Χρήσιμα extensions στο δεξί κλικ.


Νautilus Αctions.nautilus_actions

To «nautilus actions» αποτελεί την ιδανική λύση όταν θέλουμε να προσθέσουμε στο δεξί κλικ διάφορες επεκτάσεις όπως «open as root», προγράμματα ή δικά μας script. Αυτό γίνεται με εγκατάσταση από το Synaptic  του πακέτου «nautilus-actions». Έρχεται με ένα GUI οπού ότι κάνετε «Add» θα εμφανίζεται στο δεξί κλικ.

Nautilus Administrator.

Στα περισσότερα forum που παρέχουν λύσεις σε καθημερινά προβληματάκια, θα δούμε ότι όταν τίθεται από έναν αρχάριο ένα ερώτημα και η λύση απαιτεί την αλλαγή/τροποποίηση κάποιων αρχείων  οι οποία όμως γίνεται μόνο με  δικαιώματα διαχειριστή, τότε η απάντηση που δίνεται συνήθως είναι «άνοιξε ένα τερματικό και δώσε : sudo nano /diadromi/sto/arxeio/». Σε αυτές τις περιπτώσεις ο αρχάριος μπορεί να τα παρατήσει, να τα κάνει μαντάρα  ή τελικά να μάθει 5 πράγματα για το πώς δουλεύουν στο τερματικό ως root. Υπάρχει όμως μία καλύτερη λύση η οποία διασφαλίζει ότι ο αρχάριος τουλάχιστον δεν θα τα παρατήσει αφού θα κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις μέσα από το γραφικό περιβάλλον. Η λύση έρχεται με την εγκατάσταση του «nautilus-gksu» από το Synaptic.

  1. Κάνουμε εγκατάσταση το «nautilus-gksu» από Synaptic
  2. Έπειτα κάνουμε Logout και μετά Login
  3. Τώρα με δεξί κλικ σε όποιον φάκελο θέλουμε πατάμε «open as administrator» και αμέσως ανοίγει στο σημείο ένας νέος Nautilus με προνόμια διαχειριστή.

Open Terminal here.menuitem_admin_terminal

Για λόγους ευχρηστίας και προβολής του Ubuntu ως «μια διανομή για ανθρώπινα όντα» Canonical αφαιρεί απο το δεξί κλικ το «Open in terminal». Αυτό όμως ειναι πολύ ενοχλητικό για τους powerusers οι οποίοι αναγκάζονται να ανοίξουν το τερματικό και μετά να δόσουν όλη την διαδρομή για να φτάσουν εκεί που θέλουν να εργαστούν (όχι οτι τους χαλάει και ιδιέτερα… ). Τη λύση σε αυτό το «προβληματάκι» φέρνει η εγκατάσταση απο το Synaptic του «nautilus-open-terminal». Το αποτέλεσμα θα είναι να μπορεί πια ο χρήστης να ανοίγει την κονσόλα σε οποιονδήποτε φάκελο, χωρίς να χρειαστεί να δίνει κάθε φορα όλη την διαδρομή.

Advertisements

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑