πρόκειται να μάθει τίποτα αλλά πιθανότατα θα καταλήξει σε ένα γυμνό desktop περιβάλλον. Και νομίζω ότι θα απογοητευτεί. Κατά την ταπεινή μου άποψη δεν θα φταίει η arch. Ισως θα προέτρεπα στην εγκατάσταση manjaro και μετά βλέπουμε.

  Αν κάποιος «βολτάρει» στο arch-forum θα κατανοήσει άμεσα ότι πληθώρα ερωτημάτων δημιουργούνται εξ αιτίας της χρήσης κάποιου script. Που μπορεί να είναι άριστα κωδικοποιημένα.

  Η γνώμη μου για τους arch ενδιαφερόμενους είναι. Μάθετε αγγλικά (χωρίς αυτά δεν γίνεται τίποτα) και ακολουθείστε το arch-wiki.

  Και πάλι μπράβο για τη δουλειά σας.

 3. Συγνωμη για το off topic αλλα αν μπορουσατε να κανετε μια παρουσιαση του qubes os. Ευχαριστω.

  1. Καλησπερα, η διανομή αυτή είναι αρκετά περίπλοκη και απαιτεί χρόνο και αφοσίωση.
   Θεωρώ ότι μια απλή παρουσίαση για το τι είναι, θα ήταν άδικο και για εσάς τους αναγνώστες αφού μπορείτε να βρείτε άπειρες τέτοιες παρουσιάσεις στο Internet.
   Παρόλα αυτά ευχαριστούμε για την πρόταση και συνεχίστε να μας τροφοδοτείτε με ιδέες για άρθρα !

 4. Εγώ θα επιμείνω Salih και ας μη γίνει ποτέ η παρουσίαση! :p
  Όντως, είναι μια περίπλοκη διανομή που χρήζει χρόνο και αξίζει απίστευτη αφοσίωση!
  Τι να πει κανείς γι αυτή τη διανομή! Η διανομή των ακτιβιστών όπως λέω εγώ και όχι μόνο όπως προχωράει!

  Για την digital compartmentalization, το να τρέχεις ταυτόχρονα λειτουργικά, τον Tor σε όλο το σύστημα μέσω Whonix με Qubes… δεν έχω λόγια!!
  Τα είπα αυτά μόνο και μόνο με την αφορμή του/της Pol για να κρατήσω ζεστή την ιδέα της παρουσίασης! Ας γίνει ότι είναι να γίνει ή θα γίνει αυτό που είναι να γίνει; :) :p

 5. Mr Salih δεν παίζει σε άλλους PC. Το usb pc που σου έλεγα πιο πάνω. Δεν ανοίγει καθόλου ή χρειάζεται εγκατάσταση πακέτων για να τρέξει σωστά. Το δοκίμασα σε 5 PC έως τώρα.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: