Distro Hopping. Τι είναι, πως αντιμετωπίζεται;

Έχουμε όλοι ακούσει τον όρο distro hopping. Δεν έχουμε; Αν όχι, τότε είτε είμαστε αρκετά νέοι στον κόσμο του Linux, είτε είμαστε η εξαίρεση στον κανόνα. Ίσως να έχουμε πέσει ήδη «θύματα» του distro hopping και να μη το ξέρουμε. Εντάξει, το «θύματα» φυσικά σε εισαγωγικά, καθότι (το Distro Hopping) δεν είναι απαραίτητα ο θύτης.

Εισαγωγή

Ο όρος είναι όπως λέμε self explanatory και δε θέλει κάποια ειδική ανάλυση. Έχει προέλθει καθαρά από την ιδιοσυγκρασία του ανοιχτού κώδικα ο οποίος μας επιτρέπει τη κλωνοποίηση ή το fork του λογισμικού που μας ενδιαφέρει. Άγνωστη λέξη;

Fork: Παίρνουμε ως βάση κάποιο έργο ανοιχτού κώδικα και δημιουργούμε το δικό μας αλλάζοντας ότι δε μας ενδιαφέρει, ότι δεν μας αρέσει ή δε συντηρείται.

Advertisements

Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα είναι το γραφικό περιβάλλον MATE το οποίο αποτελεί fork του παλιού (πλέον «νεκρού») gnome 2. Το έργο φυσικά συντηρείται και αναπτύσσεται από εμάς και δεν επαναπαυόμαστε στους original developers του αρχικού έργου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο προκύπτουν πολλά όμοια έργα με αξιοσημείωτες όμως διαφορές, ενίοτε. Έτσι, έχουμε φτάσει στη διάθεσή εκατοντάδων διανομών Linux (χωρίς υπερβολές), οι οποίες είτε βασίζονται σε κάποιες άλλες, είτε έχουν δημιουργηθεί from scratch, αν και το τελευταίο είναι κομματάκι πιο δύσκολο οπότε εκείνες που βασίζονται σε κάποια άλλη διανομή κατέχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό.

Θαυμάστε:

Linux Distribution Timeline

Αλλάζω τις διανομές σαν τα πουκάμισα

Ιδού το disto hopping. Ελπίζω να βρω μια διανομή που θα μου κάνει αυτό το κλικ, που θα έχει αυτό το «κάτι που θέλω» ώστε να ησυχάσω. Δεν ησυχάζω όμως γιατί όλο και κάτι θα διαβάσω στο διαδίκτυο για μια άλλη διανομή, ένα χαρακτηριστικό, ή θα δω ένα screenshot που μου αρέσει, ή θα ανακαλύψω μια ενεργή και διασκεδαστική κοινότητα, ή οτιδήποτε άλλο.

Δεν παίζει και πολλή σημασία τι θα είναι αυτό που θα σπρώξει κάποιον να εγκαταστήσει μια άλλη διανομή Linux. Είναι θέμα χαρακτήρα χρήστη περισσότερο. Όμως, ο ανοιχτός κώδικας τροφοδοτεί αυτό τον «ασταθή» χαρακτήρα και ίσως μερικές φορές τον προτρέπει κιόλας να γίνει «ασταθής» και να μπει στη διαδικασία του distro hopping. Έτσι, γιατί μπορεί.

Άλλα λειτουργικά συστήματα και γενικότερα άλλα έργα λογισμικού (κλειστού κώδικα κυρίως), δεν επιτρέπουν τέτοιους πειραματισμούς. Σου προσφέρουν κάτι, ενίοτε σου το πουλάνε κιόλας, και αυτό ήταν. Δε μπορείς να το αλλάξεις, να πας σε κάτι άλλο, τουλάχιστον με τόση ευκολία. Σε «βοηθάνε» να διατηρήσεις το χαρακτήρα σου σταθερό. Ενδιαφέρονται βρε αδερφέ για την ιδιοσυγκρασία σου.

Είναι κακό το distro hopping;

Φυσικά και όχι, εξαρτάται όμως κιόλας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι εάν δεν υπήρχε τόσος όγκος διανομών Linux, το Linux θα είχε ήδη πετύχει στο Desktop. Όλος αυτός ο όγκος διανομών που υπάρχει μπερδεύει τους νεοεισερχόμενους χρήστες, ειδικά αν έχουν στο αίμα τους το distro hopping, τη βάψανε. Κάθε βδομάδα θα κάνουν και μια εγκατάσταση άλλης διανομής.

Ίσως όμως αυτό να είναι και η όλη ουσία ύπαρξης του Linux. Αυτή η ελευθερία που σου δίνει να πάρεις τον κώδικα και να φτιάξεις κάτι δικό σου, με τις δικές σου αλλαγές μέσα. Αυτή την ευχαρίστηση να τη δεις λίγο «developer», δημιουργός ή οτιδήποτε άλλο, μόνον ο ανοιχτός κώδικας μπορεί να στη προσφέρει. Από αυτή την ελευθερία συντηρούνται άλλωστε και τα έργα ανοιχτού κώδικα.

Πότε μπορεί να είναι κακό το distro hopping;

Όταν πέσεις σε αυτή τη λούπα αλλαγής διανομών, όχι επειδή σε ευχαριστεί, όχι επειδή θες να δοκιμάζεις άλλα πράγματα, νέα πράγματα, αλλά επειδή πραγματικά δε βρίσκεις μια διανομή όπως τη θέλεις χωρίς όμως να ξέρεις τι είναι αυτό που θέλεις. Πιστέψτε με όταν λέω ότι υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που πραγματικά δεν ξέρουν τι θέλουν.

Advertisements

Τότε θα φτάσεις σε ένα σημείο όπου τίποτα δε θα σε ικανοποιεί πλέον, από Fan θα μετατραπείς σε Hatter χωρίς να το καταλάβεις και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα για σένα αλλά και για τους υπόλοιπους που συναναστρέφεσαι. Κάθε τι άλλωστε έχει τη καλή και τη κακή του πλευρά, δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το disto hopping.

Επίλογος

Με μέτρο λοιπόν, και μπορεί να ανακαλύψουμε κάποια στιγμή τη διανομή στην οποία θα προσκολληθούμε για το υπόλοιπο της ζωής μας. ( τι είπες τώρα; με την καμία όμως! )

Ο γράφων αυτή τη δημοσίευση φυσικά και έχει πέσει σε αυτή τη λούπα, ίσως ακόμη να βρίσκεται μέσα σε αυτή χωρίς καν να το καταλαβαίνει. Χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικές διανομές Linux, κατά σειρά προτεραιότητας (Arch, Ubuntu, Fedora) και έχει ένα κομμάτι στο δίσκο του (partition) για άλλες διανομές προς δοκιμή. Έτσι, για να ικανοποιεί την ανάγκη του για distro hopping.

Εσείς;

24 σκέψεις σχετικά με το “Distro Hopping. Τι είναι, πως αντιμετωπίζεται;

Add yours

  1. Κι εγω που δοκιμασα σχεδον τα παντα κατεληξα ΜΙΝΤ και xubuntu….μου πηρε σχεδον δεκα χρονια για να σταμπιλαρω τις απαιτησεις και προτιμησεις μου..

  2. 15 χρόνια στο distro hopping και ακόμη νιώθω noobάς του είδους. Ελπίζω σε μερικές 10ετίες ακόμη :P

  3. Μπορεί να μην βασανίστηκα για πολύ με το distro-hopping, αλλά για χρόνια άλλαζα DE σαν τα πουκάμισα…
    Κάθε 1-2 βδομάδες, έσπαγε το γραφικό περιβάλλον και άντε ξανα μανα σε άλλο γραφικό περιβάλλον.

  4. Νομίζω πως πολλοί από εμάς είμαστε παιδιά της διανομής Ubuntu… εγώ προσωπικά από το 2004 που πρωτοξεκίνησα… Με την έλευση του ynity τιρανήθηκα πολύ… ευτυχώς μετά από πολύ (πως το είπες;) hopping; Κατεληξα να πω σύντομα; Ναι! Σε debian stable με gnome 3 και νιώθω «ηρεμία»… Αλλά διάφοροι τύποι που τριγυρνάν εκεί στο internet ώρες-ώρες με κολάζουν!!!

    1. Μη τέκνον μου ! Μην κολάζεσαι… υπομονή και θα σου έχω και άλλα για Debian για να μην κλονιστεί η πίστη σου ! … Αμήν !

  5. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα virtual machines γιατί πριν απ’ αυτά κάθε μήνα ήμουν και με άλλη διανομή :)

  6. Αυτά που διάβασα στο αρκετά καλό άρθρο, μου έκανε να αναρωτηθώ μα γίνετε να είμαι θύμα και να έχω πέσει στη λούμπα του distro hopping ; Μα τη κάθομαι και σκέφτομαι αφού το κάνω και το χαίρομαι, έχω δυο διανομές linux συν τα win 10 να κάνω τις δουλείες μου, και όταν κάνω κέφι να γνωρίσω καλύτερα τις διανομές linux κάθομαι στο pc και παίζω !!!!! Αλώστε το σλόγκαν μάθε παιδί μου linux το λέει καθαρά…..Και έτσι και εγώ έχω δοκιμάσει πάνω από δέκα διανομές και έχει και συνέχεια, Το σίγουρο είναι ότι την χαρά αυτήν τα win δεν μου την προσφέρουν !!!!!

    1. Πράγματι… η αλλαγή κάθε τόσο των διανομών, είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι και πρόκληση

  7. Πιστεύω ότι είναι υγιές το distro hopping γιατί ο λόγος που κάποιος μετακινήθηκε στο linux εξ αρχής ήταν η ελπίδα αλλά και η ανάγκη για κάθε διαφορετικό. Επομένο είναι να μην κατασταλάξει στην πρώτη επιλογή δεδομένου ότι ενδιαφέρεται να ψαχτεί.

    Η δική μου ιστορία ξεκίνησε με debian αλλά και mandrake (μετά mandriva μετά openmandriva) με ένα μικρό πέρασμα από red hat (νυν Fedora) και ubuntu για σταθερή διανομή εδώ και 6 χρόνια. Τώρα αν με ρωτήσεις θα σου πω οτι είμαι fan των vanilla εκδόσεων γιατί πλέον έχω μια εξοικείωση να φέρνω το λειτουργικό στα μέτρα μου και να καθορίζω τι μου χρειάζεται και τι όχι (αρκετά χρήσιμο αν «ανασταίνεις» παλιά μηχανήματα). Τότε ήμουν fan των out of the box λύσεων με υποστήριξη multimedia και όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις από τον χρήστη γιατί ο κίνδυνος να τα κάνεις μαντάρα ήταν σημαντικός.

    Βέβαια και τότε υπήρχε σημαντική βοήθεια από την κοινότητα και το μόνο που προσωπικά δεν κατάφερα να σετάρω ποτέ ήταν μια sound blaster awe 64 gold (ISA διαύλο) ή όποια όμως έπαιζε out of the box με knoppix (kernel 2.6 και κάτω αν θυμάμαι καλά).

    Anyway το hopping του καθενός αλλάζει με τον καιρό και όσο προχωρά στον κόσμο του linux είθισται να ελπίζει για τις καλύτερες διανομές (όπως τις εννοεί ο καθένας) αλλά και να περιμένει τις χειρότερες.

    ΥΓ. Salih αυτό με τα γραφικά περιβάλλοντα χρειάζεται σειρά άρθρων για να αναπτυχθεί. Άσε που μοιραία θα καταλήξει σε flame war :P

    1. Βρε είναι υγιές… μέχρι να καταλήξει σε OCD … και γνωρίζω τέτοια περιστατικά απο πρώτο χέρι…
      Επειδή δεν έχουν δουλειά μέσα απο ένα υπολογιστή η γενικά δεν είναι εργαλείο εργασίας… δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με τίποτα… και δεν ξέρουν τι θέλουν… Στην ουσία ένα ριμαδο browser ανοίγουν και τίποτα άλλο !! Παρόλα αυτά τους χαλάει που δεν έχουν π.χ. την τελευταία έκδοση του LibreOffice ή του Gnome ή ξέρω γω του πυρήνα ! … «Ρε μεγάλε… at the end of the day ένα BROWSER ανοίγεις… τι σε νοιάζουν τα υπόλοιπα… αφού δουλεύει το μηχάνημα ! «….

  8. Εχω δοκιμασει πολλές διανομές αλλά κυρίως live, χωρίς εγκατάσταση. Μεχρι τώρα δεν βρήκα (;) κάποια στα μετρα μου για να αντικαταστησωτην υπάρχουσα. Έχω κολλήσει στο ubuntu 10.04

    1. Όντως είναι ίδιο, το είχα δοκιμάσει σε virtual box και πολύ πιθανόν να το εγκαταστήσω μόνιμα! γι αυτό το λόγο είχα βάλει το «(;)»

    2. Νομίζω θα σου αρέσει πολύ. Το έχουν εξελίξει πολύ και αναπτύσσεται ραγδαία

  9. Ξεκίνησα με Madrake σαν φοιτητής, άσχετος τότε με το Linux, πέρασα έπειτα στο Ububtu….. ξεψάρωσα λίγο ….. άρχισα τις δοκιμές με Fedora, OpenSuse …… (κάπου εκεί ξεμπέρδεψα οριστικά με τα Windows) ξαναεπεστρεψα στο Ubuntu. Απογοητεύτηκα με το Unity, δοκίμασα το καθαρό Arch και κατέληξα να έχω ως σταθερή πλέον εγκατάσταση το Linux Mint. Πάντα έχω ένα διαθέσιμο partition για δοκιμές αλλά έχω μόνιμα στο flashaki μου το TahrPup….

    1. Ήταν η πρώτη μου διανομή. Με τρία cd εγκατάστασης με KDE. Εκεί γύρω στο 2000 – 2001.

    2. Τα θυμάμαι κι εγώ αυτά τα 3 cd!

      Εκείνες τις εποχές το είχα σκίσει στο hopping: suse, redhat, mandrake, slackware, debian (και τα 3 flavours: stable, unstable, testing). Long term με είχε κερδίσει το opensuse λόγω του…. star office :p

  10. Η όλη διαδικασία της δημιουργίας μεγάλου αριθμού διανομών-κλόνων βασισμένων σε κάποια βασική διανομή και η εμφάνιση κάποιων κανούργιων, θυμίζει αρκετά ως πολύ τον τρόπο με τον οποίο η φύση εξελίσσεται.
    Κάποιες διανομές θα πεθάνουν, άλλες θα συνεχίσουν να υπάρχουν χωρίς να εξελίσσονται ιδιαίτερα και άλλες που καταφέρνουν να προσαρμοζονται θα «ζήσουν» πολύ περισσότερο, θα εξελιχθούν και θα δημιουργήσουν καινούργια προϊόντα.
    Για αυτό άλλωστε πολλές φορές συναντάμε και τον όρο «οικοσύστημα».
    Πιστεύω ότι η εποχή της ακμής του Linux δεν έχει έρθει ακόμη. Θα δούμε καταπληκτικά πράγματα στο μέλλον. Φαντάζομαι όλοι ξέρουμε πλέον ότι οι δηνόσαυροι δεν εξαφανίστηκαν από την σύγκρουση μετεωρίτη με τη γη αλλά γιατί καταναλώνει πολλούς πόρους από το περιβάλλον τους και γιατί δεν μπόρεσαν να προσσαρμοστούνε στις νέες συνθήκες που επέβαλε η εποχή τους… 😉
    Τελικά δεν είναι κακός ο πειραματισμός, ούτε η αλλαγή!

    1. Συμφωνώ. Αρκετοί θεωρούν αυτή την πληθώρα των διανομών αδυναμία, ενώ προσωπικά πάντα πίστευα ότι ισχύει το αντίθετο μιας και «βελτιώνει και προσθέτει ή αφαιρεί από το Gene Pool» του οικοσυστήματος με την «φυσική επιλογή» να παίζει τον ρόλο της.

      Οι περισσότεροι ξεκίνησαν πειραματιζόμενοι με μια διανομή και πολλοί από αυτού κατέληξαν να είναι core developers είτε του Linux Kernel είτε κάποιας εταιρικής/κοινοτικής διανομής.

  11. Αν και «ειδικός» στα linux δεν δηλώνω, είμαι από αυτούς που – από το 2011 που με εισήγαγε φίλος στα «κόλπα» – έχουν «χορέψει» μόνο με διανομές που έχουν σαν βάση τα ubuntu linux: από ubuntu (αποκλειστικά LTS) και lubuntu (για το NetBook) τότε, μέσω και του Linux Lite, σε Mint 17.3 (to become Mint 18 soon) και peppermint 6 σήμερα (αντίστοιχα, βέβαια!).
    Θέλω να καταθέσω την υπέρ του distro hopping άποψή μου:
    1. Ένα από τα προβλήματα των window$ ήταν πάντα η «ανάγκη για αναβάθμιση» μηχανημάτων, που όσοι χρησιμοποιούμε linux την έχουμε ελαχιστοποιήσει, έως εξαφανίσει.
    2. Σε αυτό το πλαίσιο, αν δεν είχαμε ενημέρωση για τις πολλές και διαφορετικές distros, πώς θα καλύπταμε τις αναφυόμενες ανάγκες;
    3. Ένα, τελευταίο για τούτη την ανάρτηση, παράδειγμα: στο NetBook (MU106) απ’ όπου σας γράφω, υπήρχε εξ’ αρχής (2009, παροχή Υπουργείου Παιδείας) εγκατεστημένο ubuntu για τη διαχείριση «εκπαιδευτικών προγραμμάτων», τύπου stelarium, ας πούμε. Όσο «ανέβαιναν» οι εκδοχές του ubuntu, το κακόμοιρο «κρέμαγε»… Δοκίμασα, σύντομα, τα lubuntu, που επίσης κρέμαγαν στο libreoffice με τις απαραίτητες extensions, οπότε «πέταξα» στα Linux Lite για λίγο. Όσο τα εργαλεία που χρειάζομαι έτειναν προς τον τύπο web 2.0, χρειαζόμουν περισσότερες resources από ένα τόσο μικρό μηχάνημα στο διαδίκτυο, παρά οπουδήποτε αλλού. «Πήγα κι ήρθα» σε lubuntu, puppy, Linux Lite, αλλά το peppermint μου έδωσε αυτό που ήθελα: σταθερότητα, ως ακόλουθο της φιλοσοφίας του Mint, και έμφαση στα web 2.0 εργαλεία, όπως το εξαιρετικό ice!

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑