Το auto-cpufreq παρέχει αυτόματη βελτιστοποίηση ταχύτητας και ισχύος του επεξεργαστή (CPU) για Linux κάνοντας ενεργή παρακολούθηση της κατάστασης της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή, τη χρήση της CPU, τη θερμοκρασία της CPU και τον φόρτο του συστήματος.

Ένα από τα προβλήματα με το Linux σε φορητούς υπολογιστές είναι ότι η CPU θα λειτουργεί με μη βελτιστοποιημένο τρόπο κάτι που θα αρνητική επίπτωση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Για παράδειγμα, η CPU θα εκτελείται χρησιμοποιώντας το «Performance» Governor με ενεργοποιημένο το turbo boost, ανεξάρτητα από το αν είναι συνδεδεμένο το laptop στην τροφοδοσία ή όχι.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να μετριαστεί χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το cpufreq-indicator αλλά αυτά εξακολουθούν να απαιτούν χειροκίνητη αλλαγή από την μεριά σας. Επίσης η χρήση εργαλείων όπως το TLP θα βοηθήσει σε αυτήν την περίπτωση την παράταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, αλλά μπορεί να απενεργοποιήσει π.χ. το turbo boost όταν δεν πρέπει.

Advertisements

Έτσι το Auto Cpufreq είναι ένα απλό εργαλείο που κάνει αυτόματα τις αλλαγές που σχετίζονται με το «cpufreq», εξοικονομεί μπαταρία όπως το TLP, αλλά και αφήνει τον πυρήνα Linux να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς δουλειάς χωρίς να μπλέκεται στα «πόδια» του. Να σημειώσουμε ότι το auto-cpufreq δεν έρχεται σε διένεξη και λειτουργεί τέλεια σε συνδυασμό με το TLP !

To auto-cpufreq υποστηρίζει επεξεργαστές Intel, AMD και ARM. Βασικός στόχος του εργαλείου είναι να βελτιώσει την απόδοση και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε φορητούς υπολογιστές και να αυξάνει τις επιδόσεις όταν και εφόσον απαιτείται. Φυσικά μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει και σε επιτραπέζιο υπολογιστή.

Πως κάνουμε εγκατάσταση το Auto Cpufreq

Ο δημιουργός τους εργαλείου παρέχει snap πακέτα για εύκολη εγκατάσταση σε όλες τις διανομές αλλά και AUR (για Arch συστήματα) και source πακέτα. Για να το εγκαταστήσετε με snap δώστε:

sudo snap install auto-cpufreq

Σημείωση: Στο Fedora ίσως να χρειαστεί επιπλέον να τρέξετε sudo snap run auto-cpufreq

ή εγκατάσταση με source πακέτα αν δεν σας ενδιαφέρουν να λαμβάνετε αυτόματα ενημερώσεις για νέες εκδόσεις με διορθώσεις:

git clone https://github.com/AdnanHodzic/auto-cpufreq.git
cd auto-cpufreq && sudo ./auto-cpufreq-installer
Advertisements

Πως τρέχουμε το Auto cpufreq

Το auto-cpufreq διαθέτει 3 modes:

  • --monitor: Απλά παρέχει πληροφορίες και προτάσεις ανάλογα με την κατάσταση του συστήματος και τον φόρτο.
  • --live: Κάνει προσωρινή εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων τα οποία με μια επανεκκίνηση χάνονται
  • --install: Κάνει μόνιμη εφαρμογή των ρυθμίσεων που διατηρούνται σε περίπτωση επανεκκίνησης του υπολογιστή

Αν λοιπόν θέλω να κάνω μόνιμη εγκατάσταση των ρυθμίσεων και αυτόματη αλλαγή τους ανάλογα με τις συνθήκες του υπολογιστή μου τρέχω:

sudo auto-cpufreq --install

Αν θέλω να παρακολουθήσω τις καταγραφές του τρέχω:

auto-cpufreq --logs

Αν θέλω να αφαιρέσω τις ρυθμίσεις που έχει κάνει τρέχω:

sudo auto-cpufreq --remove

Επίλογος

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο επίσημο αποθετήριο του που θα βρείτε στις παραπομπές. Προσωπικά το βρήκα να συνεργάζεται άψογα με το GameMode αλλά και τις ρυθμίσεις για optimizations που είχα κάνει.

Παραπομπές: