Τώρα που οι browsers έχουν αναβαθμιστεί και είναι στα καλύτερά τους ελάτε να ενεργοποιήσουμε την δύναμη του html5 για να απολαμβάνουμε τα βίντεο στο Youtube ελεύθερα και ωραία !

Η Google κάνει τα πάντα για να προωθήσει τα δικά της ανοιχτά και ελεύθερα πρότυπα (WebM, WebP) για να μην πληρώνει «πάγια» ρήτρα σε εταιρίες που έχουν πατέντες με codecs. Εδώ και 1-2 χρόνια σχεδόν έχει ενεργοποιήσει το πιλοτικό πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο στο youtube με τεχνολογίες html5.

Μικρό-Ιστορικό

Η html είναι μια γλώσσα σήμανσης με την οποία δημιουργούνται οι ιστοσελίδες. Μέχρι την έκδοση 4 της html για να προβάλει ο δημιουργός της ιστοσελίδας πολυμεσικό περιεχόμενο (video-ήχος, animation) βασιζόταν στην τεχνολογία της Adobe. Τώρα με την νέα έκδοση Html5, υπάρχει εγγενής υποστήριξη της γλώσσας για την προβολή αυτών των πολυμεσικών εφαρμογών. Μένει τώρα να το υποστηρίζουν οι browsers (firefox 4+, Chrome, Safari 4+, Opera 10.6+, Internet explorer 8+) αλλά και οι προγραμματιστές των ιστοσελίδων να μεταβούν σε αυτή τη νέα έκδοση.

Advertisements

Ενεργοποίηση Html5 στο Youtube

Η ενεργοποίηση είναι θέμα 15 δευτερολέπτων:

  • Πάτε στο http://www.youtube.com/html5
  • Πάτε κάτω-κάτω και πατάτε το λινκ που λέει «Είσοδος στη δοκιμή του HTML5«
  • Αυτό ήταν !

Κάποιες παρατηρήσεις:

  • Πλέον όσα βίντεο στο youtube έχουν μετατραπεί σε webm θα τα βλέπετε με HTML5
  • Όσα δεν έχουν μετατραπεί ακόμα θα ενεργοποιείται το flash. Στον Firefox και τον Opera, μόνο βίντεο με κώδικες μετατροπής WebM θα μπορούν να αναπαραχθούν σε HTML5 Για παράδειγμα τα βίντεο που έχουν διαφημίσεις δεν υποστηρίζονται (θα αναπαράγονται στο πρόγραμμα αναπαραγωγής Flash) :(
  • Η υποστήριξη πλήρους οθόνης ισχύει εν μέρει. Με το πάτημα του κουμπιού προβολής πλήρους οθόνης το πρόγραμμα αναπαραγωγής θα αναπτυχθεί ώστε να καλύψει ολόκληρο το παράθυρο του προγράμματος περιήγησης σας. Εάν το πρόγραμμα περιήγησης σας υποστηρίζει την επιλογή πλήρους οθόνης, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να καλύψετε πλήρως την οθόνη σας
  • Εάν θέλετε να βρείτε διαθέσιμα βίντεο μορφής WebM, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις επιλογές Σύνθετης αναζήτησης για να τα αναζητήσετε (διαφορετικά, προσθέστε το στοιχείο &webm;=1 σε οποιαδήποτε διεύθυνση URL αναζήτησης)

Πως θα καταλάβω αν βλέπω με flash ή html5 ?

Θα το καταλάβετε αμέσως !

Υπάρχει μια μικρή οπτική διαφορά στον player:

ΗΤΜL5:

html5-youtube-player.jpg
Flash:

flash-youtube-player.jpg

Τι περιμένετε ντε !!! Ενεργοποιείστε το και συμμετέχετε στην μετάβαση στις νέες τεχνολογίες ελεύθερης πρόσβασης !!!