Σήμερα θα δούμε πως θα βάλουμε μια τάξη στο χάος που λέγεται .tex κείμενο του οποίου τα κεφάλαια θα τα χωρίσουμε σε φακέλους και να είστε σίγουροι (οι τελειόφοιτοι φοιτητές) ότι η πτυχιακή σας θα έχει εξασφαλισμένο το 10 (με τόνο :)).
Εισαγωγή
Στο σημερινό άρθρο δε θα κουραστούμε πολύ. Ήδη έχουμε μάθει αρκετά πράγματα ούτως ώστε να μπορέσουμε να γράψουμε ένα πληρέστατο κείμενο, με άριστη μορφολογία, με μαθηματικά σύμβολα (εφόσον το επιθυμούμε), να κάνουμε αναφορές αλλά και μια λεπτομερέστατη βιβλιογραφία. Όμως όσο το κείμενο μας μεγαλώνει, άλλο τόσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις σε παραμετροποίηση αλλά και το μέγεθος του αρχείου.
Κεφάλαια σε μορφή αρχείων
Όπως είδαμε και σε προηγούμενα άρθρα, αρκετά εύκολα μπορεί να μεγαλώσει ένα αρχείο με συνεχείς προσθήκες, μετατρέποντας τη ζωή μας σε πραγματική κόλαση όταν κάνουμε αλλαγές στο κείμενο και μας φεύγει κανένα { ή καμιά []. Όμως η LaTeX μας επιτρέπει να χωρίσουμε το αρχείο σε μικρότερα ούτως ώστε να έχουμε την εποπτεία των αλλαγών σε κάθε ένα χωριστά και όχι στο κυρίως αρχείο.
Η δομή του αρχείου μας θα είναι ως εξής :
\documentclass[επιλογές]{είδος κειμένου} \begin{document} \input{eisagogi.tex} \input{kefalaio1.tex} \input{kefalaio2.tex} \input{epilogos} \end{document}
Θα προσέξατε ότι τα αρχεία .tex τα εισήγαμε με την εντολή input και το όνομα του αρχείου. Οι πιο παρατηρητικοί θα προσέξατε ότι και στο αρχείο epilogos δεν αναφέρω την κατάληξη του αρχείου. Αυτό για να δείξω ότι η LaTeX αναγνωρίζει αυτόματα κάποιους τύπους αρχείων και δε χρειάζεται να τους ορίσουμε με την κατάληξη τους. Το ίδιο ισχύει και σε αρχεία εικόνων, pdf κτλ. (φυσικά με τη χρησιμοποίηση του ανάλογου πακέτου στο preamble). Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που τα αρχεία μας τα θέλουμε σε ξεχωριστούς φακέλους;; Πολύ απλά ο κώδικας της εντολής input θα τροποποιηθεί ως εξής:
\documentclass[επιλογές]{είδος κειμένου} \begin{document} \input{fakelos-eisagogi/eisagogi.tex} \input{fakelos-kefalaio1/kefalaio1.tex} \input{fakelos-kefalaio2/kefalaio2.tex} \input{fakelos-epilogos/epilogos} \end{document}
Προσοχή!!! Οι εικόνες που εμπεριέχονται στα κεφάλαια πρέπει και αυτές να ορισθούν με ανάλογο τρόπο αν βρίσκονται και αυτές σε φάκελο. Δηλαδή:
\includegraphics=[width=linewidth]{fakelos/eikona}
Tα αρχεία που περιλαμβάνοται μέσω της εντολής \input έχουν μόνο κώδικα και όχι preamble και begin/end{document} και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε άνετα να τροποποιούμε μόνο ότι θέλουμε κρατώντας τη δομή του βασικού .tex αρχείου μας αναλλοίωτη.
Όπως πάντα τον κώδικα του σημερινού μαθήματος θα τον βρείτε στο github του Cerebrux μαζί με τα προηγούμενα μαθήματα και συνιστώ στους αρχάριους που ενδεχομένως να διαβάσατε αυτό ή κάποιο από τα αμέσως προηγούμενα άρθρα, να ξεκινήσετε από την αρχή. Ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος, αλλά με υπομονή και επιμονή (και τη βοήθεια μας όπου είναι δυνατό) θα δείτε τα κείμενα σας να μεταμορφώνονται.
Τι μάθαμε
Μετά το σημερινό άρθρο νομίζω είστε έτοιμοι να γράψετε το βιβλίο σας ή την διπλωματική/πτυχιακή σας εργασία οι τελειόφοιτοι φοιτητές.
Πλέον μπορείτε να χωρίσετε το κείμενο σας σε όσα κομμάτια θέλετε και σε όσους φακέλους επιθυμείτε γεγονός που σας επιτρέπει να έχετε τον έλεγχο του κειμένου σας και να μην ψάχνετε σε αχανή κείμενα το λάθος το ορθογραφικό ή της μορφοποίησης. Η εξάσκηση θα σας επιτρέψει να γίνετε ταχύτεροι και πιο ουσιώδεις στη χρήση των πακέτων αλλά και στη δημιουργία του κειμένου σας.
Σε επόμενα άρθρα θα δούμε πως κάνουμε παρουσιάσεις αλλά και πως θα φτιάξουμε ένα βιογραφικό που να ξεχωρίζει από τα άλλα.
Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα: