Έρευνα: Ποια είναι η δημοφιλέστερη διανομή Linux;

Οι μέρες έχουν περάσει, η σκόνη έχει καθίσει και πλέον κανένας δεν μιλάει για το Linux Mint και το φαινόμενο Distrowatch. Έχουν περάσει περίπου 10 μέρες απο την ανακοίνωση του νέου Linux Mint 12 και το αναλυτικό άρθρο του Κωνσταντίνου «Distrowatch, LinuxMint και Ubuntu cheerleaders?».

Ελπίζω ότι έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα και δεν θα προκύψει κάποια ανούσια κοκορομαχία από αυτά που θα πω και θα δείξω. Χαλαρώστε, εμποτίστε το συμπαντικό Zen στην ψυχή σας και πάμε….

Statistics

Η έρευνα που έχω κάνει, σκοπό έχει την παρουσίασή των εργαλείων που χρησιμοποιούμε για την συλλογή δεδομένων «ΔΗΜΟΦΙΛΙΑΣ»  (ή τρεντιάς, αγγλιστί ) τα οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση στατικού χαρακτήρα αλλά δυναμικού. Με άλλα λόγια, τα δεδομένα είναι δυναμικά και μπορεί να αλλάζουν ανά μήνα και ανάλογα την περίοδο που τα χρησιμοποιείτε.

Πρόλογος

Το Ubuntu παρά του ότι συνεχίζει να «ενοχλεί» με την δημοτικότητά του, είναι αναμφισβήτητα το τρίτο δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως μετά το Windows και MacOS. Πόσο όμως δημοφιλές είναι ; Πόσο αυτό αλλάζει και άλλαξε μέχρι τώρα ; Ως η μόνη διανομή Linux με δικό της γραφικό περιβάλλον (Unity) κερδίζει ή χάνει έδαφος με τις εμφανισιακές αλλαγές που έφερε ;

Στα παραπάνω και ίσως μερικά άλλα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να δούμε πως τα πηγαίνει το Ubuntu σε σχέση με τις υπόλοιπες διανομές.Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε είναι τα παρακάτω:

  • DistroWatch
  • Alexa
  • Google Page Rank
  • Google Trends
  • Trendistic
  • FaceBook Shares
  • BlogPulse

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα εργαλεία όμως τα παραπάνω είναι νομίζω αρκετά σε αριθμό για να έχουμε μια συνολική εικόνα. Πρέπει να τονίσουμε ότι τα παραπάνω δίνουν ποσοτικά δεδομένα δημοφιλίας και όχι δεδομένα για τον αριθμό χρηστών της διανομής. Όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο «Πόσοι είναι οι χρήστες Linux παγκοσμίως» αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να το πετύχουμε με δεδομένα που συλλέγονται από διάφορες Web στατιστικές.

Για την έρευνα επιλέχτηκαν διανομές που προορίζονται για χρήση σε Desktop συστήματα απο χρήστες με που έχουν ελάχιστη έως μέτρια γνώση χρήσης ενός Linux Desktop συστήματος (Debian, Fedora, Linux Mint , οpenSUSE, Ubuntu)

DistroWatch

Το distrowatch, είναι μια σελίδα που παρακολουθεί αλλά και δημιουργεί μια βάση δεδομένων για όλες τις διανομές Linux αλλά και σε ότι αποτελεί μέρος της Unix’οειδής οικογένειας. Κάθε νέα έκδοση μιας διανομής, ανακοινώνεται, καταγράφεται και δηλώνεται στη σελίδα. Το distrowatch απευθύνεται σε χρήστες του Linux και έμπειρους που θέλουν να μαθαίνουν νέα για το τι γίνεται στις άλλες διανομές. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σελίδα που απευθύνεται σε νεοεισερχόμενους αφού μάλλον η όλη δομή και εμφάνιση του site απευθύνεται σε geeks.

Εδώ όμως μια μικρή ιδιότητα της σελίδας, έγινε το μηλον τις έριδος μεταξύ των ζηλωτών του Ubuntu και του Linux Mint. Αυτή δεν είναι παρά ο μετρητής των «κλικ » ανά σελίδα διανομής. Μπορεί να παρουσιάσει τα δεδομένα ανά έτος, μήνα, 30 μέρες, βδομάδα κλπ. Ας δούμε λοιπόν στην παρακάτω εικόνα τι γίνεται:

distrowatch-ubuntuvs

Όπως βλέπετε, παρουσιάζονται τα στοιχεία για 12 μήνες (μέχρι πέρυσι, σαν σήμερα), 3 μήνες, 30 μέρες και 7 ημέρες. Πέρα από την συνολική εικόνα για τα «κλικ» που έχουν γίνει ανά σελίδα, σκοπός είναι να δούμε πού έγινε αυτή η «περίεργη» έκρηξη της δημοφιλίας του Linux Mint. Παρότι βλέπουμε ότι στην περίοδο του 12μηνου( Δεκέμβριος 2010 έως Δεκέμβριος 2011) το Linux Mint είναι πρώτο και δεύτερο το Ubuntu, αυτό προέρχεται από την διασπορά των κλικ που αντιστοιχούν στους τελευταίες 30 ημέρες όπου βλέπουμε και μια ασυνήθιστα απότομη αύξηση στον αριθμό ανά κλικ την ημέρα που έχει λάβει. Τέλος θα παρατηρήσετε πως τις τελευταίες μέρες, όπου και έχει καθίσει η σκόνη, το Linux Mint παρουσιάζει πτώση σε κλικ που λαμβάνει ανά ημέρα. Δυστυχώς το Distrowatch αποτελεί μηχανή δημοφιλίας μόνο για όσους επισκέπτονται την σελίδα του και τίποτα παραπάνω.

Παγκόσμιο Rank ιστοσελίδας

To παγκόσμιο Rank ιστοσελίδας, είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται ως μετρικό σύστημα επισκεψιμότητας και κατ’ επέκταση δημοτικότητας μιας ιστοσελίδας σε σχέση με τις υπόλοιπες σε παγκόσμιο επίπεδο. Δύο είναι οι δημοφιλέστερες το Alexa και το Google Page Rank.

Στο Alexa, την στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο ισχύουν τα παρακάτω δεδομένα:

Όπως βλέπετε εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο διαφορετικά και το Ubuntu κρατάει την πρώτη θέση δημοτικότητας της ιστοσελίδας του. Λογικό θα πει κανείς μιας και το επισκέπτονται, αναφέρονται σε αυτό, γράφουν για αυτό κλπ και χρήστες που χρησιμοποιούν Windows η MacOS. Το περίεργο όμως είναι ότι αν και το Debian δεν θα αποτελούσε πρώτη επιλογή για κάποιον νεοεισερχόμενο στο Linux, η σελίδα του όμως είναι πιο δημοφιλής από τα πιο «παραδοσιακά» desktop όπως το Fedora (+3000 θέσεις), openSUSE (+4500 θέσεις) και πόσο μάλλον απο το Linux Mint (+4400 θέσεις).

Τα ίδια περίπου θα δούμε και στο Google Page Rank

  1. Ubuntu & Debian : 8/10
  2. Fedora & openSUSE : 7/10
  3. Linux Mint : 6/10

Όγκος αρθρογραφίας και αναφοράς

Πέρα από την δημοφιλία μιας ιστοσελίδας και του Rank που διαθέτει, όσοι ασχολούνται με το marketing προϊόντων κοιτάνε και «τι λέει και γράφει ο κόσμος». Εδώ θα δούμε τα δεδομένα που μας δίνουν για τον όγκο, συχνότητα και γενικά την δημοφιλία που έχει μια διανομή (σε σχέση πάντα με τις υπόλοιπες). Με απλά ελληνικά θα δούμε πόσο μια διανομή Linux «απασχολεί» τον κόσμο του διαδικτύου.

Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε είναι:

  • Google Trends
  • Twitter
  • Facebook
  • Blog Pulse

Google Trends

Ως γνωστόν η μηχανή της google αποτελεί μια από τις πιο περίπλοκες υλοποιήσεις μηχανών αναζήτησης. Ας δούμε λοιπόν τη συναντάει η μηχανή της Google περισσότερο στο διαδίκτυο για να δούμε τι απασχολεί τον κόσμο.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε την «All time» (από πάντα) δημοφιλία των διανομών Ubuntu, Fedora, οpenSUSE, Linux Mint και Debian.

googletrend-ubuntuvs-300x161

Όπως ήταν αναμενόμενο το Ubuntu παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δημοτικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες διανομές από ανέκαθεν.

Προσέξετε το χαρακτηριστικό μοτίβο της γραφικής παράστασης του Ubuntu όπου δύο φορές τον χρόνο (Απρίλιο και Οκτώβριο) κάνει ένα απότομο ξέσπασμα το οποίο φυσικά είναι λογικό αφού συμπίπτει με τις νέες εκδόσεις του, δύο φορές το χρόνο . Επίσης παρατηρούμε ότι, όπως είναι φυσικό, το Debian και το Fedora πάνε μαζί αφού αποτελούν διανομές που κατεξοχήν χρησιμοποιούνται από προγραμματιστές του ελεύθερου λογισμικού.

Για να δούμε όμως τι γίνεται τον τελευταίο χρόνο:

googletrend-ubuntuvs-12months-300x150

Όπως βλέπουμε δεν έχει αλλάξει και πολύ η εικόνα. Οι υπόλοιπες διανομές φαίνονται ως συνεχόμενες γραμμές από κάτω. Για αυτό στην παρακάτω εικόνα βγάζουμε την παράμετρο «Ubuntu» για να δούμε με περισσότερη λεπτομέρεια αυτές τις γραμμές.

googletrend-distrosvs-12months-300x151Τώρα μπορούμε να δούμε αυτό που είδαμε και στο γραφικό 12μηνο με όλες τις διανομές, όπου το Debian πάει μαζί με το Fedora. Επίσης θα παρατηρήσετε προς τα τέλη Οκτώβρη την άνοδο του Linux Mint σε δημοτικότητα και να ξεπερνάει το openSUSE.

Ας δούμε και ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα όταν βάζουμε δύο έννοιες Ubuntu και Linux οι οποίες θεωρούνται από τους νεοεισερχόμενους ή και αυτούς που έχουν ακουστά το Linux ως δύο συνυφασμένες έννοιες:

 

googletrend-ubuntuvslinux-300x152Πράγματι λοιπόν όπως παρατηρείτε οι δύο έννοιες Linux και Ubuntu έχουν καταντήσει να σημαίνουν το ίδιο πράγμα για την πλειοψηφία του κόσμου.

Twitter

Εδώ παρουσιάζεται η χρήση αλλά και η διάδοση των ειδήσεων και θεμάτων τους τελευταίους 6 μήνες που κάνουν οι χρήστες του Twitter και σχετίζονται με τις διανομές Ubuntu, Fedora, οpenSUSE, Linux Mint και Debian :

trendistic-180days-300x108

Από ότι φαίνεται είναι τόσο ελάχιστη η αναφορά των διανομών, πέραν του Ubuntu, που δεν εμφανίζονται στο Trendistic. Όμως κάπου, πριν λίγες μέρες εμφανίζεται κάποια κινητικότητα από μεριάς Fedora ενώ όπως θα αναμενόταν αλλά δεν φαίνεται πουθενά, το Linux Mint δεν προκάλεσε καμία «βαβούρα» στο Twitter.

Facebook

Like, share…. είναι κάποια απο τις κλασσικές λέξεις που είναι σχεδόν συνώνυμες με το Facebook. Έτσι, όταν αναλογιστεί κανείς ότι μια υπηρεσία έχει 800 εκ. ενεργούς χρήστες, θα λάβει σοβαρά το τι ιδέες, ειδήσεις, προιόντα, brand κλπ μοιράζονται μεταξύ τους οι χρήστες του:

  1. Ubuntu – 84,353 shares
  2. Linux Mint – 8,027 shares
  3. Fedora – 6,363 shares
  4. Debian – 4,029 shares
  5. openSUSE – 603 shares

Όπως φαίνεται και από το Twitter αλλά και από το Facebook το Ubuntu κατέχει την μεγαλύτερη δημοτικότητα κάτι που είναι λογικό ίσως αν σκεφτεί κανείς ότι η γενιά που μόλις άρχισε να χρησιμοποιεί διανομή Linux είναι συνήθως η γενιά που το ξεκίνησε μετά το 2006 όπου τα κοινωνικά δίκτυα γνώρισαν την τεράστια άνθηση τους. Οπότε με την είσοδό τους στον κόσμο του Linux δεν ξέχασαν τις κλασσικές συνήθειές τους (πχ. Facebook). Αντίθετα, οι υπόλοιπες διανομές συνέχισαν την προώθηση της επικοινωνίας, ανακοινώσεις, events κλπ μέσω των πατροπαράδοτων IRC, ταχυδρομικών λιστών και λοιπά.

Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι το Linux Mint αν και νεότερο το νεότερο μέλος, η σελίδα του έχει μοιραστεί εξίσου πολλές φορές με τις υπόλοιπες διανομές.

Blogging

Με την υπηρεσία BlogPulse μπορούμε να πιάσουμε το «σφυγμό» της ειδησιογραφίας στις εκατ/ρια ανεξάρτητες προσωπικές ιστοσελίδες. Με απλά λόγια θα δούμε ποια είναι η πιο δημοφιλής θεματολογία των αρθρογράφων που ασχολούνται με τις διανομές, η γράφουν για αυτές.

 

Βλέπουμε τέσσερις γραφικές παραστάσεις όπου συγκρίνουμε τον όγκο αρθρογραφίας που σχετίζονται μεταξύ :

  • Ubuntu – Linux Mint – openSUSE
  • Ubuntu – Fedora – openSUSE
  • Fedora – Linux Mint – openSUSE
  • Fedora – Debian -openSUSE

Βλέπουμε ότι ο όγκος αρθρογραφίας που σχετίζεται με το Ubuntu έρχεται να συμπληρώσει αλλά και να επιβεβαιώσει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που έχουμε δει από τις άλλες γραφικές παραστάσεις για τα πρωτεία του Ubuntu. Δεύτερο έρχεται το Fedora, τρίτο το Debian ενώ την τέταρτη θέση μοιράζονται το openSUSE και το Linux Mint, το οποίο όμως φαίνεται προς τα τέλει του Νοεμβρίου δίνει τη θέση του στο openSUSE ενώ θα περίμενε κανείς με την «βαβούρα» του Linux Mint με το Distrowatch, να δούμε το αντίστροφο.

Επίλογος

Βλέπουμε σε πρώτη φάση ότι η μόνη πρώτη θέση η οποία άλλαξε «χέρια» ήταν στο Distrowatch με την πρωτιά του Linux Mint χωρίς όμως από ότι φαίνεται να επηρεάσει ούτε κατά εμφανές ποσοστό την θέση του Ubuntu, στην παγκόσμια κατάταξη. Μάλιστα όχι μόνο δεν επηρέασε, αλλά παρέμεινε σε πιο χαμηλά επίπεδα από τις υπόλοιπες διανομές της έρευνας.

Advertisement

25 σκέψεις σχετικά με το “Έρευνα: Ποια είναι η δημοφιλέστερη διανομή Linux;

Add yours

  1. Ωραίο άρθρο. Συμφωνώ σε όλα και προσθέτω τα εξής: 

    Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Ubuntu είναι και θα παραμείνει για καιρό Νο.1 όμως ούτε τα google trends δείχνουν την απόλυτη αλήθεια γιατί π.χ. αυτή την περίοδο που χρησιμοποιώ το Mint, όταν θέλω να ψάξω κάτι, το ψάχνω με την λέξη «Ubuntu 11.10» γιατί υπάρχει 100% συμβατότητα. Έτσι, για την Google δεν φαίνομαι Linux Mint χρήστης. 

    Τέλος να πω πως το πρόβλημα το έχει προκαλέσει το Linux Mint που αυτοαποκαλείται διανομή. Δεν είναι διανομή, είναι fork. Ένα πάρα πολύ καλό fork, αλλά fork. Ώρες ώρες δεν μπορώ να καταλαβω τον Clem.

    1. Πράγματι, για αυτό δεν στάθηκα μόνο στο Google Trends και ήθελα δεδομένα και απο αλλού. Όπως βλέπεις και στα υπόλοιπα τα οποία δεν σχετίζονται με αναζητήσεις, το οτι όταν θέλω να ψάξω κάτι, το ψάχνω με την λέξη «Ubuntu 11.10» δεν επηρεάζει δραματικά την θέση του Ubuntu ή του Mint. Εκεί που ήταν είναι.

      Επομένως μετράει το συμπέρασμα, που αυτονόητα βγαίνει από την συνολική εικόνα και όχι μεμονωμένα.

    2. Ἐπίτρεψέ μου νὰ διαφωνήσω, φίλτατε Ἀλέξανδρε: Τὸ Mint, χώρια ποὺ ἔχει πλέον καὶ τὶς debian ἐκδόσεις του, ἄρα αὐτονομεῖται καὶ σὲ αὐτὸ τὸ σημεῖο ἀπὸ τὴν «μαμά» Ubuntu, εἶναι τόσο fork τοῦ Ubuntu, ὅσο καὶ αὐτὸ τὸ τελευταῖο εἶναι fork τοῦ Debian. Δὲν ἔχει κάνει καὶ λίγα  (mint menu, mint update, repositories κ.λπ.) ποὺ νὰ τὸ διαφοροποιοῦν ὡς εἰκόνα στὸν ἴδιο βαθμὸ ποὺ διαφοροποιεῖται π.χ. τὸ Bodhi Linux ἢ τὸ CentOS ἀπὸ τὸ Fedora ἢ τὸ Aptosid ἀπὸ τὸ debian. Νομίζω ὅτι καὶ αὐτὲς «αὐτοαποκαλοῦνται» διανομές, ἀλλὰ φαίνεται νὰ ἔχουν πείσει καὶ ἕνα σωρὸ ἄλλους ὅτι εἶναι διανομές, ἀφοῦ ὅλοι σχεδὸν ἔτσι τὶς λένε : )

    3. @fee09aaf6f55ca57793062369d73a88f:disqus μάλλον παρεξήγησες την έννοια του «Fork» αλλά δεν είναι περίεργο αυτό, διότι όλοι την παρεξηγούν. Αυτό οφείλεται συνήθως στην «κακή» έννοια που της προσδίδουν είτε οι δημιουργοί ή οι υποστηριχτές κάποιου αρχικού project/ιδέας το οποίο υπέστη το fork.
      Ευτυχώς το Ελεύθερο λογισμικό δουλεύει και εκμεταλλεύεται το Fork όπως την κάνει γενικότερα η επιστήμη. Εαν μια ιδέα/υλοποίηση δεν μας ικανοποιεί τότε δημιουργούμε παρακλάδι της.
      Προσωπικά στηρίζω πάντα το moto του github.com : «Fork Me» και το «Social Coding»
      Θεωρώ αντιπροσωπεύουν την έννοια του opensource.
      To minix είναι fork της ιδέας του Unix…
      Το Linux είναι fork της ιδέας του minix…

      Fork’άρετε ρε…. μην επαναπαύεστε με καλουπωμένες ιδέες !!

    4. Δὲν παρεξήγησα τὴν ἔννοια τοῦ fork – πῶς θὰ ἦταν δυνατόν, ἄλλωστε, στὸν χῶρο τοῦ FOSS; Ἀλλὰ μὲ ἐνόχλησε ἡ ἀντιπαραβολὴ τοῦ Ἀλέξανδρου:
      « …το πρόβλημα το έχει προκαλέσει το Linux Mint που αυτοαποκαλείται διανομή. Δεν είναι διανομή, είναι fork»
      Σύμφωνα μὲ τὰ λεγόμενά σου, τὰ ὁποῖα προσυπογράφω, εἴτε τὸ Mint (καὶ τὸ CentOS, ἡ Mageia κ.λπ.) εἶναι διανομή (προφανῶς fork κάποιας προγενέστερης κ.ο.κ. μέχρι γενέσεως Unix), εἴτε εἶναι σκέτο fork ποὺ «δὲν δικαιοῦται» νὰ φέρει τὸν τίτλο διανομή, ἀλλὰ τότε καὶ τὸ Ubuntu εἶναι στὴν ἴδια κατηγορία, ὅπως καὶ ὅλες οἱ ἄλλες «αὐτοαποκαλούμενες διανομές».
      Ἡ ἴδια ἡ χρήση τῆς ἀντιδιαστολῆς δείχνει ὅτι ἄλλος προσδίδει ἀρνητικὴ χροιά στὸ fork. Καὶ ἐκεῖ ἔγκειται ἡ ἀντίρρησή μου…

    5. @fee09aaf6f55ca57793062369d73a88f:disqus Καταρχήν να αναφέρω πως έχω λατρέψει το Linux Mint 12, το ότι κατά την γνώμη μου είναι fork δεν το είπα υποτιμητικά, απλά το ανέφερα ως διαπίστωση. Όντως οι περισσότερες διανομές έχουν καταγωγή από κάποια άλλη αλλά δεν θεωρείς πως είναι ισοπεδωτικό να πούμε πως όλες είναι forks; 

      Οι αλλαγές μετάξυ Debian – Ubuntu είναι τεράστιες συγκριτικά με Ubuntu – Linux Mint. Μάλιστα μέχρι την έλευση του Unity οι μόνες διαφορές μεταξύ Ubuntu και Mint ήταν το διαφορετικό theme του Mint καθώς και κάποια παραπάνω εργαλεία. 

      To Ubuntu είναι δημιούργημα δεκάδων ανθρώπων και πολλών εκατομμυρίων. Το Mint είναι δημιούργημα ενός ανθρώπου (άντε και μερικών άλλων) που προσθαφερούν κάποια πράγματα στο πρώτο. Αυτό εγώ το αποκαλώ fork, χωρίς να το λέω υποτιμιτικά. Απλή διαπίστωση. 

      Φυσικά χωρίς τους ακριβείς ορισμούς των Distro και Fork δεν έχει πολύ νόημα η συζήτηση. Αν κάνεις ένα search θα δεις πως δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι τι. 

      Φιλικά πάντα, Αλέξανδρος. :-) 

    6. Βαλε και μενα στο Club το εκανα δοκιμαστικη εγκατασταση με mint4win και ειναι φοβερο,αν συνεχισει την καλη δουλεια θα το κανω κυριο λειτουργικο μου.

    7. Πρέπει να δεχτείτε ότι κάποια πράγματα που έκανε το Mint είναι νεωτεριστικά,
      όπως το δικό του Software Manager, το MintMenu, και άλλες ευκολίες εκτός codecs οι οποίες
      έφεραν πιο κοντά τον κόσμο στο Linux (να αποδοθούν και τα εύσημα στο Ubuntu, βέβαια),
      λόγω της μεγαλύτερης ευχρηστίας του.
      Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα βασίστηκε και στο καθαρό Debian για ένα καινούργιο
      Mint λειτουργικό, που να στηρίζεται ολοκληρωτικά στη «μεγάλη μαμά».
      Το Ubuntu βασίζεται κι αυτό στο Debian, οπότε δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση/διαμάχη.
      Πιστεύω πως το Mint θα πάρει το δικό του δρόμο, όχι γιατί δεν του αρέσει να πατάει στο Ubuntu, αλλά επειδή μπορεί να κάνει ακόμα πολλά πράγματα.
      Ποια διανομή, ας πούμε, έχει δώσει τέτοια ποικιλία επιλογών (στη μετα-Unity εποχή);
      Gnome 3.2, Gnome Classic, Mate (fork of Gnome 2.32)…
      Σεβασμός στην επιλογή του χρήστη…

    8. Ξεχάστε το Mint Debian Edition. Από ότι μαθαίνω δεν αναπτύσσεται πλέον.

  2. Α έτσι πάει ? για κάτσε να τρέξω το followeet να κάνω καμμιά εκατοστή replies στο twitter.

  3. Αν γινετε βαλτε μια ψηφοφορια να δουμε τι παιζει και στην Ελλαδα απο δημοτικοτητα των διανομων (δεν θα ειναι επιστημονικη ερευνα αλλα απο το τιποτα…).Κ γω πιστευω πως η ubuntu ειναι πανω πανω αλλα χαιρομαι που υπαρχει κ η mint κ ας μην την εχω δοκιμασει ακομα (θα το κάνω συντομα).Η mint κ βεβαια πρεπει να την λεμε διανομη αλλα για να απειλησει την ubuntu νομιζω πως πρεπει να αυτονομηθει κ αλλο

    1. @01e1f5afec46c46d270d47bfd9d7a0e0:disqus Αυτό δυστυχώς δεν γίνεται διότι στην ψηφοφορία ο κάθε ένας ψηφίζει οτι θέλει και όχι πραγματικά τι έχει στο σύστημά του. Είχαμε κάνει παλιότερα μια τέτοια απόπειρα, δεν θυμάμαι πότε και βλέπαμε άτομα να ψηφίζουν κάτι άλλο πχ. «Α» για να μην βγει πρώτο το «B» ενώ στο σύστημά τους έχουν το «C» ….
      Κλασικές περιπτώσεις αυτές τι οποίες τις βλέπουμε και στις εκλογές !

  4. το ubuntu δεν ηταν δυνατο να χασει εξι χρονια πρωτοποριας μεσα σε ενα εξαμηνο….
    το θεμα ειναι οτι εχασε την κουτσα-στραβα αποδοχη ενεργοτατων μελων του χωρου…
    αυτη η δυναμικη που ειναι ακομα εν τη γενεσει της θα φανει σε δυο με τρια χρονια οταν κατι καλυτερο θα βγει, δεν μπορει….
    το βλεπω και στον εαυτο μου, οπου ναι μεν δεν τολμω ακομα να φυγω απ το ubuntu λογω ολων αυτων που εχει καταστησει αυτονοητα πλεον
    αλλα ειμαι διαρκως λοξοκοιτάω και ειμαι έτοιμος να το παρατησω μολις δω κατι που θα μπορουσε να δωσει αλλη προοπτικη

    πιστευω οτι το καλυτερο σεναριο για το ubuntu εινια να στεριωσει καπως στην mobile αγορά -οπου καπως τρωγεται το μικρο τερατακι-εκτρωματακι unity :-ρ-
    και να χασει την πρωτοκαθεδρια στα desktop απ το οποιαδηποτε gnome 3 διανομή
     

    1. Ακριβώς όπως τα λες… όμως πρέπει να τονίσεις οτι απο τους ενεργότατους χρήστες του Ubuntu είναι και οι πιο «power user» χρήστες οι οποίοι έγιναν έμπειροι χρήστες μέσα απο το Ubuntu. Αυτοί δύσκολα δέχονται αλλαγές και περιορισμούς.
      Όπως είπες, «διαρκως λοξοκοιτάω και ειμαι έτοιμος να το παρατησω μολις δω κατι που θα μπορουσε να δωσει αλλη προοπτική» που αυτό αποδεικνύει οτι έχεις αρκετή εμπειρία να το κάνεις και κάποια στιγμή θα το κάνεις. Όμως την θέση σου, όταν την εγκαταλείψεις θα την πιάσουν 10 αρχάριοι και απο αυτούς ο 1-2 θα γίνουν έμπειροι και θα φύγουν… η θέση τους θα καλυφθεί απο 10 αρχάριους και πάει λέγοντας.
      Όπως αντιλαμβάνεσαι… το Ubuntu αλλά και όλες οι διανομές είναι μια δυναμική πλατφόρμα απο την οποία κόσμος φεύγει – κόσμος μπαίνει…. Για αυτό και οι γραφικές παραστάσεις δίνουν την εντύπωση στασιμότητας. ;)

  5. Μπράβο πολύ καλή ερευνά Salih! Καλά δεν θα ήταν δυνατόν το ubuntu να είχε λιγότερους χρήστες από το mint, όποιος το πιστεύει είναι τουλάχιστον αφελής.
    Η γνώμη μου είναι ότι το unity είναι το μεγάλο λάθος του και ίσως η αρχή της πτώσης του ubuntu. Συγκρίνοντας και δουλεύοντας και τα δύο DE (αν και κανένα δεν με ενθουσίασε εξ αρχής, αντιθέτως…) το gnome shell είναι πολύ πιο γρήγορο+++, εύκολο++, λιγότερα κολλήματα, και πολύ πιο όμορφο με δυνατότητα αλλαγής θεμάτων και άλλα καλούδια όπως τα extensions. Επίσης μην ξεχνάμε και την μεγαλύτερη δυναμική της ανάπτυξης του σε σχέση με το unity (δεν θα πω για το compiz…)
    Το mint δίνει εξ αρχής αυτά που θέλει ο χρήστης: ένα καλορυθμισμένο ubuntu, με όλα τα πρόσθετα για να παίζει τα πάντα εξ αρχής και με gnome-shell έτοιμο να το γνωρίσεις!!!. Αργά ή γρήγορα όποιος θα έχει την δυνατότητα να γνωρίσει το mint δύσκολα θα ξαναγυρίσει στο ubuntu.

  6. Κατά τη γνώμη μου τα πράγματα είναι απλά ,σε ότι αφορά το Linux Mint vs Ubuntu.
    Όταν κυκλοφόρησε η 11.04 του Ubuntu με την Unity να κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά , κανείς δεν είπε τίποτα. Γιατί ; επειδή υπήρχε το Classic Gnome και πολλοί πίστεψαν πως και στην 11.10 θα είναι το ίδιο. Αμ δε. Τότε έγινε ο κακός χαμός και οι περισσότεροι στράφηκαν στην πιο πιστή αντιγραφή του Ubuntu = Linux Mint (μη το πάρετε στραβά αυτό , ΕΛ/ΛΑΚ έχουμε άλλωστε). Το μπαλόνι φούσκωσε και είδαμε αυτά που είδαμε στο Distrowatch και σε διάφορα blogs-forums. Όταν η ομάδα του Gnome πλασάρισε το Gnome-shell το μπαλόνι ξεφούσκωσε λίγο. Όταν δε πλασάρανε και το fallback (στο mint ονομάζεται MATE νομίζω, και εγκαθίσταται και σε Ubuntu),τότε η φούσκα ξεφούσκωσε εντελώς , και ο καθένας πήγε «σπιτάκι» του. Φυσικά και δεν υποστηρίζω καμία διανομή. Και χαίρομαι που υπάρχουν τόσες. Δεν βαριέσαι ποτέ. Δεν είμαι FanBoy καμίας όμως. FanBoy του GNU – του ΕΛ/ΛΑΚ είμαι, ναι.

  7. Έλεος πια με τις διανομές και το κατακερματισμό. Μακάρι να μπορούσαν όλοι αυτοί που βρίσκονται από πίσω από κάθε διανομή να συνεργαστούν και να φτιάξουν μια διανομή, έναν window manager. Θα είχαμε πολύ καλύτερο desktop, πιο λειτουργικό και πιο σταθερό.Δε λέω ας έχω 2-3 επιλογές να επιλέξω window manager ανάλογως π.χ. αν έχω κανένα παλιό μηχάνημα, server ή κανένα embedded κτλ, αλλά γιατί να έχω gnome και kde; Δεκάδες Χιλιάδες ώρες προγραμματισμού από τη μία και από την άλλη μεριά. Βγαίνει ο περιπτεράς βγάζει την peripterox, βγαίνει ο Γιωργής βγάζει την Giorgix, βγαίνει ο Κωστής βγάζει την Costix Gamix Ton Giorgix Redux. Άντε βάλτε όλοι στα desktop σας τουλάχιστον ubuntu να τελειώνουμε…

    1. @windshearx29a:disqus :) :) μάλλον δεν θυμάσαι το United Linux (Suse + Turbolinux + Conectiva)…. απέτυχε παταγωδώς… Και μάλιστα δεν ήταν αστεία προσπάθεια… ήταν για να υπάρξει μια ανταγωνιστική πρόταση στην ανερχόμενη Red Hat. Βέβαια εκεί παίχτηκαν πολλά (βλέπε sco) αλλά τουλάχιστον υπήρξε μια προσπάθεια.
      Το πρόβλημα είναι ότι το opensource δεν δουλεύει όπως θα προτιμούσαν κάποιοι. Ότι είπες το ακούω εδώ και 10 χρόνια και διαβάζω άρθρα τα οποία μιλάνε για τον κατακερματισμό του Linux απο το 1995!!!!
      Στο ελεύθερο λογισμικό υπάρχει μόνο ένας κανόνας : «Πάρε τον κώδικα… αν μπορείς να το κάνεις καλύτερα… να σε δω (τις αλλαγές) να το κάνεις» Αυτό συνοψίζει σε μια πρόταση την GPL
      Σε ότι είναι ελεύθερο επεμβαίνει η απλή βιολογία… η «ελεύθερη επιλογή» θα κάνει αθόρυβα την δουλειά της… διανομές θα γεννηθούν – θα πεθάνουν – θα εξελιχθούν – θα πεθάνουν  κλπ – κλπ  και ο κύκλος συνεχίζεται…
      Αυτό οφείλεται στην φύση του ελεύθερου λογισμικού που δεν είναι Cathedral αλλά Bazaar ! Εδώ γίνεται χαμός !
      Εδώ εμφανίζονται οι ανθρώπινες ιδιότητές μας… η περιέργεια…. η ανάγκη να σκαλίζουμε…. Βγαίνει μια διανομή….. την βλέπω…. δεν μου αρέσουν 1-2 πραγματάκια που κάνει…. λέω στον δημιουργό του πως το θέλω…. με γράφει στα παλιά του…. παίρνω την διανομή του και βγάζω μία όπως μου αρέσει… αυτό που έφτιαξα όμως δεν άρεσε τόσο σε κάποιον ο οποίος μου ζητησε να αλλάξω 1-2 πράγματα… αλλά εγώ τον έγραψα… παίρνει την διανομή μου και την κάνει όπως θέλει…

      Αντίθετα σε ένα Cathedral γίνεται ότι λέει ο «Πάπας» … και οι γραφές μένουν καλά κρυμμένες… και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσεύχεσαι και να παίρνεις αυτό που σου δίνουν. Αν δεν σου αρέσει λυπάμαι… δεν μπορείς να αλλάξεις τις γράφες (copyrighted patent)

      Γενικά η η όλη υπόθεση που αναφέρεις (thanks για αυτό !) είναι θέμα γι μεγάλη συζήτηση και ανάλυση :)

    2. Δεν ζητάμε όλοι τα ίδια πράγματα από ένα λειτουργικό, δεν έχουμε όλη την ίδια αισθητική και ένας λόγος που χρησιμοποιούμε linux είναι ότι μπορούμε να το «πλάσουμε¨ όπως θέλουμε και αν δεν μας καλύπτει κάτι τελικά να στήσουμε κάτι νέο δικό μας…
      Αν κάποιος δεν θέλει να μπει σε αυτή την διαδικασία, υπάρχει και γι αυτόν επιλογή: ας χρησιμοποιήσει μια διανομή έτοιμη που να τον καλύπτει.
      Για την προτροπή στην τελευταία πρόταση -την οποία εκλαμβάνω σαν αστείο: Mια διανομή που α) στην περίπτωση που χαθεί ο mirror που χρησιμοποιώ για updates δεν ορίζει αυτόματα κάποιον άλλο και β) δεν προσφέρει ootb delta updates δεν θα την πρότεινα για.. standard διανομή :p Πως θα ακουγόταν η ίδια προτροπή στην κοινότητα του ubuntu αν στην θέση της διανομής τους βάζαμε opensuse;

    3. Ναι ρε σεις το αντιλαμβάνομαι και γω gentoo τρέχω 5 χρόνια τώρα, δεν είναι αυτό το θέμα μου. Εκεί που ξενερώνω είναι όταν σκέφτομαι ότι αν οι developers του kde και του gnome συνεργάζονταν θα είχαμε με μπακαλίστικα μαθηματικά (κώδικα του κιλού) αντί για 100 χιλιάδες σειρές κώδικα του kde και άλλες 100 του gnome = 200 χιλιάδες σειρές κώδικα…ίσως το uber desktop enviroment και όχι απλά ένα gnome shell που κρασάρει 1-2 φορές τη μέρα.

    4. Συνοψίζοντας το σεντόνι που ακολουθεί: η ενοποίηση DE/διανομών είναι αδύνατη, η
      συνεργασία δυνατή  και  μάλλον εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή
      μας…

      ———————————————
      Κάτι μου λέει ότι υπολογίζεις πολύ λίγες γραμμές κώδικα :p Τα 2 DE με τις εφαρμογές τους έχουν πολύ περισσότερο.
      Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Το GNOME και το KDE δεν διαφέρουν μόνο στο κομμάτι του gui toolkit. Είναι πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στο πως πρέπει να είναι στημένο ένα desktop. Ακόμα κι αν μπορούσαμε να οδηγήσουμε με κάποιον τρόπο όλους τους developers τους σε συνεργασία (πράγμα αδύνατο), σύντομα οι μεγάλες διαφορές θα οδηγούσαν σε διάσπαση. Το gnome προκρίνει την ευχρηστία και την απλότητα ενώ το kde τα features, τις πολλές δυνατότητες ρυθμίσεων και την καλή συνεργασία των συστατικών του. (Αυτά εντελώς πρόχειρα…). Ακόμα, τα 2 DE δεν είναι απλά ένα σύνολο εφαρμογών που τυχαίνει να χρησιμοποιούν τα ίδια widgets. Είναι ολοκληρωμένα περιβάλλοντα ανάπτυξης με βιβιοθήκες για ότι μπορείς να φανταστείς… Έτσι όταν κάποιος επιλέγει να γράψει κώδικα για κάποιο, πρακτικά επιλέγει πολλά περισσότερά από το αν του αρέσει η εμφάνιση του DE.
      Αν τα παραπάνω ισχύουν μια φορά για τα DE, ισχύουν 10 για τις διανομές. Οι διανομές που αναπτύσονται ανεξάρτητα -εννοώ δεν είναι άμεσα derivatives τύπου Mint- είναι πρακτικά διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, άσχετα αν μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό το software που τρέχουν και την εμφάνιση των DΕ που υιοθετούν. Αν δεις όλες τις διανομές σαν ένα λειτουργικό, τότε σίγουρα μπορείς να μιλήσεις για διπλασιασμό/πολλαπλασιασμό της προσπάθειας, σύνδρομο NIH, εγωπαθείς devs που θέλουν να έχουν την δική τους διανομή-παιδική χαρά για να παίζουν… δεν είναι όμως έτσι (χωρίς να αποκλείω και τέτοια φαινόμενα :p ).
      Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα για να ενοποιηθούν κάποια υποσυστήματα έτσι ώστε να έχουμε κατα το δυνατόν κοινή συμπεριφορά σε «χαμηλό» επίπεδο… Πόσοι θυμούνται πως φτιάχναμε devices πριν την εμφάνιση των devfs/udev; Πως ρυθμίζαμε το δίκτυο πριν εμφανιστούν διάφοροι helpers με πιο διαδεδομένο τον network-manager; Πως αναγνωρίζαμε νέες συσκευές πριν τον hal; Αυτη τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να ενοποιηθούν τα init scripts (κάτι εντελώς αδιανόητο μόλις 3-4 χρόνια πρίν) μέσω του systemd ενώ GNOME και KDE διοργανώνουν κοινό Desktop Summit κάθε κάποια χρόνια… Δεν λέω ότι όλες αυτές οι εξελίξεις είναι το καλύτερο  δυνατό -τεχνικά- αποτέλεσμα, αλλά … κάτι είναι :)

  8. Εκεί που πέτυχε το mint πιστεύω είναι το ότι έχεις τα πάντα out of the box! Μέσα σε 20 – 30 λεπτά έχεις ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα.

    Kατά τη γνώμη μου η κυριότερη διαφορά με το ubuntu (και τις άλλες διανομές) είναι οι κλειστοί codecs που έρχονται με την διανομή, αν και αυτό παραβιάζει άδειες χρήσης, πατέντες και ξεφεύγει από την όλη φιλοσοφία του ΕΛ/ΛΑΚ.

    Υ.Γ.1 Είχα ξεμείνει από σκληρό καμιά βδομάδα και με ένα live dvd mint είχα τα πάντα από εκεί και μπορούσα να δουλέψω.

    Υ.Γ. 2 Και για τους «φανατικούς» ubuntάδες πριν ξεκινήσουν να «κακολογούν» το mint να θυμίσω τι λέγανε οι «φανατικοί» debianάδες πριν λίγα χρόνια: ubuntu meaning «I can’t configure Debian»

    1. Πράγματι οτι λες ισχύει. Αυτοί οι codecs έκαναν την διαφορά. Όμως τώρα δεν ξέρω κατα πόσο έχεις χρησιμοποιήσει ubuntu, αυτά είναι του παρελθόντος. Το mint τώρα πρέπει να δώσει κάτι βιώσιμο, κάτι που να μαζέψει όλους τους «φυγάδες» του Ubuntu. Όμως δεν βλέπω φώς στον ορίζοντα… δυστυχώς το να βασίζεται η διανομή σου σε 2 διανομές είναι μεγάλο πρόβλημα για καινοτόμες λύσεις… το Mint κάθεται πάνω σε Ubuntu το οποίο κάθεται σε Debian… 3 σκαλοπάτια διανομή…. γιατί ? Κρίμα δεν είναι να περιμένει πότε θα βγάλει το Ubuntu θα πάρει τα πακέτα του Debian για επεξεργασία, πότε το Ubuntu θα γίνει σταθερό, για να ξεκινήσει το πακετάρισμα του Mint… κρίμα που δεν συνεχίζουν πιο εντατικά το Debian Edition…
       

  9. Γιατί δυστυχώς μας αρέσουν τα καλύτερα χωρίς να δίνουμε εμείς τίποτα(συγνώμη δεν απευθύνομαι σε όλους) χωρίς κούραση,και έτσι γίνεται ο κατακερματισμός,καμία 10.000 διανομές και ψάχνουμε να βρούμε την καλύτερη!!

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: