Οι περισσότεροι φαντάζομαι γνωρίζουμε το CCleaner, το πιο πετυχημένο εργαλείο εκκαθάρισης «σκουπιδιών» των Windows. Τι γίνεται όμως με το Linux;
Εδώ τα πράγματα δεν είναι τραγικά αφού λόγο της αρχητεκτονικής του λειτουργικού, το σύστημα δεν επηρεάζεται από τα αρνητικά χαρακτηριστικά που έχουν τα Windows. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μαζεύονται σκουπίδια τα οποία έστω και αν δεν ενοχλούν και δεν επηρεάζουν την συνολική συμπεριφορά του συστήματος, κανένας δεν τα θέλει.
Κατά καιρούς εμφανίστηκαν αρκετά προγράμματα που αναλάμβαναν να καθαρίσουν το Linux μας αλλά τα περισσότερα δεν κατάφεραν καν να ενταχτούν στα αποθετήρια τις διανομής μας για να είναι εύκολο να τα εγκαταστήσουμε. Ένα από τα ποιο γνωστά που κατάφεραν να μπουν είναι το Klean Sweep ( είναι για KDE και όχι για GNOME περιβάλλον) το οποίο όμως δεν έχει κυκλοφορήσει κάποια νέα έκδοση από το 2006. Ένα δεύτερο που μπήκε στα αποθετήρια αλλά βγήκε κλοτσηδόν ήταν το Cruft remover (System Cleaner). Πρωτοεμφανίστηκε στις Alpha εκδόσεις του Ubuntu 8.10. Λόγο όμως κακής σχεδίασης όταν το έτρεχες απενγκαθιστούσε όλα τα προγράμματα που έκανες εγκατάσταση από deb πακέτα τα οποίο ήταν μαρκαρισμένα ως «autoremove» από το APT. Οπότε το «επιτελείο» αποφάσισε να το αφαιρέσει από την τελική έκδοση του Ubuntu 8.10. Σήμερα (Ubuntu 9.04 Alpha 5) επιστρέφει με νέο όνομα… Computer Janitor αν και κάνει ακόμα τα ίδια (το δοκίμασα :) ) προφανώς στην τελική έκδοση θα βρουν έναν έξυπνο τρόπο να αφαιρεί μόνο αυτά που πρέπει.
Στις 24 Δεκεμβρίου εμφανίστηκε ένα νέο αστέρι ονόματι BleachBit. Έχει μπει στα αποθετήρια των περισσότερων διανομών και φαίνεται ότι ήδη δημιουργείται μια κοινότητα γύρο του για να το υποστηρίξει. Το BleacBit είναι open source και σχεδιασμένο για όλες τις διανομές Linux ανεξάρτητα απο το desktop περιβάλλον που έχετε. Μερικά χαρακτηριστικά του είναι :
- Διαγραφή τα περιττών αρχείων για ελευθέρωση πολύτιμου χώρου στο δίσκο
- Διαγραφή παλαιών αρχείων καταγραφής του συστήματος
- Διαγραφή των coockies
- Διαγραφή της cache
- Διαγραφή του ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο με Firefox και του Opera
- Διαγραφή των ατελών συντομεύσεων
- Διαγραφή των προσωρινών αρχείων
- Διαγραφή μεταφράσεων που δεν χρησιμοποιείτε
- Εκκαθάριση των προσωρινών αρχείων του Acrobat Reader
- Εκκαθάριση του ιστορικού του Τερματικού
- Εκκαθάριση του Beagle
- Εκκαθάριση του Epiphany
- Εκκαθάριση του GIMP
- Εκκαθάριση του Google Earth
- Εκκαθάριση του OpenOffice.org
- Εκκαθάριση του KDE
- Εκκαθάριση του Vim
- Εκκαθάριση του XChat
- Εκκαθάριση του RealPlayer
- Εκκαθάριση του RpmBuild
- Εκκαθάριση της Java
- και πολλά άλλα…
Μπορείτε να το κατεβάσετε απο το επίσημο site εδω : http://bleachbit.sourceforge.net/ ή να το αναζητήσετε απο τα αποθετήρια της διανομής σας. Μόλις το εγκατατήσετε στο μενού εμφανίζονται δύο επιλογές Bleachbit και Bleachbit as Administration. Προφανώς σε Multiuser περιβάλλον ο κάθε χρήστης μπορεί να χρησημοποιεί το πρώτο για να καθαρίζει τον προσωπικότου καταλογο ενω ο Admin όλο το συστημα.
Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα: