Eset Nod32 Antivirus για Linux… αυτά είναι !

Όταν μιλάμε όμως για Server και Workstation που συνήθως τα περιβάλλοντα είναι μικτά τότε εκεί μια λύση antivirus σε Linux είναι αναγκαία για να προφυλάσσονται τα Windows συστήματα.

Βέβαια αν δεν επιθυμείτε την εγκατάσταση κάποιου antivirus και απλά θέλετε να ελέγχετε που και που το σύστημά σας, υπάρχει και Online Antivirus Scan για τα αρχεία αλλά και για τις ιστοσελίδες σας.

Τώρα τελευταία όλο και περισσότερες εταιρίες βγάζουν antivirus για Desktop Linux. Ίσως να φταίει η εξάπλωση των Android Linux συσκευών. Μια απο τις κορυφαίες είναι η ESET με το Nod32. Το συγκεκριμένο προϊόν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία και τάραξε τα ήσυχα νερά της Norton κάπου το 2003. Ήταν ταχύτατο, πανάλαφρο σε απαιτήσεις και «έξυπνο». Τα torrent πήραν φωτιά και όλοι είχαν να λένε για το οτι γλύτωσαν απο την Norton.

Η συγκεκριμένη έκδοση είναι Beta εδώ και 1 χρόνο περίπου, αλλά δουλεύει απρόσκοπτα σε Ubuntu 10.04.

Advertisements

UPDATE (16/12/2010): Μην επιχειρήσετε να κάνετε εγκατάσταση το Nod32 σε Ubuntu 10.10. Δεν είναι ακόμα συμβατό και μπλοκάρει εντελώς τις αναβαθμίσεις του συστήματος. Το πρόβλημα το παρατήρησα σε δικό μου σύστημα όπου έχω Ubuntu 11.04 Alpha 1 έκδοση. Επικοινώνησα με την Eset για το πρόβλημα και μου ανέφεραν ότι δεν είναι ακόμα συμβατό με τις νέες εκδόσεις του Ubuntu και παραμένει ακόμα σε Beta έκδοση. Η απάντησή τους αυτούσια:

Dear Customer,

your problems are sure caused by the combination of Alpha version of linux  and Beta version of our antivirus. We do not recommend this. The last working version of linux combined with our ESET NOD32 Antivirus is the Ubuntu 10.4 release. Also, the 10.10 version does not fully support our antivirus, it is not possible to install any packages after installing our software there. Please note that our linux based antivirus is still in development.

Η εγκατάσταση του Nod32 είναι μια πολύ απλή διαδικασία στο Ubuntu:

  • Μόλις κατέβει το αρχείο, πρέπει να γίνει εκτελέσιμο. Για να το κάνετε αυτό αρκεί να κάνετε Δεξί κλικ στο αρχείο –> Ιδιότητες –> Καρτέλα Δικαιώματα –> Βάλτε τικ στο κουτάκι που λέει «Εκτέλεση : Να επιτρέπεται η εκτέλεση ως πρόγραμμα»
  • Αφού κλείσετε στο παράθυρο το μόνο που μένει να κάνετε είναι το κλασικό «διπλό κλίκ» στο αρχείο. Θα σας ζητηθεί ο κωδικός σας και μετά κάνετε NEXT, NEXT….
  • Καλό είναι να διαβάσετε σε κάθε βήμα τι οδηγίες δίνει.
  • Αφού τελειώσει η εγκατάσταση θα δείτε το πράσινο «Μάτι» του Nod32, στην επάνω δεξιά μπάρα όπως φαίνεται στην εικόνα:
eset-nod32-linux
Αναζήτηση ιών στο Linux με το ESET NOD32 Antivirus

Όπως θα παρατηρήσετε και από την εικόνα η έκδοση για Linux δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν για Windows. Μάλιστα προσφέρει τα ίδια πλεονεκτήματα :

  • Έλεγχος του συστήματος σε πραγματικό χρόνο.
  • Προστασία απο ιούς σχεδιασμένους για Windows αλλά και για… Linux ( :O )
  • Έλεγχος αφαιρούμενων μέσων αποθήκευσης (USB, CD κλπ.)
  • Στατιστικά, απλό γραφικό περιβάλλον ρυθμίσεων και συνεχής ενημέρωση του αντιικού  συστήματος για νέες απειλές

Δεν ξέρω κατά πόσο η τελική έκδοση μετά την τωρινή Βeta θα παραμείνει δωρεάν, αλλά μάλλον δεν θα αλλάξει κάτι αν δούμε και τις άλλες εταιρίες που παρέχουν δωρεάν τις «απλές» λύσεις τους για home users. Εσείς θα το κρατήσετε ? Έχετε κάποιο άλλο πρόγραμμα προστασίας στο Linux ?

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: