Το αφελές επιχείρημα του «Δεν έχω τίποτα να κρύψω» και η ιδιωτικότητα

Έλα μωρέ αφού δεν έχω τίποτα να κρύψω, γιατί να με νοιάζει για τα προσωπικά δεδομένα μου; Αν σκέφτεσαι έτσι, δώσε μου μερικά λεπτά να σου εξηγήσω γιατί είσαι λάθος.

Η πρόσφατη διαρροή προσωπικών δεδομένων από μισό δισεκατομμύριο λογαριασμούς του Facebook, στην οποία περιλαμβάνονται όπως δείξαμε, το κινητό του Χαρδαλιά μέχρι και του Mark Zuckerberg, είναι άλλη μία ευκαιρία για να πούμε πόσο σημαντικό είναι να μη συμπληρώνουμε όλα τα πεδία ή να δηλώνουμε ψεύτικα στοιχεία στα προφίλ μας.

Τα προσωπικά δεδομένα είναι προσωπικά, όχι δημόσια αλλά πολύς κόσμος δυστυχώς δεν το καταλαβαίνει, προτάσσοντας το επιχείρημα του «Δεν έχω τίποτα να κρύψω».

Αυτό που πιστεύει πολύς κόσμος είναι ότι το Facebook, η Google, η Apple, η Microsoft και η Amazon, συλλέγουν τα δεδομένα μας απλά για να μας προτείνουν διαφημίσεις και να βελτιώσουν την εμπειρία μας στις υπηρεσίες τους. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Όπως όμως μας απέδειξε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, με τα δεδομένα αυτά μπορεί οποιαδήποτε εταιρία να δημιουργήσει ψυχολογικά προφίλ, με απώτερο σκοπό την αλλαγή της ψήφου μας, δηλαδή την αλλαγή των «πιστεύω» και της συμπεριφοράς μας. Αν και αυτό το πράγμα έχει ήδη συμβεί και αποδειχτεί, πολύς κόσμος συνεχίζει να λέει ότι «Δε με νοιάζει αν με παρακολουθούν, δεν κάνω κάτι κακό και δεν έχω τίποτα να κρύψω».

Advertisements

Ο Edward Snowden αναφερόμενος στο απόρρητο και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Reddit και το συχνά επαναλαμβανόμενο επιχείρημα «Αφού δεν έχω τίποτα να κρύψω, γιατί να με νοιάζει για το απόρρητο ;»:

Το επιχείρημα ότι δεν σας ενδιαφέρει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή επειδή δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, δεν διαφέρει από το να λέτε, ότι δεν σας νοιάζει η ελευθερία του λόγου επειδή δεν έχετε τίποτα να πείτε.

Πραγματικά δεν έχεις τίποτα να κρύψεις;

Αν λοιπόν φίλε μου δεν έχεις όντως τίποτα να κρύψεις, απάντησέ μου σε παρακαλώ στις εξής ερωτήσεις:

 1. Γιατί έχεις κουρτίνες στο σπίτι σου; Γιατί δηλαδή δεν επιτρέπεις στην κουτσομπόλα από απέναντι να βλέπει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει μέσα σε αυτό;
 2. Γιατί δεν ποστάρεις αύριο στο Facebook, πόσα αυτοκίνητα ή ακίνητα έχεις, πόσα λεφτά έχεις στον τραπεζικό λογαριασμό σου και το ύψος του μισθού σου;
 3. Άσχετα με τις πολιτικές πεποιθήσεις σου και για να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, μπορεί να θέλεις να διαβάσεις το «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ ή το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς. Θα το έκανες εύκολα σε δημόσιο χώρο, γνωρίζοντας ότι ο μέσος άνθρωπος θα σε έλεγε «φασίστα» ή «κουμούνι»;
 4. Θα σε πείραζε να σου φέρνει ο ταχυδρόμος τα πακέτα και τους φακέλους σου ανοιγμένα και χρησιμοποιημένα;
 5. Γιατί δεν ποστάρεις στο Facebook πώς αισθάνεσαι για το αφεντικό σου, αφού δεν έχεις κάτι να κρύψεις;
 6. Στις συνεντεύξεις για μια νέα θέση εργασίας είσαι απόλυτα ειλικρινής με το μελλοντικό αφεντικό σου; Αφού εγώ κι εσύ δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε, γιατί υπάρχουν άπειρα άρθρα στο ίντερνετ σχετικά με το «Πώς να φερθείς σε μία συνέντευξη για εργασία»;
 7. Συμπεριφέρεσαι το ίδιο στη δουλειά σου μπροστά στους συναδέλφους σου και το ίδιο όταν βρίσκεσαι με τους φίλους σου;

Ας κάνουμε όμως και ένα κοινωνικό πείραμα. Δώσε το κινητό σου σε ένα φίλο σου και πες του να μπει σε όλες τις εφαρμογές, να διαβάσει τα μηνύματα και τις σημειώσεις σου, να ρίξει μια ματιά στο ιστορικό του browser και ούτω καθεξής. Θα του επέτρεπες να στείλει στις επαφές σου όσα πιστεύει ότι δεν πρέπει να γνωρίζουν οι άλλοι;

Αν λοιπόν κάτι από όλα τα παραπάνω σου «κλοτσάει», τότε ενδιαφέρεσαι για τα προσωπικά δεδομένα, γιατί τα προσωπικά δεδομένα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την προσωπική ζωή γενικότερα. Μία λαϊκή ρήση λέει ότι «καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα» και στην κοινωνία που ζούμε έχουμε δει άπειρους «παρεξηγημένους» ανθρώπους, τους οποίους η κοινωνία έχει αδίκως βάλει στο περιθώριο. Πρέπει λοιπόν να έχουμε έναν ασφαλή χώρο για να πειραματιστούμε και να κάνουμε τα λάθη μας, μακριά από τα μάτια της κοινωνίας και αυτός δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχει σεβασμός στα προσωπικά δεδομένα.

Advertisements

Αυτή η αφέλεια μπορεί να φέρει άσχημα αποτελέσματα


Σύντομα ο νομοθέτης θα ασχοληθεί με τα προσωπικά δεδομένα και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για αυτά. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει όχι μόνο τη διαχείρισή τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται, δηλαδή το «end-to-end encryption». Ως γνωστόν οι νόμοι είναι γενικοί για να καλύπτουν όλες τις δυνατές περιπτώσεις. Η γενικότητα όμως φέρνει παραφράσεις του νόμου ή «παραθυράκια» όπως συνηθίζουμε να λέμε και όπως έχει πει ο σοφός λαός «κοντά στα ξερά, καίγονται και τα χλωρά».

Ο νόμος λοιπόν δε θα λέει «πώς θα διαχειρίζεται το Facebook τα προσωπικά δεδομένα», αλλά «πώς θα διαχειρίζονται ΟΛΟΙ τα προσωπικά δεδομένα» και αν καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο δε σέβεται τα προσωπικά μας δεδομένα, η εφαρμογή του νόμου μπορεί να ξεπεράσει τον ψηφιακό κόσμο και να έρθει στον πραγματικό.

Για παράδειγμα σε μία κοινωνία όπου δεν υπάρχει αυτή η μέριμνα, θα μπορούσε η αστυνομία να μπαίνει όποτε θέλει στο σπίτι σου και να σε αναστατώνει, απλά και μόνο με την υποψία ότι έχεις κάνει κάτι κακό. Επίσης θα μπορούσε το κράτος να κόβει όποτε θέλει την πρόσβαση σε σελίδες ή υπηρεσίες του ίντερνετ που θεωρεί ότι είναι βλαβερές για τον κοινωνικό ιστό, ενώ θα μπορούσε να εγκαταστήσει παντού κάμερες και να σε παρακολουθεί όπου και αν πας με το πρόσχημα της «ασφάλειας». Αν όλα αυτά σου φαίνονται σα να βγήκαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας, τότε μάλλον δε ζεις στην Τουρκία, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και σε τόσες άλλες χώρες που εφαρμόζουν τέτοιου είδους πρακτικές.

Επειδή λοιπόν έχουμε δικαίωμα στην προσωπική ζωή, επειδή απολαμβάνουμε μία ελευθερία την οποία θεωρούμε δεδομένη και επειδή το ανθρώπινο είδος δε θα είναι ποτέ ώριμο για δημόσιο βίο, κόψε τις δικαιολογίες του τύπου »Δεν έχω τίποτα να κρύψω» γιατί αυτή η αφέλεια μπορεί να φέρει πολύ άσχημα αποτελέσματα.

crosspost – Dr. Android

Advertisement

16 σκέψεις σχετικά με το “Το αφελές επιχείρημα του «Δεν έχω τίποτα να κρύψω» και η ιδιωτικότητα

Add yours

 1. Σωστή και χρήσιμη τοποθέτηση και ανάλυση, αλλά εξαιρετικά άστοχη η τοποθέτηση του κομμουνιστικού μανιφέστου στην ίδια πρόταση με το «ο αγών μου» του Χίτλερ. Το να είσαι κομμουνιστής δεν είναι το ίδιο με το να είσαι μισάνθρωπος φασίστας. Από την άλλη δεν είναι καθόλου ντροπή να διαβάζεις το «ο αγών μου» – καλό είναι να γνωρίζουμε τη ναζιστική ιδεολογία και το πως αυτή αναπτύχθηκε για να μη ζήσουμε την ίδια ιστορία σα φάρσα.

  1. Μάλλον διαφωνείς με τον @chriskarasoulis και όχι με εμένα που δεν έχω σχέση με την σύνταξη του άρθρου :)

   Σε ότι αφορά την άποψή μου για το άρθρο του Χρήστου, συμφωνώ 100% με ότι έχει γράψει.

   Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρακολουθούμαστε. Από εκεί και πέρα, δουλειά μας είναι να ενημερώνουμε τον κόσμο από διαφορετικές οπτικές γωνίες στο πως αυτή η παρακολούθηση μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τις δημοκρατικές ελευθερίες που με τόσο κόπο και αίμα κατακτήθηκαν.

  2. το αυτό και για τους υπολοίπους …φιλόσοφους στην ανάρτηση

 2. Διαφωνώ κάθετα με το άρθρο. Όσο περισσότερο παρακολουθούμαι εγώ, τόσο πιο ελεύθερος θα είστε εσείς κύριε Salih, και το αντίστροφο. Η δική μου παρακολούθηση είναι η ελευθερία του άλλου, αλλά συγχρόνως και η σωτηρία μου (άλλοθι) όταν θα με κατηγορήσουν για κάτι που δεν έπραξα. Έχει και τα καλά του βλέπεις, το να παρακολουθείσαι 24/7/365. Πιο ελεύθερος πεθαίνεις!!

  1. Ακόμη και στο νομικό θέμα η παράνομη ηχογράφηση δεν έχει νομική ισχύ. Νομίζω Μανώλη ότι παρερμήνευσες το σκοπό του άρθρου. Η ιδιωτικότητα έχει επίπεδα και όταν εσύ είσαι πρόθυμος να παραχωρήσεις ακόμη και την πιο ιδιωτική σου στιγμή (πχ να είσαι σε μια προσωπική στιγμή με τη σύντροφο σου) τότε δεν καταπατάς μόνο την ιδιωτικότητα σου αλλά και την ελευθερία σου.

   Όλα χρειάζονται μέτρο και προσωπικά κρατάω αυτό από το συγκεκριμένο άρθρο.

 3. Φίλε Ανώνυμε, είναι δυνατόν να μου απαντάς με λινκ σε χολιγουντιανή ταινία; Είναι επιχείρημα αυτό; Μια ταινία που ο κάθε σεναριογράφος μπορεί να γράψει ό,τι κατεβάσει η κούτρα του; Να σου δείξω κι εγώ 10 κινηματογραφικές ταινίες με θέμα το καζίνο και τον τζόγο, όπου στην μία ταινία οι πρωταγωνιστές μπαίνουν φυλακή από τα χρέη, στην άλλη ταινία οι πρωταγωνιστές έσπασαν τα ταμεία και βρίσκονται στην Χαβάη και, σε άλλη ταινία οι πρωταγωνιστές αυτοκτόνησαν. Όποια ταινία με συμφέρει λοιπόν, αυτήν θα σου υποδείξω να παρακολουθήσεις.

 4. Αγαπητέ φίλε Βασίλη Νιάκα, το έθεσες πολύ σωστά! Να είσαι σε μια προσωπική στιγμή με την σύντροφό σου και μετά από μερικά χρόνια αυτή να θυμηθεί ότι την κακοποιούσες σεξουαλικά κάποτε. Ενώ αν καταγράφονταν από μια κάμερα όλα αυτά; Θα μπορούσε άραγε να βγαίνει η κάθε μία και να σε κατηγορεί;

  1. Η πλήρης παρακολούθηση των πάντων θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνους ατραπούς. Ίσως στο μακρινό μέλλον να βρεθεί τρόπος να παρακολουθείται και η σκέψη. Τότε είναι βέβαιο ότι όλοι τότε θα είμαστε ένοχοι.

 5. Αγαπητέ Μανώλη, ας φτιάξουμε ένα υπέρ σύστημα παρακολούθησης λοιπόν και μετά ας κάτσουμε να προσευχηθούμε να μην πέσει σε λάθος χέρια.

  1. Σωστό κι αυτό αγαπητέ μου φίλε, όμως, αν (χτύπα ξύλο) απαγάγουν το παιδί σου και η αστυνομία σου πει ότι δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε τους απαγωγείς διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα συστήματα καταγραφής (κάτι το οποίο υποστηρίζεις κι εσύ) , να σου στέλνουν και βίντεο μέσω TOR και τα συναφή ανώνυμα (τα οποία και αυτά επίσης φαντάζομαι ότι τα υποστηρίζεις), να βλέπεις τι κάνουν στο παιδί σου και εννοείται να μην μπορεί κανένας να τους εντοπίσει. Τότε εσύ θα είσαι αυτός που θα προσευχηθεί για κάτι άλλο!!

 6. Ακριβώς. Χωρίς ιδιωτικότητα δεν υπάρχει ασφάλεια και χωρίς αίσθηση ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία λόγου και κατ’ επέκταση έστω και μια επίφαση δημοκρατίας. Βασανιστήρια, παράνομες διώξεις, καταπατήσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και κάθε είδους ανεξέλεγκτη βία από ολοκληρωτικά καθεστώτα και μυστικές υπηρεσίες, έχουν ξεκινήσει από παρακολούθηση και παραβίαση της προσωπικής ζωής των πολιτών που διαμαρτύρονται. Από την άλλη οι κυβενήσεις απαιτούν απόλυτη μυστικότητα για τις δραστηριότητες των πολιτικών αξιωματούχων αν πιστέψουμε αυτά που έβγαλε στη φόρα ο Snowden και άλλοι. Από τους 100 μαύρους, την Οχράνα, τη τρομαχτική Schild und Schwert der Partei της Στάζι, το σύγχρονο ηλεκτρονικό πόλεμο της CIA με τα τεράστια ποσά που ξοδεύει για παρακολούθηση των πολιτών της μέχρι και την λογοκρισία στην Κίνα, η ιστορία έχει ένα πράγμα να μας διδάξει: Μην εμπιστεύεστε τα προσωπικά σας δεδομένα σε κανένα αν θέλετε να έχετε (κάποιο) δικαίωμα στην έκφραση.

 7. Ας κάνουμε μια έρευνα για τα προγράμματα που φτιάχτηκαν για άλλο σκοπό (φιλικό, ειρηνικό) και τελικά κατέληξαν να χρησιμοποιούνται για διαφορετικό σκοπό (πόλεμος, σκοτωμοί) και να είναι επικίνδυνα για την ανθρωπότητα, τον πλανήτη, τα ζώα, τα ψάρια, το περιβάλλον, τη φύση, τη θάλασσα κλπ.

 8. εντελώς! αλλά κάθε δικαίωμα να μην με ενδιαφέρει τελικά οτιδήποτε.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: