Έχουμε όλοι ακούσει τον όρο distro hopping. Δεν έχουμε; Αν όχι, τότε είτε είμαστε αρκετά νέοι στον κόσμο του Linux, είτε είμαστε η εξαίρεση στον κανόνα. Ίσως να έχουμε πέσει ήδη «θύματα» του distro hopping και να μη το ξέρουμε. Εντάξει, το «θύματα» φυσικά σε εισαγωγικά, καθότι (το Distro Hopping) δεν είναι απαραίτητα ο θύτης.

Εισαγωγή

Ο όρος είναι όπως λέμε self explanatory και δε θέλει κάποια ειδική ανάλυση. Έχει προέλθει καθαρά από την ιδιοσυγκρασία του ανοιχτού κώδικα ο οποίος μας επιτρέπει τη κλωνοποίηση ή το fork του λογισμικού που μας ενδιαφέρει. Άγνωστη λέξη;

Fork: Παίρνουμε ως βάση κάποιο έργο ανοιχτού κώδικα και δημιουργούμε το δικό μας αλλάζοντας ότι δε μας ενδιαφέρει, ότι δεν μας αρέσει ή δε συντηρείται.

Advertisements

Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα είναι το γραφικό περιβάλλον MATE το οποίο αποτελεί fork του παλιού (πλέον «νεκρού») gnome 2. Το έργο φυσικά συντηρείται και αναπτύσσεται από εμάς και δεν επαναπαυόμαστε στους original developers του αρχικού έργου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο προκύπτουν πολλά όμοια έργα με αξιοσημείωτες όμως διαφορές, ενίοτε. Έτσι, έχουμε φτάσει στη διάθεσή εκατοντάδων διανομών Linux (χωρίς υπερβολές), οι οποίες είτε βασίζονται σε κάποιες άλλες, είτε έχουν δημιουργηθεί from scratch, αν και το τελευταίο είναι κομματάκι πιο δύσκολο οπότε εκείνες που βασίζονται σε κάποια άλλη διανομή κατέχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό.

Θαυμάστε:

Linux Distribution Timeline

Αλλάζω τις διανομές σαν τα πουκάμισα

Ιδού το disto hopping. Ελπίζω να βρω μια διανομή που θα μου κάνει αυτό το κλικ, που θα έχει αυτό το «κάτι που θέλω» ώστε να ησυχάσω. Δεν ησυχάζω όμως γιατί όλο και κάτι θα διαβάσω στο διαδίκτυο για μια άλλη διανομή, ένα χαρακτηριστικό, ή θα δω ένα screenshot που μου αρέσει, ή θα ανακαλύψω μια ενεργή και διασκεδαστική κοινότητα, ή οτιδήποτε άλλο.

Δεν παίζει και πολλή σημασία τι θα είναι αυτό που θα σπρώξει κάποιον να εγκαταστήσει μια άλλη διανομή Linux. Είναι θέμα χαρακτήρα χρήστη περισσότερο. Όμως, ο ανοιχτός κώδικας τροφοδοτεί αυτό τον «ασταθή» χαρακτήρα και ίσως μερικές φορές τον προτρέπει κιόλας να γίνει «ασταθής» και να μπει στη διαδικασία του distro hopping. Έτσι, γιατί μπορεί.

Άλλα λειτουργικά συστήματα και γενικότερα άλλα έργα λογισμικού (κλειστού κώδικα κυρίως), δεν επιτρέπουν τέτοιους πειραματισμούς. Σου προσφέρουν κάτι, ενίοτε σου το πουλάνε κιόλας, και αυτό ήταν. Δε μπορείς να το αλλάξεις, να πας σε κάτι άλλο, τουλάχιστον με τόση ευκολία. Σε «βοηθάνε» να διατηρήσεις το χαρακτήρα σου σταθερό. Ενδιαφέρονται βρε αδερφέ για την ιδιοσυγκρασία σου.

Είναι κακό το distro hopping;

Φυσικά και όχι, εξαρτάται όμως κιόλας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι εάν δεν υπήρχε τόσος όγκος διανομών Linux, το Linux θα είχε ήδη πετύχει στο Desktop. Όλος αυτός ο όγκος διανομών που υπάρχει μπερδεύει τους νεοεισερχόμενους χρήστες, ειδικά αν έχουν στο αίμα τους το distro hopping, τη βάψανε. Κάθε βδομάδα θα κάνουν και μια εγκατάσταση άλλης διανομής.

Ίσως όμως αυτό να είναι και η όλη ουσία ύπαρξης του Linux. Αυτή η ελευθερία που σου δίνει να πάρεις τον κώδικα και να φτιάξεις κάτι δικό σου, με τις δικές σου αλλαγές μέσα. Αυτή την ευχαρίστηση να τη δεις λίγο «developer», δημιουργός ή οτιδήποτε άλλο, μόνον ο ανοιχτός κώδικας μπορεί να στη προσφέρει. Από αυτή την ελευθερία συντηρούνται άλλωστε και τα έργα ανοιχτού κώδικα.

Πότε μπορεί να είναι κακό το distro hopping;

Όταν πέσεις σε αυτή τη λούπα αλλαγής διανομών, όχι επειδή σε ευχαριστεί, όχι επειδή θες να δοκιμάζεις άλλα πράγματα, νέα πράγματα, αλλά επειδή πραγματικά δε βρίσκεις μια διανομή όπως τη θέλεις χωρίς όμως να ξέρεις τι είναι αυτό που θέλεις. Πιστέψτε με όταν λέω ότι υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που πραγματικά δεν ξέρουν τι θέλουν.

Advertisements

Τότε θα φτάσεις σε ένα σημείο όπου τίποτα δε θα σε ικανοποιεί πλέον, από Fan θα μετατραπείς σε Hatter χωρίς να το καταλάβεις και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα για σένα αλλά και για τους υπόλοιπους που συναναστρέφεσαι. Κάθε τι άλλωστε έχει τη καλή και τη κακή του πλευρά, δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το disto hopping.

Επίλογος

Με μέτρο λοιπόν, και μπορεί να ανακαλύψουμε κάποια στιγμή τη διανομή στην οποία θα προσκολληθούμε για το υπόλοιπο της ζωής μας. ( τι είπες τώρα; με την καμία όμως! )

Ο γράφων αυτή τη δημοσίευση φυσικά και έχει πέσει σε αυτή τη λούπα, ίσως ακόμη να βρίσκεται μέσα σε αυτή χωρίς καν να το καταλαβαίνει. Χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικές διανομές Linux, κατά σειρά προτεραιότητας (Arch, Ubuntu, Fedora) και έχει ένα κομμάτι στο δίσκο του (partition) για άλλες διανομές προς δοκιμή. Έτσι, για να ικανοποιεί την ανάγκη του για distro hopping.

Εσείς;