Πόσοι είναι οι χρήστες Linux παγκοσμίως ;

Το βλέπουμε/βλέπετε συχνά σε ιστοσελίδες, έντυπα τεχνολογικής φύσεως να αγνοούν την ύπαρξη του Linux ή να επαναλαμβάνουν εδώ και χρόνια ότι οι Linux χρήστες είναι περίπου το 1% της παγκόσμιας αγοράς.

Δεν υπάρχει κάποια παράλογη είδηση η οποία όταν επαναλαμβάνεται συχνά, ο κόσμος να μην το πιστέψει ως πραγματικό γεγονός

William James

Αυτός ο αριθμός έχει καταντήσει ένας αστικός μύθος ίδιος με τον μύθο που θέλει να χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας. Μάλιστα είναι τόσο διαδεδομένος που ακόμα και χρήστες του Linux το θεωρούν δεδομένο. Στο παρόν άρθρο θα αγνοήσω – και εγώ – τις παρακάτω κατηγορίες:

 • Διακομιστές ιστοσελίδων (google, facebook, twitter κλπ. )
 • Cloud υπηρεσίες (DropBox, UbuntuOne, Amazon EC2 κλπ)
 • Υπερυπολογιστές (Cray, IBM Watson κλπ)
 • Κινητά τηλέφωνα (Android, WebOS, MeeGO)
 • Tablets (Android, WebOS)
 • Ηλεκτρονικές/μικροσυσκευές (routers, embeded systems κλπ.)

Θα σταθώ μόνο στην κατηγορία των Desktop, Laptop και Netbook αφού αυτές και μόνο αυτές επιλέγουν να αναφέρουν όλοι οι «ειδήμονες» στις αναλύσεις τους όταν αναφέρονται για το ποσοστό των χρηστών Windows, MacOS, Linux.

Advertisements

Για αρχή ας πάμε με τα νερά τους…

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε είναι από που συμπεραίνουν το 1% των χρηστών του Linux. Η βασικότερη πηγή είναι οι λεγόμενοι «web counters». Με άλλα λόγια οι εξειδικευμένες υπηρεσίες στατιστικής ανάλυσης (κάτι σαν AGB) πληρώνονται από κάποιες ιστοσελίδες, για να τους παρέχουν δεδομένα επισκεπτών όπως π.χ. browser που χρησιμοποιούν, λειτουργικό σύστημα απο το οποίο επισκέπτονται την ιστοσελίδα κλπ (Φυσικά μιλάμε για στατιστικές εταιρίες μεγάλης κλίμακας ). Αυτό όμως διασφαλίζει το γεγονός ότι το Winodws ως λειτουργικό σύστημα θα είναι στα top των στατιστικών δεδομένων διότι οι ιστοσελίδες που επιλέγουν να καταγράφουν είναι αδύνατον να αντικατοπτρίζουν το γενικό σύνολο της παγκόσμιας αγοράς. Αν για παράδειγμα μετρούσαν εμάς, ή κάποιες μεγάλες ιστοσελίδες όπως το arstechnica, gizmodo, techcrunch τότε τα δεδομένα θα ήταν πολύ διαφορετικά διότι αυτές οι ιστοσελίδες συνήθως επισκέπτονται από ένα κοινό το οποίο συνήθως χρησιμοποιεί Linux ή MacOS. Συνήθως όμως οι ιστοσελίδες «τεχνολογίας» δεν πληρώνουν για να λαμβάνονται υπόψιν στα στατιστικά δεδομένα.

Η δεύτερη πηγή είναι τα προεγκατεστημένα λειτουργικά συστήματα σε υπολογιστές (Desktop, Laptop και Netbook) με την μέθοδο «ενεργοποίησης/πώλησης μονάδων». Οι υπολογιστές Mac, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα σε αυτή την μέθοδο διότι ένας είναι ο κατασκευαστής του υπολογιστή και του λειτουργικού συστήματος οπότε τα στατιστικά δεδομένα είναι ακριβής. Αντίθετα όμως το Windows έχει πρόβλημα με αυτή την μέθοδο. Όταν αγοράζουμε έναν υπολογιστή αυτός προσμετράται ως μονάδα Windows χωρίς όμως να λαμβάνει παραμέτρους όπως:

 • Dual Boot, διπλή (Windows, Linux) εγκατάσταση λειτουργικού από τον χρήστη.
 • Εξολοκλήρου διαγραφή του Windows και εγκατάσταση Linux από τον χρήστη ή κατ’ απαίτηση αυτού κατά την αγορά.
 • Χρήση του Linux ως κύριο λειτουργικό σύστημα και Windows σε εικονική μηχανή μέσα στο Linux.

Στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, πάλι το σύστημα του χρήστη προσμετράται ως μονάδα Windows, έστω και αν λείπει εξολοκλήρου το Windows ή υπάρχει παράλληλα και Linux λειτουργικό σύστημα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Microsoft, Ballmer σε μία ομιλία του to 2009, έδειξε σε ένα slide το ποσοστό των Linux χρηστών λίγο μεγαλύτερο απο αυτό των MacOS χρηστών και όχι στο 1%:

ballmer-mac-linux-statistic

Συγκεκριμένα είπε:

Το Linux και η Apple όπως βλέπετε, είναι δεδομένο οτι έχουν αυξήσει το μερίδιο τους στην αγορά
[…]
Η αύξηση που παρατηρούμε (για το Linux και την Apple) είναι περίπου της μιας μονάδας και αυτό αντιστοιχεί σε 300 εκατ. χρηστών. Παρότι δεν είναι δραματική η αύξηση, θεωρούμε και την Apple αλλά και το Linux ως ανταγωνιστές μας.

Θεωρώ ότι η Microsoft δεν θα αναφερόταν καν στο Linux, πόσο μάλλον ως ανταγωνιστή της, αν πραγματικά ήταν στο 1%. Επομένως κάποιο πρόβλημα υπάρχει στην εξίσωση τους… δεν νομίζετε;

Διανομές Linux…

Όπως γνωρίζεται είναι πολλές. Μη γελιέστε όμως, αυτό δεν είναι σοβαρός λόγος. Οι ειδήμονες θεωρούν ότι αυτή οι ποικιλομορφία οδηγεί σε λάθος στατιστικά δεδομένα. Στην πραγματικότητα όμως οι διανομές όπως είχαμε γράψει παλιότερα έχουν ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους (Διαβάστε εδώ «Τι είναι οι διανομές, ποιες οι διαφορές τους«). Έστω όμως ότι λαμβάνουμε υπόψιν αυτές τις εικασίες ότι «η ύπαρξη πολλών διανομών είναι μια από τις αιτίες που το ποσοστό των χρηστών Linux είναι χαμηλό».

Σε αυτή την περίπτωση όμως αυτή οι ποικιλομορφία είναι περισσότερο πιθανόν να έχει προκαλέσει διάδοση του Linux παρά να το καθυστερήσει. Η φύση βλέπετε ευνοεί την ποικιλομορφία και «σκοτώνει» την ομοιομορφία. Αλλά ας αφήσουμε την βιολογία και ας τα δούμε μαθηματικά.

Η w3schools για τον μήνα Αύγουστο 2011 δίνει:

 • Win 7: 40.4%
 • Win XP : 38.0%
 • MacOS : 8.2%
 • Win Vista 5.9%
 • Linux : 5.2%
 • Win 2003 0.8%
 • Mobile 0.9%

Linux 5,2% ; Μα δεν μας λέγατε ότι είναι 1% ; Περίεργο…..

Ας δούμε όμως και άλλα. Η Wikimedia μας δίνει τα παρακάτω για τον ίδιο μήνα:

stats_linux_users

Μπέρδεμα έτσι ;;; Εδώ μπερδεύονται και τα δεδομένα από κινητά, tablets, διανομές linux και δεν βγάζουμε άκρη πόσο μάλλον όταν αρχίζει κανείς να διαβάζει και άλλες πηγές και να συγκρίνει τις τιμές που δίνει ο καθένας. Ειδικότερα στο Android αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν Chrome/ium επειδή ο browser βασίζεται στην μηχανή WebKit η οποία είναι ίδια με τον Safari (browser του MacOS), πολλές φορές καταγράφεται ως MacOS/Safari (φταίει ο UserAgent).

Ενώ στο MacOS μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα στο Windows μπορεί να πει με σχετική ασφάλεια ότι καταλαμβάνει ένα ποσοστό περίπου 80%. Όχι όμως με απόλυτη μαθηματική σιγουριά.

Advertisements

Πυρήνας ή Λειτουργικό σύστημα ;

Εδώ χειροτερεύει η κατάσταση. Διότι στην πραγματικότητα το Linux είναι απλά ένα μεγαθήριο που προσαρμόζεται, χωράει παντού, μπαίνει παντού και γίνεται η «ψυχή» κάθε συσκευής. Είναι απλά ένας πυρήνας. Η κάθε απόπειρα εκτίμησης του ποσοστού χρηστών Linux είναι ανώφελη έστω και αν εμπειρικά πολλοί υποστηρίζουν ότι το Linux στους Desktop/Laptop/Netbook χρησιμοποιείται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο (Dual ή Single boot) απο το 10% περίπου των χρηστών παγκοσμίως. Ίσως σε αυτό το ποσοστό, περιλαμβάνονται οι «αόρατες» εγκαταστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να προσμετρηθούν με κανέναν τρόπο.

Δυστυχώς για όσους είναι λάτρεις των αριθμών, η αγορά αλλάζει δραματικά μετά την εμφάνιση των tablet, smartphone αλλά και τον BrowserBooks (ChromeBook, JoliOS, Carbyn). Το Linux θα επεκταθεί σε ακόμα μεγαλύτερη αγορά αλλά στο Desktop μας θα είναι μια «αόρατη» αριθμητικά μπορεί, αλλά υπαρκτή μεν δύναμη. Κλείνω με την περίφημη φράση :

«Lies, damned lies, and statistics»

Advertisement

30 σκέψεις σχετικά με το “Πόσοι είναι οι χρήστες Linux παγκοσμίως ;

Add yours

  1. Μαζί με τα τρανζίστορ και τις πλακέτες που του έχουμε βάλει;

 1. Τελικά κι εσύ μέτρησες τα android όμως , ειδικά με τον πίνακα της wikimedia. Aν βγάλεις το android (1.76%) από το 3,25% του linux , μόνο 1,5% μένει . Όταν λέγεται για τους linux users εννοείται τους desktop χρήστες . Αν βάλεις και τις υπόλοιπες υλοποιήσεις linux , σαφώς και το ποσοστό διογκώνεται πολύ . Γι αυτό και η Microsoft θεωρεί ανταγωνιστή το linux . 
  Κατά τα άλλα , είναι πολύ δύσκολο να κατατάξεις για παράδειγμα τους dual-booters . Υπάρχουν linux users που για τους δικούς τους λόγους απλά αρνούνται να σβήσουν το windows partition , αλλά και windows users που θέλουν να πειραματίζονται με το linux .
   H w3schools δίνει πολύ «αισιόδοξα» νούμερα στο linux , αλλά χαρακτηρίζει τα στοιχεία της ως «trend» , δηλαδή τάση ή ροπή προς … Δεν ξέρουμε αν αυτή μετατραπεί σε πραγματικό market share . Μακάρι .
  Από την άλλη , άλλες μετρήσεις επιβεβαιώνουν το ~1-2% .

  https://bit.ly/2Y58oTS

  Βγάλε τα android , iOs κτλ, κάνε τις πράξεις και ψιλοβγάζεις έναν μέσο όρο .

  Όσο για τον «αστικό μύθο» του ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας , δεν ξέρω πόσο μπορεί ο άνθρωπος βιολογικά να χρησιμοποιήσει , αλλά αν δεις το top15 των εκπομπών της τηλεόρασης σε θεαματικότητα , το 10% είναι μάλλον γενναιόδωρο

  1. Σχετικά με την Wikimedia δεν ξέρω αν το πρόσεξες αλλά το αναφέρω στο άρθρο αλλά και το έβαλα σε εικόνα και νομίζω φαίνεται καθαρά οτι οι αριθμοί έχουν μπλέξει και δεν βγάζεις άκρη γιατί δεν υπάρχει σωστή μέθοδος καταμέτρησης.
   Κατα τα άλλα δεν λέμε κάτι διαφορετικό. Είναι μπάχαλο και για καμία πλατφόρμα (ίσως μόνο για το MacOS) μπορείς να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα. Υπάρχουν μετρήσεις…. μετρήσεις… μετρήσεις…. καμία δεν συμφωνεί με καμία…

  2. Φυσικά και δεν λέμε κάτι διαφορετικό . Είναι σαν τις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές . Μπορείς να βγάλεις όποιο αποτέλεσμα θέλεις αρκεί να ξέρεις τί και ποιόν να ρωτήσεις . Δεν αμφισβητώ την πρόθεσή σου , απλά λέω ότι παρασυρόμενος από το πάθος σου και την αγάπη σου για το ΕΛΛΑΚ δεν πρόσεξες την μεθοδολογία σου . Για παράδειγμα :
   – Στον πίνακα του Ballmer , αναφέρεται η φράση «Home and Business PC». Άρα αυτόματα , το ποσοστό της Apple πέφτει σε σχέση με το Linux . Ποιά εταιρεία θα αγοράσει 15-20 Mac για τους υπαλλήλους της σοβαρολογούμε; Καμμία . Άντε να πάρουν 2-3 iPad στους διευθυντές . Πλέον όμως δεν μιλάμε για desktop users . Στην δουλειά , ότι βρεις μπροστά σου χρησιμοποιείς .
   – Θα μπορούσες να αναπροσαρμόσεις τα δεδομένα των πινάκων ώστε να περιλαμβάνουν μόνο τα αποτελέσματα που ψάχνουμε . Το έκανα εγώ στην παρακάτω εικόνα μιας και αυτές τις μέρες είμαι συνεχώς πάνω από ένα Calc.

   — image missing —

   Αν θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο αντικειμενικοί όμως , πρέπει να δούμε και το εξής . Ενώ εμείς μετράμε Internet , δεν το έχουν όλοι .Άρα δεν μετράμε τους χρήστες , αλλά όσους από αυτούς έχουν Internet . Οπότε σκέφτομαι τα εξής απλά :
   -Ένας Μac είναι συνήθως πανάκριβος , άρα απευθύνεται και σε πιο «ψαγμένους», ή σε πιο «large», άρα σαν κανόνας ισχύει περίπου ότι αν έχεις Mac έχεις και Internet.
   -Ο μέσος όρος των linux users ασχολείται-ξέρει από Η/Υ έστω και λίγο παραπάνω από των μέσο όρο των windows users . Άρα είναι (έστω και λίγο) πιο πιθανό να έχουν Internet .
   – Άρα ουσιαστικά, μετράμε (σχεδόν) όλο το ποσοστό των Mac , ένα ικανοποιητικό ποσοστό των linux users και ένα λιγότερο ικανοποιητικό ποσοστό των windows users .
   Άρα είμαστε ακόμα λιγότεροι εμείς και αρκετά λιγότεροι (σαν ποσοστό) οι Mac users.
   Και μην πει κανένας ότι «όλοι πια έχουν Internet» γιατί το 80% των γνωστών μου δεν έχει και χρησιμοποιούν αυτό της δουλειάς .Και δεν είναι πιτσιρικάδες (είμαι 37).

   Όσο για το ότι η Microsoft βλέπει το linux ως μεγαλύτερο ανταγωνιστή από την Apple , λογικό είναι. Το marketing της Apple στοχεύει σε συγκεκριμένο target group που δεν πρόκειται να αυξηθεί ποτέ πολύ λόγω του «ελιτίστικου» προφίλ της .
   Το linux όμως είναι αυτό που την εμποδίζει να πουλάει το windows server της παντού και της παίρνει και μεγάλα συμβόλαια υποστήριξης σε επιχειρήσεις μέσω της Canonical , Red Hat και άλλων . Και αυτά είναι λεφτά που την πονάνε την Microsoft . Εκεί ακριβώς κολλάει ο πίνακας του Ballmer που έβαλες .

  3. Καλο και αυτό εταιρεία να αγοράζει macs !!! αααααααχαχαχαχα τι να τους κάνει??? υπαρχουν εμπορικες εφαρμογές για macs ? άντε να πάρουν ενα mac μινι και να τον κάνουν server και καλά και μεχρι εκει.
   Πέρα απτην πλάκα το linux θέλει δουλειά , τι εξαρτήσεις και αηδίες βάζεις την έκδοση 3 αλλά κάποιο πρόγραμμα θελει την 2 για να δουλέψει αμα βάλεις την 2 δεν θα δουλεύει το παράλο πρόγραμμα , πχ το με το lmms τι γίνεται και μου ζητάει παλιά έκδοση του wine????  Ποιος προγραμματιστής τα συνέλαβε όλα αυτά και δεν πάτησε ένα delete στον κώδικα να αρχίσει απ’την αρχή . Χρειάζεται πολλές αλλαγές , άσε που απο software πρέπει να σου βγεί η ψυχή αν χρησιμοποιήσεις τις εφαρμογούλες opensource , έτσι και με δει κανεις θα γελάει σκέφτομαι ώρες ώρες. Θέλει και δουλειά και διαφήμιση και «ιεραποστολή» κάντε φορμαρισμα στους φιλους σας αβέρτα χωρίς δεύτερη ερώτηση (αν το θέλουν για απλές εργασίες και όχι για την δουλειά τους)

  4. Υπάρχουν εταιρίες που αγοράζουν Mac και κυρίως είναι διαφημιστικές, εκδοτικές κλπ. λόγο της σουίτας Adobe.
   Κατα τα υπόλοιπα που αναφέρεις δεν ξέρω για ποια εποχή (2001-2003 ??) μιλάς όταν αναφέρεσαι σε εξαρτήσεις των προγραμμάτων…. Αυτά είναι λυμένα και κανένας δεν ασχολείται με αυτά… το αναλαμβάνει αυτόματα το Κέντρο Λογισμικού κάθε Linux Διανομής. Για το Lmms δεν γνωρίζω να σου απαντήσω επειδή δεν το χρησιμοποιώ.

   Για τα υπόλοιπα (διαφήμιση, ιεραποστολή) δεν έχω να πω τίποτα.

  5. 1)Το Adobe δεν τρέχει καλύτερα σε Mac και αυτό μπορώ να το πω από προσωπική εμπειρία (τρέχει αρκετά χειρότερα , το έχω δοκιμάσει σε imac 3ghz dualcore 8gb ram)  , εκτός και αν είναι μαζόχες και θέλουν να πληρώσουν πιο πολλά για να πάρουν λιγότερα.

   2) Υποτίθεται οτι έτσι είναι αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που πετυχαίνω πακέτα με περίεργες εξαρτήσεις, επίσης στο debian τα πράγματα είναι πιο στρωμένα αλλά αμα πας σε rpm (suse κλπ) τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.Όσο για την διαφήμιση υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν οτι τα pc τρέχουν μόνο windows και δεν υπάρχει εναλλακτική. Επίσης αν δεν γίνει κάποια προώθηση/διαφήμιση μόνο οι πιο ψαγμένοι/geeks θα το βρίσκουν και όχι οι απλοί χρήστες που ίσως και να το χρειάζονται περισσότερο αν οι εργασίες που κάνουν με αυτό δεν απαιτουν λογισμικό που να τρέχει στα windows. 

   Τέλος πάντων το μόνο πρόβλημα για μένα στο linux είναι η έλλειψη εφαρμογών τελεία και παύλα.

  6. Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη αν τρέχει καλύτερα η όχι (δεν έχω mac) απλώς το ανέφερα ως προσωπική παρατήρηση απο διάφορες εταιρίες που επισκέφτηκα.
   Παρακάτω όμως θέτεις ένα βασικό ζήτημα ! Διαφήμιση και προώθηση του Desktop Linux. Ωραία όλα αυτά , αλλά το ακούω 10 χρόνια τώρα…. και θέτω πάτα τις ίδιες ερωτήσεις:
   1)Ποια διανομή είναι έτοιμη για «μαζική κατανάλωση» ;
   2)Ποια διανομή θα επωμιστεί το βάρος να θεωρείται ως το desktop linux ;
   3)Ποια διανομή θα αναλάβει να μπει στη σειρά (Windows, MacOS, ………… )
   4)Ποια διανομή είναι έτοιμη να την προωθήσουμε ;

    
   Κάθε χρόνο βλέπω οτι το linux, πέρυσι δεν ήταν έτοιμο τελικά… κάθε πέρυσι και χάλια… φέτος λέμε οτι είναι έτοιμο αλλά του χρόνου με την ραγδαία εξέλιξη του Linux καταλαβαίνουμε οτι, πέρυσι δεν ήταν έτοιμο. 

  7. Σχετικά με τις διανομές ο καθένας έχει την δική του γνώμη και είναι απόλυτος σε αυτό.
   Οπότε ….

   Όσο για το αν είναι έτοιμο ή όχι και ποια διανομή μπορεί να θεωρείται έτοιμη για μαζική κατανάλωση υπάρχει κάποια και ελπίζω η εταιρεία που την υποστηρίζει να αρχίσει να κάνει πιο σοβαρή δουλειά και να μην περιορίζεται μόνο στο γραφικό περιβάλλον.

 2. Νομιζω οτι ειμαστε ακομα πολυ λιγοι 1-3% κ φαινεται απο ορισμενες σελιδες που δημοσιευουν στατιστικα -εξαιρω οσες εχουν σχεση με τεχνολογια- αλλα η μικροσοφτ ανησυχει γιατι υπαρχουν ολες οι προύποθεσεις να πολλαπλασιαστουμε.Για τα dual boot; Δεν εχει σημασια τι εχει εγκαταστημμενο αλλα τι κ ποσο χρησιμοποιεις κ  τα μονα αξιοπιστα στοιχεια μπορουν να βγουν απο τα στατιστικά του ιντερνετ εαν κ μονο εαν γινουν τιμια  (κατι ειπα τωρα).Το w3shcools αναφερεται στις επισκεψεις στην δικη του σελιδα κ απογοητευομαι .Επειδη ειναι σελιδα πληροφορικαριων θα περιμενα το λινουξ να ειναι πολυ ψηλοτερα 30-50% (Βεβαια ποιος μας λεει οτι δεν ειναι κ η μικροσοφτ πληρωνει κ μαγειρευει το αποτελεσμα;)

  1. Η MS αν ανησυχει για κατι ειναι τα Android Tablet/Smartphones και ισως και το Chromebook. Για το Desktop εχουμε ακομα καιρο :)

  2. Μη το λες.Το android ειναι ήδη μοδα.Γαλλοι Γερμανοι κ Ρωσσοι προσανατολιζοναι να βαλουν λινουξ στο δημοσιο κ ποιος σου λεει οτι δεν θα γινει μοδα κ σε desktop;Το παν ειναι να το γνωρισει ο κοσμος.Πριν δυο τρια χρονια δεν ηταν κ τοσο φιλικο στο χρηστη κ τα δεδομενα ηταν αλλα .Τωρα ομως πολλα πραγματα εχουν αλλαξει

  3. Προσωπικά το βλέπω… είναι πολλές οι φορές που ακούω κόσμο (όταν είμαι έξω) να μιλάνε για το android και οτι βασίζεται σε linux.

  4. Το chromebook δεν νομίζω να το αγοράσει κανείς που τουλάχιστον να ξέρει τι του γίνεται και τι είναι ακριβώς.
   Η google έπρεπε να πιάσει τον πυρήνα και να κάνει αυτό που έκανε και στο android μόνο να το κάνει για desktops πλήρως λειτουργικό linux με άλλο σύστημα πακέτων παρόμοιο με το android και χωρίς δύσκολες ρυθμίσεις σε αρχεία κειμενου κλπ Όμορφο user interface με νέες βιβλιοθήκες και στοιχεία ελέγχου κλπ κλπ

  5. Δεν θα εκπλαγω στο ελαχιστο, αν και αυριο ακομα η Google ανακοινωσει κατι τετοιο και πιθανολογω βρισκοντας τροπο να τρεχουν εκει τα app του Android.

  6. Η γοογλε προωθει τον ανοικτο κωδικα για ανηθικους σκοπους οπως η κλοπη προσωπικων δεδομενων κ για αυτο δεν την γουσταρω καθολου .Χιλιες φορες κλειστος κωδικας -υποθετικα μιλαω- καποιας πιο εντιμης κ μικρης εταιρειας παρα αυτή.Αυ βγαλει μια λινουξ διανομη θα την δοκιμασω κ βλεπουμε

  7. Στο παρόν άρθρο προσπάθησα να καταδείξω ότι δεν είναι ούτε 1 αλλά ούτε 5% ούτε τίποτα ανάμεσα… είμαστε ακόμα περισσότεροι αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Τα στατιστικά βγαίνουν από περιέργειες πηγές και δεν μπορούν να αποτελούν εικόνα του συνόλου.  

  8. ευχαριστω.Το μεγαλο ποσοστο των παραθυρων το ερμηνευω ως μεγαλο ποσοστο dual boot 

 3. δυστυχώς η wikimedia δεν κάνει αξιόπιστη μέτρηση. Την πιο αξιόπιστη μέτρηση την κάνει κατά την γνώμη μου το w3schools. Το βασικό της μειονέκτημα είναι ότι το δείγμα της (όσοι μπαίνουν στο w3schools πιθανότατα δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το δείγμα ευνοεί το λίνουξ. Αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι καθόλου πιθανό το συστηματικό σφάλμα να είναι τόσο μεγάλο που να ρίχνει το λίνουξ στο 1%. Επίσης το πιο σημαντικό είναι ότι όσο μεγάλο και να είναι το συστηματικό σφάλμα η μεταβολές δείχνουν την τάση και η τάση είναι ξεκάθαρα ότι το ποσοστό τού λίνουξ μεγαλώνει

  Μια άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη είναι τα χρήματα που δωρίζονται για λογισμικό. Πάνω από το 1/4 τών χρημάτων είναι από χρήστες λίνουξ. Έχει αποδειχθεί ότι οι χρήστες λίνουξ προσφέρουν και με μεγαλύτερο ποσοστό και με μεγαλύτερα ποσά.

 4. Το linux είναι για λίγους.Αφήστε τους να φορμάρουν κάθε 3 και 6 μήνες. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον  με linux να μπορεί να γυρίσει 100 χρόνια πίσω στα windows.

 5. Εγώ πάντως σίγουρα δεν πρόκειται να βάλω windows (εκτός από το virtualbox που τα xp τρέχουν καλύτερα και από κανονική εγκατάσταση) γιατί δεν ξέρω αν σας το έχω πει αλλά έχω ένα ολοκαίνουργιο δίσκο ssd 120gbytes OCZ , ο οποίος δεν δουλέυει σε windows 7 σωστά (τουλάχιστον στα 64bit) που έχω δοκιμάσει κάθε φορά που τον ανοίγω καταστρέφονται αρχεία (συστήματος κλπ) μου βγάζει μηνύματα οτι πρέπει να κάνω έλεγχο για προβλήματα στον δίσκο ,άλλες φορές δεν μπουτάρει με βγάζει στην επαναφορα συστήματος κλπ κλπ, με λίγα λόγια δεν δουλεύει σε windows.
  Στο linux όμως δεν έχω προβλήματα καθόλου και έχω κατεβάσει ότι εφαρμογές και παιχνίδια φανταστείς.

 6. virtualbox  xp  τα έχω και εγώ έτσι για τον χαβαλέ  άλλα παιδιά κάθομαι καμιά φορά σε υπολογιστή με windows και τρελαίνεσαι αργά ασταθές σύστημα  δεν ανοίγουν κάποιες εφαρμογές κολλάνε και το κακό είναι που είναι κάποιοι κολλημένοι με τα windows  τέλος πάντων αφού γλιτώσαμε εμείς.

  1. Εγώ δοκίμασα και έκανα περίπου 5 εγκαταστάσεις windows 7 τον τελευταίο μήνα και τελικά έχουν πρόβλημα με τον SSD 120gbytes δίσκο που έχω μάρκας OCZ.
   Περιττό να σας πω για πότε μπουτάρει το ubuntu έτσι ; ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά το bios.
   Το καλό είναι πως στο virtualbox τα windows xp τρέχουν φοβερά οπότε όταν τα χρειαστώ δεν καταλαβαίνω διαφορά στην ταχύτητα ! Για να καταλάβετε βλέπω βίντεο 1080p !! η ms access τρέχει απίστευτα γρήγορα. Σαν να έχω εγκατάσταση κανονική και ίσως και καλύτερα ακόμα!

   Όσο για τα windows 7 δεν μου αρέσει το γραφικό περιβάλλον που έχουν και γενικά τα βαριέμαι.
   Ένα φιλαράκι είχε windows και είπε να κάνει μια τραπεζική συναλλαγή κάρτα και του πήραν τα στοιχεία απ’οτι αποδείχθηκε , κάποια trojan είχε . Του τραβάγανε λεφτά .

   Τώρα σχετικά με σταθερότητα απ’οτι έχω δει στα 7 δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα εκτός φυσικά το θέμα που έχω αφότου πήρα ssd δίσκο, αλλά έτσι και αλλιώς δεν με ενδιαφέρουν πλέον τα windows. Την Access χρειάζομαι και την έχω καταφέρει να την τρέξω και με το wine σε παλιότερη έκδοση 2000 ή 2003 γιατί η έκδοση 2007 δεν τρέχει στο wine.

   Τα dvd τα ριππάρω μέσα σε 3λεπτά  , μετατροπές βίντεο πάλι γίνονται πολύ γρήγορα,
   όσο για ιστοσελίδες κατέβασα 6gbytes με πρότυπα ιστοσελίδων και χρησιμοποιώ το kompozer ξεκινώντας από έτοιμες ιστοσελίδες.
   Για κιθάρα έχω το rakarrak και το guitarix για εφφέ.
   και λοιπά και λοιπά .
   Με λίγα λόγια έχω βρει τρόπους να κάνω τα πάντα και δεν ενδιαφέρομαι για windows ούτε για microsoft apple και αλλες πολυεθνικές και μονοπώλια.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: