Εγκατάσταση ProtonVPN σε Linux

Το VPN βοηθά στην απόκρυψη της διεύθυνσης IP μας και την πρόσβαση σε περιεχόμενο μη διαθέσιμο στην περιοχή μας. Ένα από τα καλύτερα VPN είναι το ProtonVPN το οποίο θα δούμε πως γίνεται η εγκατάσταση της δωρεάν έκδοσης του σε Linux.

Το VPN (Virtual Private Network), δημιουργεί μια κρυπτογραφημένη «σήραγγα» μεταξύ δύο σημείων (π.χ. υπολογιστής – VPN Server) για να δρομολογεί όλα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα δεδομένα μέσω αυτής της Κρυπτογραφημένης σύνδεσης.

Το VPN είναι γνωστό εδώ και χρόνια στον χώρο των επιχειρήσεων, όπου και χρησιμοποιείται για να δίδεται πρόσβαση στα εσωτερικά συστήματα μιας εταιρείας σε εξωτερικούς συνεργάτες η υπαλλήλους. Παράλληλα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και στους απλούς χρήστες αφού επιτρέπει την κρυπτογραφημένη πρόσβαση σε ιστοσελίδες που blockάρονται παρέχοντας ασφάλεια και όταν χρησιμοποιούμε τα δημόσια WiFi δίκτυα αλλα και το WiFi του γείτονα.

Σε αυτό το κλήμα, φυσικά δεν έλειψαν και οι προσπάθειες εκμετάλλευσης της λέξης «VPN» από εταιρείες που στην πραγματικότητα προσέφεραν proxy και όχι VPN (βλέπε: Opera Browser – Σκάνδαλα, ψεύτικο VPN και η εξαγορά)

Ενώ υπάρχουν τρόποι να έχετε δικό σας VPN Server, όπως δείξαμε σε οδηγούς για εγκατάσταση VPN, οι περισσότεροι προτιμάνε την χρήση μιας δωρεάν υπηρεσίας VPN. Μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο του VPN είναι η Proton την οποία είχαμε γνωρίσει με το ProtonMail.

Σήμερα θα δούμε την εγκατάσταση της δωρεάν έκδοσης του ProtonVPN στο Linux.

Advertisements

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ProtonVPN

Το ProtonVPN διαθέτει μια δωρεάν έκδοση του VPN με περιορισμένες δυνατότητες και μια με συνδρομή με επιπλέον προηγμένες λειτουργίες. Στο παρόν, θα σας δείξουμε πώς να χρησιμοποιήσετε την δωρεάν έκδοση, καθώς παρέχει σχεδόν όλες τις βασικές λειτουργίες που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε.

Για να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό ProtonVPN, θα πρέπει να μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπό τους :

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Εγγραφή και θα σας ζητηθεί να επιλέξετε ένα πρόγραμμα. Όπως είπαμε, επιλέγουμε το «Δωρεάν». Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης για τον λογαριασμό σας. Με αυτές τις απλές κινήσεις έχετε δημιουργήσει με επιτυχία τον λογαριασμό σας στην ProtonVPN

Μόλις τελειώσετε, συνδεθείτε στον ProtonVPN λογαριασμό σας και χρησιμοποιώντας το πλευρικό μενού, μεταβείτε προς τα κάτω στην ενότητα Λογαριασμός. Θα βρείτε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για OpenVPN / IKEv2.

όνομα χρήστη OpenVPN / IKEv2

Ανοίξτε έναν κειμενογράφο και σημειώστε ή αντιγράψτε τα στον κειμενογράφο γιατί θα τα χρειαστούμε παρακάτω.

Εγκατάσταση του ProtonVPN

Μετά τη δημιουργία ενός λογαριασμού ProtonVPN, ήρθε η ώρα να εγκαταστήσετε το ProtonVPN στον υπολογιστή σας Linux.

Το πρώτο που θα χρειαστούμε είναι κάποια πακέτα στην διανομή μας που αφορούν το OpenVPN και το δεύτερο θα είναι το ProtonVPN Linux Client για να ενεργοποιούμε και να απενεργοποιούμε την υπηρεσία VPN στο σύστημά μας.

Debian / Ubuntu / Mint

sudo apt install -y openvpn python3-setuptools python3-pip dialog
sudo pip3 install protonvpn-cli

Arch Linux

sudo pacman -S openvpn python-setuptools python-pip dialog 
sudo pip3 install protonvpn-cli

OpenSUSE

sudo zypper in -y openvpn python3-setuptools python3-pip dialog
sudo pip3 install protonvpn-cli

RHEL / Fedora

sudo dnf install -y openvpn python3-setuptools python3-pip dialog 
sudo pip3 install protonvpn-cli

Αφού τελειώσουμε θα χρειαστεί να κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις. Στο παρόν οδηγό θα αναφερθούμε στις ρυθμίσεις που γίνονται στο ProtonVPN σε Ubuntu.

Ρύθμιση του ProtonVPN σε Ubuntu

Με το ProtonVPN εγκατεστημένο, ήρθε η ώρα να το ρυθμίσετε. Αρχικά, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

sudo protonvpn init

Θα πρέπει να εισαγάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης OpenVPN / IKEv2 που είχατε αντιγράψει στον κειμενογράφο. Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε ένα πρόγραμμα ProtonVPN. Επιλέξτε 1 καθώς αντιστοιχεί στο «Δωρεάν ProtonVPN». Θα σας ζητηθεί να επιλέξετε το προεπιλεγμένο πρωτόκολλο OpenVPN. Υπάρχουν δύο επιλογές: UDP και TCP. Προσωπικά προτιμώ το UDP καθώς είναι πιο γρήγορο από το TCP. Ωστόσο, εάν κάτι πάει στραβά (κάτι που είναι απίθανο), μπορείτε να επιστρέψετε στο TCP.

Τέλος, θα εμφανιστούν όλες οι επιλογές που έχετε επιλέξει. Εάν είναι εντάξει, πατήστε Y και η διαδικασία ρύθμισης ολοκληρώθηκε.

Απενεργοποίηση IPv6 [Σημαντικό]

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το λογισμικό του ProtonVPN δεν υποστηρίζει IPv6. Ως εκ τούτου, για την αποφυγή διαρροών διευθύνσεων IPv6 του router σας, συνιστάται να την απενεργοποιήσετε. (τους λόγους τους αναφέραμε στο Πως να απενεργοποιήσετε το IPv6 στο Linux)

Με τον αγαπημένο μας VIM text editor με δικαιώματα root ανοίγουμε (και ταυτόχρονα δημιουργούμε) το αρχείο.

sudo vim /etc/sysctl.d/60-ipv6-disable.conf

Προσθέτουμε μέσα τις παρακάτω γραμμές:

net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1 
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1

και σώζουμε το αρχείο. Κάνουμε μια επανεκκίνηση ώστε οι ρυθμίσεις θα έχουν ενεργοποιηθεί.

Advertisements

Συνδεθείτε στο ProtonVPN

Τώρα είστε έτοιμοι να συνδεθείτε στον διακομιστή ProtonVPN και να δημιουργήσετε μια ασφαλή σύνδεση. Τρέχουμε την ακόλουθη εντολή:

sudo protonvpn connect

Θα σας ζητήσει να επιλέξετε μια χώρα μέσω τις οποίας θα βγαίνετε στο Internet. Η δωρεάν έκδοση έχει μόνο τις ΗΠΑ, Ολλανδία και Ιαπωνία. Επιλέγουμε π.χ United States.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιλέξετε έναν διακομιστή σε αυτήν τη χώρα. Επιλέξτε αυτό που έχει το λιγότερο load.

Και τέλος, θα πρέπει να επιλέξετε ποιο πρωτόκολλο θέλετε να χρησιμοποιήσετε (TCP ή UDP). Όπως και πριν, επιλέξτε το UDP Εάν αυτό δεν λειτουργεί, τότε χρησιμοποιήστε το TCP. Μόλις εισαγάγετε όλες τις επιθυμητές ρυθμίσεις, περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα και θα δημιουργηθεί μια ασφαλής σύνδεση VPN.

Πώς να αποσυνδεθείτε από το ProtonVPN;

Όταν δεν θέλετε να κρυπτογραφήσετε την κυκλοφορία σας χρησιμοποιώντας την υπηρεσία ProtonVPN, μπορείτε εύκολα να αποσυνδεθείτε χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή σε ένα τερματικό:

sudo protonvpn disconnect

Ρύθμιση του ProtonVPN για αυτόματη εκκίνηση

Μέχρι στιγμής, σας δείξαμε τον χειροκίνητο τρόπο σύνδεσης στο ProtonVPN ο οποίος είναι χρήσιμος όταν θέλετε εσείς να αποφασίζεται πότε θα συνδέεστε στο VPN.

Αν όμως θέλετε να ρυθμίσετε το ProtonVPN να ξεκινά αυτόματα κάθε φορά μετά την εκκίνηση του συστήματος θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε μια υπηρεσία SystemD με την παρακάτω διαδικασία.

Δημιουργούμε με τον αγαπημένο μας VIM text editor ένα αρχείο με όνομα π.χ. protonvpn.service :

sudo vim /etc/systemd/system/protonvpn.service

Στη συνέχεια, εισάγουμε τις ακόλουθες γραμμές μέσα στο αρχείο:

[Unit]
Description=ProtonVPN Client
After=network-online.target

[Service]
Type=forking
ExecStart=protonvpn c -f
ExecStop=protonvpn disconnect 
Restart=always
RestartSec=2

[Install]
WantedBy=multi-user.target

Αποθηκεύστε και κλείστε το αρχείο.

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να μεταβείτε στον root χρήστη με την εντολή:

sudo su -

Τώρα, ξεκινήστε πάλι την διαρρύθμιση του ProtonVPN όπως την είχαμε κάνει πιο πάνω:

protonvpn init

Εισάγετε τα στοιχεία της σύνδεσής σας όπως τα είχατε αντιγράψει στον κειμενογράφο, όπως το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης σας, επιλέξτε το Free ProtonVPN και το πρωτόκολλο UDP. Μόλις γίνει αυτό, αποσυνδεθείτε από την VPN σύνδεση χρησιμοποιώντας αυτήν την εντολή:

protonvpn disconnect

Τώρα ξεκινήσετε την υπηρεσία ProtonVPN που είχαμε φτιάξει:

systemctl enable --now protonvpn

Πλέον το ProtonVPN έχει ρυθμιστεί για αυτόματη εκκίνηση σε κάθε επανεκκίνηση του συστήματος.

Τέλος σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μπορείτε με την ακόλουθη εντολή για να ελέγξετε το αρχείο καταγραφής όπως είχαμε δει στον οδηγό Πως βλέπω τα logs σε Linux με Journalctl:

sudo journalctl -eu protonvpn

Κλείνοντας, είναι χρήσιμο να δείτε και την επίσημη τεκμηρίωση που έχουμε στις παραπομπές σε περίπτωση που συναντήσετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε μια διαφορετική διαρρύθμιση.

Παραπομπές

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: