Εφαρμογές του KDE σε Gnome με λιγότερες εξαρτήσεις


Μπορεί το Gnome (GTK) να είναι η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα εφαρμογών και γραφικού περιβάλλοντος, το KDE (Qt) διαθέτει πολλές αξιόλογες εφαρμογές που για κάποιους είναι χρήσιμες.Όταν όμως σε Gnome περιβάλλον προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε εφαρμογές KDE, αυτό παρασέρνει μαζί του πάρα πολλές εξαρτήσεις και βιβλιοθήκες που δεν μας χρησιμεύουν σε τίποτα. Υπάρχει όμως τρόπος να μειώσουμε τις εξαρτήσεις που κατεβάζει το πρόγραμμα, όμως για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε Τερματικό Περιβάλλον.
Την τεχνική θα την μάθουμε με παραδείγματα. Ας δοκιμάσουμε τώρα να εγκαταστήσουμε το Kdenlive, μια σουίτα επεξεργασίας Βίντεο το οποίο είναι γραμμένο σε Qt με αποτέλεσμα να έχει πάρα πολλές εξαρτήσεις του KDE. O γενικός κανόνας τις εντολής σε όλες τις Ubuntu/Debian διανομές ειναι:

 1. sudo apt-get –no-install-recommends install εφαρμογή_KDE

Όπου «εφαρμογή_KDE» βάζετε το όνομα της εφαρμογής. Ανοίξτε λοιπόν το τερματικό και κάντε επικόλληση την παρακάτω εντολή:

sudo apt-get install kdenlive

στην ερώτηση (Ν/Υ) πατήστε το πλήκτρο «N» Θα σας εμφανίσει την παρακάτω εικόνα :

kde-apps-in-gnome

Όπως βλέπετε εξαρχής η εφαρμογή παρασέρνει πολλές βιβλιοθήκες (71) του KDE. Ας προσπαθήσουμε τώρα να τις μειώσουμε αυτές τις εξαρτήσεις….
Δώστε τώρα την τροποποιημένη εντωλή σύμφωνα με τον κανόνα:

sudo apt-get --no-install-recommends install kdenlive

Θα δείτε το παρακάτω αποτέλεσμα:

kde-apps-in-gnome-less

Όπως βλέπετε έχουμε μειώσει αρκετά τις εξαρτήσεις (55) 😉 Με αυτό τον απλό τρόπο μπορείτε να έχετε εφαρμογές KDE σε Gnome περιβάλλον με όσο το δυνατόν λιγότερη «επιβάρυνση» 😉

Advertisements

3 σκέψεις σχετικά με το “Εφαρμογές του KDE σε Gnome με λιγότερες εξαρτήσεις

Add yours

 1. Αν και εγώ παιδί του Gnome είμαι, στο Desktop Summit όπου και να γυρνούσα έβλεπα KDE.
  Πιστεύω ενα 80-90% ήταν KDE. Οπότε μάλλον αυτό που πιστεύουμε ότι το Gnome είναι πιο διαδεδομένο, πρέπει να είναι μύθος (όχι η μπύρα). Και εγώ εδώ σαν μέλλος του Gnome, αυτό προσπαθώ να προωθήσω.

  1. Μπα…. μην το κρίνεις απο το Desktop Summit το οποίο δυστυχώς έχει καταντήσει να μαζεύει μόνο KDE Devs. Από ότι μαθαίνω φέτος δεν πήγε μεγάλη "αντιπροσωπία" απο το Gnome και είναι κρίμα. Αλλά απο οτι φαίνεται αυτό οφείλεται στην γενική απόφαση των Gnome dev οτι δεν έχουν τη να συζητήσουν με τους KDE Devs, είναι δύο εντελώς διαφορετικά project με διαφορετικούς  στόχους.
   Κρίμα….

  2. To Desktop Summit αντικαθιστά Guadec και Akademy όταν γίνεται. Δεν νομίζω πως η πλειοψηφία των KDE users έχει να κάνει με την απουσία/αδιαφορία εκπροσώπων του GNOME (δεν νομίζω πως αδιαφορούν, το αντίθετο….  Μάλλον έχει να κάνει με όσους συμμετείχαν στο summit – το KDE πάντα είχε ισχυρούς δεσμούς με τη Γερμανία.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑