openSUSE για χρήστες Ubuntu: Μετά την εγκατάσταση (Μέρος 3)

Στο τρίτο άρθρο της σειράς «openSUSE για χρήστες Ubuntu», θα δούμε τις προτεινόμενες από την κοινότητα ενέργειες, μετά την εγκατάσταση του openSUSE. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε το λειτουργικό σύστημα openSUSE και χωρίς αυτές.

eisagogi-sto-opensuse-meta-tin-egkatastash

Είδαμε στο πρώτο μέρος με τίτλο «εισαγωγή στο openSUSE» πως να επιλέξετε την έκδοση που σας ταιριάζει και στο δεύτερο μέρος «για ποιόν λόγο να εγκαταστήσετε openSUSE» και πως ξεχωρίζει από άλλες διανομές.

openSUSE για χρήστες Ubuntu: Εγκατάσταση

Από μόνο του το κεφάλαιο αυτό απαιτεί εκτενή ανάλυση. Σας προτείνουμε να δείτε τους αναλυτικούς οδηγούς εγκατάστασης στο forum, όπου μπορείτε να ρωτήσετε για πιθανές δυσκολίες σας.

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε μεταξύ Tumbleweed και Leap (μια μικρή βοήθεια από τις εικόνες) και να εισέλθετε στην ιστοσελίδα opensuse.org όπου μπορείτε να κατεβάσετε το ISO που επιθυμείτε.

Όσον αφορά την Leap και ΜΟΝΟ για δοκιμές, μπορείτε να κατεβάσετε το ISO από την σελίδα https://geckolinux.github.io. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει προεγκατεστημένα, πολλά από τα λογισμικά που θα χρειαστείτε

ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΟΧΗΣ: Η κοινότητα προτείνει να εγκαταστήσετε από DVD ή NET Install. Επίσης, κατά την εγκατάσταση επιλέξτε γλώσσα ΑΓΓΛΙΚΑ (αν και τα Ελληνικά είναι διαθέσιμα κατά την εγκατάσταση από το DVD).

openSUSE για χρήστες Ubuntu: Μετά την εγκατάσταση

Παρακάτω σας αναφέρουμε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του openSUSE

  1. Ενημέρωση Συστήματος: Αν περιμένετε λίγο, θα ανοίξει ένα παράθυρο που θα σας ενημερώνει ότι υπάρχουν διαθέσιμες αναβαθμίσεις για το σύστημά σας. Αν όμως την εγκατάσταση του openSUSE την κάνατε με την χρήση του Net Install ISO τότε είναι λογικό οτι δεν θα υπάρχουν ενημερώσεις. Εάν θέλετε να ελέγξετε για ενημερώσεις, μπορείτε να ανοίξετε το YaST και να πατήσετε στο Online Update (Διαδικτυακή Ενημέρωση) ή να ανοίξετε το τερματικό και να δώσετε την εντολή
    sudo zypper up
  2. Ελληνική γλώσσα: Όπως είπαμε, κατά την εγκατάσταση επιλέξτε Αγγλικά ως γλώσσα εγκατάστασης (το DVD εγκατάστασης διαθέτει Ελληνικά ως επιλογή). Στην συνέχεια ανοίξτε το YaST και επιλέξτε την εγκατάσταση των Ελληνικών στο Language Support (Επιλογή Γλώσσας). Αφού τελειώσει, μετακινηθείτε στο μενού χρήστη στο GNOME, και επιλέξτε Ελληνικά στην Γλώσσα στις Μορφές και προσθέστε Ελληνικά στις Πηγές Εισόδου. Κάντε μια επανεκκίνηση. ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΟΧΗΣ: Μην επιλέξετε να αλλάξετε τα ονόματα των φακέλων στα Ελληνικά για να μην έχετε θέμα στο τερματικό διότι π.χ. αν χρειαστεί να εισέλθετε σε φακέλους κάθε φορά πρέπει να αλλάζετε γλώσσα στο πληκτρολόγιο και αυτό γίνεται κουραστικό. Αυτό γενικά ισχύει για όλες τις διανομές.
  3. Codecs για Video/Audio: Για να μπορείτε να ακούτε μουσική, να βλέπετε βίντεο, youtube κλπ πρέπει να εγκαταστήσετε codecs. Το να εγκαθίστανται αυτόματα οι αποκωδικοποιητές αρχείων mp3, avi, mp4 κλπ είναι νομικά απαγορευμένο. Επομένως πρέπει εσείς οι ίδιοι να τα εγκαταστήσετε πολύ εύκολα με το 1-click-install αρχείο http://opensuse-community.org/codecs-gnome.ymp (το ίδιο ισχύει εάν έχετε MATE/XFCE ενώ αντίστοιχο υπάρχει και για KDE). Για την Leap, εάν δεν σας δουλέψει, υπάρχει η επίσημη τεκμηρίωση στην σελίδα http://opensuse-guide.org/codecs.php πως να το κάνετε χειροκίνητα από το τερματικό.
  4. Drivers για κάρτες γραφικών: Ανάλογα με την κάρτα γραφικών που διαθέτετε, μπορείτε να εγκαταστήσετε και τους κλειστούς οδηγούς. Θα βρείτε με 1-click-install στην διεύθυνση http://opensuse-community.org/ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν ο υπολογιστής σας λειτουργεί με ανοικτούς οδηγούς, μην κάνετε εγκατάσταση τους κλειστούς. Ίσως με την αλλαγή του πυρήνα, χρειαστεί να κάνετε εγκατάσταση ξανά τους οδηγούς μέσω τερματικού.
  5. Εγκατάσταση προγραμμάτων: Αυτό που αξίζει να δείτε πριν ξεκινήσετε είναι οι τρόποι εγκατάστασης προγραμμάτων στο openSUSE. Επιγραμματικά μπορείτε να βρείτε όποιο πρόγραμμα υπάρχει στα επίσημα αποθετήρια μέσα από το YaST. Εάν δεν βρίσκεται στα επίσημα αποθετήρια της διανομής και το έχει πακετάρει κάποιος, θα βρίσκεται στο obs, οπότε μπορείτε να αναζητήσετε στην διεύθυνση http://software.opensuse.org/find και να το εγκαταστήσετε με την τεχνολογία 1-click-install. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ: Προτιμώ την εγκατάσταση των SMPlayer και smtube (sudo zypper in smplayer smtube). Το πρώτο είναι ελαφρύ ενώ το δεύτερο μπορεί να αναπαράγει βίντεο (μέσω του SMPlayer) από το Youtube αποφεύγοντας τον βαρύ browser. Προτείνεται σε μικρών δυνατοτήτων υπολογιστές που επιβαρύνονται με την χρήση του browser.
  6. Κλειστού κώδικα προγράμματα: Δεν είναι απαραίτητο να τα εγκαταστήσετε εάν δεν επιθυμείτε. Μερικά από τα συνηθισμένα  είναι τα:
  • Skype (επειδή το skype είναι 32bit πρόγραμμα, εάν το εγκαθιστάτε σε 64bit υπολογιστή, θα χρειαστεί να δώσετε και την εντολή
    sudo zypper in pulseaudio alsa-plugins-pulse alsa-plugins-pulse-32bit pavucontrol libv4l libv4l-32bit libv4l1-0 libv4l1-0-32bit libv4l2-0 libv4l2-0-32bit libv4lconvert0 libv4lconvert0-32bit libqt4 libqt4-x11 libqt4-dbus-1 libsigc++2 libpng12-0
  • Viber (εάν έχετε 32bit σύστημα, ακολουθήστε τον οδηγό από το forum).
  • Google hangout (για να κάνετε hangout μέσω Google).
  • Chrome (επιλογή rpm) (ή αν προτιμάτε την ανοιχτού κώδικα έκδοσή του υπάρχει το Chromimum με 1-click-install).
  • Virtualbox (αν και καλύτερα να προτιμήσετε το GNOME BOXES, υπάρχουν περιπτώσεις που έχετε ήδη εγκατεστημένο κάποιο εικονικό σύστημα. Μην ξεχάσετε να εγκαταστήσετε το Extension Pack για να έχετε υποστήριξη USB).

Επίλογος

Οι παραπάνω είναι μερικές προτεινόμενες και συνήθεις ενέργειες που κάνουμε μετά την εγκατάσταση (είτε Leap είτε Tumbleweed). Με το παρόν άρθρο, ολοκληρώσαμε την σειρά «openSUSE για χρήστες Ubuntu» και ελπίζουμε να σας ανοίξαμε την όρεξη για δοκιμές και γιατί όχι και συμμετοχή στην κοινότητα openSUSE.

Για ότι χρειαστείτε, υπάρχουν αρκετά εγχειρίδια στο Forum, όμως μπορείτε να βρείτε και βοήθεια και στην επίσημη σελίδα τεκμηρίωσης http://opensuse-guide.org/index.php

Advertisement

2 σκέψεις σχετικά με το “openSUSE για χρήστες Ubuntu: Μετά την εγκατάσταση (Μέρος 3)

Add yours

  1. Το chromium είναι open source. Άρα λανθασμένα βρίσκεται κάτω από την κατηγορία: Κλειστού κώδικα προγράμματα…

    Φιλικα.

    1. Έχεις δίκιο Αντώνη, εν τη ρύμη του λόγου το Chrome/Chromium φάνηκε ότι είναι το ίδιο πράγμα ενώ στην πραγματικότητα όπως είπες είναι ανοιχτού κώδικα. Διορθώθηκε οπότε ευχαριστούμε για την επισήμανση… Πάντα κάτι μπορεί να μας ξεφύγει :)

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: