Αναβαθμίστε τους driver της ATI/AMD στο Ubuntu 11.04

Συνωμοσία; Δαιμόνια; Συνεργασίες ; Δεν ξέρω… Αυτό που ξέρω είναι οτι η ATI και η NVIDIA έχουν άριστες σχέσεις με την Canοnical και της παρέχουν drivers ακόμα και σε Alpha εκδόσεις για να δοκιμαστούν κατά την διάρκεια της ανάπτυξης μιας έκδοσης Ubuntu.

Ακόμα και αυτή τη φορά στις 27/04/2011, μια μέρα πριν την τελική έκδοση του Ubuntu 11.04. Η διαφορά στην έκδοση αν ανοίξετε το Synaptic και αναζητήσετε «fglrx» (όσοι έχετε εγκατεστημένους τους drivers της ATI) είναι οτι το Ubuntu 11.04 έχει την έκδοση 8.840 ενώ αυτή που θα εγκαταστήσουμε παρέχει την 8.841… σιγά τα αυγά θα μου πείτε.

Είναι αλήθεια λοιπόν η βασική αρχή :

«If it ain’t broken don’t fix it!», «Αν δεν είναι χαλασμένο, μην το επισκευάζεις!»

Αλλά επειδή είμαστε τρελοί και ανήσυχοι θέλουμε τους τελευταίους drivers στο σύστημά μας.

Προσοχή: Ο παρακάτω οδηγός απευθύνεται σε έμπειρους χρήστες που αν πάει κάτι στραβά και δουν «μαύρη» οθόνη, ξέρουν τι θα κάνουν. Δεν ευθύνομαι για οποιαδήποτε καταστροφή του κόσμου σε περίπτωση που ακολουθήσετε τον οδηγό.

Λίγα λόγια για αυτή την έκδοση:

Η ΑΤΙ/AMD πριν ένα μήνα περίπου έδωσε μια pre-release της Catalyst 11.4 για να δοκιμαστεί απο τους χρήστες της beta Ubuntu και μόλις τελευταία στιγμή έβγαλε την τελική έκδοση. Με την τελική έκδοση υποστηρίζει X.Org Server 1.10 που είναι διαθέσιμη στα Ubuntu 11.04, Fedora 16, Arch Linux κλπ. Επίσης παρέχει μια υποτυπώδη υποστήριξη για  AMD PowerXpress (dual-GPU notebooks) και κάποιες διορθώσεις για Wine.

Κατεβάσετε τον driver που αντιστοιχεί στην ΑΤΙ/AMD κάρτα σας απο εδώ http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx

Το αρχείο είναι της μορφής ati-driver-installer-11-4-x86.x86_64.run Προσέξτε… θα κάνουμε ΑΝΑΒΆΘΜΙΣΗ, οπότε πρέπει να έχετε ήδη εγκατεστημένους τους drivers που είναι διαθέσιμοι μέσω «Additional Drivers/ Πρόσθετοι Οδηγοί «.

Για λόγους ευκολίας και για να μιλάμε την ίδια γλώσσα μεταφέρετε το αρχείο ati-driver-installer-11-4-x86.x86_64.run στον αρχικό σας κατάλογο (/home/user/)

Ανοίξτε το τερματικό και ελάτε να εγκαταστήσουμε κάποιες εξαρτήσεις :

sudo apt-get install build-essential cdbs fakeroot dh-make debhelper debconf libstdc++6 dkms libqtgui4 wget execstack libelfg0 dh-modaliases

Αν είστε σε 64bit Ubuntu 11.04, όπως εγώ, προσθέστε στα παραπάνω και το ia32-libs
Αφού τελειώσει η εγκατάσταση των προαπαιτήσεων ελάτε να πιάσουμε μια κουβεντούλα με τον πυρήνα Linux και να του πούμε να φτιάξει πακέτα DEB για την διανομή μας:

sh ati-driver-installer-11-4-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/natty

Αφού τελειώσει ο τζέρτζελος, θα έχουμε 3 πακέτα στην διάθεσή μας :

 • fglrx_8.841-0ubuntu1_amd64.deb
 • fglrx-amdcccle_8.841-0ubuntu1_amd64.deb
 • fglrx-dev_8.841-0ubuntu1_amd64.deb

Τα εγκαθιστούμε όλα μαζί ταυτόχρονα δίνοντας απλά :

sudo dpkg -i fglrx*.deb

Κάνουμε μια επανεκκίνηση και είμαστε κομπλεδούρες…

Επί ευκαιρίας του άρθρου να κάνω και μια κατάθεση ψυχής: ΑΤΙ/AMD…. YOU SUCK Ρεεεεε!! Οι drivers σας είναι για τα πανηγύρια !!! Στο σύστημά μου οι open-source drivers στο Ubuntu 11.04 φυσάνε αλλά λόγο κάποιου bug/missing-feature το σύστημα ζεσταίνεται και οι ανεμιστήρες δουλεύουν μέχρι απογείωσης του λάπτοπ απο το τραπέζι ! Οπότε αναγκαστικά σας ανέχομαι με τους κλειστούς driver σας με τα μικρά λαγκαρίσματα στα παράθυρα !

Ουφ τα είπα !!! Αν έχετε την ίδια εμπειρία και είστε και αγγλομαθής πείτε τα και εσείς στο http://www.amdsurveys.com/se.ashx?s=5A1E27D23CFE9B36 όπως τους τα είπα και εγώ.

 

Advertisement

12 σκέψεις σχετικά με το “Αναβαθμίστε τους driver της ATI/AMD στο Ubuntu 11.04

Add yours

 1. Ναι, βασικά παίζει ένα θεματάκι με το Power Management στους ανοιχτούς.
  Αλλά ρίξε μια ματιά στο http://www.x.org/wiki/RadeonFeature μετά τους πίνακες, στο KMS Power Management Options.
  Έχω καιρό να χρησιμοποιήσω τους ανοιχτούς οπότε δεν ξέρω τις ακριβείς εντολές, αλλά δεν θα είναι δύσκολο να το βρείς.

  1. Λες ??? Κάποια στιγμή πρέπει να τα δοκιμάσω…. δεν παει άλλον… Ευτυχώς είσαι και εσύ εδώ ως expert στα γραφικά/drivers/κάρτες γραφικών και μας ανοίγεις τα μάτια…

  2. Δοκίμασε με dynpm. Με τον περιορισμό οτι δεν βάζεις δεύτερη οθόνη. Επίσης θα πρέπει να δίνεις την εντολή μετά απο κάθε επανεκκίνηση μου φαίνεται.

  3. Α, αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με τα ανεμιστηράκια.
   Anyway, του'ριξα μια ματιά. Ανοίγεις κονσολίτσα. Σαν root (ή με sudo μπροστά). Ξαναλέμε, για τους ανοχτούς drivers είναι αυτά.
   echo dynpm > /sys/class/drm/card0/device/power_method

   Ή αντίστοιχα για το "profile"
   echo profile > /sys/class/drm/card0/device/power_method
   και μετά πχ αν θέλουμε mid
   echo mid > /sys/class/drm/card0/device/power_profile

   Eλπίζω να βοηθάω παιδιά. Αλλά δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να το τσεκάρω ή να δω την όποια διαφορά και να σας πω σίγουρα, δεν έχω λάπτοπ με ΑΤΙ.

  4. Α, αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με τα ανεμιστηράκια.
   Anyway, του’ριξα μια ματιά. Ανοίγεις κονσολίτσα. Σαν root (ή με sudo μπροστά). Ξαναλέμε, για τους ανοχτούς drivers είναι αυτά.
   echo dynpm > /sys/class/drm/card0/device/power_method

   Ή αντίστοιχα για το «profile»
   echo profile > /sys/class/drm/card0/device/power_method
   και μετά πχ αν θέλουμε mid
   echo mid > /sys/class/drm/card0/device/power_profile

   Eλπίζω να βοηθάω παιδιά. Αλλά δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να το τσεκάρω ή να δω την όποια διαφορά και να σας πω σίγουρα, δεν έχω λάπτοπ με ΑΤΙ.

 2. Τι ελπίδες έχουμε να γλιτώσουμε το laptop μας με τον τρέχοντα ανοικτό οδηγό; xorg-edgers? ubuntu-x-swap? Γιατί με τον κλειστό σέρνεται, καβουρντιστήρι… Άσε αυτό το ρημάδι το tearing στις ταινίες/online video κλπ… Απογοήτευση ο κλειστός!

 3. Τι ελπίδες έχουμε να γλιτώσουμε το laptop μας με τον τρέχοντα ανοικτό οδηγό; xorg-edgers? ubuntu-x-swap? Γιατί με τον κλειστό σέρνεται, καβουρντιστήρι… Άσε αυτό το ρημάδι το tearing στις ταινίες/online video κλπ… Απογοήτευση ο κλειστός!

  1. Άστα να πάνε !!! Είναι όπως τα περιγράφεις…. Αν και το tearing σε εμένα έχει σταματήσει στις ταινίες αφού έκανα αυτό που περιγράφω εδώ : https://cerebrux.net/2011/04/15/ati-drivers-nea-epilogi-tear-free-desktop-2/
   Κατα τα άλλα όταν μετακινώ τα παράθυρα υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση… αισθητή απο μένα τουλάχιστον.

   Όσο για τα PPA των Edgers, δεν τα έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω να σου πώ.

 4. Τι ελπίδες έχουμε να γλιτώσουμε το laptop μας με τον τρέχοντα ανοικτό οδηγό; xorg-edgers? ubuntu-x-swap? Γιατί με τον κλειστό σέρνεται, καβουρντιστήρι… Άσε αυτό το ρημάδι το tearing στις ταινίες/online video κλπ… Απογοήτευση ο κλειστός!

 5. Όπως έχει ήδη γραφτεί από άλλους στο αντίστοιχο άρθρο σου, με τη συσκεκριμένη επιλογή, είναι αδύνατο να δεις ταινία…
  Με τα ppa είχα άλλο πρόβλημα! Κολλούσε το ποντίκι! Η μάλλον το κλικ του ποντικιού! Κινούνταν, αλλά δεν επέλεγε, δεν έκανε τίποτα! Οπότε ppa-purge…
  Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα: Με τον ανοικτό καίει το laptop, με τον κλειστό γίνεται πολύ αργό το σύστημα…

 6. Να κάνω εγώ μια ερώτηση? Λάπτοπ 5ετίας, κάρτα γραφικών Mobility Radeon 9700, Ubuntu 11.04, σέρνονται. Δεν αναγνώρισε σχεδόν ποτέ στα Ubuntu την κάρτα γραφικών. Έχω ψάξει και κάποια πράγματα και με τον driver της ATI (σταμάτησε να υποστηρίζει την κάρτα μου κάποτε παλιά) και κάτι έχω δεί στο ίντερνετ για τον open. Ο open απ'ότι είδα είναι εγκατεστημένος στο σύστημά μου, αλλά πουθενά δε μου αναγνωρίζει την κάρτα. Ποιά έκδοση τίνος πράματος θα μπορούσε να κάνει το λάπτοπ μου να δουλεύει?

 7. με μπερδεψατε ρε παιδες.
  εγω δεν εχω laptop. δηλαδη στο laptop μου τελος παντω με Κubuntu 11.04 ολα ειναι μια χαρα (και με τους free και με τους propertiary).
  στο desktop ομως, με την ATI 5550 Gigabyte ολα πανε μια χαρα.
  αυτο που κανει συγκλονιστικη φασαρια σε επιπεδο απογειωσης ειναι η ψυκτρα του επεξεργαστη. (νομιζω δλδ γιατι παυει ο θορυβος οταν κατεβαζω στροφες στον επεξεργαστη.)
  αναρωτιεμαι λοιπον πως μπορω να εχω εναν power manager, μπας και μειωνω το θορυβο, χωρις να χρειαστει να τα σκασω για ψυκτρα.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: