Για κάποιους το όνομα OpenOffice είναι ακόμα συνδεδεμένο με το νεότερο LibreOffice, ενώ άλλοι δεν το θυμούνται καν. Παρόλα αυτά το έργο OpenOffice συνεχίζεται υπό την αιγίδα του Apache Foundation. Σε τι κατάσταση βρίσκεται όμως;
Για τους νεότερους να θυμίσουμε ότι το LibreOffice είναι ένα fork του Openoffice και δημιουργήθηκε όταν εξαγοράστηκε η SUN από την Oracle. Παρά τις οχλήσεις της κοινότητα, η Oracle αρνήθηκε να δώσει το έργο και το όνομα και προτίμησε να το δώσει στο Apache Foundation.
Σήμερα πλέον, είναι σπάνιο να ακούμε για τη χρήση του OpenOffice σε σύγκριση με το LibreOffice. Όμως αρκετοί είναι αυτοί που είτε χρησιμοποιούν ακόμα την δωρεάν σουίτα γραφείου OpenOffice είτε μπερδεύουν το LibreOffice με αυτό. Μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο, το Document Foundation εξέδωσε μια ανακοίνωση σχετικά με αυτό και κάλεσε το Apache Foundation να συνεργαστεί μαζί τους για να βρουν μια λύση σχετικά με την σύγχυση που προκαλείται.

Μέσα σε όλα αυτά η σουίτα OpenOffice φυσικά εξακολουθεί να αναπτύσσεται υπό την εθελοντική εργασία μελών της Apache Software Foundation. Την περασμένη εβδομάδα, στο FOSDEM 2021 έγινε μια ενημέρωση για την τωρινή κατάσταση του Apache OpenOffice.
Συγκεκριμένα ο Peter Kovacs αναφέρθηκε σχετικά με την εργασία και τα ορόσημα του περασμένου έτους. Σε σύγκριση με το LibreOffice 7.0 που το 2020 ενσωμάτωσε υποστήριξη Vulkan και πολλές άλλες νέες δυνατότητες, το Apache OpenOffice είχε μόλις μια έκδοση συντήρησης χωρίς ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών. Ακόμη και σε αυτή την κατάσταση, με το OpenOffice να μην βρίσκεται στο προσκήνιο όπως ήταν κάποτε, εξακολουθεί να έχει πάνω από ένα εκατομμύριο λήψεις το μήνα.

Μεταξύ των στοιχείων για την κατάσταση που επικρατεί στο OpenOffice, o Peter Kovacs αναφέρθηκε σε μερικά ζητήματα όπως :
- Το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν η είσοδος νέων εθελοντών.
- Οι συνεισφέροντες στο OpenOffice Core για το πρώτο τρίμηνο του ’20 ήταν 7, δηλαδή είδαν μείωση κατά 50% ενώ για το δεύτερο τρίμηνο ήταν οκτώ συνεισφέροντες.
- Το OpenOffice 4.1.8 κυκλοφόρησε το τρίτο τρίμηνο και ήταν η πρώτη κυκλοφορία όπου τα προγράμματα εγκατάστασης των Windows και Mac υπογράφηκαν από την Microsoft και την Apple, αντίστοιχα. Αυτή η έκδοση έφερε διάφορες διορθώσεις σφαλμάτων, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται προς το OpenOffice 4.2.
- Το ορόσημο των 300 εκατομμυρίων λήψεων πέρασε στο τρίτο τρίμηνο, με το έργο να βλέπει ακόμα 1,4 ~ 1,7 εκατομμύρια λήψεις ανά μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές ότι ακόμα και με τις λίγες «δυνάμεις» που τους έχουν απομείνει, συνεχίζουν να στηρίζουν οι εθελοντές του Apache Foundation την εφαρμογή OpenOffice και να την αναπτύσσουν.
Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα: