Ο παρακάτω οδηγός είναι μερικές συμβουλές για χρήστες Ubuntu Unity οι οποίοι θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν Gnome Shell αλλά διστάζουν λόγο συνήθειας στο περιβάλλον Unity. Ας δούμε μερικά εργαλεία που παρέχει το Gnome Shell τα οποία θα το μετατρέψουν σε οικείο περιβάλλον.
Εισαγωγή
Η αλλαγή γραφικού περιβάλλοντος μπορεί να είναι παιχνιδάκι στις διανομές Linux, δεν παύει όμως να έχεις ένα εμπόδιο, την «άτιμη» συνήθεια. Παρότι το Ubuntu ως διανομή, έχει επίσημο γραφικό περιβάλλον το Unity, αυτό δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα πρέπει ο τελικός χρήστης να χρησιμοποιεί αυτό. Το Unity αν και βασίζεται στο Gnome 3.x διαθέτει ένα διαφορετικό «κέλυφος» που του προσδίδει την χαρακτηριστική εμφάνιση που όλοι έχουμε δει.
Το Gnome Shell, το οποίο «κάθεται» στην ίδια βάση με το Unity (δηλαδή στο Gnome 3.x ) διαθέτει τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά με αυτό, αλλά τα έχει … ας πούμε κρυμμένα με σκοπό να προσδίδει έναν μινιμαλιστικό χαρακτήρα.
Παρόλα αυτά το δυνατό σημείο του Gnome Shell είναι τα «πρόσθετα» (extensions) και τα «θέματα» (themes) που διαθέτει και μάλιστα η ευκολία με την οποία αυτά γίνονται εγκατάσταση και αλλάζουν. Συγκεκριμένα, τα extensions μπορείτε να τα κάνετε εγκατάσταση αλλά και αναβάθμιση απευθείας από τον Firefox όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα (όπου φαίνεται ότι υπάρχει μια ενημέρωση για το openweather extension)
Ας δούμε όμως πως μπορούμε να φέρουμε στα μέτρα μας (του χρήστη Unity) το Gnome Shell, (όπως είχαμε δείξει παλιότερα κάτι αντίστοιχο για το KDE) για να γίνει η μετάβαση πιο ομαλή.
Το bonus από αυτή την μετάβαση είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλέον οποιαδήποτε διανομή φέρει το γραφικό περιβάλλον Gnome Shell (φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα άλλα γραφικά περιβάλλοντα).
Δομή του Unity
Όπως είδαμε σε ένα παλιότερο άρθρο με τίτλο Ubuntu Unity Review το γραφικό αυτό περιβάλλον αποτελείται κυρίως από τα εξής χαρακτηριστικά :
- Ο εκκινητής (αριστερά μπάρα)
- Η ελαχιστοποίηση/ μεγιστοποίηση /κλείσιμο των παραθύρων στα αριστερά
- System Indicator (επάνω-δεξιά)
- Η επιφάνειες εργασίας
Όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και στο Gnome Shell αλλά με διαφορετική δομή και εμφάνιση. Κάποια είναι κριμένα ενώ άλλα είναι σε διαφορετική θέση.
Μετάβαση στο Gnome Shell
Ας τα πάρουμε λοιπόν έναν ένα τα χαρακτηριστικά που έχει συνηθίσει o χρήστης Unity και ας τα δούμε πως θα τα ενεργοποιήσουμε στο Gnome Shell.
Σημείωση: Οι ρυθμίσει και οι επιλογές που παραθέτω, μπορεί να διαφέρουν στην ονομασία και το σημείο στο οποίο θα τα βρείτε ανάλογα με την έκδοση Gnome Shell της διανομής σας. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες διανομές πλέον έχουν Gnome Shell 3.14 και άνω.
Ο εκκινητής (launcher)
Ο εκκινητής στο Gnome Shell ενεργοποιείται όταν πηγαίνουμε επάνω αριστερά στο Activities. Αν θέλουμε να έχει μόνιμη εμφάνιση όπως και ο εκκινητής του unity τότε μπορούμε να εγκαταστήσουμε το :
Έπειτα, πηγαίνουμε στο Gnome Tweak Tool και βρίσκουμε τις ρυθμίσεις για το Dash to Dock. Στις επιλογές που μας παρέχει υπάρχει η δυνατότητα να είναι μόνιμα εμφανές, να το μετακινήσουμε κάτω ή δεξιά, να κρύβεται αυτόματα, αλλά και μια πληθώρα άλλων επιλογών που μπορούμε να το διαμορφώσουμε όπως μας αρέσει.
Μπορούμε επίσης με μετακινήσουμε το «κουμπί» εφαρμογών ώστε να είναι η πρώτη επιλογή πάνω από τις αγαπημένες εφαρμογές, για όσους έχουν συνηθίσει το κάνουνε κλίκ στο dash με το λογότυπο του Ubuntu για την αναζήτηση εφαρμογών.
Η ελαχιστοποίηση/ μεγιστοποίηση /κλείσιμο των παραθύρων στα αριστερά
Στο Gnome Shell, θα παρατηρήσατε ότι το μόνο κουμπί που υπάρχει στο παράθυρο είναι το «κλείσιμο». Αν θέλετε να ενεργοποιήσετε τα κλασσικά κουμπιά (ελαχισ/μεγιστοποίηση και κλείσιμο) αλλά και να τα μετακινήσετε αριστερά, όπως τα έχετε συνηθίσει στο Unity τότε δώστε την παρακάτω εντολή στο τερματικό:
gsettings set org.gnome.desktop.wm.preferences button-layout 'close,minimize,maximize:'
System Indicator
Στο Gnome Shell η περιοχή των ειδοποιήσεων και των εικονιδίων δουλεύει διαφορετικά. Συγκεκριμένα, είναι αρκετά ποιο συμμαζεμένα σε ένα ενιαίο μενού. Παρόλα αυτά αν θέλετε να εμφανίζονται τα εικονίδια δεξιά επάνω όπως π.χ. του Messaging μενού, το εικονίδιο του transmission αλλά και μια πιο εκτενείς διαχείριση των ηχείων κλπ μπορείτε να εγκαταστείσετε τα παρακάτω extension:
Επιφάνειες εργασίας
Η επιφάνεια εργασίας στο Gnome Shell είναι από προεπιλογή, απενεργοποιημένη για την εναπόθεση εικονιδίων και αρχείων. Οπότε, μπορεί να φανεί παράξενο για κάποιον που το χρησιμοποιεί πρώτη φορά και να νομίζει ότι έχει πρόβλημα που δεν μπορεί να δημιουργήσει ή να μετακινήσει έναν φάκελο/αρχείο στην επιφάνεια εργασίας.
Η αλλαγή από το GNOME 2 στο GNOME 3 και το shell δεν ήταν για να παιδέψει τους χρήστες. Ο τρόπος χρήσης του δημιουργήθηκε με γνώμονα την μεγαλύτερη αποδοτικότητα του χρήστη στο λογισμικό στο οποίο εργάζεται. Εστιάζει, με λίγα λόγια πάνω στο παράθυρο που δουλεύει. Η τακτική ανοίγω 5 παράθυρα τα οποία μπορώ να τα βλέπω στην μπάρα εργασιών, αποσπά την προσοχή του χρήστη και έτσι δεν είναι αποδοτικός.
Επίσης, ότι σημαντική ειδοποίηση χρειάζεται να γνωρίζει ο χρήστης, εμφανίζονται τα bubbles με το μήνυμα. Εάν ο χρήστης πρέπει να κάνει κάποια ενέργεια, πατάει επάνω στο bubble. Αν όχι, το αφήνει να «κρυφτεί» στον χώρο ειδοποιήσεων.
Η ίδια λογική εφαρμόζεται και με την επιφάνεια εργασίας. Υπάρχει μεν ως φάκελος αλλά δεν είναι εμφανής (όταν δεν έχετε ανοικτό κάποιο παράθυρο). Σε περίπτωση που θέλετε να την ενεργοποιήσετε, μπορείτε μέσα από το GNOME Tweak Tool (προσοχή, ορισμένες διανομές δεν το έχουν εγκατεστημένο και πρέπει να το εγκαταστήσετε από τα αποθετήρια σας).
Αν θέλετε λοιπόν και σας αρέσει το «χάος της επιφάνειας εργασίας» μπορείτε να το ενεργοποιήσετε μέσα από το Gnome Tweak Tool της διανομής σας :
Gnome Tweak Tool --> Επιφάνεια Εργασίας --> Εικονίδια στην Επιφάνεια εργασίας
Τέλος, οι πολλαπλές επιφάνειες εργασίας ενώ στο Unity είναι 4 εξορισμού, στο Gnome Shell δημιουργούνται δυναμικά. Με λίγα λόγια κάθε φορά που σύρετε μια εφαρμογή σε διαφορετική επιφάνεια εργασίας, δημιουργείται αυτόματα, άλλη μια κενή επιφάνεια εργασίας. Αν θέλετε κάποια ένδειξή για τις επιφάνειες εργασίας υπάρχει το extension:
Επίλογος
Το Gnome Shell, είναι αρκετά παραμετροποιήσιμο και μπορείτε να το φέρετε στα μέτρα σας με την βοήθεια των εργαλείων που ανέφερα αλλά και πολλών άλλων που θα βρείτε στην σελίδα με τα extensions. Για αυτό αλώστε, δεν ασχολήθηκα με θέματα εμφάνισης και εικονιδίων άσχετα αν υπάρχουν τα αντίστοιχα themes και εικονίδια του unity και για Gnome Shell (π.χ. το Ambiance Theme).
Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε το setup μου με τα εργαλεία που ανέφερα να είναι εγκατεστημένα και ενεργά:
Let the battle begin !!!
μισό μισό ….

εντάξει τώρα
Τίιι έγινε το γυρίσαμε σε Debian τώρα; Σιγά μην αφήσουμε το Unity για να πάμε σε Gnome, τώρα που θα βγει και το Unity 8 που θα κάνει και παπάδες!
XAXAXAXXAAXAXAXAXAX καλά περίμενε…. ;)
Ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο και κυρίως για την φιλοσοφία που μας μεταφέρεις πως έχει το Gnome Shell.
Αυτό πιστεύω είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και ξεχωριστό στο άρθρο σου το οποίο δε το αναφέρουν και πολλοί άλλοι… Το ότι το GNOME έχει στηθεί έτσι ώστε να μην απασχολεί τον χρήστη με περιττά πράγματα..
Μπράβο σου.. καλή συνέχεια. Ευχαριστούμε για το πολύπλευρο άρθρο καθώς και για τα χρήσιμα extensions που μας αναφέρεις.. ;)
Να’σε καλα