Το GOG connect μας επιτρέπει να συνδέσουμε τον λογαριασμό του steam με τον λογαριασμό μας στο gog και όσα παιχνίδια υποστηρίζονται στο gog θα δείτε να εμφανίζονται στη DRM-free συλλογή σας.
Εισαγωγή
Παράπονο των απανταχού χρηστών του linux είναι η έλλειψη παιχνιδιών και δη ΑΑΑ τίτλων στο αγαπημένο τους λειτουργικό. Η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει σημαντικά από το 2012 (πάνω απο 1800 παιχνίδια) με την υποστήριξη της Valve και της ψηφιακής πλατφόρμας της, το γνωστό σε όλους μας Steam.
Έκτοτε έγιναν προσπάθειες και άλλοι παίκτες να διεκδικήσουν κομμάτι από την (μικρή) πίτα που λέγεται linux gamers. Οι σημαντικότεροι πέρα από το steam είναι το desura (πλέον έχει σταματήσει η ανάπτυξη του), το lutris και το πολλά υποσχόμενο και γνωστό σε όλους μας GOG.
Τι ήταν τι είναι και τι (στοχεύει) να γίνει το GOG
Το GOG στην ουσία είναι αρκτικόλεξο της φράσης Good Old Games και σαν τέτοια ξεκίνησε η προσπάθεια του, με την υποστήριξη της γνωστής και μη εξαιρετέας CD Projekt Red (η εταιρεία πίσω από τα Witcher για τους 2-3 που μπήκαν κατά λάθος σε αυτό το άρθρο :P).
Στην αρχή το gog ήταν περισσότερο σαν ένα μέρος όπου κάποιος μπορούσε να αποκτήσει παλιά παιχνίδια με installers ρυθμισμένους έτσι ώστε να παίζουν σε σύγχρονα μηχανήματα μαζί με μερικά downloadable καλούδια που υπήρχαν στις κουτάτες εκδόσεις των παιχνιδιών (οι άνω των 30 με καταλαβαίνουν :P).
Το gog δε σταμάτησε όμως εκεί. Πολύ γρήγορα άρχισε να υποστηρίζει και το linux (συγκεκριμένα το ubuntu) σε ένα σημαντικό κομμάτι του καταλόγου του, ο οποίος πέρα από τα γνωστά παλιά και αγαπημένα μας παιχνίδια, εμπλουτιζόταν και με νέους τίτλους (αρκετοί εξ αυτών linux ready). Επιπλέον προσέφερε τη δυνατότητα σε μερικούς τίτλους να κάνουμε redeem τα keys των φυσικών εκδόσεων και να τα προσθέσουμε εντελώς δωρεάν στη ψηφιακή βιβλιοθήκη μας.
Το καλύτερο σε όλα όσα ανέφερα είναι ότι τα παραπάνω αρχεία είναι ΟΛΑ μα ΟΛΑ DRM-Free.
Το gog θεωρεί ότι από τη στιγμή που αγόρασες το παιχνίδι σου ανήκει να το κάνεις ότι θες, να το δώσεις σε στικάκι, να το έχεις στο σκληρό σου κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυστηρή DRM πολιτική του Steam. Παρόλα αυτά το κοινό του gog είναι σταθερά ποοοοοολύ μικρότερο από το αντίστοιχο του steam. Κάτι πρέπει να γίνει
GOG connect : Ο Δαβίδ τα βάζει με τον Γολιάθ
Κάπως έτσι θα περιέγραφα το νέο πόνημα του gog που στην ουσία προσπαθεί να τραβήξει κόσμο από το steam. Το GOG connect μας επιτρέπει να συνδέσουμε τον λογαριασμό του steam με τον λογαριασμό μας στο gog και όσα παιχνίδια υποστηρίζονται στο gog θα δείτε να εμφανίζονται στη DRM-free συλλογή σας.
Επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη και δε γίνεται να μεταφερθεί ολόκληρος ο κατάλογος του steam σας, η διαδικασία αυτή, σταδιακά θα προσθέτει και άλλα παιχνίδια στη λίστα των υποστηριζόμενων παιχνιδιών. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές τα παιχνίδια που υποστηρίζονται (δηλαδή αν τα έχετε στο steam θα τα δείτε στη συλλογή σας στο gog) βρίσκονται εδώ.
Η λίστα θα ανανεώνεται συχνά και θα προστίθενται νέα παιχνίδια. Για τους όρους αυτής της ενέργειας υπάρχει λεπτομερέστατο FAQ στην παραπάνω σελίδα.
What the future holds?
Είναι βέβαιο ότι πράγματα γίνονται στο linux gaming και είναι βέβαιο ότι ο χώρος μεταλλάσσεται. Σε τι κανείς δε γνωρίζει. Όσο υπάρχει η MS και οι κονσόλες το ποσοστό του linux gaming θα είναι κολλημένο σε μονοψήφια ποσοστά.
Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι όλο και περισσότερες εταιρείες (έστω και καθυστερημένα) υποστηρίζουν το linux. Η ίδια η Valve έχει δηλώσει ανοιχτά την αποστροφή της στα windows 10 και την προτίμηση της στο linux.
Εμπιστεύομαι ότι κάτι θα ξέρει παραπάνω.
Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα: