Στην σειρά άρθρων «Ας φτιάξουμε έναν Home Server» θα προσπαθήσουμε να μάθουμε πως να «σετάρουμε» τον δικό μας, προσωπικό Home Server. Η σειρά απευθύνεται σε αρχάριους με μια τυπική εμπειρία στην χρήση τερματικού σε μια Linux διανομή. 

Ένας Home Server μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος για τη διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων, όπως είναι π.χ. η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων σας, streaming της μουσική σας, των φωτογραφίες και των βίντεο σας αλλά να παρέχει πρόσβαση σε εγκατεστημένες υπηρεσίες, όπως mail, ημερολόγιο, σημειώσεις, επαφές και πολλά άλλα.

Αυτό είναι ένα εισαγωγικό άρθρο για μια σειρά άρθρων για την δημιουργία, επέκταση, τη διασφάλιση και την συντήρηση ενός Home Server στο σπίτι μας. Στόχος είναι, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, να αποκτήσετε μια σφαιρική γνώση και να την διευρύνετε με προσωπικούς πειραματισμούς.

Advertisements

Εισαγωγή

Ένας server (διακομιστής) είναι ένας υπολογιστής αφιερωμένος να εκτελεί μία η περισσότερες εφαρμογές ( λογισμικό ) ικανές να δέχονται/αποκρίνονται σε αιτήσεις από μια η περισσότερε συσκευές client (πελάτης) όπως ένα PC, smartphone / tablet, τηλεόραση κ.λπ. Η σχέση του Server και του Client είναι όπως η σχέση του πελάτη που παραγγέλνει ένα γύρο σε πίτα (… μην ακούσω… καλαμάκι ! ) και του σερβιτόρου που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει την παραγγελία.

Τον ρόλο του server μπορεί να αναλάβει οποιοσδήποτε υπολογιστής, είτε είναι σπίτι μας, είτε στο γραφείο μας είτε κάποια online υπηρεσία που παρέχει διακομιστές (έναντι κάποιου αντιτίμου). Σημειώστε ότι στη πράξη, θα ακούσετε και υπηρεσίες του συστήματος να επικοινωνούν με άλλα λογισμικά και να διατηρούν αυτή την αμφίδρομη σχέση server-client (π.χ. owncloud sync, dropbox, google drive κλπ)

Για να είμαστε σε θέση να χτίσουμε έναν διακομιστή στο σπίτι μας, πρέπει να κατανοήσουμε μερικούς όρους:

 • Server
 • Δίκτυο
 • Λειτουργικό σύστημα
 • Πελάτες

Server

Ο υπολογιστής που θα αναλάβει το ρόλο ενός Home Server θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε υπολογιστής που που έχουμε στο σπίτι. Δυστυχώς όμως αυτό θα σήμαινε ότι αυτός ο υπολογιστής θα πρέπει να είναι 24 ώρες το 24ωρο ενεργοποιημένος και αυτό θα σήμαινε και αντίστοιχη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας οπότε θα καθιστούσε μη βιώσιμη λύση για το ρόλο αυτό.

Γι ‘αυτό προτείνω να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε κοινούς υπολογιστές για τον ρόλο του Home Server στο σπίτι, αλλά αντ’ αυτού να αγοράσετε ένα υπολογιστή τύπου Single Board Computer (μεγέθους πιστωτικής κάρτας) όπως π.χ.:

Αυτό το είδος των υπολογιστών έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, είναι αθόρυβα και γενικά παρέχουν την οικονομικότερη λύση. Η συνολική απόδοση της επένδυσης που θα κάνετε υπερβαίνει κατά πολύ από αυτήν που παρέχεται από έναν κοινό υπολογιστή. Για το πιο θα διαλέξετε, μπορείτε να δείτε τις επιδόσεις του και αν μπερδευτήκατε, ρωτήστε κάτω στα σχόλια και θα το συζητήσουμε.

Δίκτυο

Το δίκτυο είναι η «ιστός» που συνδέει τον Home Server μας με τους διάφορους πελάτες (όπως προαναφέρθηκαμε). Στις εταιρείες συνήθως αναφέρεται ως «Intranet»

Ένα τυπικό δίκτυο του σπιτιού μας αποτελείται σε γενικές γραμμές από :

 • Router ( η συσκευή που μας δίνει internet)
 • Καλώδια/ η Wifi
 • Οι διευθύνσεις IP

Το router μας (δρομολογητής) είναι στην πραγματικότητα και αυτός ένας μίνι Server και ο ρόλος του είναι να παρέχει σύνδεση στο Internet, διευθύνσεις IP και διεκπεραιώνει τα αιτήματα για δεδομένα μεταξύ των συσκευών που είναι συνδεδεμένα σε αυτό μέσω των καλωδίων/ ή WiFi.

Λειτουργικό σύστημα

Υπάρχουν εξειδικευμένες, για το ρόλο διακομιστή, εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων που είναι συμβατά με τα Single Board Computers που ανέφερα νωρίτερα. Τα πιο δημοφιλή μεταξύ των οποίων είναι:

 • Ubuntu
 • Debian
 • CentOS
 • Arch Linux
 • openSUSE

Επιλέξτε κάποιο που υποστηρίζεται επίσημα από το κατασκευαστή του board και παρέχεται μακροχρόνια υποστήριξη για ενημερώσεις ασφαλείας και διορθώσεων. Είναι σημαντικό να διερευνήσετε αυτές τις επιλογές εκ τον προτέρων μιας και όταν στήνουμε έναν server με ένα λειτουργικό συνήθως αυτό το λειτουργικό θα δουλεύει για πολλά χρόνια στο board.

Advertisements

Πελάτες

Οι πελάτες είναι όλες οι συσκευές που συνδέονται με τον Home Server μας για ανταλλαγή πληροφοριών. Το είδος της ανταλλαγής εξαρτάται από το είδος των υπηρεσιών που παρέχει ο διακομιστής και τις δυνατότητες των συσκευών που ζητούν αυτές τις υπηρεσίες. Το είδος των υπηρεσιών που παρέχει ένας Home Server είναι συνήθως:

 • Κεντρικό αποθετήριο αρχείων
 • Διαμοιρασμός βίντεο και μουσικής
 • Πληροφορίες (ημερολόγιο, επαφές κλπ)
 • E-mail
 • Downloader
 • κ.α.

Επίλογος

Ελπίζω ότι έχω καλύψει τα βασικά όσον αφορά την «δόμηση» ενός σπιτιού intranet για να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ένα προσχέδιο των τμημάτων που θα χρειαστούμε για να πετύχει το έργο μας.

Τέλος να αναφέρω ότι η δημιουργία ενός Home Server όχι μόνο ανταμείβει, αλλά είναι διασκεδαστική και εκπαιδευτική ενασχόληση.  Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο άρθρο, είτε με την εγγραφή σας στο Cerebrux ή παρακολουθώντας τα άρθρα στα κοινωνικά δίκτυα. Για τυχόν απορίες και γνώμες, μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε παρακάτω.


Επόμενα μαθήματα :