Αφορμή για το παρόν άρθρο είναι η τεράστια λαχτάρα των χρηστών Windows να αποκτήσουν ένα υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Mac OSX. Με ευκολία θα άλλαζαν τα Windows με Mac OSX, ενώ αντίθετα, αν τους προτείνει κάποιος να εγκαταστήσουν μια έκδοση Linux στον παλιό υπολογιστή για να του δώσουν χρόνια ζωής (και να τους σώσουν χρήματα), δυσανασχετούν.

Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου, έχω χρησιμοποιήσει πολλά χρόνια Windows, αρκετά χρόνια Linux και ελάχιστα Mac OSX. Πάμε να δούμε μερικά γεγονότα που έχω συναντήσει προσωπικά. Μπορείτε να προσθέσετε στα σχόλια, τις δικές σας εμπειρίες.

To Linux θέλει διάβασμα…

Είναι δύσκολο το Linux και θέλει πολύ διάβασμα. Έχει το τερματικό και πρέπει να θυμάμαι εντολές. Ενώ το Mac OSX είναι εύκολο στην χρήση. Η πρόταση αυτή έχει μερικές αλήθειες και πολλά ψέματα.

Το Linux έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και όλα γίνονται πλέον γραφικά (όπως Windows και Mac OSX). Υπάρχει και το τερματικό που θα χρειαστεί για μια εργασία για προχωρημένους (κυρίως διαχειριστές). Για τους χρήστες Windows, θα σας πω κάτι συνταρακτικό που ίσως σημαδέψει την ζωή σας. ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ APPLE ΜΕ MAC OSX ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ. Αν κάποιος φίλος/η έχει Mac OSX και έχετε δει επιφανειακά, δεν θα το έχετε συναντήσει. Γιατί απλά δεν χρειάζεται στον τελικό χρήστη. Μια ακόμα δήλωση που ίσως σας συγκλονίσει λιγότερο, είναι ότι και τα Windows διαθέτουν τερματικό, το cmd, όπου εισάγετε εντολές (όπως το παλιό MS Dos). Και αυτό το έχε κρύψει πολύ καλά η Microsoft για να μην σας τρομάζει.

Να δούμε λίγο την εγκατάσταση προγραμμάτων μιας και ίσως είναι η πρώτη απορία.

Advertisements

Στα Windows έπρεπε να αγοράσεις ή να βρεις ένα από τα 100’άδες δωρεάν πρόγραμμα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και να το εγκαταστήσεις (συνήθως διπλό κλικ πάνω σε αρχείο install.exe ή setup.exe). Στα Windows 10 προτείνεται να κατεβάσεις από το store είτε τα δωρεάν προγράμματα είτε επί πληρωμή, εγκαθίστανται στον υπολογιστή σου και τα χρησιμοποιείς.

Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν θα περιέχουν κάποιο κακόβουλο λογισμικό μέσα και ότι είναι πιστοποιημένα για την ακεραιότητά τους. Οι περισσότεροι ιοί εμφανίζονται είτε από την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού (τα λεγόμενα σπασμένα) είτε από την χρήση μολυσμένου μέσου (δίσκου, USB stick κλπ). Από την άλλη, το ίδιο κέντρο λογισμικού με το store του Windows, υπάρχει και στις διανομές Linux. Υπάρχει το κεντρικό αποθετήριο με όλα τα προγράμματα που θα χρειαστούν.

Πιστέψτε με, δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να μην υπάρχει. Θα βρείτε κάποια αρχεία που θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε, αλλά εδώ η λογική είναι Windows. Διπλό κλικ, επόμενο–>ΟΚ. Θα μου πει κάποιος, εγώ χρειάζομαι AutoCAD ή κάποιο «επαγγελματικό» πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας/βίντεο/ήχου. Εκεί το Mac OSX είναι μονόδρομος.

Πάμε να δούμε στο Mac OSX τι γίνεται. Υπάρχει και εκεί το αντίστοιχο store στο οποίο δημιουργείς λογαριασμό (τον δημιουργείς για να χρησιμοποιήσεις το Mac OSX ούτως ή άλλως) και μπορείς να κατεβάσεις τα δωρεάν προγράμματα αλλά χρειάζεται να πληρώσεις για τα βασικά προγράμματα. Έστω τώρα ότι δεν θέλεις να χρεωθείς και θέλεις να εγκαταστήσεις κάποιο ανοικτού κώδικα (όπως έκανα εγώ). Κατεβάζεις το αρχείο dmg και το εγκαθιστάς με διπλό κλικ επάνω του. Εδώ δεν έχει κλικ στο επόμενο. Πρέπει να σύρεις το εικονίδιο του προγράμματος μέσα στον φάκελο Applications (κάτι αντίστοιχο κάνουν με τα snap.

Τελευταίο άφησα το γραφικό περιβάλλον. Έχουμε συνηθίσει στο περιβάλλον των Windows με όλες τις λειτουργίες (που θα βρούμε το control panel κλπ). Το Mac OSX από την άλλη έχει την μπάρα επάνω και όλες οι λειτουργίες γίνονται εκεί. Υπάρχει η μπάρα κάτω όπου έρχεται με κάποια προρυθμισμένα αγαπημένα προγράμματα αλλά εάν ο χρήστης Windows θέλει να βρει ένα πρόγραμμα, πως θα το κάνει; Ρυθμίσεις συστήματος κλπ βρίσκονται όλες στο μήλο επάνω αριστερά. Τα κουμπιά κλεισίματος, ελαχιστοποίηση, μεγιστοποίηση και αυτά αριστερά. Η αντιστοίχιση των προγραμμάτων Windows με αυτή του Mac OSX δεν έχει καμία σχέση.

Από την άλλη το Linux είναι πιο κοντά στο Mac OSX. Γραφικό περιβάλλον μπορείς να επιλέξεις κάτι που να είναι πιο κοντά στο Mac OSX (GNOME, Unity) ή πιο κοντά στα Windows (KDE, Mate κλπ). Αν και είμαι μόνιμος χρήστης Linux, δεν θα είμαι αντικειμενικός, θεωρώ ότι η χρήση του λειτουργικού συστήματος είναι πιο λογική και λειτουργική στο Linux παρά στα άλλα λειτουργικά συστήματα.

Το πλήθος των διαθέσιμων λογισμικών

Δεν έχει πολλά προγράμματα το Linux. Σε όποια ιστοσελίδα και να πάω για να κατεβάσω ένα πρόγραμμα, γράφει το πρόγραμμα διατίθεται για Windows και Mac OSX.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, τα προγράμματα είναι όλα μέσα στα αντίστοιχα stores. Αν κάτι δεν έχει εγκριθεί από την εταιρία-διανομή, αυτό το παρέχει ο προγραμματιστής στην ιστοσελίδα του. Το εγκαθιστάτε με δικιά σας ευθύνη.

Όμως ο επίδοξος προγραμματιστής τι επιδιώκει; Να πάρει το μερίδιο της αγοράς μαζί του. Η αγορά των desktop υπολογιστών ανήκει σε Windows και Mac OSX. Ελάχιστοι είναι οι desktop χρήστες με Linux. Σε επίπεδο servers είναι το αντίθετο. Ο τελικός χρήστης θα δει μόνο τα προγράμματα που αφορούν αυτόν.

Θα πάρω παράδειγμα τις λύσεις cloud (ownCloud, Nextcloud). Διαθέτουν clients για όλα τα λειτουργικά συστήματα. Σε επίπεδο servers διαθέτουν μόνο για Linux.

Από την άλλη, εμείς που ασχολούμαστε με το ελεύθερο λογισμικό, πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί κάποιος προγραμματιστής δεν διαθέτει το πρόγραμμά του για όλα τα λειτουργικά συστήματα; Εγώ θα πω ότι υπάρχουν τόσες πολλές διανομές και σίγουρα δεν θα τις πιάσει όλες. Άντε με δυσκολία να κατασκευάσει ένα deb αρχείο για τις διάσημες διανομές Debian/Ubuntu/Mint. Προσωπικά θεωρώ ένα τέτοιο πρόγραμμα αποτυχημένο γιατί αποκλείει ένα κομμάτι χρηστών. Αν για παράδειγμα δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κάποια διανομή deb, γιατί να με αποκλίσεις;

Όπως αναφέρθηκε, την λύση ίσως την δώσουν τα αρχεία snap και flatpak. Προσωπικά πιστεύω ότι αν και η νέα μορφή αυτών των πακέτων είναι έξυπνη, φοβάμαι μην καταλήξει σαν τα πακέτα deb, rpm. Θα ήθελα τουλάχιστον να μπορώ εγώ να εγκαταστήσω και τους δυο τύπους (αν και όταν γίνουν μόνιμα).

Μου αρέσει η φιλοσοφία του Linux αλλά θα βάλω κάποια έκδοση Linux στο παλιό laptop που έχω μόνο όταν αγοράσω ένα καινούργιο laptop. Δεν έχω λεφτά να πάρω Mac OSX αλλά μου αρέσει.

Είναι και αυτό μια αρχή, δε λέω. Όμως η εγκατάσταση Linux σε έναν παλιό υπολογιστή δεν θα βοηθήσει ώστε να γνωρίσει το λειτουργικό σύστημα. Υπάρχει περιορισμός γραφικού περιβάλλοντος, μνήμης, δυνατοτήτων. Ένας χρήστης windows δεν θα έχει την ίδια εμπειρία χρήσης με KDE γραφικό περιβάλλον σε σχέση με την χρήση MATE στον ίδιο υπολογιστή. Γενικά νομίζουν οι παραθυράδες ότι εάν εγκαταστήσουν Linux σε παλιούς υπολογιστές, θα μπορούν να έχουν απόδοση σαν ένας επεξεργαστής τελευταίας τεχνολογίας με άπειρη μνήμη.

Μερικά γραφικά περιβάλλοντα-διαχειριστές παραθύρων, έχουν τη δυνατότητα να αναστήσουν ένα υπολογιστή αλλά όχι στα όρια που το θέλουν οι χρήστες windows και σίγουρα όχι με τα στοιχεία εντυπωσιασμού. Το πιο σωστό είναι να παίζετε μπάλα στο ίδιο γήπεδο. Απόδοση υπολογιστή με τα ίδια χαρακτηριστικά με χρήση Windows και μετά με χρήση Linux.

Advertisements

Το οικονομικό στις μέρες μας είναι λίγο περίεργο. Παλαιότερα που έψαχνα υπολογιστές, κατέληξα ότι η αγορά ενός υπολογιστή Apple είναι στα ίδια επίπεδα αγοράς ενός υπολογιστή Windows με τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά και την ποιότητα κατασκευής. Πάνω κάτω αγοράζετε το ίδιο laptop αλλά με διαφορετικό λειτουργικό σύστημα. Βέβαια ανάλογα με την τσέπη σας, μπορείτε να αγοράσετε κάτι φθηνό και καλό.

Τώρα εάν θέλετε να αποκτήσετε κάποιο Mac OSX (μακ να είναι και ότι να ναι), μπορείτε είτε να αποκτήσετε κάποιο μεταχειρισμένο, είτε καινούργιο με δόσεις. Μην παραπονιέστε για τα χρήματα, είτε δουλέψτε παραπάνω για να το αποκτήσετε, είτε απλά εγκαταστήστε Linux (ο λόγος του άρθρου). Και εάν αποκτήσετε Mac OSX, να ξέρετε ότι η συντήρηση είναι και ακριβότερη.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Δεν θέλω να σας πείσω να αγοράσετε υπολογιστή, ούτε να σας πείσω να αλλάξετε λειτουργικό σύστημα. Αυτό που ήθελα να περάσω είναι η εμπειρία μου μέσα από την καθημερινή χρήση και των τριών λειτουργικών συστημάτων. Ανάλογα με την χρήση που χρειάζεστε τον υπολογιστή σας (προφανώς και τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε) και την οικονομική σας δυνατότητα, επιβάλετε να χρησιμοποιήσετε και το ανάλογο λειτουργικό σύστημα-υπολογιστή.

Μην αγοράζετε κάτι που πιθανό να μην χρειάζεστε ΑΜΕΣΑ. Η αγορά που θα κάνετε, πιθανό να έχει και συνέχεια στο service αλλά και σε προγράμματα που θα χρειαστεί να αγοράσετε. Οπότε ζυγίστε τα δεδομένα και αποφασίστε αν τελικά χρειάζεται να αποκτήσετε καινούργιο υπολογιστή.