Συνωμοσία; Δαιμόνια; Συνεργασίες ; Δεν ξέρω… Αυτό που ξέρω είναι οτι η ATI και η NVIDIA έχουν άριστες σχέσεις με την Canοnical και της παρέχουν drivers ακόμα και σε Alpha εκδόσεις για να δοκιμαστούν κατά την διάρκεια της ανάπτυξης μιας έκδοσης Ubuntu.

Ακόμα και αυτή τη φορά στις 27/04/2011, μια μέρα πριν την τελική έκδοση του Ubuntu 11.04. Η διαφορά στην έκδοση αν ανοίξετε το Synaptic και αναζητήσετε «fglrx» (όσοι έχετε εγκατεστημένους τους drivers της ATI) είναι οτι το Ubuntu 11.04 έχει την έκδοση 8.840 ενώ αυτή που θα εγκαταστήσουμε παρέχει την 8.841… σιγά τα αυγά θα μου πείτε.

Είναι αλήθεια λοιπόν η βασική αρχή :

«If it ain’t broken don’t fix it!», «Αν δεν είναι χαλασμένο, μην το επισκευάζεις!»

Αλλά επειδή είμαστε τρελοί και ανήσυχοι θέλουμε τους τελευταίους drivers στο σύστημά μας.

Προσοχή: Ο παρακάτω οδηγός απευθύνεται σε έμπειρους χρήστες που αν πάει κάτι στραβά και δουν «μαύρη» οθόνη, ξέρουν τι θα κάνουν. Δεν ευθύνομαι για οποιαδήποτε καταστροφή του κόσμου σε περίπτωση που ακολουθήσετε τον οδηγό.

Λίγα λόγια για αυτή την έκδοση:

Η ΑΤΙ/AMD πριν ένα μήνα περίπου έδωσε μια pre-release της Catalyst 11.4 για να δοκιμαστεί απο τους χρήστες της beta Ubuntu και μόλις τελευταία στιγμή έβγαλε την τελική έκδοση. Με την τελική έκδοση υποστηρίζει X.Org Server 1.10 που είναι διαθέσιμη στα Ubuntu 11.04, Fedora 16, Arch Linux κλπ. Επίσης παρέχει μια υποτυπώδη υποστήριξη για  AMD PowerXpress (dual-GPU notebooks) και κάποιες διορθώσεις για Wine.

Κατεβάσετε τον driver που αντιστοιχεί στην ΑΤΙ/AMD κάρτα σας απο εδώ http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx

Το αρχείο είναι της μορφής ati-driver-installer-11-4-x86.x86_64.run Προσέξτε… θα κάνουμε ΑΝΑΒΆΘΜΙΣΗ, οπότε πρέπει να έχετε ήδη εγκατεστημένους τους drivers που είναι διαθέσιμοι μέσω «Additional Drivers/ Πρόσθετοι Οδηγοί «.

Για λόγους ευκολίας και για να μιλάμε την ίδια γλώσσα μεταφέρετε το αρχείο ati-driver-installer-11-4-x86.x86_64.run στον αρχικό σας κατάλογο (/home/user/)

Ανοίξτε το τερματικό και ελάτε να εγκαταστήσουμε κάποιες εξαρτήσεις :

sudo apt-get install build-essential cdbs fakeroot dh-make debhelper debconf libstdc++6 dkms libqtgui4 wget execstack libelfg0 dh-modaliases

Αν είστε σε 64bit Ubuntu 11.04, όπως εγώ, προσθέστε στα παραπάνω και το ia32-libs
Αφού τελειώσει η εγκατάσταση των προαπαιτήσεων ελάτε να πιάσουμε μια κουβεντούλα με τον πυρήνα Linux και να του πούμε να φτιάξει πακέτα DEB για την διανομή μας:

sh ati-driver-installer-11-4-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/natty

Αφού τελειώσει ο τζέρτζελος, θα έχουμε 3 πακέτα στην διάθεσή μας :

  • fglrx_8.841-0ubuntu1_amd64.deb
  • fglrx-amdcccle_8.841-0ubuntu1_amd64.deb
  • fglrx-dev_8.841-0ubuntu1_amd64.deb

Τα εγκαθιστούμε όλα μαζί ταυτόχρονα δίνοντας απλά :

sudo dpkg -i fglrx*.deb

Κάνουμε μια επανεκκίνηση και είμαστε κομπλεδούρες…

Επί ευκαιρίας του άρθρου να κάνω και μια κατάθεση ψυχής: ΑΤΙ/AMD…. YOU SUCK Ρεεεεε!! Οι drivers σας είναι για τα πανηγύρια !!! Στο σύστημά μου οι open-source drivers στο Ubuntu 11.04 φυσάνε αλλά λόγο κάποιου bug/missing-feature το σύστημα ζεσταίνεται και οι ανεμιστήρες δουλεύουν μέχρι απογείωσης του λάπτοπ απο το τραπέζι ! Οπότε αναγκαστικά σας ανέχομαι με τους κλειστούς driver σας με τα μικρά λαγκαρίσματα στα παράθυρα !

Ουφ τα είπα !!! Αν έχετε την ίδια εμπειρία και είστε και αγγλομαθής πείτε τα και εσείς στο http://www.amdsurveys.com/se.ashx?s=5A1E27D23CFE9B36 όπως τους τα είπα και εγώ.