Το παρόν άρθρο έρχεται με έναν έξυπνο τρόπο να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση ανταλλαγής αρχείων κειμένου Windows – Linux, χρησιμοποιώντας fonts που η Microsoft μας τα δίνει «δωρεάν» χωρίς φυσικά η ίδια να το γνωρίζει.

Στις περισσότερες δουλειές γραφείου όπως και στη δική μου, βασικό κομμάτι είναι η επεξεργασία κειμένου και η ανταλλαγή αρχείων κειμένου. Στατιστικά στα 9/10 των περιπτώσεων όταν η ανταλλαγή γίνεται μεταξύ windows/linux μαζί με τις όποιες αλλαγές/τροποποιήσεις έρχεται και η γκρίνια που αφορά τη μη σωστή απεικόνιση των δικών μας αρχείων στο MS Office (του Θείου).

Που εντοπίζεται το πρόβλημα γραμματοσειρών Windows – Linux;

Στις τελευταίες εκδόσεις των MS Office οι default γραμματοσειρές που χρησιμοποιούνται όταν κάποιος ξεκινήσει να γράφει ένα κείμενο είναι οι Calibri και η Cambria. Οι αντίστοιχες υπάρχουν στο Linux με διαφορετική ονομασία και με παραλλαγές στη μορφοποίηση τους στο LibreOffice, όπως φαίνεται και στις ακόλουθες εικόνες.

Γραμματοσειρά Cambria (MS Windows)
Γραμματοσειρά Caladea (Linux)

Αυτό συμβαίνει λόγω των proprietary γραμματοσειρών που χρησιμοποιεί η MS και προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα και για αυτό το λόγο δε μας επιτρέπεται να τις έχουμε εγκατεστημένες στη linux διανομή μας και ως εκ τούτου δε μπορούμε να έχουμε την επιθυμητή απεικόνιση των κειμένων μας όταν αλληλεπιδρούμε με χρήστες windows.

Advertisements

Εγκατάσταση MS fonts στο Linux νόμιμα

Η λύση μας παρέχεται μέσα από το wiki του Debian όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται η προέλευση των συγκεκριμένων γραμματοσειρών καθώς και ο τρόπος που τις εγκαθιστούμε στη διανομή μας.

Πιο συγκεκριμένα τραβάμε τις γραμματοσειρές μέσα από το δωρεάν λογισμικό powerpointviewer της Microsoft και εν συνεχεία τις εγκαθιστούμε στο home ή globally.

Βασική προαπαίτηση είναι να έχουμε εγκατεστημένα τα πακέτα wget και cabextract

Ξεκινάμε κατεβάζοντας την εφαρμογή powerpointviewer από το τερματικό της διανομής μας και ελέγχουμε το checksum για να επιβεβαιώσουμε την ορθή λήψη του αρχείου

cd /tmp
wget https://archive.org/download/PowerPointViewer_201801/PowerPointViewer.exe

Μόλις κατέβει, ελέγχουμε το checksum του αρχείου

sha256sum PowerPointViewer.exe

Αν το checksum δεν ταυτίζεται με το

249473568eba7a1e4f95498acba594e0f42e6581add4dead70c1dfb908a09423 

τότε επαναλαμβάνουμε την ανωτέρω διαδικασία.

Στη συνέχεια με τη χρήση του cabextract τραβάμε το αρχείο που εμπεριέχει τις γραμματοσειρές

cabextract PowerPointViewer.exe -F ppviewer.cab
Advertisements

Στο τέλος εγκαθιστούμε τις γραμματοσειρές στο user directory

mkdir -p ~/.fonts/ppviewer/
cabextract ppviewer.cab -F '*.TTC' -d ~/.fonts/ppviewer/
cabextract ppviewer.cab -F '*.TTF' -d ~/.fonts/ppviewer/

Στη συνέχεια, διαγράψτε και δημιουργήστε εκ νέου την cache των γραμματοσειρών μας με την ακόλουθη εντολή:

fc-cache -f -v

Μπορούμε να τσεκάρουμε αν το σύστημα γραμματοσειρών μας έχει ενημερωθεί για την νέα εγκατάσταση με την εντολή:

fc-list | grep "CAMBRIA"

Τώρα μπορούμε να διαγράψουμε και τα PowerPointViewer.exe και ppviewer.cab (αν κάναμε την διαδικασία στο /tmp θα διαγραφούν αυτόματα) και μπορούμε να ανοίξουμε τα αρχεία κειμένου που μας έστειλαν οι συνάδελφοι μας απροβλημάτιστα.

Επίλογος

Σκοπός του παρόντος άρθρο δεν είναι η μη χρήση Windows λογισμικών, αλλά το πόσο εύκολα μπορούν να συνεργαστούν χρήστες διαφορετικών λειτουργικών μεταξύ τους. Ειδικά στις περιπτώσεις των καθημερινών εργασιών γραφείου.

Πηγή : ppviewerFonts