Σήμερα θα δούμε ένα συνοπτικό «case study» για το πως χρησιμοποιήσαμε ανοιχτού κώδικα λογισμικό (Dolibarr σε openSUSE Leap server) για την μηχανοργάνωση μια μικρής επιχείρησης.

Εισαγωγή

Η μηχανοργάνωση μιας επιχείρησης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ομαλής λειτουργίας της, είτε μιλάμε για μια ατομική και πολύ μικρή επιχείρηση είτε για μια μεγάλη. Στην περίπτωση που θα δούμε σήμερα, έχουμε να κάνουμε με μια μικρή επιχείρηση χονδρικής πώλησης προϊόντων και οι ανάγκες της ήταν:

  • Διαχείριση Προϊόντων
  • Διαχείριση Αποθήκης
  • Πωλήσεις – Τιμολόγηση
  • Διαχείριση παραγγελιών από προμηθευτές
  • Αναφορές
  • Αποθήκευση εγγράφων, αρχείων κλπ

Ευρήματα

Η επιχείρηση ξεκίνησε να δραστηριοποιείται πρόσφατα και οι εκτιμήσεις του ιδιοκτήτη για αγορά εξοπλισμού και λογισμικού είχαν προγραμματιστεί αρχές του νέου έτους και μέχρι τότε όλες οι εργασίες θα γινόντουσαν σε λογισμικά όπως Microsoft Office (Word και Excel). Η χρήση των λογισμικών γινόντουσαν σε ένα laptop και χωρίς κάποια πρόληψη από απώλεια για τα αποθηκευμένα έγραφα σε αυτό.

Όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες είτε θα γινόντουσαν σε άλλα λογισμικά είτε σε «χαρτί» (ατζέντα, τιμολόγια κλπ)

Λύσεις και Υλοποίηση

Μετά από μια εκτενείς ανάλυση αναγκών είδαμε ότι το ανοιχτού κώδικα Εμπορολογιστικό λογισμικό Dolibarr, το οποίο και είχαμε παρουσιάσει στο Cerebrux.net, θα κάλυπτε τις ανάγκες τις επιχείρησης ενώ για την φιλοξενία του Dolibarr επιλέχθηκε το openSUSE Leap 42.2

Το Dolibarr επιλέχθηκε ως εμπορολογιστικό λογισμικό, μιας και είναι ήδη μεταφρασμένο στα Ελληνικά και είναι επεκτάσιμο ανάλογα και με τις ανάγκες της επιχείρησης (επαφές, τιμολόγια, παραγγελίες, προϊόντα, αποθέματα, ατζέντα, email, κλπ…)

Το openSUSE Leap, επιλέχθηκε να αναλάβει τον ρόλο του Server μιας και αποτελεί μια «υβριδική» διανομή Linux αποτελούμενη από βασικά δομικά συστατικά του SUSE Enterprise Linux αλλά και λογισμικά της κοινότητας openSUSE.

Την εγκατάσταση του openSUSE Leap μπορείτε να την δείτε στον οδηγό που ετοίμασε ο Νίκος, στο προσωπικό του blog με τίτλο «openSUSE Leap 42.2 : Εγκατάσταση με εικόνες«. Τα μόνα που αλλάξαμε ήταν η διαμέριση των δίσκων αλλά και τα λογισμικά που θα κάναμε εγκατάσταση.

mikromesea-epixeirisi-mixanografisi-opensuse-leap_server

Η προετοιμασία του server κατά την εγκατάσταση ήταν εξαιρετικά εύκολη ακόμα και για τις ρυθμίσεις του SSH και του firewall

mikromesea-epixeirisi-mixanografisi-opensuse-leap_settings

Αφού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση, ανοίξαμε το YaST και ενημερώσαμε το σύστημα με τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας και διορθώσεων. Έπειτα συνεχίσαμε στις ρυθμίσεις των υπηρεσιών που θα παρέχει ο openSUSE leap server, μέσω πάλι του YaST γραφικού περιβάλλοντος και ολοκληρώσαμε με την ρύθμιση της υπηρεσίας File Server. Έτσι, το laptop της επιχείρησης μπορεί να αποθηκεύει αλλά και να έχει πρόσβαση στα αρχεία του μέσω του server.

mikromesea-epixeirisi-mixanografisi-file_server

Τέλος ξεκινήσαμε την εγκατάσταση του Dolibarr ακολουθώντας τον οδηγό που έγραψε ο N. Δρόσης με τίτλο Οργανώστε την επιχείρησή σας με το Dolibarr ERP/CRM (Εγκατάσταση).
mikromesea-epixeirisi-mixanografisi_dolibarr-install
Αφού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση, ρυθμίσαμε και το laptop της επιχείρησης για να έχει πρόσβαση στο Dolibarr.

mikromesea-epixeirisi-mixanografisi_dolibarr

Επίλογος

Το όλο έργο ολοκληρώθηκε επιτυχώς, σε λίγες μέρες αφού έγιναν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στο Dolibarr που θα καλύψουν τις ανάγκες την επιχείρησης και η απαραίτητη εκπαίδευση του χρήστη.