Ο Linus Torvalds όπως είπαμε, έκανε επιτέλους την αλλαγή στην έκδοση του πυρήνα (δείτε: εδώ λεπτομέριες) Ελάτε να δούμε πως θα το εγκαταστήσουμε στο Ubuntu 11.04. Γιατί ; … γιατί έτσι!
Πριν λίγο καιρό είχαμε δείξει πώς θα έχουμε τα τελευταία πακέτα έκδοσης πυρήνα στο Ubuntu βάζοντας απλά ένα αποθετήριο (δείτε: εδώ λεπτομέριες). Τώρα έρχομαι εγώ και σας χαλάω πάλι την ηρεμία σας… και σας λέω… αφήστε τα αυτά και ελάτε να βάλουμε ότι πιο τελευταίο !
Σημείωση: Παρά του ότι ο οδηγός είναι δοκιμασμένος (Linux 3.0 έχω…) καλό θα ήταν να έχετε μια εμπειρία με εγκατάσταση πακέτων μέσω τερματικού, εγκατάσταση Linux πυρήνα και εγκατάσταση κλειστών οδηγών κάρτας γραφικού (αν τους χρησιμοποιείτε). Γενικά ο οδηγός απευθύνεται σε έμπειρους που ξέρουν τι και πως το κάνουν. Παρόλα αυτά η διαδικασία είναι πραγματικά απλή. Σε κάθε περίπτωση ο υπάρχων Linux kernel της διανομής σας δεν πρόκειται να απεκγαταστασθεί οπότε και να μην δουλέψει έχετε τον παλιό πυρήνα για να δουλέψετε.
Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για να έχετε πάντα την τελευταία έκδοση Linux στο σύστημά σας. Εδώ θα περιγράψω 2 εκ των οποίων συστήνω την πρώτη. Και στις δύο περιπτώσεις κάνουμε μια απλή απατεωνιά :) Κλέβουμε πακέτα απο την επερχόμενη έκδοση του Ubuntu, την 11.10 (καλό ε ?)
Μέθοδος 1 «Κατεβάζω ένα ένα τα πακέτα και τα κάνω εγκατάσταση»
Όλα τα πακέτα είναι απο τον Ubuntu 11.10 «oneiric» και είναι διαθέσιμα απο εδώ http://packages.ubuntu.com/ και αν κάτι δεν το βρίσκετε, έχει πεδίο αναζήτησης όπου μπορείτε να κάνετε αναζήτηση το πακέτο που θέλετε. Επειδή όμως είμαι καλό παιδί (λέμε τώρα…) σας έχω ετοιμάσει τα link απλά πρέπει να κατεβάσετε τα αντίστοιχα ανάλογα με το σύστημά σας (x64bit/ pae / x86bit κλπ.)
Φτιάξτε ένα φάκελο στον αρχικό σας κατάλογο και ονομάστε τον «mitsos» (βάλτε ότι θέλετε ρε…). Κατεβάστε τα ακόλουθα πακέτα .deb μέσα σε αυτόν τον φάκελο:
- Linux 3.0 εδώ θα δείτε και θα κατεβάσετε ανάλογα με το σύστημά σας. Επίσης κάποιοι κλειστοί οδηγεί θέλουν και των κώδικα του Linux οπότε καλό είναι να τους κατεβάσετε και αυτούς απο εδώ linux-headers-3.0-all και linux-headers-3.0-all-generic ή pae (ένα απο τα δύο)
- Procps (32bit) ή Procps (64bit) ανάλογα με το σύστημά σας. Το πακέτο αυτό είναι η νέα έκδοση για το σύστημα /proc και απλά είναι ενημερωμένη με την αλλαγή στην ονοματολογία (aka Linux 3.0 και οχι Linux 2.6.x)
- Module-init-tools (32bit) ή Module-init-tools (64bit) Αυτή είναι η νέα έκδοση των αυτόματων εργαλείων που δουλεύουν στο παρασκήνιο για να φορτώνουν τα modules/drivers του Linux 3.0
Αυτό ήταν !! Περίπου….
Αν έχετε intel κάρτα γραφικών όλα οκ ! Αν έχετε Nvidia, ή ΑΤΙ και δεν χρησιμοποιείτε τους κλειστούς οδηγούς τότε πάλι οκ! Είστε έτοιμοι και προχωρήστε στην «Εγκατάσταση» Αν όμως χρησιμοποιείτε τους οδηγούς τις Nvidia και ATI, όπως εγώ τότε πρέπει να κατεβάσετε και αυτά !
- Για ATI κατέβασα τα 3 πακέτα fglrx , fglrx-amdcccle και fglrx-dev
- Για Νvidia πακέτα πρέπει να κατεβάσετε τα αντίστοιχα με αυτά που έχετε στο σύστημά σας. Ανοίξτε το Synaptic, δείτε τα ονόματα τους «nvidia-κάτι» και κατεβάστε τα απο το link που αντιστοιχούν στο oneiric απο εδώ : Nvidia Oneric. Επειδή δεν έχω Nvidia αν κάποιος παιδιά γνωρίζει ποια πακέτα ας αφήσει σχόλιο.
Εγκατάσταση
Ωραία λοιπόν τα έχετε όλα σε έναν φάκελο μέσα με το όνομα «mitsos» ή «linux-3» ή ότι έχετε βάλει.

Ανοίξετε λοιπόν ένα τερματικό, και δώστε:
cd mitsos <– το όνομα του φακέλου
sudo dpkg -i *
Έτσι θα αρχίσει η μαζική εγκατάσταση όλον των πακέτων που βρίσκονται μέσα στον φάκελο. Μόλις τελειώσει κάντε επανεκκίνησή και θα είστε με νέο πυρήνα !!!
Μετά την επανεκκίνηση ανοίξετε την παρακολούθηση συστήματος και στην πρώτη καρτέλα θα δείτε την έκδοση του πυρήνα να λέει :

Μέθοδος 2 «Rolling release, Hybrid Ubuntu»
Ο τίτλος είναι αποκύημα της φαντασίας μου και δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα… Αλλά…. το αποτέλεσμα είναι το ίδιο… Θα κλέψουμε απευθείας απο τα αποθετήρια του Ubuntu 11.10 τα απαραίτητα πακέτα βάζοντας μια-δυό γραμμές στα αποθετήρια μας.
Η μέθοδος αυτή ονομάζεται «Pinning» και ουσιαστικά οι έμπειροι χρήστες το χρησιμοποιούν για να έχουν μεν την διανομή τους σταθερή, αλλά να μπορούν να έχουν τις τελευταίες εκδώσεις των αγαπημένων τους προγραμμάτων. Έτσι το πλεονέκτημα έναντι στην πρώτη μέθοδο είναι ότι τα πακέτα που θα εγκαταστήσουμε θα ενημερώνονται μόλις υπάρχει νέα έκδοση !!!
Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο θα πούμε στο σύστημά μας να κρατάει σταθερά το Ubuntu 11.04 Natty, αλλά να μπορούμε όποτε θέλουμε να «τσιμπάμε» κάποια πακέτα απο το Ubuntu 11.10 Oneiric.
Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να είμαστε ως διαχειριστές/root/sudo, οπότε προσοχή ! :
- Πάμε ως διαχειριστές/root στο φάκελο /etc/apt/
- Εκεί θα δούμε το αρχείο source.list και το ανοίγουμε με ένα κειμενογράφο (gedit) μην το κλείστε !
- Πάμε στον φάκελο /etc/apt/source.list.d/ και δημιουργούμε ένα αρχείο με όνομα natty.list και ένα με όνομα oneiric.list
- Αντιγράφουμε το περιεχόμενο όλο από το αρχείο source.list στα αρχεία natty.list και οneiric.list και τα αποθηκεύουμε.
- Κλείστε τώρα τα αρχεία source.list και natty.list και κρατήστε ανοιχτό το oneiric.list
- Εκεί αντικαταστήστε όποια λέξη λέει «natty» με «oneiric» (χρησιμοποιείστε για ευκολία την «Εύρεση και Αντικατάσταση» του Gedit) και έπειτα αποθηκεύστε και κλείστε το αρχείο.
- Ένα ακόμα τελευταίο αρχείο πρέπει να δημιουργήσουμε για να πούμε στο σύστημά μας οτι προτεραιότητα έχει το Ubuntu 11.04 (Pin-Priority: 900), δηλαδή αυτό που έχετε και όχι το Oneiric (Pin-Priority: 800)
- Πάμε στον φάκελο /etc/apt/preferences.d/ και δημιουργούμε ένα αρχείο με όνομα «30-pinning»
- Ανοίγουμε το αρχείο και αντιγράφουμε μέσα τα παρακάτω:
Package: *
Pin: release n=natty
Pin-Priority: 900
Package: *
Pin: release n=oneiric
Pin-Priority: 800
Αποθηκεύουμε το αρχείο και το κλείνουμε. Αυτό ήταν τώρα μένει να εγκαταστήσουμε τα πακέτα μέσο τερματικού για να δούμε οτι όλα πήγαν καλά :
- Ανοίξτε το Synaptic, πατήστε «Ανανέωση» και μετα κάντε αναζήτηση ενα ένα τα πακέτα που αναφέρομαι στην πρώτη μέθοδο
- Και τα αντίστοιχα drivers αν χρησιμοποιείτε κλειστούς οδηγούς, όπως αναφέρθηκα στην πρώτη μέθοδο
Καταλαβαίνεις οτι γραφω 2 μαθηματα την Δευτερα, και με βαζεις σε πειρασμο; Καταστροφη εισαι!!! :p
Ψηνομαι πολυ αγρια να δοκιμασω τον 3.
τι θα καταλαβεις? αφου δεν εχει νεα φεατουρες ¨Π
Είπαμε …. γιατί Linux 3.0 ?? Γιατί έτσι ρεεε ! :P
Έχει όμως πάντα bug fixes και power regression fixs… οπότε καλό είναι ;)
Προσοχή με το apt-pinning παιδιά γιατί η μαλακία ελοχεύει.Ένα μικρό λαθάκι κι έγιναν όλα μπάχαλο.
Πράγματι έτσι είναι… αυτά έχει η "δύναμη" του rolling release. :P
Απο την άλλη βέβαια το Software Center λόγο του αρχείο που κάναμε "30-pinning" αγνοεί πακέτα απο το Oneiric και παίρνει μόνο απο το Natty όπως πρέπει να είναι φυσιολογικά. Έτσι είμαστε ασφαλείς.
Αντίθετα στο Synaptic θέλει προσοχή όταν κάνουμε εγκατάσταση κάποιο πακέτο να λέει "natty" και όχι "oneiric"
εβαλα τα αποθετηρια του oneiric αλλα δεν μου εμφανιζει τα πακετα στο synaptic.
ποια ειναι αυτα που πρεπει να εγκαταστησω απο το τερματικο?
Έκανες "ανανέωση" μήπως και δεν έχουν ενημερωθεί οι κατάλογοι? Στο synaptic πάτα το κουμπί αναζήτηση και βάλε "linux 3" λογικά θα σου βγάλει ότι βγάζει και σε εμένα (δες την εικόνα κάτω)
Για εγκατάσταση εσύ, επιλέγεις αυτά που αναφέρομαι στο άρθρο όπως linux-headers, linux-image, procsps, module init tools κλπ (όπως τα έγραψα πάνω)
Αν έχεις και κλειστούς οδηγούς θα πρέπει να τα βάλεις και αυτά, αλλιώς αν δεν έχεις κλειστούς οδηγούς τότε τα αγνοείς
δεν μου το βγαζει δυστυχως στα αποθετηρια παντως υπαρχουν πακετα του oneiric…
Άλλαξε λίγο τον server απο το Greek σε Main στην πρώτη καρτέλα όπως ανοίγεις τα repositories
το αλλαξα σε main αλλα παλι τον 2.38 μου βγαζει… :(
Αν πας στο synaptic, πατήσεις κάτω αριστερά το "Προέλευση" εκεί θα σου δείξει τα βασικά πακέτα. Αν πας την λίστα κάτω "πρέπει" να δεις εκει linux-image-3.x.x.x
δεν μου εχει επιλογη για τα αποθετηρια του oneiric παρολο που ειναι επιλεγμενα στα αποθετηρια…
Νικο και Άλεξ ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια !
@AlexandrosMittos:disqus σε περιμένει δουλειά φίλε :P η αποθήκη Android-Apps είναι δικιά σου και περιμένουμε να μας χαρίσεις μαζί με τον Chris, λογισμικά για το Android μας
@3892c0cb8b63b212ab83eb62710f3f82:disqus Ευχαριστώ για την αναφορά bug ! Μάλλον πρέπει να ανοίξω και ένα forum category για να αναφέρετε τυχών bugs στα λογισμικά μας.
Το CaptureMe δουλεύει ως εξής : Κάνεις διπλό κλικ –> Έκτέλεση σε Τερματικό (OXI Aπλά εκτέλεση !) Έτσι μόλις τελειώσεις την εγραφή, πάς στο τερματικό και πατάς το πλήκτρο 'Q'.
Δοκίμασε αν δεν σου κάνει κόπος και πες μου αν σου δουλεύει έτσι.
Ευχαριστώ για τον Χρόνο σου !
βλεπεις κανενα λαθος ?
Νικο και Άλεξ ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια !
@AlexandrosMittos:disqus σε περιμένει δουλειά φίλε :P η αποθήκη Android-Apps είναι δικιά σου και περιμένουμε να μας χαρίσεις μαζί με τον Chris, λογισμικά για το Android μας
@3892c0cb8b63b212ab83eb62710f3f82:disqus Ευχαριστώ για την αναφορά bug ! Μάλλον πρέπει να ανοίξω και ένα forum category για να αναφέρετε τυχών bugs στα λογισμικά μας.
Το CaptureMe δουλεύει ως εξής : Κάνεις διπλό κλικ –> Έκτέλεση σε Τερματικό (OXI Aπλά εκτέλεση !) Έτσι μόλις τελειώσεις την εγραφή, πάς στο τερματικό και πατάς το πλήκτρο 'Q'.
Δοκίμασε αν δεν σου κάνει κόπος και πες μου αν σου δουλεύει έτσι.
Ευχαριστώ για τον Χρόνο σου !
Ερώτηση κρίσεως: Οι fglrx περιέχουν και τις 32bit libraries που χρειάζεται το WineHQ???