Μπορεί το Gnome (GTK) να είναι η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα εφαρμογών και γραφικού περιβάλλοντος, το KDE (Qt) διαθέτει πολλές αξιόλογες εφαρμογές που για κάποιους είναι χρήσιμες.Όταν όμως σε Gnome περιβάλλον προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε εφαρμογές KDE, αυτό παρασέρνει μαζί του πάρα πολλές εξαρτήσεις και βιβλιοθήκες που δεν μας χρησιμεύουν σε τίποτα. Υπάρχει όμως τρόπος να μειώσουμε τις εξαρτήσεις που κατεβάζει το πρόγραμμα, όμως για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε Τερματικό Περιβάλλον.
Την τεχνική θα την μάθουμε με παραδείγματα. Ας δοκιμάσουμε τώρα να εγκαταστήσουμε το Kdenlive, μια σουίτα επεξεργασίας Βίντεο το οποίο είναι γραμμένο σε Qt με αποτέλεσμα να έχει πάρα πολλές εξαρτήσεις του KDE. O γενικός κανόνας τις εντολής σε όλες τις Ubuntu/Debian διανομές ειναι:

  1. sudo apt-get –no-install-recommends install εφαρμογή_KDE

Όπου «εφαρμογή_KDE» βάζετε το όνομα της εφαρμογής. Ανοίξτε λοιπόν το τερματικό και κάντε επικόλληση την παρακάτω εντολή:

sudo apt-get install kdenlive

στην ερώτηση (Ν/Υ) πατήστε το πλήκτρο «N» Θα σας εμφανίσει την παρακάτω εικόνα :

kde-apps-in-gnome

Όπως βλέπετε εξαρχής η εφαρμογή παρασέρνει πολλές βιβλιοθήκες (71) του KDE. Ας προσπαθήσουμε τώρα να τις μειώσουμε αυτές τις εξαρτήσεις….
Δώστε τώρα την τροποποιημένη εντωλή σύμφωνα με τον κανόνα:

sudo apt-get --no-install-recommends install kdenlive

Θα δείτε το παρακάτω αποτέλεσμα:

kde-apps-in-gnome-less

Όπως βλέπετε έχουμε μειώσει αρκετά τις εξαρτήσεις (55) ;) Με αυτό τον απλό τρόπο μπορείτε να έχετε εφαρμογές KDE σε Gnome περιβάλλον με όσο το δυνατόν λιγότερη «επιβάρυνση» ;)