Εισαγωγή στη LaTeX : Δημιουργία παρουσιάσεων με το Beamer

Το σημερινό άρθρο είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο στους τελειόφοιτους φοιτητές αλλά και στους φοιτητές γενικότερα που καλούνται στα πλαίσια της εργασίας εξαμήνου ή της διπλωματικής τους εργασίας (είδαμε πως θα κάνουμε μια όμορφη διπλωματική), να παρουσιάσουν τη δουλειά τους έτσι ώστε να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εδώ έρχεται το beamer να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση και να δώσει έναν άλλο αέρα στις παρουσιάσεις μας.

Εισαγωγή

Το beamer είναι ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε πολύπλοκες αλλά ταυτόχρονα όμορφες παρουσιάσεις και μπορούμε με άνεση να πούμε ότι όσο καλύτερα γνωρίζουμε τη LaTeX, το εργαλείο αυτό μετατρέπεται σε πραγματικό ελβετικό σουγιά στα χέρια μας. Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τα βασικά του beamer και τα default θέματα που περιέχει και θα δούμε και μερικές τεχνικές που θα κάνουν πιο σωστές τις παρουσιάσεις μας, είτε παρουσιάζουμε στο πανεπιστήμιο, είτε σε μια επαγγελματική ομιλία ή απλά προσπαθείτε να εξηγήσετε τι είναι η selfie στη γιαγιά σας.

Advertisements

Δημιουργία παρουσίασης με το Beamer

Δομή μιας παρουσίασης

Μια σωστή παρουσίαση πάνω από όλα είναι σαφής, συνοπτική και περιεκτική ταυτόχρονα. Θυμάμαι τον επιβλέποντα καθηγητή μου στο Ε.Μ.Π. να μου επισημαίνει «αν η παρουσίαση σου είναι άνω τον 15 λεπτών μη διανοηθείς να έρθεις να παρουσιάσεις». Πράγματι σε παρουσιάσεις διπλωματικών που είχα παραστεί, όσες ήταν άνω των 20 λεπτών αδικούσαν κατά πολύ τη δουλειά του φοιτητή ασχέτως αν η διπλωματική του «φυσούσε». Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με τα συστατικά μιας επιτυχημένης παρουσίασης μιας και η εμπειρία μου εντοπίζεται μόνο στο κομμάτι του μηχανικού. Οι γενικές γραμμές όμως είναι οι ίδιες παντού:

Μια σωστή παρουσίαση περιέχει:

  • Εξώφυλλο (Cover Page)
  • Ευχαριστίες
  • Σκοπός της παρουσίασης
  • Στόχος της παρουσίασης (προαιρετικά)
  • Μέθοδος που θα ακολουθηθεί (προαιρετικά)
  • Τι θα δούμε στην παρούσα παρουσίαση
  • παρουσίαση (Διαφάνειες)
  • Επίλογος
  • Ευχαριστούμε για την προσοχή σας με εμφανή τα στοιχεία επικοινωνίας σας (mail,κινητό τηλέφωνο κλπ), χειροκρότημα(προαιρετικό :P)

Ξεκινώντας με το beamer

Να ξεκαθαρίσουμε ότι τα παραγόμενα αρχεία είναι μορφής PDF και όχι κάποιας γνωστής σουίτας γραφείου. Τρόπος υπάρχει για να τα μετατρέψουμε σε .ppt  (είπαμε η LaTeX κάνει παπάδες) αλλά δεν προτείνεται για αυτού του είδους τους οδηγούς (ο βαθμός δυσκολίας του θα αποθάρρυνε τον αρχάριο χρήστη).

Όπως πάντοτε θα παραθέσουμε τον κώδικα του σημερινού οδηγού έτσι ώστε να μπορούμε να τον μελετήσουμε καλύτερα.

\documentclass{beamer}                            %ορισμός του documentclass που είναι για τη δημιουργία παρουσιάσεων
\usepackage{fontspec}
\usepackage{xltxtra}
\usepackage{xgreek}
\usepackage{graphicx}
\usetheme{PaloAlto}                                %Θέμα που χρησιμοποιούμε για την εμφάνιση της παρουσίασης
\usepackage{hyperref}
\logo{\includegraphics[height=1.48cm]{ubuntu}}  %Εισαγωγή λογότυπου πάνω αριστερά
\setsansfont{GFS Didot}                            %Ορισμός γραμματοσειράς
\usenavigationsymbolstemplate{}                    %Αφαιρούμε τα κουμπιά κάτω δεξιά
\title{Μαθε παιδι μου Linux (και λιγο \texorpdfstring\XeLaTeX)) }
\author{\href{www.Cerebrux.net}{Cerebrux.net}}
\date{Ιούνιος 2016}
 
\begin{document}
\maketitle
 
\begin{frame}{Εισαγωγη}
\begin{abstract}
Εισαγωγή, ευχαριστίες και λίγα λογία για την παρουσίαση μας σε \XeLaTeX
\end{abstract}
\end{frame}
 
\begin{frame}{Διάρθρωση παρουσίασης}
\tableofcontents
\end{frame}
 
\begin{frame}{Λίγα πράγματα για το linux}
\section{Τι είναι το Ubuntu}
\begin{center}
\begin{definition}
Μια από τις δημοφιλέστερες διανομές Linux είναι το Ubuntu
 
\end{definition}
 
\includegraphics[width=0.7\linewidth]{ubuntu-logo}
\end{center}
\end{frame}
 
\begin{frame}{Μπλα μπλα...}
\section{Μέρος της παρουσίασης}
\begin{alertblock}{μπλα...}
Μπλα μπλα...
\end{alertblock}
\end{frame}
 
\begin{frame}{Μπλα μπλα...}
\section{Μέρος της παρουσίασης}
\begin{itemize}
\item Item 1
\item Item 2
\item Item 3
\end{itemize}
 
\end{frame}
 
\begin{frame}{Τέλος της παρουσίασης}
\section{Τέλος της παρουσίασης}
Και εδώ τελειώσαμε
\begin{center}
{\LARGE Ευχαριστούμε για την προσοχή σας}\\
\vspace{24pt}
\url {www.cerebrux.net}
\end{center}
\end{frame}
 
\end{document}
eisagogi-latex-beamer

Frames, blocks και λογότυπα

Όπως θα παρατηρήσατε το documentclass αλλάχτηκε από το γνωστό μας από τα προηγούμενα άρθρα article σε beamer. Το beamer περιέχει όλα τα απαραίτητα πακέτα και μορφοποιήσεις ώστε να μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε την παρουσίαση μας. Επίσης παρατηρούμε ότι για τη δημιουργία των διαφανειών της παρουσίασης μας χρησιμοποιούμε τα \begin{frame} … \end{frame}. Δηλαδή :

\begin{frame}{Τι περιέχει αυτό το slide}

....

\end{frame}

Τα νέα πράγματα δε σταματούν εδώ. Στο beamer μπορούμε να προσθέσουμε τα λεγόμενα blocks όπου μπορούμε να παραθέσουμε ένα σημαντικό κείμενο (ένα θεώρημα, μια μαθηματική έκφραση, ένα γνωμικό κτλ). Τα blocks όπως βλέπουμε εισάγονται δίνοντας :


\begin{block}{Τι είναι αυτό που περιέχει το block}

...

\end{block}

Advertisements

Όμως η παραμετροποίηση του beamer δε σταματά εδώ. Όπως είδατε προσθέσαμε και ένα λογότυπο της αρεσκείας μας και ορίσαμε σαν θέμα ένα από τα πολλά προεγκατεστημένα του beamer (Για πληροφορίες πως είναι και πως ονομάζεται το κάθε θέμα(Προσοχή τα ονόματα είναι Case Sensitive, κοινώς τα κεφαλαία γράμματα γράφονται κεφαλαία και τα μικρά γράμματα μικρά) θα βρείτε εδώ). Να σημειώσουμε ότι ισχύει στα προηγούμενα άρθρα σχετικά με τη LaTeX ισχύουν καθ’ ολοκληρία και εδώ με τη μόνη διαφορά ότι οι εικόνες δε βρίσκονται σε float περιβάλλον και έτσι δε χρειάζεται να τις παραθέτουμε με τα begin/end{figure} παρά μόνο με την εντολή includegraphics.

Από εδώ και μετά η φαντασία σας είναι το μόνο που σας περιορίζει. Μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακές διαφάνειες και φυσικά να εξηγήσετε με σαφήνεια στη γιαγιά σας τι είναι το selfie. Όπως πάντα ο κώδικας του σημερινού άρθρου είναι διαθέσιμος στο github του Cerebrux να τον χρησιμοποιήσετε ως έχει ή να τον τροποποιήσετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Τι μάθαμε

Το επίπεδο σας είναι αρκετά καλό να κάνετε αρκετά πράγματα με τη LaTeX. Μη νομίζετε όμως ότι τα ξέρετε όλα. Practice makes perfect και όπως θα δούμε στη συνέχεια, με κάθε οδηγό ξύνουμε όλο και περισσότερο την επιφάνεια του παγόβουνου που λέγεται LaTeX. Όμως η πραγματική γνώση ξεκινά όταν ο καθένας μας μόνος του ψάχνει, ανακαλύπτει, πειραματίζεται και τέλος μοιράζεται ελεύθερα τη γνώση του με τους υπολοίπους. Ελπίζω να πράξετε ανάλογα :)

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε βιογραφικά στη LaTeX (αφού πήραμε το πτυχίο με 10άρι στη διπλωματική μας) προκειμένου να προωθήσουμε σωστά τον εαυτό μας και τις δεξιότητες μας (μην ξεχάσετε να βάλετε και τη LaTeX στα προσόντα :P)

Advertisement

4 σκέψεις σχετικά με το “Εισαγωγή στη LaTeX : Δημιουργία παρουσιάσεων με το Beamer

Add yours

  1. Όμορφο άρθρο, παρά το γεγονός ότι δεν το μελέτησα ως το τέλος (τουλάχιστον «για την ώρα»), επειδή ένιωσα έναν κόμπο στον λαιμό, διαβάζοντας: «αλλά δεν συνίσταται για αυτού του είδους τους οδηγούς». Αποδίδοντας κατά λέξη το νόημα, η πρόταση αυτή σημαίνει: «αλλά δεν αποτελείται για αυτού του είδους τους οδηγούς», που δεν βγάζει νόημα! (η λέξη «συνίσταται» σημαίνει «αποτελείται» και εδώ, προφανώς έπρεπε να γραφεί, συνιστάται, που σημαίνει προτείνεται).

    1. Tο (χαμένο προφανώς) νόημα είναι ότι η μετατροπή μιας παρουσίασης φτιαγμένης με το beamer σε μια παρουσίαση για Powerpoint ή Ιmpress, είναι μια επίπονη διαδικασία που δεν προτείνεται σε κάποιο αρχάριο. Αυτοί οι οδηγοί έχουν σκοπό να βοηθήσουν έναν αρχάριο στη LaTeX να κάνει τα πρώτα του βήματα με ασφάλεια χωρίς να μπερδευτεί (ελπίζω :)).

      Ευχαριστώ για την επισήμανση Στέλιο, θα επαναδιατυπωθεί η συγκεκριμένη πρόταση (ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι τι να σου κάνει :)).

  2. Προσωπικά έφτιαξα και αυτό το εξάμηνο και το προηγούμενο παρουσιάσεις με το Beamer.

    Ἐμαθα με googling. Πολύ χρήσιμους οδηγούς έχουν οι ιστότοποι overleaf.com (https://www.overleaf.com/gallery/tagged/presentation#.V1WxhB_I5pQ) και sharelatex.com (https://www.sharelatex.com/learn/Beamer).

    Συνεχίστε την προσπάθειά σας όμως, είμαι σίγουρος πως πολλοί φίλοι του Linux δεν έχουν ευχέρεια με τα αγγλικά, και οπότε ένας οδηγός στα ελληνικά όντως αξίζει.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: