Η NVIDIA ανακοίνωσε την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας σχεδιασμού επεξεργαστών ARM έναντι $40 δις και αυτό αλλάζει την δυναμική στα κινητά τηλέφωνα, SoC boards, τηλεοράσεις κ.α.

Η κίνηση αυτή της Nvidia, να εξαγοράσει την ARM από την ιαπωνική SoftBank Group, έναντι 40 δισ. δολαρίων, θέτει νέα πλαίσια παγκοσμίως στον ανταγωνισμό που υπάρχει στο πεδίο των ημιαγωγών.

Τρισεκατομμύρια συσκευές ανά τον κόσμο, από κινητά, τηλεοράσεις, μικροσυσκευές, ρομποτικές κατασκευές, SoC Boards αλλά και εξειδικευμένες λύσεις, χρησιμοποιούν επεξεργαστή βασισμένο σε ARM επεξεργαστή. Η εξάπλωση της ARM αρχιτεκτονικής οφείλεται στην ανοιχτή αδειοδότηση (η ARM δεν κατασκευάζει, νοικιάζει την άδεια) για την κατασκευή της από ανεξάρτητους κατασκευαστές (π.χ. Qualcomm -Snapdragon, Mediatek, Samsung, Huawei κ.α.) αλλά και στην ευρεία υποστήριξη που γνώρισε από τον Linux πυρήνα (λόγο κυρίως του Android).

Advertisements

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα συνεχίσουν το ίδιο μοντέλο ανοιχτής αδειοδότησης που έχει η ARM μαζί με την «ουδετερότητα των πελατών» και επιπλέον θα επεκτείνουν τις άδειες της ARM με κάποιες από τις τεχνολογίες της NVIDIA.

«Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου κέντρου έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα του AI και δημιουργία ενός AI υπερυπολογιστή για πρωτοποριακή έρευνα με επεξεργαστές Arm / NVIDIA

πηγη: NVIDIA to Acquire Arm for $40 Billion, Creating World’s Premier Computing Company for the Age of AI

Παρόλα αυτά, η πώληση αυτή βάζει την Apple, η οποία πρόσφατα είχε ανακοινώσει την μετάβαση των iMac και Macbook σε ARM (από Intel), σε θέση εξάρτησης και υπό τον έλεγχο ενός «παίκτη» που κατασκευάζει και επεξεργαστές (κυρίως για GPU).

Πιθανόν η εξαγορά αυτή να αντιμετωπίσει εμπόδια από τις ρυθμιστικές αρχές και τις ανταγωνιστικές εταιρείες της Nividia. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι ολοκληρωμένο, καθώς χρειάζονται χρόνο (εκτιμούνται ότι θα διαρκέσουν 18 μήνες) για να περάσει από εγκρίσεις της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραπομπές: