Έχετε κάποια ιδέα, σας αρέσει να μιλάτε για αυτά που σας ενδιαφέρουν, θέλετε το δικό σας κοινό ; Ετοιμαστείτε να γίνετε ραδιοφωνικός παραγωγός!
Έννοιες όπως το VidCast (δείτε ένα παράδειγμα) και PodCast γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες στην χώρα μας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι έναν υπολογιστή και μπόλικο μεράκι.
Όσοι ασχολούνται με επεξεργασία ήχου γνωρίζουν το Audacity ή χρησιμοποιούν κάποια διανομή Multimedia Studio (όπως π.χ. Ubuntu Studio) τα οποία διαθέτουν και «Real time Kernel» για επιδώσεις πραγματικού χρόνου.
Εδώ θα δούμε την εφαρμογή Traverso η οποία είναι εξειδικευμένη για ραδιοφωνική παραγωγή.

Εγκατάσταση του Traverso

Για να εγκαταστήσετε το Traverso το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε το Κέντρο Λογισμικού της διανομής σας και να κάνετε αναζήτηση του όρου » Traverso«.
Αν δεν υπάρχει στη διανομή σας τότε μπορείτε να την κατεβάσετε απο την επίσημη σελίδα της : http://traverso-daw.org/
Μόλις το εγκαταστήσετε, μην το ανοίξετε για να προετοιμάσουμε το «έδαφος» ώστε το Traverso να τα βρεί όλα έτοιμα.

  1. Δημιουργείστε έναν φάκελο στον αρχικό σας κατάλογο με όνομα : MyPodcast
  2. Κατεβάστε τα plugin του Traverso απο εδώ : http://traverso-daw.org/lv2-plugins.html
  3. Δημιουργείστε έναν φάκελο στον αρχικό σας κατάλογο με όνομα : lv2
  4. Κάντε εξαγωγή όλων των περιεχομένων του swh-lv2-xxx.tar.gz μέσα στον φάκελο lv2 όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα
  5. Βγείτε από τον φάκελο lv2 και κάνετε δεξί κλικ επάνω του και επιλέξτε «μετονομασία» και βάλετε μια τελεία πριν το όνομα lv2 για να γίνει κρυφός ο φάκελος (.lv2)

traverso

Πρώτη επαφή με το Traverso
Ανοίξτε το πρόγραμμα και το πρώτο πράγμα που θα σας ρωτήσει είναι «που θα είναι ο χώρος εργασίας». Δώστε του τον φάκελο «MyPodcast» που φτιάξατε νωρίτερα. Έπειτα θα δείτε την κεντρική οθόνη του Traverso

traverso-main

Το τελευταίο πράγμα που έμεινε να δείτε είναι τα «plugin» του Traverso (αν έχουν μπει σωστά) και την κάρτα ηχου/μικρόφωνο.Για να δείτε αν έχουν φορτωθεί τα plugin απλά πατήστε «F5» και θα δείτε λογικά ένα μικρό παράθυρο όπως παρακάτω:
traverso-plugin-view
Για τις ρυθμίσεις της κάρτας ήχου πηγαίνετε Ρυθμίσεις –> Προτιμήσεις. Εκεί θα δείτε όλες τις επιλογές που είναι απαραίτητες για να σιγουρευτείτε πως η κάρτα ήχου και το μικρόφωνο σας δουλεύουν.