Στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τον χώρο του ΕΛΛΑΚ, ακούω συχνά την φράση «Το Linux είναι για προγραμματιστές. Εγώ δεν ξέρω προγραμματισμό. Πως να συνεισφέρω;».
Προτού ξεκινήσω την ανάλυση, θέλω να σας ενημερώσω ότι δεν γνωρίζω κάποια γλώσσα προγραμματισμού. Τα αγγλικά που γνωρίζω είναι μέσου επιπέδου. Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ προγράμματα ΕΛΛΑΚ χωρίς να το γνωρίζω, απλά και μόνο γιατί μου φάνηκαν καλύτερα από κάποια κλειστού κώδικα. Άλλαξα σε μια διανομή Linux και θέλησα να συνεισφέρω και εγώ μέσα από τις εκδηλώσεις, την προώθηση και ενημέρωση του κοινού για τις διανομές και το ελεύθερο λογισμικό.
Ένα εργαλείο για εμάς που προωθούμε είναι όπως είδαμε, ο εξελληνισμός των προγραμμάτων. Έτσι ασχολήθηκα πολύ με μεταφράσεις πολλών projects.
Ίσως για αυτή την παρερμηνεία ότι το Linux είναι για προγραμματιστές οφείλεται σε εμάς που ασχολούμαστε με την προώθηση του. Το Linux δεν είναι ΜΟΝΟ για τους προγραμματιστές. Όπως ανέφερε και η Ειρήνη στα σχόλια του άρθου, αν η χρήση του υπολογιστή είναι για facebook, αναπαραγωγή μουσικής, προβολή βίντεο και επεξεργασία εγγράφων, τότε δεν παίζει ρόλο το λειτουργικό σύστημα.
Τέλος, εμείς που ασχολούμαστε με την προώθηση «δεχόμαστε» καζούρα-πόλεμο από τα άτομα που συνεισφέρουν απλά κώδικα ή από άτομα που ίσως να «ενοχλούνται» που μας αναγνωρίζουν σημαντικοί άνθρωποι του χώρου (των Linux διανομών και του ΕΛΛΑΚ), με αποτέλεσμα αυτή η εσωτερική διαμάχη ίσων να αποτρέπει την ευρύτερη διάδοση του ΕΛΛΑΚ σε τελικούς χρήστες.
Ας δούμε όμως πως μπορεί ένας τελικός χρήστης να βοηθήσει στην διάδοση του ΕΛΛΑΚ χωρίς απαραίτητα να είναι προγραμματιστής:
- Εάν σας αρέσει αυτό που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να συμμετάσχετε σε κάποια κοινότητα και να ασχοληθείτε με εκδηλώσεις. Είτε με την οργάνωση είτε με την συμμετοχή και ομιλία σε εκδηλώσεις ποικίλων θεμάτων. Η πιο απλή παρουσίαση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι η επίδειξη της καθημερινής χρήσης. Κολπάκια πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα και αποδοτικότερα. Σίγουρα θα υπάρξουν άτομα που θα γνωρίζουν περισσότερα και ίσως κάνουν τον έξυπνο. Δεν χρειάζεται να μπείτε στην λογική πινγκ πονγκ αν δεν γνωρίζεται κάτι απλά προωθήστε τους στην λίστα του έργου, το IRC, το forum, τα social media.
- Αφού μάθετε αρκετά για την χρήση κάποιων προγραμμάτων και μπείτε λίγο πιο βαθιά στις ρυθμίσεις κλπ, μπορείτε να δημιουργήσετε κάποιο blog ή να μπείτε συντάκτης σε κάποιο άλλο με ανάλογη θεματολογία και να γράφετε για την εμπειρία σας. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε τα άτομα που ασχολούνται με την προώθηση, να δώσουν το άρθρο σας σε τελικούς χρήστες ώστε να δουν πόσο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσει κανείς προγράμματα ΕΛΛΑΚ. Γράψτε όσο συχνά μπορείτε.
- Τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε συνήθως είναι μεταφρασμένα στα Ελληνικά. Όταν μιλάμε για κλειστού κώδικα (πχ Windows), υπάρχει μια ομάδα που πληρώνεται γι’αυτό. Στο ΕΛΛΑΚ δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι τέτοιο (σε επίπεδο κοινότητας). Όλα πρέπει να γίνουν από εθελοντές, από εμάς που χρησιμοποιούμε τα λογισμικά αυτά και θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινότητα. Η μετάφραση καλό είναι να γίνεται upstream, όπως περιγράφεται σε post στο gnome.gr.
Επίλογος
Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι μόνο το Linux που χρειάζεται την συνεισφορά μας. Καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλά προγράμματα, συσκευές, υπηρεσίες κλπ που βασίζονται σε προγράμματα ΕΛΛΑΚ. Γιατί τα χρησιμοποιούμε; Γιατί μερικά από αυτά είναι τόσο καλά που τα εμπιστεύονται μεγάλοι οργανισμοί. Γιατί λοιπόν όχι και εμείς; Και γιατί να μην γνωρίσουμε σε περισσότερο κόσμο την συνειδητή ύπαρξή τους; όπως παράδειγμα «Χρησιμοποιείς Android αλλά ξέρεις τι τρέχει από κάτω»;
Υπάρχει και πιο «ωραίο»: «Το Linux είναι για …αργόσχολες νοικοκυρές». Ναι, το διάβασα κι αυτό παλιότερα, όταν στη δήλωση ότι το linux είναι για προγραμματιστές απάντησα ότι δεν είμαι προγραμματίστρια, απλά μια -ο δυαδικός να με κάνει- νοικοκυρά :P
To linux έχει τόσους τομείς να ασχοληθείς που είναι δύσκολο, αν σου αρέσει να συμμετέχεις, να μην βρεις τρόπο. Πέρα από τον προγραμματισμό ή τις μεταφράσεις που είναι το κυρίαρχο κομμάτι της πίτας, ένα θέμα που θα ομορφύνει την επιφάνεια εργασίας κάποιων χρηστών, ένα tip να πετύχει εκείνο το «περίεργο» που θέλει κάποιος χρήστης, μια εύστοχη απάντηση σε ένα forum… και πάει λέγοντας.
Χρησιμοποιώντας συνειδητά linux είναι και αυτό μια προσφορά.
Ειρήνη συμφωνώ, το Linux έχει να κάνει με τη συλλογικότητα και την ανταλλαγή γνώσεων πάνω σε αυτό. Τι μπορεί να είναι γνώση ποικίλει για τον καθένα. Σημασία έχει η συνδρομή του καθενός μας με όποιο τρόπο μπορεί. Κοινότητες (LoCo), forum, προγραμματισμός, μεταφράσεις, κανείς δεν περισσεύει (σαν προεκλογικό κάλεσμα ακούγομαι :P) σε κάτι που είναι προϊόν συνεισφοράς.