Πως θα σας φαινόταν αν κάνετε αυτόματα την εγκατάσταση του openSUSE χωρίς να χρειάζεται να κάνετε σχεδόν ούτε ένα κλικ;
Έζησα την εποχή που δεν υπήρχε η ADSL… θυμάμαι που πήγαινα σ’ένα Internet Cafe στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (πλατεία Ναβαρίνου, νομίζω MegaNet), για να κατεβάσω την καινούρια έκδοση του Debian. Μετά το downloading, ζητούσα από τον υπεύθυνο (συνήθως φοιτητή) να μου γράψει τα 4 CD, ενώ ταυτόχρονα ανταλλάσσαμε απόψεις γύρω από το Linux και πόσο δύσκολο είναι να το στήσει κανείς.
Σήμερα, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό όπου η εγκατάσταση φαντάζει παιχνιδάκι στα χέρια ενός παιδιού. Μάλλον, ούτε καν αυτό, καθώς ο τρόπος που θα σας περιγράψω δεν απαιτεί να χρησιμοποιήσετε καν τα χέρια σας!
Αυτόματη εγκατάσταση του openSUSE
Αφού λοιπόν κάναμε μια σειρά άρθρων με τίτλο εισαγωγή στο openSUSE, ήρθε η ώρα να δούμε και κάποια άλλα κολπάκια. Το όλο concept της αυτόματης εγκατάστασης του openSUSE, βασίζεται στην λογική του ότι έχετε ήδη κάποια έτοιμο profile (autoinst.xml), είτε δικό σας, είτε κάποιου άλλου. Μοιάζει μεν με αυτό που είχαμε αναφέρει για το Ubuntu στο άρθρο «5 βήματα για αντιγραφή εγκατεστημένων εφαρμογών σε άλλο υπολογιστή» αλλα στην περίπτωση που του openSUSE η ουσία δεν είναι τόσο η αυτόματη default εγκατάσταση, όσο η αυτόματη προσαρμοσμένη και customized/personalised εγκατάσταση.
Αντί δηλαδή να κάθεστε να εγκαθιστάτε from scratch «ένα κάρο προγράμματα» (ΤΜ) και configuration, μπορείτε να τα έχετε όλα αυτά αυτόματα και έτοιμα. Είτε λοιπόν γράφετε το δικό σας ISO image με το SUSE Studio ή απλά κάνετε generate ένα αρχείο autoinst.xml χρησιμοποιώντας το YaST.
Αφού έχετε στην κατοχή σας το autoinst.xml (το οποίο περιέχει όλες τι ρυθμίσεις σας) τότε κατά την εκκίνηση της εγκατάστασης, δίνετε τις εξής εντολές:
netsetup=1 autoyast=τοποθεσία_του_αρχείου_autoinst.xml
Στην συνέχεια σηκώνεστε και φεύγετε — η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί μόνη της.
Δείτε το παρακάτω βίντεο που ετοίμασα για την αυτόματη εγκατάσταση του openSUSE, για να καταλάβετε καλύτερα:
ΥΓ1: Στο βίντεο χρησιμοποιώ ένα δικό μου autoinst.xml το οποίο περιέχει την κοντινότερη έκδοση του LEAP στο SLES12SP1.
ΥΓ2: Στο τέλος του βίντεο δείχνω επίσης πως μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει απομακρυσμένη εγκατάσταση του opensuse μέσω VNC (άσχετο με το παρών θέμα, αλλά χρήσιμο).
Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα: