H Microsoft κατάφερε πάλι να κάνει δύσκολη την ζωή των νέων χρηστών που θέλουν να δοκιμάσουν το Linux στο νέο PC τους…Τόσο δύσκολη που ένας μη έμπειρος χρήστης αν επιχειρήσει να κάνει εγκατάσταση μια διανομή Linux σε κάποιο φρέσκο pc με προεγκατεστημένο το Windows 7 θα καταστρέψει και τα δύο λειτουργικά συστήματα με αποτέλεσμα να μην έχει πρόσβαση σε κανένα από τα δύο. Έτσι, ο νέος χρήστης θα βρίσει ασύστολα και θα ρίξει το φταίξιμο στο Linux αφού δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι πήγε στραβά και πoιές προϋπάρχουσες συνθήκες οδήγησαν στην καταστροφή.
Η ιστορία λοιπόν έχει ως εξής…. Πριν από 2 περίπου βδομάδες πήρα στα χέρια το νέο μου Laptop, ένα Dell studio 1557, το οποίο με το κατεστημένο που επικρατεί είχε προεγκατεστημένα τα Windows 7 64bit Home Premium. Το άνοιξα…. φόρτωσαν τα Windows, ενώ παράλληλα εγώ στο παλιό μου PC έγραφα σε CD το φρεσκο-κατεβασμένο Ubuntu 9.10 64bit έτοιμος να διαγράψω το προεγκατεστημένο λειτουργικό αφού μου ήταν άχρηστο. Μερικά δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσω την διαδικασία χτυπάει το κινητό μου:
- Εγώ: Ελα ρε Στεφ !
- Στέφ: Τι κάνεις φίλε;
- Εγώ : Εδώ, σπίτι είμαι, ετοιμάζομαι να φορμάρω το νέο gadget’ακι μου και να βάλω ubutnu.
- Στεφ: Αλήθειά ; Αγόρασα και εγώ ένα Vaio και χρειάζομαι την βοήθεια σου να εγκαταστήσουμε Ubuntu σε dual boot… Έχω να δουλέψω σε Matlab και πρέπει να βάλω Linux για να βρω την υγειά μου…. άντε έλα… θα βρεθούμε με τα παιδιά για καφέ και θα σου τα πω από κοντά..
Έτσι και έγινε… Έκλεισα το Laptop χωρίς να ξεκινήσω το format των Windows 7 και πήγα για καφέ. Στέφανος είναι ερευνητής στο Imperial College. Πριν από μερικά χρόνια όταν ήταν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Πληροφορικής το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης είχε προμηθευτεί ένα Workstation της HP για χρήση σε απαιτητικές ερευνητικές εργασίες. Διέθετε 8 πύρινο επεξεργαστή 4 GB ram αλλά προεγκατεστημένο Windows XP 32bit και RedHat Linux. H δουλειά τους (σε Matlab) καθυστερούσε πάρα πολύ και ζήτησαν την συνδρομή μου να τους εγκαταστήσω τότε Ubuntu 8.04 64bit edition γιατί είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν 64bit Matlab και να ανεβάσουν την RAM στα 16 GB !!!.
Μετά απο την επιτυχία που είχε αυτή η μεταστροφή…. ο Στέφανος επιθυμούσε να βάλει και αυτός Ubuntu στο Laptop του, για να κάνει την δουλειά του με άνεση, ασφάλεια και ταχύτητα. Μαζευτήκαμε λοιπόν στο σπίτι όλοι η παρέα και είπαμε να ξεκινήσουμε την δουλειά με το δικό του πρώτα και μετά με το δικό μου, αφού προτιμούσε σε πρώτη φάση μέχρι να εξοικειωθεί με το Linux να κάνει Dual boot με Windows 7. Βάζω λοιπών το CD του Ubuntu και διαλέγω από το μενού εγκατάσταση. Μετά από μερικές πληροφορίες που ζήτησε το λειτουργικό όπως όνομα, κωδικός χρήστη κλπ. ήρθε η ώρα να διαλέξουμε πόσο χώρο θα δώσουμε στο Ubuntu…..
Εδώ είναι που φάγαμε 30 λεπτά για να συνειδητοποιήσουμε το θέαμα που αντικρίσαμε και για το πώς θα το αντιμετωπίσουμε… Το partition manager δεν έλεγε ψέματα…. Το προεγκατεστημένο σύστημα είχε χωρίσει τον σκληρό δίσκο σε 3 πρωτεύοντα διαμερίσματα (primary partitions) τα οποία κατά σειρά αποτελούσαν
- Reserved space 40 MB
- Recovery Partition 14GB
- Windows 7 System
«Τεχνικά» λοιπόν ήταν αδύνατη η δημιουργία επιπλέον 2 διαμερισμάτων που ήταν αναγκαία για την εγκατάσταση του Ubuntu (1 πρωτεύον διαμέρισμα για το λειτουργικό σύστημα και 1 για swap δηλ αρχείο σελιδοποίησης) !!! Ένα πρωτεύον ακόμα μπορούμε να κάνουμε… αλλά μετά δεν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα swap partition. Μόνη λύση για την δημιουργία επιπλέον διαμερισμάτων πέραν των τεσσάρων πρωτευόντων ήταν η μετατροπή του ενός που περίσσευε σε logical partition για να δημιουργήσουμε περισσότερα διαμερίσματα. Με αυτόν όμως τον τρόπο το Ubuntu δεν θα μπορούσε να είναι προσβάσιμο γιατί πρέπει να είναι εγκατεστημένα σε πρωτεύον διαμέρισμα….
Όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα δεν είναι στο Linux αλλά στους τεχνικούς περιορισμούς που μας δίνουν οι σκληροί δίσκοι. Για να δείτε στη πράξη το φαινόμενο αυτό, έχετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο προσπαθήστε να κάνετε περισσότερα από 4 πρωτεύοντα διαμερίσματα… Θα δείτε ότι αυτό είναι αδύνατο. Παλαιότερα τα Windows ήταν ένα partition ή βαριά να υπήρχε ένα ακόμα που λειτουργούσε ως recovery partition.
Τι κάνουμε τώρα ;;;;;; Αν διαγράψουμε το Resereved space, το οποίο περιέχει το λογισμικό εκκίνησης και επιδιόρθωσης τότε το Windows 7 δεν θα μπουτάρει… τουλάχιστον έτσι γράφουν κάποιοι που επιχείρησαν να τα διαγράψουν. Ο άλλος τρόπος είναι να γίνει format και ξανά εγκατάσταση των Windows 7 χωρίς όμως να του επιτρέψουμε να δημιουργήσει τα επιπλέον 2 partition. Αυτό όμως είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και την απορρίψαμε εξαρχής για πολλούς και διάφορους λόγους.
Η λύση που επιλέξαμε είναι, χωρίς να πειράξουμε την υπάρχουσα διαμόρφωση του σκληρού δίσκου, να δημιουργήσουμε το ένα επιπλέον πρωτεύον διαμέρισμα που μας επέτρεπε και να μην δημιουργήσουμε το swap partition. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα αφού το Laptop διέθετε 4GB και το swap partition ήταν «άχρηστο».
Εμείς βρήκαμε μια λύση…. τι θα κάνει όμως ο αδαής χρήστης που απλά θα πατάει next… next… next… θα τελειώσει η εγκατάσταση και μετά την επανεκκίνηση δεν θα φορτώνει κανένα απο τα 2 λειτουργικά συστήματα ;;;; Για αυτόν δεν θα φταίει ο περιορισμός των 4 μονο primary partitions (αν ξέρει τι είναι αυτο), Θα φταίει το Linux…
Κατά περίεργο τρόπο, χωρίς να το πάρω είδηση ο «δαίμον» του blogging είχε απενεργοποιήσει την δυνατότητα σχολιασμού του παρόντος άρθρου…
Ευτυχώς το πείρα έγκαιρα πρέφα (μετά από 10 μέρες….) και το διόρθωσα…
Βρίσκω το εν λόγω άρθρο σου ιδιαίτερα ενδιαφέρον . Θέλω λοιπόν να ρωτήσω τα εξής (μιας κ είμαι γενικά αρχάριος χρήστης): Μπορούμε να έχουμε ένα dual-boot system με προεγκατεστημένο windows 7 starter κ μια ελαφριά διανομή Linux σ’ένα netbook ? Κ αν ναι θα αντιμετωπίζαμε κ εκεί το ίδιο πρόβλημα ?
Το μυστικό είναι στην εικόνα που έχω στο άρθρο (κάνε κλίκ για να μεγεθύνει). Αυτή την εικόνα την πήρα απο το λάπτοπ μου και δείχνει ακριβώς πως είναι φτιαγμένα τα διαμερίσματα στον σκληρό δίσκο. Αν και στο δικό σου είναι έτσι ναι πολύ πιθανό να το αντιμετωπίσεις. Άν όμως βλέπεις μόνο 2 ή 1 διαμέρισμα τότε δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα. Για να δεις τα διαμερίσματα σου κάνε δεξί κλικ στο Υπολογιστής μου –> Διαχείριση –> Διαχείριση δίσκων.
Θα ήθελα να μάθω όταν το κάνεις ώστε να ξέρουμε αν και στα netbook έχουν 3 διαμερίσματα. Πάντως και 3 διαμερίσματα να έχεις, αν έχει πάνω απο 2 GB RAM το swap partition του Linux και να μην το κάνεις δεν θα έχει πρόβλημα.
Το κοίταξα το Netbook κ δυστυχως εχει 3 Διαμερισματα ! Οπως κ τα περισσοτερα Netbook ετσι κ αυτο εχει μονο 1Gb Ram ! Οποτε τι προτεινεις ?
Ερώτηση : το τρίτο επιπλέον διαμέρισμα είναι εμφανές ή κρυφό ? Δηλαδή, μήπως το βλέπεις σαν D: δίπλα στο C:, ως δεύτερο διαμέρισμα στο οποίο έχεις πρόσβαση για να κρατάς τα αρχεία σου ?
Αν κ μετά από πολλές μέρες καθυστέρηση λόγω φόρτου εργασιών … Το κοίταξα κ εμφανίζει ένα μόνο σκληρό δίσκο το C: … Οπότε τι προτείνεις ? Εγώ σκέφτηκα να κλωνοποιήσω σε ένα εξωτερικό σκληρό το recovery partition κ μετά να διαγράψω αυτό που υπάρχει μέσα στο σκληρό του Netbook ! Συμφωνείς ?
Από ότι φαίνεται έχεις ακριβός την ίδια σύνθεση με αυτή του δικού μου σκληρού δίσκου.
Αυτό που μπορείς να κάνεις (θέλει όρεξη και χρόνο) είναι να δημιουργήσεις backup σε DVD το recovery partition (θα υπάρχει κάποιο λογισμικό στο netbook σου απο την εταιρεία που το προμηθεύτηκες) και μετά να κάνεις τα παρακάτω :
1) Με το CD του Ubuntu όταν φτάσεις στο partition manager επιλέγεις «Define manual partitions» κάνεις delete partitions για να διαγράψεις όλα τα διαμερίσματα
2) Στη συνέχεια επιλέγεις το κενό, μοναδικό διαμέρισμά και το μετατρέπεις σε μορφή NTFS για να βάλεις μετά Windows.
Αφού πατήσεις next οι αλλαγές θα εγγραφούν στο δίσκο. Κάνεις cancel την συνέχεια του Ubuntu για να γίνει επανεκκίνηση. Βάζεις το DVD των Windows 7 και όταν φτάσεις στο partition manager εκεί θα δεις το διαμέρισμα που έχεις φτιάξεις πριν. Επιλέγεις να γίνει εγκατάσταση του Windows εκεί. Με αυτόν τον τρόπο το Windows δεν θα δημιουργήσει recovery partitions !!!
Αφού τελειώσεις την εγκατάσταση του Windows μετά όλα τα άλλα είναι απλά…. Εδώ είμαστε.. :)
Εμένα πάλι στη διαχείρηση δίσκων μου βγάζει το διαμέρισμα recovery, το διαμέρισμα C: και το διαμέρισμα D: Data. Με αυτα τα διαμερίσματα μπορώ να βάλω dualboot ubuntu ή θα μου παρουσιάσει πρόβλημα????
Όχι αρκεί να μην χρειάζεσαι το partition D:\
Άν δεν το χρειάζεσαι μπορείς κατά την διάρκεια της εγκατάστασης όταν φτάσεις στο σημείο να δηλώσεις πως θες να διαμορφωθεί ο δίσκος να διαγράψεις το D:\ (θα είναι με όνομα sda3 ή κάτι παρόμοιο) και να το εγκαταστήσεις εκεί. Έτσι θα έχεις κρατήσει το Recovery, το C:\ όπου βρίσκεται το Windows και μετά στο Partition που ήταν ο D:\ θα μπει το Ubuntu.
Σ’ευχαριστω πάρα πολύ ! Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου , αφού πρώτα καταφέρω να συνδεσω το Ubuntu (που εχω στο laptop) μου με το wlan usb το οποίο μου έχει φάει όλο το χρόνο γιατί δεν λέει να συνδεθεί με τίποτα !!! :-(
paidia.. perasa.. ubuntu 9.10
kai meta perasa kai win7
apo tote pou perasa ta win7… ta linux telos.. de mporw na ta epileksw.. ksekinaei katey8ian ta windows7 evala ena cdaki Boot Hiren legete.. pou exei kapoia programatakia… kai gia partition…
kai eida oti uparxoun ta linux pws 8a kanw na vgainei boot changer
oste na epilego me pio leitourgiko 8a ksekinaw ??? Thnx ek twn proterwn!
Δημήτρη, sorry για την αργοπορία… τελευταία έχω πολύ λίγο χρόνο.
Στο θέμα σου λοιπόν…. Κλασικά τα Win7 δεν (θέλουν να) αναγνωρίζουν την ύπαρξη του Linux στο δίσκο σου για να το προσθέσουν σε «μενού επιλογής λειτουργικού συστήματος» από όπου διαλέγεις με ποιο θες να εκκινήσεις το σύστημά σου με αποτέλεσμα να διαγράφουν το μενου που έχει το Linux. Το αντίθετο συμβαίνει με το Linux. Αν στο δίσκο σου προϋπάρχει το win τότε το Linux θα προσθέσει το menu «GRUB» για να μπορείς να επιλέγεις με ποιο (Linux, Win) θες να μπεις στο σύστημά σου.
Αυτό που πρέπει πάντα να κάνεις αν θες dual boot είναι πρώτα να κάνεις εγκατάσταση το Win και μετα το Linux.
Λοιπόν επειδή είχα κι εγώ το ίδιο πρόβλημά με το Laptop μου, ένα asus και είχα μόνο ένα primary partition να χρησιμοποιήσω (recovery partition, windows 7, windows XP και μου έμενε ένα primary κενό) θέλω να σε ενημερώσω πως τουλάχιστον η έκδοση του ubuntu 9.10 που δοκίμασα να εγκαταστήσω δούλεψε μια χαρά μετατρέποντας το partition που έμεινε σε extended partition δημιούργησα μέσα σε αυτο partition για το ubuntu, για το swap του ubuntu και άλλο ένα απλό ntfs για data.
Τσέκαρε ρε το αν ξανατύχει.
To swap μπορει να είναι και αρχείο εκτος απο Partition στο σκληρό δίσκο, ιδιαίτερα σε συστήματα με μνήμη 2GB. Για περισσότερς πληροφορίες στο faq της Ubuntu στο
https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq#How%20do%20I%20add%20more%20swap?
Γειά σας κι από εμένα,
διαβάζοντας το άρθρο και τα σχόλια θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση – παρατήρηση: Γενικά απ’όσο ξέρω το λίνουξ δεν έχει κολλήματα του στυλ «πρέπει να γίνει η εγκατάσταση σε primary partition», οπότε αν δημιουργήσουμε ένα extended partition και μέσα σε αυτό logical partitions, όπως λέει ο prokopis στο σχόλιό του παραπάνω δε θα γίνει η δουλειά? Ρωτάω ώστε να ξέρω κι εγώ σίγουρα τι παίζει μήπως κάνω λάθος. Το θέμα αυτό είναι σημαντικό διότι απ’ ότι καταλαβαίνω πολλά καινούρια λαπτοπ, νετμπουκ έχουν φτιαγμένα τα partition του σκληρού με αυτόν τον τρόπο (3 primary ουσιαστικά μόνο για τα windows).
Ευχαριστώ
Γεια σας και από εμένα…
ψάχνοντας για κάτι στο internet έπεσα πάνω σε αυτό το άρθρο και απλά έχω κάποιες ενστάσεις για αυτά που γράφονται αλλά και για το τι ισχύει γενικά.
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι τα Windows δεν φταίνε που το laptop σου είχε όλα αυτά τα partitions, αλλά η εταιρεία της οποίας είναι το Laptop και η οποία δημιουργεί όλα αυτά τα Partitions για την εύκολη επαναφορά του συστήματος σε περίπτωση κάποιου σφάλματος. Αν κάνετε καθαρή εγκατάσταση των Windows 7 φυσικά θα δείτε ότι ολοκληρώνετε και με μόνο ένα partition. Συνεπώς για το θέμα των 3 partitions δεν φταίει η MS. Αυτό για να μην δημιουργούντε εντυπώσεις στους νέους και άπειρους χρήστες. Πράγμα το οποίο ισχύει και σε εγκαταστάσεις Linux (πχ Asus Eee PC) όπου υπάρχουν τα επιπλέον partitions για reocovery.
Από εκεί και πέρα για το θέμα που ανέφερε ο φίλος σε μία απάντηση, οι περισσότερες Linux διανομές χρησιμοποιούν ένα Boot Loader που λέγετε GRUB (όπως αναφέρθηκε), το οποίο είναι και δυνατό να το κατεβάσεις ξεχωριστά από το λειτουργικό. Στην περίπτωση των Windows υπάρχει ο boot loader των Windows που βλέπει (αν δεν πειράξεις τίποτα) μόνο τα Microsoft λειτουργικά και αυτά αν είναι εγκατεστημένα από το παλαιώτερο προς το νεότερο. Συνεπώς αυτό που έπαθε ο φίλος ήταν ότι μετά την εγκατάσταση των Windows, ο GRUB αντικαταστάθηκε με εκείνο των Windows και έτσι δεν βλέπεις στο boot την εγκατεστημένη έκδοση του Linux. Αυτό διορθώνετε είτε με επανεγκατάσταση (ή repair εγκατάσταση) του Linux ή επανεγκατάσταση και ρύθμιση του GRUB.
ελπίζω να βοήθησα
γεια σας παιδιάα! είχα βάλει τα Windows 7 και μετά από κάτι μέρες είπα εγκαταστήσω τα linux με dual boot.. τα έβαλα στον δεύτερο partition που είχε ο σκληρός και ήταν κενό με κλασικά όπως προαναφέρεται 1 partition primary + 1 swap.. όλα πήγαν καλά μέχρι προχθές όπου μετά από μια επανεκκίνηση του συστήματος( ήμουν στα linux και ήθελα να μπω στα 7) το pc δεν «ξαναbootαρε» ποτε! πάει να ξεκινήσει και τίποτα κλείνει… προσπάθησα να κάνω κάτι αλλα δεν έμπαινε ούτε στο BIOS καν.! αναγκαστικά να το πάω σε τεχνικό όπου εκεί μου έβαλε τα 7 μονο και τίποτα άλλο.. μου είπε ότι είχε κολλήσει ο σκληρός καθώς τον έβγαλε και έβαλε για δοκιμη έναν δικό του. αλλά και εκείνος δεν κατάλαβε ακριβώς τι παίζει!
Πιστεύω ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στο dual boot Windows 7 και Ubuntu kai και δεν το ξανακάνω….
Φίλε maik απο τα λεγόμενά σου βλέπω οτι απλά ήσουν άτυχος. Μου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο και για αυτό δεν έφταιγε κανένα λειτουργικό (είχα 3 διαφορετικά !) αλλά ο σκληρός δίσκος. Ευτυχώς ήταν στην εγγύηση και μου τον αντικατέστησαν. Η διαδικασία εκκίνησης του υπολογιστή περιλαμβάνει πολύ χονδρικά τα εξής:
–Εκκίνηση BIOS
–Εκκίνηση Περιφερικών Συσκευών
–Εκκίνηση Σκληρού Δίσκου
–Εκκίνηση Λειτουργικού συστήματος
Εφόσον δεν έμπαινε στο BIOS τότε μπορεί να έφταιγε κάποια περιφερική συσκευή (σκληρός δίσκος ???). Οπότε δεν έφταιγε ούτε το windows αλλά ούτε το Ubuntu. Παγκοσμίως, εκατομμύρια χρήστες έχουν dual boot. Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος και δοκιμασμένος τρόπος για όσους έχουν ανάγκη τα Windows για παιχνίδια.
θέλω να μου πεις αν μπορείς φυσικά πως να κάνω ένα διαμέρισμα πρωτεύον…έχω δημιουργήσει ένα διαμέρισμα γιατί θέλω να περάσω το ουμπούντου…αλλα δη ξέρω πως να κάνω αυτό το διαμέρισμα πρωτεύον..?!?!?!?
–aspire one aod 255kk
1) Στο σύστημά σου έχεις και Windows XP?
2) Πόσα partition έχεις αυτή τη στιγμή ?
3) Έχεις μόνο Windows και ένα «κενό» partition όπου θες να βάλεις Ubuntu ?
Αν ισχύει το 3, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για πρωτεύοντα διαμερίσματα, απλά κατά την διάρκεια της εγκατάστασης του Ubuntu θα διαλέξεις να γίνει η εγκατάσταση στο «KENO» partition.
καλησπέρα, βασικά κάποια στιγμή τα windows 7 κόλλησαν σε ένα mini pc «fujitsu m2010″ που έχω k είπα ότι είναι ευκαιρία να τα αντικαταστήσω με linux, κατέβασα την έκδοση 11.10, την εγκατέστησα όλα καλά, απλά το autocad έτρεχε μονο σε windows, οποτε δημιουργήθηκε η ανάγκη να τα εγκαταστήσω ξανά :(:(. με τα πολλά αφού paid4″ευτικα» μοίρασα το σκληρό (250gb) σε 3 partition 1) 130 σε ntsf για όλα τα αρχεία λογικό k όχι κύριο (μουσική video κλπ) 2)ένα 45 για linux (ext3 με journal) + 3) 2gb για swaap +4) 60gb για τα windows. οποιο λειτουργικό εγκαθιστούσα δεύτερο δούλευε, ενώ το πρώτο εξαφανιζόταν από το boot αλλα μέσο gparted για τα linux και partition για win έβλεπα την υπάρχει στον σκληρό καθώς k τον αρχείων.
μετά από πολλές προσπάθειες εγκατάστασης k επανεγκατάστασης με διαφορετικές σειρές, έσπασαν τα νεύρα μου k έχω αυτή τι στιγμή μονο linux, k θέλω να ρωτήσω πως μπορώ να εγκαταστήσω windows 7 χωρίς να εξαφανιστούν τα linux k να «βοοταρο» k από τα δυο?
Δεύτερη ερώτηση εφόσον εγκαταστήσω τα win 7 πως θα μπορώ να μπαίνω στο σκληρό τον linux k να παίρνω αρχεία αν χρειαστεί, αφού δεν αναγνωρίζουν το ext3format
Τρίτον υπάρχει k τρόπος να έχω k τα austrumi για τριπλό boot?????????
Ανέστη καλησπέρα,
Καταρχήν αν σου είναι εύκολο θα προτιμούσα να γράφεις με ελληνικούς χαρακτήρες.
Πάμε τώρα στο θέμα σου…
Ελπίζω να σε βοήθησα !
μας βοηθισες παρα πολυ φιλε και σε ευχαριστουμε :)
Να είσαι καλά Αργύρη! Χαίρομαι που βοήθησα.
οπως κ τα παιδια του boot-repair ;) οπως κ ολους οσοι μας βοηθουν εμας τους νεους στο linux
τι είναι το λινυχ ???
Λειτουργικό σύστημα