Top 10 αλλαγές που έχει το νέο Ubuntu 11.10 (beta)

ubuntu_desktop_dash

Η Beta έκδοση της δημοφιλέστερης διανομής Linux είναι πλέον διαθέσιμη για λήψη και μας δείχνει το πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα μόλις θα βγει η σταθερή έκδοση του Ubuntu.

Είχαμε διαβάσει την τελευταία ανακοίνωση του Mark Shuttleworth για τα νέα χαρακτηριστικά του Ubuntu 11.10. Ελάτε όμως να δούμε πόσα από αυτά πράγματι υλοποιήθηκαν. Λίγα λόγια απλά με εικόνες τα 10 κορυφαία νέα χαρακτηριστικά που έχει το Ubuntu 11.10:

Νέα Οθόνη εισόδου

Η νέα «μηχανή» εισόδου ακούει στο όνομα lightdm. Ταχύτατο, ελαφρύ και με τεράστιες δυνατότητες διαμόρφωσης. Διαβάστε τις αρχές του

ubuntu-desktop-lightdm

Ανανεωμένος Dash

Ο γνωστός Dash είναι ανανεωμένος, διάφανος ανάλογα με το wallpaper σας και με περισσότερες δυνατότητες αναζήτησης και εύρεσης με βάση τα κριτήρια που θέτετε εσείς. Επίσης το κουμπί που το ενεργοποιεί μεταφέρθηκε στο Launcher ώστε να είναι ευδιάκριτος και να αφήσει τη θέση του κενή για τα κουμπιά (κλείσιμο, ελαχιστοποίηση, μεγιστοποίηση) των παραθύρων.

ubuntu_desktop_dash

Νέες δυνατότητες του Launcher

Οι δυνατότητες του Launcher επεκτείνονται ακόμα περισσότερο ώστε να σας δείχνουν σε πραγματικό χρόνο διεργασίες στο παρασκήνιο, μη αναγνωσμένα e-mail και άλλα πολλά που θα είναι διαθέσιμα ως πρόσθετα.

ubuntu_desktop_launcher

Αυτόματο backup των αρχείων μας

Κάτι που έλειπε από μια default εγκατάσταση του Ubuntu είναι ένα απλό πρόγραμμα λήψης αντιγράφων ασφαλείας. Το κενό έρχεται να καλύψει το DejaDup το οποίο είναι λιτό σε εμφάνιση αλλά πλήρες σε δυνατότητες καθημερινού backup

ubuntu-desktop-DejaDup

ubuntu-desktop-deja-dup-settings

Εντυπωσιακό Κέντρο Λογισμικού

To Ubuntu διαθέτει το καλύτερο κέντρο λογισμικού που μπορεί να προσφέρει οι κοινότητα ελεύθερου λογισμικού. Στην νέα του έκδοση, είναι ανασχεδιασμένος στα πρότυπα της εποχής του Web 2.0 και προσφέρει πληθώρα εφαρμογών, σχόλια χρηστών που το χρησιμοποιούν, βαθμολογίες και άλλα πολλά.

ubuntu_desktop_software_center

Thunderbird… αντίο Evolution

Τελικά το Mozilla Thunderbird αντικατέστησε πλήρως το Evolution και προσφέρει δυνατότητες που είναι γνωστές και απο το Firefox όπως είναι τα addon, τα tabs και πλήρης διεπαφή με το Desktop σας και τα υπόλοιπα στοιχεία του λειτουργικού συστήματος.

ubuntu_desktop_tunderbird

Gwibber… τουίτ-τουίτ και φου-μπου

Ξαναγραμμένο από την αρχή μας έρχεται το Gwibber, με νέο γραφικό περιβάλλον και περισσότερες δυνατότητες προσθήκης υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.

ubuntu_desktop_gwibber

Κέντρο Ελέγχου… ακούει ;

Μαζί με τις νέες βιβλιοθήκες του Gnome 3 μας ήρθε και το νέο Κέντρο Ελέγχου. Νέο γραφικό περιβάλλον, λιτό, γρήγορο και καθαρό… τίποτα που θα μπερδέψει έναν απλό χρήστη.

ubuntu_desktop_control_setings

Πολλά παράθυρα και Alt-Tab

Όλοι έχουμε ανοιχτά πολλά παράθυρα και πολλές εφαρμογές. Το νέο Alt-Tab προσφέρει καλύτερες και γρηγορότερες δυνατότητες για να εντοπίσουμε το «παράθυρο» που θέλουμε.

ubuntu_desktop_alt_tab

Ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης

Η νέα «System Tray» έχει ενσωματώσει και οργανώσει όσο κανένα γραφικό περιβάλλον όλες τις υπηρεσίες που θέλουμε να έχουμε «άμεση πρόσβαση». Μερικές απο αυτές είναι:

 1. Email
 2. Messenger
 3. Διαχείριση συσκευών
 4. Μουσική
 5. Ημερολόγιο και Υπενθυμίσεις
 6. Λογαριασμοί χρηστών

Το Ubuntu με την έκδοση 11.04 αλλά και την νέα έκδοση 11.10 που αναμένεται στις 13 Οκτ 2011 «σφραγίζει» το brand name του ως η διανομή για νέους χρήστες και κυρίως χρήστες Windows και Mac. Σε κάθε νέα έκδοση καταφέρνει να δημιουργήσει μια ενιαία εμπειρία χρήσης του υπολογιστή μας οπού οι εφαρμογές και τα προγράμματα δένουν με όλο το λειτουργικό σύστημα.

Σημείωση
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάμε να εγκαταστήστε αυτή την έκδοση στον υπολογιστή που δουλεύετε. Προορίζεται για δοκιμαστική χρήση, πειραματισμό και αναφορά σφαλμάτων.
Εάν θέλετε να κατεβάστε την beta έκδοση μπορείτε να κάνετε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους ανάλογα με τον υπολογιστή/επεξεργαστή σας:

Η Δεύτερη Beta αναμένεται 22 Σεπ 2011 ενώ η σταθερή στις 13 Οκτ 2011

Advertisements

30 σκέψεις σχετικά με το “Top 10 αλλαγές που έχει το νέο Ubuntu 11.10 (beta)

 1. Πολύ ενδιαφέρον η 11.10.
  Ελπίζω να έχουν φτιάξει το απίστευτο tearing που μου κάνει το ubuntu και τα ubuntuειδοί

  1. Όπως σου έχω πει και αλλού το θέμα του tearing δεν έχει να κάνει με καμία διανομή. Έχει να κάνει με την κάρτα γραφικών και τις εταιρίες που μας δίνουν τους drivers. Απλά πράγματα. Αν αυτές δεν γράφουν καλό κώδικα… δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τίποτα…. μόνο υπομονή… ;) 

  2. με την ίδια λογική, βάλε windows. δεν φταίει το λειτουργικό αν τρως μπλε οθόνες απ' τους σάπιους driver του usb wifi stick που πήρες 5€ απ' το πανηγύρι.

  3. Μεγάλη αλήθεια….. αλλά να τρως ακόμα μπλε οθόνη εν έτη 2011… ε… πάει πολύ….

  4. Σε παρακαλώ….. μας προσβάλλεις…. μη συγκρίσεις το Kernel Panic με το άθλιο BSOD….. To Kernel Panic είναι πιο τρομακτικό…. όταν το πάθεις… κλάψε !!!!!

  5. Αυτό που ξέρω είναι ότι μόνο με ubuntu έχω tearing όταν παίζω games ή βλέπω ταινία.
   Aν είχε να κάνει με την nvidia(έχω gts450) θα είχα πρόβλημα με όλες τις διανομές, όχι μόνο με το ubuntu.
   Οpensuse, mandriva, fedora, LMDE, sabayon, arch, chakra, pclinuxOS έχουν δοκιμαστεί και παίζουν κανονικά.
   Στο ubuntu έχω δοκιμάσει να περάσω drivers από το jockey, launchpad και από το .sh που δίνει η nvidia.
   Eπίσης έχω δοκιμάσει και οδηγούς για fixαρισμα του tearing

  6. Δοκίμασε να κατεβάσεις τον binary οδηγό από το site της nvidia , δοκίμασε επίσης να ενεργοποιήσεις το vsync στον πίνακα ελεγχου της nvidia. Στο compiz-settings manager ενεργοποίησε το full screen legacy mode το vsync κλπ και ίσως κάτι γίνει.
   Εγώ στο pinguy os δεν έχω tearing στο flash , όσο για βίντεο υψηλής ανάλυσης δεν είχα ποτέ tearing με τον binary .

  7. Όντως αυτό ισχύει , με ένα desktop tower pc και μια κάρτα γραφικών με 50-60 ευρούλια είσαι αρχηγός.
   Επίσης χρειάζονται και δυο τρεις ρυθμίσεις.
   Το μόνο θέμα που βλέπω είναι οτι οι εφαρμογές αργούν να ξεκινήσουν και γενικα ο δίσκος φαίνεται οτι έχει πολύ αργή ταχύτητα μεταφοράς , μπορεί να φταίει το μηχανημα μου όμως δεν ξέρω . Με έναν ssd πάντως σίγουρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

  1. OMG ναί έχεις ΔΙΚΙΟ!Είναι παντού γυάλινο!!!!!1Και τα κουμπάκια του είναι τόσο ωραία!!!11ενα

   *κόβει τις φλέβες του με γινωμένα σύκα*

  2. ..και γω ανάποδος είμαι όταν είδα το unity στο 11.04 δεν το χώνεψα, φυσικά δεν διέθετα και υπολογιστή καλό και είχα επιδόσεις ανεπίτρεπτες. Αλλά σιγά σιγά με πόρωσε και ειδικά όπως είναι στην έκδοση 11.10 είναι σκέτος εθισμός!  υπέροχο περιβάλλον εργασίας ονειρικό πραγματικά .
   Επίσης μου αρέσει οτι θα μπορώ να τρέχω 32bit εφαρμογές πλέον στα σίγουρα χωρίς κανένα πρόβλημα γιατί θα υπάρχουν και οι βιβλιοθήκες 32bit.

  3. Ναι όντως… όσοι έχουν 11.04 νομίζω οτι πρέπει να αναβαθμίσουν μόλις βγει η σταθερή έκδοση.

  4. τα lenses δουλεύουν όντως όπως δείχνουν οι εικόνες γιατί μου φαίνεται απίστευτο δεν πρόλαβα να τα δοκιμάσω όλα στην beta

 2. Είναι σημαντική η προώθηση του Lightdm. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ui του είναι εντελώς ανεξάρτητo από την "μηχανή" του κι έτσι ίσως αποτελεί σε λίγα χρόνια την βάση όλων των login managers. Το project χρηματοδοτείται από την Canonical, χωρίς να απαιτείται υπογραφή της Canonical Contributor License Agreement. Εξαιρετικά!

 3. όταν βγει η επίσημη έκδοση και κάνω ενημέρωση θα έχω παλιές εφαρμογές και καινούργιες; θα πρέπει να τις διαγράψω μετά μία μία;

  1. Όχι Ορέστη. Όταν κάνεις αναβάθμιση όλα γίνονται αναβάθμιση (εκτός απο τα αποθετήρια που ..εχεις προσθέσει εσύ) 

  2. Όχι Ορέστη. Όταν κάνεις αναβάθμιση όλα γίνονται αναβάθμιση (εκτός απο τα αποθετήρια που ..εχεις προσθέσει εσύ) 

  3. άρε απεγκαθήστατε το evolution και θα εγκατασταθεί το thunderbird….

  4. Όχι, αν έχεις ήδη εγκατεστημένο το evolution και εφόσον αυτό συνεχίζει να υπάρχει στα αποθετήρια, απλά θα αναβαθμιστεί σε νεότερη έκδοσή του. Όταν κάνεις αναβάθμιση ένα πακέτο/πρόγραμμα μπορεί να έχει μια από τις εξής τύχες:
   1. Να αναβαθμιστεί σε νέα έκδοση
   2. Να παραμείνει στην έκδοση που βρισκόταν (σε περίπτωση που η έκδοσή του στα νέα αποθετήρια είναι η ίδια, ή προέρχεται από τρίτα αποθετήρια)
   3. Να απεγκατασταθεί εφόσον πλέον δεν υποστηρίζεται και δεν χρειάζεται (σε αυτή την περίπτωση θα το βρεις στη λίστα που λέει "Λογισμικό που δεν υποστηρίζεται πλέον και θα αφαιρεθεί" που σου δείχνει το πρόγραμμα αναβάθμισης πριν ξεκινήσει τη διαδικασία και καλό είναι πάντα να κοιτάμε)

   Το evolution δεν έχει πάψει να υποστηρίζεται, ούτε είναι πλέον άχρηστο. Οπότε αν το έχεις εγκατεστημένο απλά θα αναβαθμιστεί. Η αλλαγή ισχύει για νεες καθαρές εγκαταστάσεις που δεν θα το περιέχουν πλέον. Κσι σε αυτή την περίπτωση βέβαια μπορεί κάποιος να το εγκαταστήσει από το κέντρο λογισμικού εφόσον το προτιμά ή το χρειάζεται.

  5. Εγώ αυτό κάνω κάθε 6 μήνες που βγαίνει καινούρια έκδοση γιατί όσες φορές έχω επιχειρήσει να κάνω αναβάθμιση πάντα μου βγάζει σφάλμα…

  6. και εγώ αυτό σκέφτομαι να κάνω να μη μαζεύω και προγράμματα που δεν θέλω…. το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να αποθηκεύσω βίντεο και μουσική….

  7. Έχω κάνει πολλά upgrades από έκδοση σε έκδοση μέσω δικτύου μέχρι και σήμερα. Έχω από το 2006 να πετύχω σφάλμα στην αναβάθμιση. Και δεν είναι ότι δεν εγκαθιστώ επιπλέον πακέτα και εφαρμογές… Μέχρι όλους τους window managers που  υπάρχουν στα repositories είχα βάλει στο 10.10 και η αναβάθμιση σε 11.04 έγινε εντελώς απροβλημάτιστα. Τι στο καλό εγκαθιστάτε ή πειράζετε και σας σπάνε οι αναβαθμίσεις δεν μπορώ να καταλάβω… Το μόνο μειονέκτημα του να κάνεις αναβάθμιση σε σχέση με καθαρή εγκατάσταση είναι ότι μπορεί να σου μείνουν παλιότερα αρχεία ρυθμίσεων ή ομάδες υπηρεσιών που έχουν αλλάξει ή καταργηθεί και έτσι να μην έχεις το εντελώς νεότερο και γρηγορότερο configuration του ubuntu (π.χ. εφαρμογές εκκίνησης που πια έχουν καταργηθεί ή αντικατασταθεί στη νέα βασική εγκατάσταση, αλλά διατηρήθηκαν μια και υπήρχαν στο υπο-αναβάθμιση σύστημα, παλιότερη έκδοση συστήματος αρχείων στους δίσκους εφόσον δεν έγιναν format, παλαιότερο γραφικό στον boot loader ή όχι modesetting (για αναβάθμιση παλιότερων εκδόσεων αυτό όταν μπήκε για πρώτη φορά το modesetting)). Πάντως στη χειρότερη περίπτωση το αναβαθμισμένο ubuntu σας θα είναι το ίδιο γρήγορο και όμορφο με την έκδοση από την οποία αναβαθμίσατε. Καλύτερο μπορεί να είναι, χειρότερο όχι. Και έχετε κρατήσει και όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές, τα αρχεία σας και τις ρυθμίσεις σας. Όλα είναι εκεί, αλλά σε νεότερη και καλύτερη έκδοση. Ενώ με το clean install ξαναστήνεις από την αρχή. Πάρε backup αρχεία, ξαναβάλτα στη θέση τους, εγκατέστησε μια – μια τις εφαρμογές και τα πακέτα που χρειάζεσαι, ρυθμισέ τες κλπ. Αν έχεις το χρόνο ΟΚ. Είναι όμως περιπτώσεις που το upgrade είναι ένα αρκετά καλό φρεσκάρισμα χωρίς να σου ζητάει το χρόνο του ξαναστησίματος.

  8. θα δω ίσως και το δοκιμάσω….. στις 13 του Οκτώβρη που θα βγει θα μου το βγάλει σαν αναβάθμιση…. έτσι;

  9. Είναι σημαντικό να πούμε πως ο «προτεινόμενος» τρόπος αναβάθμισης του Ubuntu είναι το Network Upgrade και ΌΧΙ η καθαρή εγκατάσταση της νέας έκδοσης. Θέλω να πω, πως *αυτό* το υποστηρίζει αλλά ΚΑΙ το προτείνει. Επίσης προτείνει να ρίξεις και μια ματιά στο «Release Notes» και ειδικότερα στα Known Issues https://wiki.ubuntu.com/NattyNarwhal/ReleaseNotes#Known_Issues όπου εκεί αναφέρει λύσεις σε προβλήματα που τυχών θα συναντήσεις. Βέβαια μια καθαρή εγκατάσταση  μπορεί ναι μεν να διώξει την σαβούρα, ανάλογα*, αλλά μπορεί να χάσεις το/τις σύστημα /ρυθμίσεις που ήδη έχει κάνει. Ένα καλό άρθρο που ουσιαστικά αναλύει αυτά που λέει ο @facebook-1222154338:disqus  είναι αυτό https://help.ubuntu.com/community/EOLUpgrades (Why upgrade OR Why choosing a fresh install). Πάντως μια λύση να κάνεις αναβάθμιση κανονικά και αν δεν σου κάτσει κάνεις καθαρή εγκατάσταση. Το ΑΝΤΊΣΤΡΟΦΟ όμως… ΔΕΝ γίνεται ;) Εγώ που αναβαθμίζω ανά 6μηνο από 8.04 μέχρι 10.04 ειλικρινά δεν θυμάμαι να είχα κάποιο πρόβλημα σε αυτό το σύστημα. Και μερικά σχετικά links https://help.ubuntu.com/community/NattyUpgrades 
   * Λέω ανάλογα, επειδή κάποιοι που με το που κάνουν μια καθαρή εγκατάσταση ξεκινούν και πετσοκόβουν το Ubuntu με αυτά που θεωρούν άχρηστα(evolution/thunderburg πχ βλέπουν τα mail από το browser, και άλλα τέτοια). Για αυτούς τους τύπους μια «καθαρή εγκατάσταση» θα τους γέμιζε με επιπλέον σαβούρα. Θα μπορούσαν όμως να βάλουν ένα iQunix και μετά αυτά που θέλουν.

 4. Μου αρέσει πάρα πολύ το unity όπως είναι στο 11.10 και να σκεφτείς οτι στο 11.04 με χάλασε.

  Άντε να βγει με το καλό και θα εγκατασταθεί στο νέο μου υπολογιστή desktop (midi tower) με ssd σκληρό κάρτα γραφικών καλή κλπ κλπ φτιαγμένο από μένα όπως έκανα πάντα πριν πάρω την μακοαϊδία.

 5. Ἐρώτηση πρὸς κάποιους archlinuxάδες ποὺ συχνάζουν ἐδῶ μέσα: Στὸ AUR πῆρε τὸ μάτι μου τὸ unity – τὸ δοκίμασε κανείς νὰ μᾶς πεῖ ἐντυπώσεις ἀπὸ τὸν συνδυασμὸ Arch – Unity;

  1. Όντως αλλά αν δεις είναι out of date. Δεν το έχω δοκιμάσει. Προφανώς δεν έχει και πολύ νόημα ακόμα αφού αλλάζει σχεδόν καθημερινά τώρα με το 11.10. 

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.