Μετά τις ανακοινώσεις της RedHat σχετικά με το μέλλον του CentOS, η Oracle σε ένα blog post απαριθμεί τους 3 λόγους για τους οποίους οι χρήστες του CentOS που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, πρέπει να επιλέξουν το Oracle Linux. Φυσικά το CloudLinux και Rocky Linux δεν περιμένουν με άδεια χέρια.

Αναμενόμενη η κίνηση της Oracle, αφού σε σχέση με το fork, Rocky Linux, που ανακοινώθηκε από τον δημιουργό του CentOS, η Oracle έχει εδώ και 14 χρόνια ένα fork του ίδιου του RedHat Enterprise Linux, το Oracle Linux.

Στο blog post τους, αφέρει τους 3 λόγους για τους οποίους θα πρέπει κάποιος να λάβει υπόψιν του την μετάβαση απο CentOS σε Oracle Linux:

  • Δωρεάν για λήψη, για χρήση και διανομή εδώ και 14 χρόνια
  • Συμβατό και βελτιωμένο
  • Σχεδιασμένο για όλους τους τύπους φόρτου εργασίας

Συνοπτικά αναφέρει ότι από το ντεμπούτο του το 2006, το Oracle Linux 4 ήταν εντελώς δωρεάν στη χρήση, με 100% συμβατότητα με το Red Hat Enterprise Linux (RHEL), χωρίς να χρειάζεται να υπογράψετε κάποια άδεια χρήσης με την Oracle και χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσετε τα εμπορικά σήματα σε περίπτωση που θέλετε να το αναδιανέμεται ή να το χρησιμοποιήσετε σε παραγωγικό περιβάλλον σε κάθε τύπου φόρτου εργασίας (x86 και ARM).

Advertisements

Οι τρεις αντικαταστάτες του CentOS

Σύμφωνα με το W3Tech, ενώ το Ubuntu είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στους Linux server με 47,5%, το CentOS είναι δεύτερο με 18,8% και το Debian τρίτο, 17,5% ενώ το RHEL σε μακρινή, τέταρτη θέση με 1,8%.

Εδώ και χρόνια, το CentOS ήταν η επιλογή έμπειρων διαχειριστών Linux που ένιωθαν ελάχιστη ανάγκη για εμπορική σύμβαση υποστήριξης, ενώ το RHEL ήταν αυτό που επέλεγαν οι μεγάλες εταιρείες που ήθελαν την πλήρη υποστήριξη. Τώρα, με την ανακοίνωση ότι το CentOS μετά το 2021 θα αλλάξει πλεύση, χιλιάδες μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες θα πρέπει να αποφασίσουν πως θα κινηθούν.

Αυτό το 18% είναι ένα σημαντικό ποσοστό «κενού» που θα αφήσει το CentOS για το οποίο μοχθούν το Rocky Linux, το CloudLinux OS και φυσικά η Oracle με το Oracle Linux. Έτσι οι τρεις υποψήφιοι διαμορφόνονται ως :

  • Rocky Linux: Κοινοτική πρωτοβουλία η οποία ήδη «μαζεύει» κόσμο και υποδομές για να προλάβει το «τέλος του CentOS» τον Δεκέμβρη του 21. Το αποθετήριο στο Github είναι μεν κενό από κώδικα, αλλά είναι ο χώρος που θα διαμορφωθεί το μέλλον της διανομής.
  • CloudLinux OS: Εταιρική πρωτοβουλία για να κυκλοφορήσουν ένα δωρεάν, ανοιχτού κώδικα, με γνώμονα την κοινότητα, συμβατό fork του RHEL 8 το πρώτο τρίμηνο του 2021 με παράλληλη δημιουργία μιας κοινότητας γύρω από το λειτουργικό σύστημα CloudLinux OS, με το διοικητικό συμβούλιο από μέλη της κοινότητας.
  • Oracle Linux: Υφιστάμενη διανομή στα πρότυπα του Ubuntu όπου η λήψη, χρήση και διανομή του λειτουργικού όπως και τα updates είναι εντελώς δωρεάν.
Advertisements

Από τους τρεις, κάποιος θα έλεγε ότι η Oracle είναι πλεονεκτική σχέση αφού δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα στην διανομή Oracle Linux μιας και υπάρχει ήδη και είναι «δοκιμασμένη» σε διάφορα workloads εδώ και 14 χρόνια. Από την άλλη όμως, η Oracle έχει «κακό παρελθόν» προς κοινοτικές εφαρμογές και έργα ελεύθερου λογισμικού.

Όπως ξέρουμε τα Forks είναι ένα αναπόσπαστο και υγιές κομμάτι του ελεύθερου λογισμικού οπότε οι περισσότεροι θα περιμένουν με ψυχραιμία τις νέες προτάσεις της Red Hat εντός του 2021, για να δουν πως και προς τα πού θα κινηθούν. Όσοι έχουν CentOS 7 είναι τυχεροί αφού δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα πριν το 2024. Όσοι όμως έχουν CentOS 8, σίγουρα έχουν ξεκινήσει να κοιτάνε προς την Oracle, CloudLinux αλλά και τις εξελίξεις στο RockyLinux.

Παραπομπές