Δεν είναι πολύς ο καιρός που η Microsoft έκανε άλλο ένα “μεγάλο βήμα προς τον ανοιχτό κώδικα”. Τότε όπου μεγάλωσε ακόμη περισσότερο η αγάπη της για το Linux. Γέμισε ο τόπος δημοσιεύσεις με καρδούλες και φιλάκια.

ballmer-linux

Μερικές από τις κινήσεις αγάπης της MS προς το Linux και τον ανοιχτό κώδικα γενικότερα, έτσι όπως μου έρχονται τώρα στο μυαλό:

  • Άνοιξε ο κώδικας του .NET
  • Άνοιξε λογαριασμό στο Github.
  • Ενσωματώνει στο Cloud της, στο Azure δηλαδή, ένα κάρο mainstream Linux διανομές.
  • Συνεργάζεται με Canonical, SUSE, ακόμη και με την Red Hat.
  • Το Microsoft Debian είναι γεγονός ! Ναι, αναφέρομαι στις τελευταίες εξελίξεις με το Microsoft Switch OS (στην ουσία είναι λογισμικό για Open Networking στο Cloud).
  • SQL Server porting on Linux.

Ίσως μου διαφεύγουν άλλες κινήσεις αγάπης της MS προς τον ανοιχτό κώδικα, αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία.

Οι περισσότεροι χρήστες ανοιχτών τεχνολογιών, (open source κοινότητα – γενικά μιλώντας) δεν “μασάνε” από τέτοια βέβαια. Εδώ “πλακώνονται” μεταξύ τους για μικροδιαφορές και την Microsoft θα πιστέψουν;
Για τους υπόλοιπους όμως, δεν γνωρίζω κατά πόσο πιστεύουν ότι η MS κάνει στροφή στον ανοιχτό κώδικα για ηθικούς ή όποιους άλλους λόγους. Διότι ο λόγος είναι ΕΝΑΣ.

Και τον διευκρίνισε πρόσφατα ο Steve Ballmer (πρώην CEO της MS) σε μια ομιλία του σε δείπνο που διοργάνωσε το Fortune Magazine.

Παραθέτω μια παράγραφο του άρθρου.

Speaking on Wednesday night at a dinner hosted by Fortune magazine, Ballmer said the position was right for the time, but the threat from Linux was now “in the rearview mirror.”

Παραπάνω μιλάει για την θέση του Ballmer τότε, τότε που είχε πει το ηρωικό “Linux is a cancer that attaches itself in an intellectual property sense to everything it touches.” αλλά τότε η απειλή του Linux δεν βρισκόταν προ των πυλών.

Φαίνεται λοιπόν ότι η MS έχει αρχίσει να φοβάται, να παίρνει στα σοβαρά δηλαδή, το εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα που ακούει στο όνομα GNU/Linux. Τι στρατηγικές ακολουθεί ; μέχρι στιγμής φαίνεται

“If you can’t beat them, join them” ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Ίδωμεν.