Είχατε multi-touch στο laptop τόσο καιρό… και δεν το ξέρατε;

Όσοι έχετε laptop συνήθως χρησιμοποιείτε κάποιο USB ποντίκι για να κάνετε τη δουλειά σας πιο εύκολη. Οι περισσότεροι δεν βολεύονται με το touch-pad (επιφάνεια αφής) του laptop τους. Εγώ το χρησιμοποιώ κατά 99% και με βολεύει περισσότερο από το να έχω κάποιο ποντίκι συνδεδεμένο στο laptop μου.
Πρόσφατα οι φορητοί υπολογιστές (laptop) βγαίνουν με δυνατότητες multi-touch. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι η δυνατότητα κύλισης περιεχομένων (scrolling). Το scrolling είναι ουσιαστικά αυτό που χρησιμοποιούμε όταν διαβάζουμε ένα άρθρο, ένα site, ένα κείμενο, μια λίστα τραγουδιών κλπ. και κατεβάζουμε τη σελίδα ή την λίστα στο παράθυρο για να πάμε παρακάτω. Βλέπετε πολλές φορές είναι αδύνατο η οθόνη μας να προβάλλει όλο το περιεχόμενο μια σελίδας η παραθύρου οπότε κάνοντας scrolling με το ποντίκι βλέπουμε και το υπόλοιπο κομμάτι. Τα laptop έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω του Touch-pad το οποίο συνήθως είναι στο δεξιό τμήμα του.
synaptics_right_side_scrolling
Αν προσέξετε στην αγορά πολλές εταιρείες παρουσιάζουν ως “νέα” τεχνολογία τα multi-touch touch-pads λες και αυτή η τεχνολογία δεν υπήρχε εδώ και καιρό. Αυτό που προσφέρει αυτή η τεχνολογία (που υπάρχει εδώ και χρόνια) είναι να μπορούμε να χρησιμοποιούμε παραπάνω από δυο δάχτυλα στο Touch-pad του laptop μας και έτσι να μπορούμε για παράδειγμα να κουνάμε τον δείκτη του ποντικιού στην οθόνη με το ένα δάχτυλο και με δύο δάχτυλα να scroll’αρουμε τις σελίδες προς τα πάνω/κάτω. Η τεχνολογία αυτή θα επεκταθεί περαιτέρω με την έλευση του Ubuntu 11.04 και έπειτα.

Ας δούμε όμως πως θα το ενεργοποιήσουμε.

Σε κάποια laptop με Ubuntu, αυτή η δυνατότητα είναι απενεργοποιημένη, αλλά μπορεί εύκολα να ενεργοποιηθεί με μία μικρή ρύθμιση. Μόλις ενεργοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δύο δάχτυλα για να κάνετε zoom σε φωτογραφίες, να κάνετε κύλιση στις σελίδες, σε κείμενο ή τα παράθυρα κλπ.
Καταρχήν αυτή η δυνατότητα είναι εφαρμόσιμη από το Ubuntu 10.04 και άνω. Οι παλαιότερες εκδόσεις π.χ. 8.10, χρειάζεται να πειραχτούν αρχεία του λειτουργικού με αμφίβολα αποτελέσματα όπου κάποιοι αναφέρουν ότι δούλεψε άλλοι πάλι όχι. Αν έχετε Ubuntu 10.04 ή 10.10 έχουμε 3 τρόπους για να σιγουρευτούμε ότι το touch-pad του laptop μας το υποστηρίζει.

Μέθοδος 1

 • Πηγαίνετε στο menu Σύστημα –> Προτιμήσεις.
 • Επιλέξτε “Ποντίκι”
 • Διαλέξτε την τρίτη καρτέλα “Touch-Pad”
 • Επιλέξτε το “Κύλιση με δύο δάχτυλα”
 • Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε και την “οριζόντια κύλιση”
 • Τέλος πατήστε «Κλείσιμο»
touchpad-settings
Αμέσως μόλις το ενεργοποιήσετε δοκιμάστε σε κάποια ιστοσελίδα να scroll’αρετε ή ανοίξτε μια εικόνα και βάλτε τα δύο δάχτυλά σας επάνω στο touch-pad και zoom’αρετε με κίνηση των δαχτύλων προς τα πάνω/κάτω. Επίσης αν κάνετε διπλό κλικ με τα δύο δάχτυλά σας στην επιφάνεια του touch-pad τότε είναι σα να κάνετε δεξί κλικ.
Αν όμως στην παραπάνω επιλογή υπάρχει η ένδειξη “Κύλιση με δύο δάχτυλα” αλλά είναι γκριζαρισμένη και δεν μπορείτε να το ενεργοποιήσετε (όπως συνέβη και στην περίπτωσή μου) τότε θα χρειαστεί να κάνουμε ένα πειραματάκι όπως παρακάτω. Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο bug και ήδη η διόρθωση έχει ενσωματωθεί στον νέο πυρήνα Linux (2.6.38).

Μέθοδος 2

Εφόσον η ένδειξη “Κύλιση με δύο δάχτυλα” υπάρχει αλλά είναι γκριζαρισμένη, θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε ένα διορθωτικό πακέτο για να το έχουμε ενεργοποιημένο κάθε φορά που ξεκινάει το σύστημά μας (ΠΡΟΣΟΧΗ το κάνετε με πλήρη ευθύνη, δικιά σας).
Κατεβάστε το κάνοντας κλικ εδώ: synaptics-dkms_1.1.1_all.deb
Μετά κάνετε διπλό κλικ για την εγκατάσταση του. Αφού τελειώσει κάνετε επανεκκίνηση στο σύστημά σας. Μόλις μπείτε πάλι στο Desktop σας:
 • Πηγαίνετε στο menu Σύστημα –> Προτιμήσεις.
 • Επιλέξτε “Ποντίκι”
 • Διαλέξτε την τρίτη καρτέλα “Touch-Pad”
 • Επιλέξτε το “Κύλιση με δύο δάχτυλα”
 • Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε και την “οριζόντια κύλιση”
 • Τέλος πατήστε «Κλείσιμο»

Μέθοδος 3

Αν και πάλι δεν δουλέψει μένει να δοκιμάσουμε κάτι τελευταίο. Θα χρειαστεί να πούμε στον πυρήνα Linux να δει, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το multitouch χωρίς να χρειάζεται ενεργοποίηση.
Για να το κάνουμε αυτό θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε το μόνο μέσο επικοινωνίας με τον πυρήνα Linux, το τερματικό. Ανοίγουμε λοιπόν το Τερματικό (Εφαρμογές –> Βοηθήματα –> Τερματικό) και δίνουμε με σειρά τις παρακάτω “διαταγές” στον πυρήνα:
synclient VertTwoFingerScroll=1
synclient HorizTwoFingerScroll=1
synclient EmulateTwoFingerMinW=5
synclient EmulateTwoFingerMinZ=48
Μην περιμένετε να γίνει κάτι σπουδαίο… απλά πηγαίνετε πάλι σε κάποια ιστοσελίδα να scroll’αρετε ή ανοίξτε μια εικόνα και βάλτε τα δύο δάχτυλά σας επάνω στο touch-pad και zoom’αρετε με κίνηση των δαχτύλων προς τα πάνω/κάτω. Αν δούλεψε, τότε αντιγράψτε αυτές τις “διαταγές”σε ένα αρχείο κειμένου (με το Gedit), αποθηκεύστε το με κατάληξη .run και βάλτε το να τρέχει όταν φορτώνει το GNOME. Για να το κάνετε αυτό πηγαίνετε στο Σύστημα –> Προτιμήσεις Συστήματος –> Προγράμματα εκκίνησης και προσθέτετε το αρχείο ως στοιχείο εκκίνησης του Gnome

Ελπίζω να δούλεψε :)

synaptics_two_fingers

3 σκέψεις σχετικά με το “Είχατε multi-touch στο laptop τόσο καιρό… και δεν το ξέρατε;

Add yours

 1. Πολύ ωραίος οδηγός!! Το 3ο βήμα μου δούλεψε , αλλά εντάξει δεν μπορώ να πω ότι δουλεύει και τέλεια!!!!

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: