Χρειάζομαι νέο υπολογιστή. Windows ή Mac ή μήπως Linux;

Αφορμή για το παρόν άρθρο είναι η τεράστια λαχτάρα των χρηστών Windows να αποκτήσουν ένα υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Mac OSX. Με ευκολία θα άλλαζαν τα Windows με Mac OSX, ενώ αντίθετα, αν τους προτείνει κάποιος να εγκαταστήσουν μια έκδοση Linux στον παλιό υπολογιστή για να του δώσουν χρόνια ζωής (και να τους σώσουν χρήματα), δυσανασχετούν.

Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου, έχω χρησιμοποιήσει πολλά χρόνια Windows, αρκετά χρόνια Linux και ελάχιστα Mac OSX. Πάμε να δούμε μερικά γεγονότα που έχω συναντήσει προσωπικά. Μπορείτε να προσθέσετε στα σχόλια, τις δικές σας εμπειρίες.

To Linux θέλει διάβασμα…

Είναι δύσκολο το Linux και θέλει πολύ διάβασμα. Έχει το τερματικό και πρέπει να θυμάμαι εντολές. Ενώ το Mac OSX είναι εύκολο στην χρήση. Η πρόταση αυτή έχει μερικές αλήθειες και πολλά ψέματα.

Το Linux έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και όλα γίνονται πλέον γραφικά (όπως Windows και Mac OSX). Υπάρχει και το τερματικό που θα χρειαστεί για μια εργασία για προχωρημένους (κυρίως διαχειριστές). Για τους χρήστες Windows, θα σας πω κάτι συνταρακτικό που ίσως σημαδέψει την ζωή σας. ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ APPLE ΜΕ MAC OSX ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ. Αν κάποιος φίλος/η έχει Mac OSX και έχετε δει επιφανειακά, δεν θα το έχετε συναντήσει. Γιατί απλά δεν χρειάζεται στον τελικό χρήστη. Μια ακόμα δήλωση που ίσως σας συγκλονίσει λιγότερο, είναι ότι και τα Windows διαθέτουν τερματικό, το cmd, όπου εισάγετε εντολές (όπως το παλιό MS Dos). Και αυτό το έχε κρύψει πολύ καλά η Microsoft για να μην σας τρομάζει.

Να δούμε λίγο την εγκατάσταση προγραμμάτων μιας και ίσως είναι η πρώτη απορία.

Advertisements

Στα Windows έπρεπε να αγοράσεις ή να βρεις ένα από τα 100’άδες δωρεάν πρόγραμμα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και να το εγκαταστήσεις (συνήθως διπλό κλικ πάνω σε αρχείο install.exe ή setup.exe). Στα Windows 10 προτείνεται να κατεβάσεις από το store είτε τα δωρεάν προγράμματα είτε επί πληρωμή, εγκαθίστανται στον υπολογιστή σου και τα χρησιμοποιείς.

Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν θα περιέχουν κάποιο κακόβουλο λογισμικό μέσα και ότι είναι πιστοποιημένα για την ακεραιότητά τους. Οι περισσότεροι ιοί εμφανίζονται είτε από την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού (τα λεγόμενα σπασμένα) είτε από την χρήση μολυσμένου μέσου (δίσκου, USB stick κλπ). Από την άλλη, το ίδιο κέντρο λογισμικού με το store του Windows, υπάρχει και στις διανομές Linux. Υπάρχει το κεντρικό αποθετήριο με όλα τα προγράμματα που θα χρειαστούν.

Πιστέψτε με, δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να μην υπάρχει. Θα βρείτε κάποια αρχεία που θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε, αλλά εδώ η λογική είναι Windows. Διπλό κλικ, επόμενο–>ΟΚ. Θα μου πει κάποιος, εγώ χρειάζομαι AutoCAD ή κάποιο «επαγγελματικό» πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας/βίντεο/ήχου. Εκεί το Mac OSX είναι μονόδρομος.

Πάμε να δούμε στο Mac OSX τι γίνεται. Υπάρχει και εκεί το αντίστοιχο store στο οποίο δημιουργείς λογαριασμό (τον δημιουργείς για να χρησιμοποιήσεις το Mac OSX ούτως ή άλλως) και μπορείς να κατεβάσεις τα δωρεάν προγράμματα αλλά χρειάζεται να πληρώσεις για τα βασικά προγράμματα. Έστω τώρα ότι δεν θέλεις να χρεωθείς και θέλεις να εγκαταστήσεις κάποιο ανοικτού κώδικα (όπως έκανα εγώ). Κατεβάζεις το αρχείο dmg και το εγκαθιστάς με διπλό κλικ επάνω του. Εδώ δεν έχει κλικ στο επόμενο. Πρέπει να σύρεις το εικονίδιο του προγράμματος μέσα στον φάκελο Applications (κάτι αντίστοιχο κάνουν με τα snap.

Τελευταίο άφησα το γραφικό περιβάλλον. Έχουμε συνηθίσει στο περιβάλλον των Windows με όλες τις λειτουργίες (που θα βρούμε το control panel κλπ). Το Mac OSX από την άλλη έχει την μπάρα επάνω και όλες οι λειτουργίες γίνονται εκεί. Υπάρχει η μπάρα κάτω όπου έρχεται με κάποια προρυθμισμένα αγαπημένα προγράμματα αλλά εάν ο χρήστης Windows θέλει να βρει ένα πρόγραμμα, πως θα το κάνει; Ρυθμίσεις συστήματος κλπ βρίσκονται όλες στο μήλο επάνω αριστερά. Τα κουμπιά κλεισίματος, ελαχιστοποίηση, μεγιστοποίηση και αυτά αριστερά. Η αντιστοίχιση των προγραμμάτων Windows με αυτή του Mac OSX δεν έχει καμία σχέση.

Από την άλλη το Linux είναι πιο κοντά στο Mac OSX. Γραφικό περιβάλλον μπορείς να επιλέξεις κάτι που να είναι πιο κοντά στο Mac OSX (GNOME, Unity) ή πιο κοντά στα Windows (KDE, Mate κλπ). Αν και είμαι μόνιμος χρήστης Linux, δεν θα είμαι αντικειμενικός, θεωρώ ότι η χρήση του λειτουργικού συστήματος είναι πιο λογική και λειτουργική στο Linux παρά στα άλλα λειτουργικά συστήματα.

Το πλήθος των διαθέσιμων λογισμικών

Δεν έχει πολλά προγράμματα το Linux. Σε όποια ιστοσελίδα και να πάω για να κατεβάσω ένα πρόγραμμα, γράφει το πρόγραμμα διατίθεται για Windows και Mac OSX.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, τα προγράμματα είναι όλα μέσα στα αντίστοιχα stores. Αν κάτι δεν έχει εγκριθεί από την εταιρία-διανομή, αυτό το παρέχει ο προγραμματιστής στην ιστοσελίδα του. Το εγκαθιστάτε με δικιά σας ευθύνη.

Όμως ο επίδοξος προγραμματιστής τι επιδιώκει; Να πάρει το μερίδιο της αγοράς μαζί του. Η αγορά των desktop υπολογιστών ανήκει σε Windows και Mac OSX. Ελάχιστοι είναι οι desktop χρήστες με Linux. Σε επίπεδο servers είναι το αντίθετο. Ο τελικός χρήστης θα δει μόνο τα προγράμματα που αφορούν αυτόν.

Θα πάρω παράδειγμα τις λύσεις cloud (ownCloud, Nextcloud). Διαθέτουν clients για όλα τα λειτουργικά συστήματα. Σε επίπεδο servers διαθέτουν μόνο για Linux.

Από την άλλη, εμείς που ασχολούμαστε με το ελεύθερο λογισμικό, πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί κάποιος προγραμματιστής δεν διαθέτει το πρόγραμμά του για όλα τα λειτουργικά συστήματα; Εγώ θα πω ότι υπάρχουν τόσες πολλές διανομές και σίγουρα δεν θα τις πιάσει όλες. Άντε με δυσκολία να κατασκευάσει ένα deb αρχείο για τις διάσημες διανομές Debian/Ubuntu/Mint. Προσωπικά θεωρώ ένα τέτοιο πρόγραμμα αποτυχημένο γιατί αποκλείει ένα κομμάτι χρηστών. Αν για παράδειγμα δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κάποια διανομή deb, γιατί να με αποκλίσεις;

Όπως αναφέρθηκε, την λύση ίσως την δώσουν τα αρχεία snap και flatpak. Προσωπικά πιστεύω ότι αν και η νέα μορφή αυτών των πακέτων είναι έξυπνη, φοβάμαι μην καταλήξει σαν τα πακέτα deb, rpm. Θα ήθελα τουλάχιστον να μπορώ εγώ να εγκαταστήσω και τους δυο τύπους (αν και όταν γίνουν μόνιμα).

Μου αρέσει η φιλοσοφία του Linux αλλά θα βάλω κάποια έκδοση Linux στο παλιό laptop που έχω μόνο όταν αγοράσω ένα καινούργιο laptop. Δεν έχω λεφτά να πάρω Mac OSX αλλά μου αρέσει.

Είναι και αυτό μια αρχή, δε λέω. Όμως η εγκατάσταση Linux σε έναν παλιό υπολογιστή δεν θα βοηθήσει ώστε να γνωρίσει το λειτουργικό σύστημα. Υπάρχει περιορισμός γραφικού περιβάλλοντος, μνήμης, δυνατοτήτων. Ένας χρήστης windows δεν θα έχει την ίδια εμπειρία χρήσης με KDE γραφικό περιβάλλον σε σχέση με την χρήση MATE στον ίδιο υπολογιστή. Γενικά νομίζουν οι παραθυράδες ότι εάν εγκαταστήσουν Linux σε παλιούς υπολογιστές, θα μπορούν να έχουν απόδοση σαν ένας επεξεργαστής τελευταίας τεχνολογίας με άπειρη μνήμη.

Μερικά γραφικά περιβάλλοντα-διαχειριστές παραθύρων, έχουν τη δυνατότητα να αναστήσουν ένα υπολογιστή αλλά όχι στα όρια που το θέλουν οι χρήστες windows και σίγουρα όχι με τα στοιχεία εντυπωσιασμού. Το πιο σωστό είναι να παίζετε μπάλα στο ίδιο γήπεδο. Απόδοση υπολογιστή με τα ίδια χαρακτηριστικά με χρήση Windows και μετά με χρήση Linux.

Advertisements

Το οικονομικό στις μέρες μας είναι λίγο περίεργο. Παλαιότερα που έψαχνα υπολογιστές, κατέληξα ότι η αγορά ενός υπολογιστή Apple είναι στα ίδια επίπεδα αγοράς ενός υπολογιστή Windows με τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά και την ποιότητα κατασκευής. Πάνω κάτω αγοράζετε το ίδιο laptop αλλά με διαφορετικό λειτουργικό σύστημα. Βέβαια ανάλογα με την τσέπη σας, μπορείτε να αγοράσετε κάτι φθηνό και καλό.

Τώρα εάν θέλετε να αποκτήσετε κάποιο Mac OSX (μακ να είναι και ότι να ναι), μπορείτε είτε να αποκτήσετε κάποιο μεταχειρισμένο, είτε καινούργιο με δόσεις. Μην παραπονιέστε για τα χρήματα, είτε δουλέψτε παραπάνω για να το αποκτήσετε, είτε απλά εγκαταστήστε Linux (ο λόγος του άρθρου). Και εάν αποκτήσετε Mac OSX, να ξέρετε ότι η συντήρηση είναι και ακριβότερη.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Δεν θέλω να σας πείσω να αγοράσετε υπολογιστή, ούτε να σας πείσω να αλλάξετε λειτουργικό σύστημα. Αυτό που ήθελα να περάσω είναι η εμπειρία μου μέσα από την καθημερινή χρήση και των τριών λειτουργικών συστημάτων. Ανάλογα με την χρήση που χρειάζεστε τον υπολογιστή σας (προφανώς και τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε) και την οικονομική σας δυνατότητα, επιβάλετε να χρησιμοποιήσετε και το ανάλογο λειτουργικό σύστημα-υπολογιστή.

Μην αγοράζετε κάτι που πιθανό να μην χρειάζεστε ΑΜΕΣΑ. Η αγορά που θα κάνετε, πιθανό να έχει και συνέχεια στο service αλλά και σε προγράμματα που θα χρειαστεί να αγοράσετε. Οπότε ζυγίστε τα δεδομένα και αποφασίστε αν τελικά χρειάζεται να αποκτήσετε καινούργιο υπολογιστή.

Advertisement

7 σκέψεις σχετικά με το “Χρειάζομαι νέο υπολογιστή. Windows ή Mac ή μήπως Linux;

Add yours

 1. Πέρασα και γω και από τα 3 λειτουργικά. Η αλήθεια είναι πως αν κάποιος χρησιμοποιεί τον υπολογιστή να σερφάρει, να μπαίνει στο facebook και να παίζει πασιέντζα, ΟΠΟΙΟ λειτουργικό και νάχει ΔΕ θα καταλάβει καμμία διαφορά.
  Αλήθεια επίσης είναι πως όταν είσαι νέος σε κάποιο λειτουργικό ζορίζεσαι πολύ. Πάρα πολύ, όποιο κι αν είναι αυτό. Εκείνο που κάνει το OS X ή το linux να φαντάζει πιο δύσκολο είναι γιατί ήδη ξέρουμε κάπως τα windows και δε διαθέτουμε την υπομονή να μάθουμε τα άλλα, αφού «κάνουμε» τη δουλειά μας.
  Αν κάποιος όμως διαθέσει τον απαρραίτητο χρόνο να «ξεμάθει» windows και να μάθει να χειρίζεται os x ή linux, τότε και μόνο τότε μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση ποιο είναι πιο εύκολο.

  Προσωπικά -επειδή μου αρέσει να πειράζω- πιο «δύσκολο» μου φάνηκε το os x. Μετά τα windows και τέλος το linux. Φυσικά δε μιλάω για το linux των αρχών της δεκαετίας του 2000 με το απαγορευμένο internet λόγω winmodems, έλλειψης εργαλείων γραφικών για ρυθμίσεις, ανώριμα περιβάλλοντα και πακέτα μέσω rpmfind ή deb εδώ και εκεί, με την κόλαση να βρεις εξαρτήσεις ή να πρέπει να το κάνεις compile. Μιλάω για το linux της τωρινής 10ετίας, με τις ευρυζωνικές συνδέσεις, το yast, το synaptic, τα ppa κλπ.

  Για το θέμα γρήγορου/αργού υπολογιστή, εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Ένας παλιός υπολογιστής με κατάλληλο linux είναι μακράν γρηγορότερος από τον ίδιο υπολογιστή με windows. Δεν πρέπει όμως να μπερδευουμε την ταχύτητα του λειτουργικού, με τη χρήση κάποιων προγραμμάτων που από τη φύση τους είναι φονιάδες των πόρων του συστήματος.
  Ένας παλιός υπολογιστής με μια ελαφριά διανομή θα έχει ταχύτερο άνοιγμα, γρηγορότερη εκτέλεση των προγραμμάτων του περιβάλλοντος που διαθέτει και γενικά καλύτερη απόκριση από τον ίδιο υπολογιστή με windows. Αν πάμε όμως να σερφάρουμε σε «βαριές» σελίδες με όλα τα στοιχεία τους ενεργοποιημένα, εκεί η μόνη λύση είναι καινούριος ή ισχυρότερος υπολογιστής.

  Μιας και έχω συχνή επαφή με υπολογιστές win σε άλλα μέλη της οικογένειας -είμαι κάτι σαν admin του δίκτυου και των υπολογιστών στο σπίτι- μου έχει τύχει όχι λίγες φορές, σε παρόμοιους υπολογιστές με τον δικό μου, να κάνω hard reset γιατί νόμιζα ότι κόλλησε στο άνοιγμα. Είναι απίστευτη η διαφορά εκκίνησης ή απόκρισης των win από αυτή του linux. Και μιλάω σε αξιοπρεπείς υπολογιστές με i5, 8GB ram κλπ.

  Είχα και έχω την εντύπωση ότι ακόμη και στους σύγχρονους υπολογιστές, το να τρέχεις windows είναι σα να αγοράζεις μια φεράρι ή ένα sti και να του βάζεις να σέρνει ένα αλέτρι στο δρόμο.
  Στο 80% των περιπτώσεων δε χρειάζεται καινούριος υπολογιστής αλλά άλλο λειτουργικό και λίγη υπομονή να μάθουμε 4-5 βασικά πραγματάκια για να γίνει ο παλιός μας υπολογιστής «καινούριος».

  1. Δεν θα μπορούσα να τα πω καλύτερα :)

   Συμφωνώ 100% με τα γραφόμενα σου.

  1. Ακριβώς. Αυτή είναι η περίληψη!!!
   ;-)

   Ααααα, και αγοράζεις κάτι όταν το χρειάζεσαι. Μην σπαταλάμε τζάμπα χρήμα. Να προστατέψουμε το περιβάλλον όσο μπορούμε.

 2. Πόσες φορές έχω ακούσει την φράση » Χρειάζομαι νέο υπολογιστή, ο τωρινός μου σέρνεται «…. Η κλασσική απάντηση κάποιου άλλου μέλους της παρέας ήταν πάντα » Μπα… κάντου ένα φορμάτ και θα στρωσει..»
  Φυσικά μετά απο 1 μήνα ξαναγίνεται το ίδιο μιας και μπορεί να έγινε φορμάτ, αλλά ο τρόπος χρήσης και «βασανιστηρίων» δεν αλλάζει οπότε ξανασέρνεται…

 3. Στάθη σε ένα σημείο γράφεις ότι η συντήρηση του MacOS X είναι ακριβότερη. Τι ακριβώς εννοείς;; Επίσης αναφέρεις ότι δε θα είσαι αντικειμενικός και ότι η χρήση του Linux είναι πιο λογική εν συγκρίσει με άλλα λειτουργικά συστήματα, τι ακριβώς είναι το λογικό για σένα και γιατί υστερούν τα άλλα ΛΣ;

  Το «χρειάζομαι νέο υπολογιστη» -συνήθως- αν προορίζεται για συγκεκριμένη λειτουργία και ορισμένο budget δε γίνεται άκριτα αλλά με κάποιες παραμέτρους. Σε ένα μεγάλο ποσοστό τα pc με προεγκατεστειμένο linux δυστυχώς επιλέγονται γιατί δε χρεώνουν το λειτουργικό και καταλήγουν με κάποια σπασμένη έκδοση των windows. Ειδικά εν Ελλάδι χρειαζόμαστε πολλά Gigabytes ψηφιακής κουλτούρας προκειμένου να ξεπεράσουμε τα θέσφατα των ΛΣ και να επιλέξουμε «πραγματικά» βάσει των αναγκών μας.

  Ο κολλητός μου χρησιμοποιεί στο γραφείο του mac και στο σπίτι του ubuntu linux. Το πρώτο από επιλογή και το 2ο από προτροπή δική μου, και για να μιλήσουμε με αριθμούς δουλεύει από το 2008 τον mac και από το 2012 linux απροβλημάτιστα χωρίς να τον νοιάζει τι γίνεται κάτω από το καπό.

  Να συμπληρώσω ότι στο θέμα της συντήρησης το mac το μόνο που του κόστισε όλα αυτά τα χρόνια ήταν 2 επιπλέον GB μνήμης για να φτάσει στα 4.

  1. Ευχαριστώ…
   Η συντήρηση (δεν αφορά μόνο το hardware αλλά και το software) είναι ακριβότερη γιατί αγοράζοντας έναν υπολογιστή, δεν έχει επάνω προγράμματα ώστε να είναι χρηστικό στον μέσο τελικό χρήστη (πχ office). Όπως έγραψα, μπορεί να εγκαταστήσει κάποιος Libre Office. Όμως πολλοί δεν το θεωρούν όμορφο κλπ. Οπότε η λύση είναι είτε τα προγράμματα της Apple, είτε το MS Office. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να αγοραστούν. Με την ίδια λογική και τα άλλα προγράμματα.

   Όσον αφορά την χρήση, κάπου είχα διαβάσει μια έρευνα (δεν μπόρεσα να το βρω ως reference) ότι τα μενού και η λειτουργία των μενού στις διανομές Linux (βασικά στο γραφικό GNOME) είναι πιο λογική σε σχέση με τα άλλα ΛΣ.

   Συμφωνώ ότι η επιλογή υπολογιστή γίνεται συνήθως με τα χρήματα που έχει να διαθέσει κάποιος και σε δευτερεύον παράμετρο μπαίνει η χρήση (αν και έπρεπε να είναι το αντίθετο).

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: