Αποθετήρια και Εγκατάσταση προγραμμάτων στο iQunix και στο Ubuntu (Part 3)

Αυτό το άρθρο άργησε πολύ καιρό και σίγουρα θα έχετε ξεχάσει μερικά βασικά θέματα. Καλό είναι λοιπόν πριν συνεχίσετε να διαβάσετε το πρώτο και το δεύτερο μέρος. Σε αυτό το τελευταίο άρθρο θα δούμε τις επόμενες καρτέλες που είναι διαθέσιμες μαζί με τις ιδιότητές τους.

Πως λαμβάνουμε ενημερώσεις προγραμμάτων και συστήματος

Το Linux και οι BSD διανομές ήταν και είναι τα μόνα λειτουργικά συστήματα που λαμβάνουν ενημερώσεις όχι μόνο για το σύστημα μας αλλά και για τα προγράμματα που έχουμε εγκατεστημένα. Έτσι δεν χρειάζεται να ελέγχουμε κάθε τόσο αν έχει βγει κάποια νέα έκδοση για το πρόγραμμά μας αλλά όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο θα το λαμβάνουμε ως ενημέρωση λογισμικού.

SoftwareSources-Updates

Η καρτέλα «Ενημερώσεις» σας δίνει την δυνατότητα να καθορίσετε πότε και πώς το Ubuntu και το iQunix θα λαμβάνει ενημερώσεις του συστήματος.

Η καρτέλα αυτή ειναι χωρισμένη σε 3 ενότητες:

  • Ενημερώσεις Ubuntu
  • Αυτόματες Ενημερώσεις
  • Αναβάθμιση Διανομής

Ας τα δούμε ένα-ενα

Advertisements

Ενημερώσεις Ubuntu

Οι δύο πρώτες επιλογές είναι ενεργές από προεπιλογή και έτσι πρέπει να μείνουν ενώ οι δύο τελευταίες είναι απενεργοποιημένες και μπορείτε να τις ενεργοποιήσετε ανάλογα

  • «Σημαντικές Ενημερώσεις ασφαλείας«. Διορθωτικές ενημερώσεις για θέματα ευπάθειας/ασφαλείας στα πακέτα του Ubuntu. Η διαχείρισή αυτού του τύπου ενημερώσεων γίνεται από το Ubuntu Security Team και έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην επηρεάζουν τη συμπεριφορά του πακέτου και η ελάχιστη αλλαγή που κάνουν είναι η επίλυση του προβλήματος της ασφάλειας. Ως αποτέλεσμα, τείνουν να είναι πολύ χαμηλού κινδύνου στην εφαρμογή τους και όλοι οι χρήστες καλούνται να εφαρμόσουν τις ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας.
  • «Συνιστώμενες Ενημερώσεις«. Ενημερώσεις για τα σοβαρά σφάλματα στο κώδικα/προγράμματα του Ubuntu που δεν επηρεάζουν την ασφάλεια του συστήματος. Πρέπει να είναι ενεργοποιημένα γιατί περιλαμβάνουν διορθώσεις και βελτιώσεις σταθερότητας του συστήματος.
  • «Ενημερώσεις προς διάθεση«. Αυτό το αποθετήριο αποτελεί περιοχή δοκιμής για επερχόμενες ενημερώσεις. Αυτό το αποθετήριο συνιστάται μόνο σε όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν και να ελέγξουν την σταθερότητα των ενημερώσεων και να αναφέρουν τυχών προβλήματα που προκύπτουν από αυτά. Αν θέλετε απλά να δουλεύετε στον υπολογιστή σας και δεν σας αρέσουν οι πειραματικές ενημερώσεις οι οποίες μπορεί μεν να διορθώσουν πάρα πολλά προβλήματα αλλά είναι ρίσκο για την σταθερότητα του συστήματός.
  • «Μη υποστηριζόμενες Ενημερώσεις (backports)«. Όπως αναφέρει το όνομα, αυτά είναι εκδόσεις των μελλοντικών πακέτων που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Τα πακέτα μπορούν να περιέχουν νέα χαρακτηριστικά, νέο γραφικό περιβάλλον και δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς για να συμπεριληφθούν στα αποθετήρια με τις «Συνιστώμενες Ενημερώσεις». Προσωπικά το έχω ενεργό για να λαμβάνω ενημερώσεις οδηγών συσκευών και αναβάθμιση εκδόσεων λογισμικού.

Αυτόματες ενημερώσεις

Αυτή η ενότητα επιτρέπει στο χρήστη να ρυθμίσει τη συχνότητα και τον τρόπο εγκατάστασης των ενημερώσεων. Αν η επιλογή «Έλεγχος για ενημερώσεις” δεν είναι επιλεγμένη τότε δεν εμφανίζονται άλλες επιλογές σε αυτή την ενότητα.

Οι επιλογές είναι :

  • Εγκατάσταση μόνο των ενημερώσεων ασφάλειας χωρίς επιβεβαίωση (αυτόματα)
  • Λήψη των ενημερώσεων στο παρασκήνιο χωρίς να γίνεται αυτόματη εγκατάσταση.
  • Ειδοποίηση μόνο όταν υπάρχουν ενημερώσεις

Αναβάθμιση Διανομής

Αυτή η ενότητα σας επιτρέπει να ρυθμίσετε αν θέλετε να αναβαθμίσετε την υπάρχουσα σε νέα έκδοση του Ubuntu.

Οι επιλογές που έχετε είναι

  • «Κανονικές Εκδόσεις» – Επιτρέπει την αναβάθμιση από μία κανονική κυκλοφορία σε άλλη, όπως από το Ubuntu 10.10 σε Ubuntu 11.04.
  • «Εκδόσεις Υποστήριξη Μακράς Διάρκειας Μόνο» – Επιτρέπει την αναβάθμιση για παράδειγμα από το Ubuntu 8.04 LTS στη Ubuntu 10.04 LTS, αλλά όχι σε άλλες διανομές που δεν είχαν οριστεί Long Term Support κυκλοφορίες.

Αν έχετε κάνει κάποια αλλαγή, μην ξεχάσετε να κάνετε «Κλείσιμο» και «Ανανέωση», ώστε τα αποθετήρια να ενημερωθούν για αυτές τις αλλαγές.

Πως πιστοποιείται η γνησιότητα των εφαρμογών και των ενημερώσεων;

Η καρτέλα “Πιστοποίηση” περιλαμβάνει τα λεγόμενα ψηφιακά κλειδιά που είναι λαμβάνονται από τον συντηρητή των αποθετηρίων λογισμικού. Αυτά τα κλειδιά πιστοποιούν στο σύστημα μας την γνησιότητα του λογισμικού που γίνεται εγκατάσταση και διασφαλίζουν έτσι οτι το λογισμικό δεν έχει τροποποιηθεί και δεν περιέχει “κακόβουλο” λογισμικό που μπορεί να βλάψει το σύστημά σας.

Advertisements
SoftwareSources-Authentication.jpg

Πώς ενημερώνονται για το ποια είναι τα αγαπημένα μου προγράμματα;

Η καρτέλα Στατιστικά προβλέπεται για τους χρήστες που επιθυμούν να παράσχουν στοιχεία ανώνυμα στο έργο του Ubuntu. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται και κοινοποιούνται περιλαμβάνουν στοιχεία όπως ποιες εφαρμογές έχει κάνει εγκατάσταση ο χρήστης από τα αποθετήρια και τη χρήση.

Επίλογος

Όπως βλέπετε τα αποθετήρια είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στους προγραμματιστές να διαθέτουν δικές τους αποθήκες λογισμικού και να τις μοιράζονται με όλους τους χρήστες με ασφάλεια και ευκολία.

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: