Τι είναι το LaunchPad;

Μετά από λίγο καιρό ενασχόλησης με το Linux και όταν εξοικειωθούμε με κάποια διανομή, τότε είναι που στους περισσότερους χρήστες δημιουργείται μια αίσθηση η οποία τους παρακινεί να βρουν τρόπο να προσφέρουν και να συνδράμουν και αυτοί με κάποιο τρόπο κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού.

Τι είναι το Launchpad: Φιλοξενία κώδικα, μετάφρασης και αναφοράς σφαλατωνΑνάλογα με το γνωστικό τους πεδίο κάποιοι ενστερνίζονται την φιλοσοφία του FOSS και προσφέρουν κώδικα, άλλοι συμμετέχουν σε συλλόγους και εκδηλώσεις και κάποιοι άλλοι συμμετέχουν σε forum που σχετίζονται με το Linux ή μια συγκεκριμένη διανομή Linux.

Πρόσφατα λοιπόν ο AlexBillans στο linuxformat έθεσε ένα ερώτημα σχετικά με το τι είναι το Launchpad και πως μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτό. Η απάντησή μου εκεί ήταν περιληπτική οπότε θα ήθελα να την επεξεργαστώ/επεκτείνω εδώ υπό μορφή how-to.

Τι είναι το Launchpad;

Το Launchpad (ιδιοκτησίας Canonical) αποτελεί μια δικτυακή πλατφόρμα συνεργατικής διαχείρισης διαφόρων Αναφορά σφαλμάτωνproject που αποτελούν μια ολόκληρη διανομή (π.χ. Ubuntu) ή ακόμα και μιας απλής εφαρμογής (π.χ. subdownloader). Μια  από τις πολλές ιδιότητές που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι η ικανότητά του ιχνηλάτη του (BugTracker) να παρακολουθεί την εξέλιξη διαφορετικών τμημάτων ενός project έστω και αν βρίσκονται σε διαφορετικές πηγές όπως το Bugzilla, Roundup, SourceForge και το Debian Bug Tracking System.

Είναι ανοιχτή προς όλους και όλοι μπορούν να συμμετάσχουν χωρίς να είναι απαραίτητα γνώστες του αντικειμένου της πληροφορικής. Είναι έτσι διαμορφωμένο, που το ελάχιστο απαραίτητο προσόν που πρέπει να διαθέτει κάποιος είναι ένα δείγμα αλτρουισμού. Ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώνει ένας εγγεγραμμένος χρήστης εξαρτάται από τον τομέα του Launchpad στο οποίο θέλει να συμμετέχει. Δύο από τα πιο απλά πράγματα στα οποία μπορεί να συμμετέχει ένας χρήστης μιας διανομής Linux είναι η μετάφραση και η αναφορά σφαλμάτων. Έτσι για παράδειγμά για να ολοκληρωθεί μια αναφορά προβλήματος που προέκυψε από ένα beta software το ελάχιστο που θα χρειάζεται από τον χρήστη είναι 1-2 λεπτά για να κάνει απλά μερικά κλικ.

Σελίδα του projectΤο Launchpad μπορώ να πω ότι είναι ένας από τους λόγους τις επιτυχίας που έχει το Ubuntu και γενικά η Canonical.  Βέβαια δεν εμφανίζεται πουθενά στον απλό χρήστη αφού πρώτον είναι μια δικτυακή υπηρεσία και δεύτερον ο χρήστης δεν υποχρεούται να εγγραφεί ποτέ. Ασχέτως αν ανήκει στην Canonical αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για κάποιον που έχει άλλη διανομή Linux να εγγραφεί. Αν ρίξουμε μια ματιά στις υπηρεσίες που προσφέρει και τα project που ήδη την χρησιμοποιούν τότε θα δούμε ότι αξίζει τον χρόνο μας να συμμετέχουμε σε αυτό. Συνοπτικά λοιπόν παρέχει τις εξής υπηρεσίες:

 • Καταγραφή/συλλογή σφαλμάτων (Bug tracking)
 • Δια-λογισμικό bug tracking
 • Μεταφράσεις λογισμικού (Greek team)
 • Φιλοξενία και διαχείριση κώδικα
 • Φιλοξενία και δημιουργία πακέτων λογισμικού
 • Διαχείριση σχεδιαγραμμάτων και παρακολούθηση της εξέλιξης των project
 • Απαντήσεις και υποστήριξη από την κοινότητα
 • Και αρκετά ακόμα κάντε μια βόλτα εδώ : https://launchpad.net/+tour/index

Μέχρι αυτή τη στιγμή  υπάρχουν 10454 προγράμματα που έχουν καταχωρηθεί στο Launchpad, από τα οποία 2982 διαθέτουν αναφορές σφαλμάτων, 640 έχουν τις μεταφράσεις, 6619 έχουν τους κλάδους σε Bazaar, 1860 έχουν τα χρονοδιαγράμματα /σχεδιαγράμματα τους και 1676 έχουν τις ερωτήσεις & τις απαντήσεις τους στο Launchpad.

Μερικά παραδείγματα από project που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Launchpad :

 • MySQL
 • Zope 3
 • Inkscape
 • Bazaar
 • GNOME Do
 • Drizzle
 • Upstart

Περισσότερα για τα υπάρχοντα project εδώ : https://launchpad.net/projects/+all

Εγγραφή στο Launchpad.

Η εγγραφή στο Launchpad είναι πολύ απλή και δεν παίρνει παραπάνω από 2-3 λεπτά. Στην περίπτωση που έχουμε Ubuntu καλό θα ήταν να ελέγξουμε από την προσθαφαίρεση προγραμμάτων αν είναι εγκατεστημένο το «Firefox Launchpad Plugin». Αν δεν είναι, τον εγκαθιστούμε.

Το επόμενο βήμα είναι να επισκεφτούμε το https://launchpad.net/+login για να ξεκινήσουμε την εγγραφή μας.

 1. Πηγαίνουμε στο πεδίο «Not registered yet?» και δίνουμε το e-mail μας.
 2. Θα μας σταλούν στο e-mail οι οδηγίες για τα επόμενα βήματα μας.
 3. Ανοίγουμε το e-mail μας και πατάμε (ή αντιγράφουμε) το link που μας στείλανε.
 4. Αυτό θα ανοίξει μια σελίδα «Complete your Registration»
 5. Στο πεδίο «Display Name» βάζουμε το ονοματεπώνυμό ή ένα nickname της αρεσκείας μας.
 6. Κλικάρουμε το κουτάκι του «Hide my email addresses from other Launchpad users» για να μην είναι σε κοινή θέα το e-mail μας
 7. Έπειτα βάζουμε το password με το οποίο θα συνδεόμαστε.
 8. Αυτό ήταν ! πατάμε «continue» και είμαστε συνδεδεμένοι στο Launchpad.
 9. Δεξιά πάνω θα δούμε το Username που δώσαμε στο βήμα 5 και κάνουμε click πάνω του για να επισκεφτούμε την προσωπική μας σελίδα.
 10. Από δω και πέρα μπορούμε να αλλάξουμε/προσθέσουμε  ότι θέλουμε π.χ. το στίγμα μας στον Google Map, την φωτογραφία μας,  ένα μικρό βιογραφικό, να υπογράψουμε την διακήρυξη των Ubunteros κ.λπ.

Δημιουργία λογαριασμού

Από δω και πέρα τι…;

Ένα βασικό στοιχείο του Launchpad είναι το Apport. Το Apport είναι ένας συλλέκτης αναφορών για προγράμματα και υπηρεσίες του συστήματος που συμπεριφέρονται ή διακόπτονται απότομα. Παρακολουθεί το σύστημά μας και όταν κάτι δεν πάει καλά μας ενημερώνει και μετά από επιλογή μας συλλέγει και αποστέλλει τις απαραίτητες πληροφορίες στο Launchpad. Σε σταθερές εκδόσεις δεν είναι ενεργοποιημένο και θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε εμείς.

Αν δεν είναι εγκατεστημένο στο Ubuntu μας τότε μπορούμε να το εγκαταστήσουμε από το Synaptic.  Σε περίπτωση που έχουμε εγκατεστημένο και το πακέτο «nautilus-gksu» τότε απλά  για να  ενεργοποιήσουμε το «apport» πηγαίνουμε στον φάκελο /etc/default/ και κάνουμε δεξί κλικ και «open as administrator». Αφού ανοίξει ο Nautilus με προνόμια διαχειριστή ανοίγουμε το αρχείο apport και αλλάζουμε το enabled=0 σε  enabled=1. Κάνουμε «save» και κλείνουμε το Gedit και το Nautilus. Από δω και πέρα όταν  κάποιο πρόγραμμα θα κλείνει απρόσκοπτα το apport θα σας ενημερώσει για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να γίνει η αναφορά προβλήματος.

Είμαι Bungee Jumper… οπότε τι άλλο extreme μπορώ να κάνω;

Το Ubuntu ακολουθεί 6μηνιαίο κύκλο ανάπτυξης, δηλαδή κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο βγαίνει με καινούρια official έκδοση. Μέχρι όμως να βγει η official έκδοση ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα ασταθών και δοκιμαστικών εκδόσεων που μπορούν όλοι να κατεβάσουν και να δοκιμάσουν. Αυτές χωρίζονται σε Alpha (Ασταθής), Beta (Δοκιμαστική), και Release Candidate (Υποψήφια τελική έκδοση).

Παραδοσιακά, κάθε φορά που βγαίνει μια «Alpha» έκδοση του Ubuntu, την κάνω εγκατάσταση για να κάνω αναφορά σφαλμάτων. Στις Alpha εκδόσεις το Apport «οργιάζει» αφού πολλά πράγματα είναι ασταθή και κρασάρουν συχνά. Κάθε φορά που κρασάρει κάποιο πρόγραμμα, εμφανίζεται το «Apport»

Καταγραφή σφάλματος στον κώδικα

και αν πατήσουμε «Report Problem» τότε αρχίζει να  συλλέγει αυτόματα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Αφού τελειώσει τότε μπορούμε να πατήσουμε «Send Report» για να τα στέλνει στο Launchpad.

Αποστολή αναφοράς δφαλμάτωνΜέτα από το upload θα ανοίξει τον firefox και εκεί αφού βάλουμε το e-mail και password μας ,  μας δείχνει μια λίστα με παρόμοιες αναφορές σφαλμάτων που ήδη έχουν γίνει ( δεν είμαστε οι μόνοι στους οποίους εμφανίστηκε το πρόβλημα ). Διαλέγουμε σε ποια αντιστοιχεί, πατάμε Next και αυτό ήταν…. θα ενημερωνόμαστε για την εξέλιξη του θέματος ! Αν δεν υπάρχει στη λίστα μπορούμε να διαλέξουμε «No I will report a new bug», γράφουμε μια περίληψη για το τι συνέβη και εμφανίστηκε το πρόβλημα και άν μπορούμε να το αναπαράγουμε.

Περιγραφή σφάλματος

Τέλος αν θέλουμε μπορούμε να γραφτούμε σε όποιο bug η θέμα θέλουμε πατώντας «Subscribe» άσχετα αν αυτό εμφανίστηκε σε εμάς η όχι. Ένα από τα κρισιμότερα Bug που έχουν αναφερθεί και πρέπει να κάνουμε «Subscribe» είναι το πρώτο Bug που έχει αναφερθεί στο Launchpad και φέρει τον κωδικό Bug #1 (liberation): Microsoft has a majority market share το οποίο αναφέρθηκε ως Bug #1 reported by Mark Shuttleworth on 2004-08-20. Αξίζει να λαμβάνουμε ενημερώσεις σχετικά με αυτό το Bug οπού κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορες λύσεις και  έχουν αναρτηθεί ενδιαφέροντα σχόλια.

Πώς βελτιώνεται η υποστήριξη των συσκευών μου από το Linux;

Έλγχος συσκευών υπολογιστήΓια την βελτίωση της υποστήριξης υπάρχουν 3 τρόποι:

 1. Η κατασκευάστρια εταιρία παρέχει νέους drivers.
 2. Οι προγραμματιστές και οι Hackers του πυρήνα φτιάχνουν τους νέους drivers.
 3. Οι χρήστες αναφέρουν την σύνθεση του υλικού του υπολογιστή τους σε μια επίσημη βάση δεδομένων.

Προφανώς στην περίπτωση που δεν είμαστε προγραμματιστές αυτό που μένει να κάνουμε είναι το 3. Αφού ολοκληρωθεί μια εγκατάσταση Ubuntu και αν δεν το έχουμε κάνει ακόμα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που ξεχνάμε να χρησιμοποιήσουμε οι χρήστες είναι το πρόγραμμα «Hardware Testing».

Το Hardware Testing είναι ένα πρόγραμμα που συλλέγει πληροφορίες για την σύνθεση του Hardware μας, ελέγχει αν όλα παίζουν η όχι και φτιάχνει μια αναφορά . Αφού ολοκληρωθεί το τεστ μας ζητάει τα στοιχεία του λογαριασμού μας στο Launchpad (e-mail) και έπειτα στέλνει στην βάση δεδομένων του Launchpad. Με αυτόν τον τρόπο οι developers μπορούν να έχουν επιπλέον στοιχεία (π.χ. ποιες συσκευές χρησιμοποιούν οι χρήστες ) για να φτιάξουν/βελτιώσουν τους drivers του Linux.

Θέλω τα προγράμματά μου μεταφρασμένα στα Ελληνικά !

Πολλές φορές τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε είναι εντελώς στα Αγγλικά ή εν μέρη στα Ελληνικά.  Η ελληνική ομάδα μετάφρασης αλλά και ανεξάρτητοι χρήστες που έχουν κάνει την συνεισφορά τους κατά καιρούς  κάνουν εξαιρετική δουλειά. Αν έχετε βάλει κάποια διανομή στα Ελληνικά, αυτό είναι εφικτό επειδή αυτοί οι άνθρωποι πρόσφεραν με μεράκι τον χρόνο τους για να το υλοποιήσουν. Για να βοηθήσουμε στο έργο τους μπορούμε με 3 τρόπους :

 1. Να γραφτούμε στην Ελληνική ομάδα μετάφρασης
 2. Να παρέχουμε τις μεταφράσεις μας μέσα από το Launchpad
 3. Να παρέχουμε τις μεταφράσεις μας μέσα από το πρόγραμμα που θέλουμε να μεταφράσουμε

Για να γραφτούμε στην Ελληνική ομάδα μετάφρασης επισκεπτόμαστε στο Launchpad την ιστοσελίδα τους  https://launchpad.net/~ubuntu-l10n-el και πατάμε «Join the team». Για να παρέχουμε τις μεταφράσεις μας χωρίς να γραφτούμε στην ομάδα απλά πηγαίνουμε στο https://translations.launchpad.net/ και διαλέγουμε έκδοση του Ubuntu που θέλουμε να κάνουμε μεταφράσεις και από την λίστα που θα εμφανιστεί επιλέγουμε Greek. Εκεί θα δούμε μια λίστα με μεταφρασμένα και αμετάφραστα τμήματα/προγράμματα του λειτουργικού. Κάνουμε κλικ σε οποίο θέλουμε και αμέσως ξεκινάμε την μετάφραση !

Μετάφραση λογισμικού

Αν δεν θέλουμε να ψάχνουμε στην λίστα για το πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να συνεισφέρουμε στη μετάφρασή του δεν έχουμε παρά να ανοίξουμε το πρόγραμμα και να επιλέξουμε μετάφραση του προγράμματος. Ας πούμε ως παράδειγμα τον κειμενογράφο Gedit και έστω ότι βλέπουμε ότι κάποια σημεία δεν είναι ακόμα μεταφρασμένα στα Ελληνικά. Κανένα πρόβλημα ! Πάμε στο μενού του προγράμματος, Help –> Translate this application. Αυτό  θα  ανοίξει το firefox και θα μας πάει στο launchpad. Εκεί συνδεόμαστε και αυτόματα μας πάει στο μεταφραστικό τμήμα του προγράμματος όπου βλέπουμε πόσο τις % έχει μεταφραστεί το πρόγραμμα στα Ελληνικά. Κάνουμε κλικ στο «untranslated» και βλέπουμε μια λίστα με αγγλικές «προτάσεις» και από κάτω συμπληρώνουμε την Ελληνική μετάφραση. Μεταφράζουμε όσα θέλουμε ή όσα μπορούμε και πατάμε «Save&Continue»… αυτό ήταν !!! Στην επόμενη έκδοση του προγράμματος αν πάμε στο Help –> About –> Credits θα δούμε το Ονοματεπώνυμο μας !!!. Το συναίσθημα που θα έχει εκείνη τη στιγμή ο χρήστης… δεν περιγράφεται και δεν ανταλλάσσεται με τίποτα άλλο.

Περισσότερα για το Launchpad : https://help.launchpad.net/NewToLaunchpad

Advertisement

4 σκέψεις σχετικά με το “Τι είναι το LaunchPad;

Add yours

 1. Πολύ καλός και αναλυτικός οδηγός, πρέπει να γίνει sticky σε όλα τα forums που
  ασχολούνται με Ανοιχτό Λογισμικό και ειδικότερα Ubuntu, για να καταλάβουμε
  όλοι ότι δεν μπορεί να τα περιμένουμε όλα έτοιμα, πρέπει να βοηθάμε όλοι όπως
  μπορεί ο καθένας.
  Η ανάπτυξη έρχεται με την συμετοχή, και όχι με το να καθόμαστε και να περιμένουμε πότε θα βγει έτοιμο το πιάτο, και να κάνουμε και κριτική όντας αμέτοχοι.
  Σκεφτείτε το λίγο, τελικά είναι ωραίο να βοηθάς!

 2. Υπάρχουν μια σειρά από ελληνικές ομάδες.
  Δες στο https://edge.launchpad.net/~simosx/+participation

  Για τις μεταφράσεις στο launchpad, προτείνουμε στους χρήστες να γραφτούν πρώτα στην ομάδα
  https://edge.launchpad.net/~ubuntu-l10n-el-starters
  και μετά να αποφοιτήσουν προς την ομάδα
  https://edge.launchpad.net/~ubuntu-l10n-el

  Ακόμα, αρκετές από τις μεταφράσεις ΕΛ/ΛΑΚ γίνονται εξωτερικά από το launchpad.
  Για παράδειγμα, τα GNOME, KDE, Firefox, κτλ γίνονται εκτός του launchpad.
  Έτσι, οι νέοι μεταφραστές πρέπει να δουν τη σχετική τεκμηρίωση που υπάρχει στο wiki.ubuntu-gr.org για τα πακέτα που πραγματικά μεταφράζονται στο launchpad.

 3. Είμαι της γνώμης ότι ο συγκεκριμένος οδηγός πρέπει να μπει και στο forum
  Ubuntu-gr. Ειδικά εκεί θα βρει ανταπόκριση από πολλά μέλη που θέλουν να
  βοηθήσουν στην ανάπτυξη του Ubuntu.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: