Στο παρόν άρθρο θα δούμε μαζί μερικά είδη ερωτήσεων διατυπωμένων, σε κοινότητες ελεύθερου λογισμικού, με τόσο λάθος τρόπο που είναι σίγουρο ότι όχι μόνο απάντηση δε θα πάρουμε, αντιθέτως θα λάβουμε αρκετές παρατηρήσεις που ελάχιστη σχέση θα έχουν με το αρχικό ερώτημα.

Πρόλογος

Προσωπικά μετρώ πάνω από 10 χρόνια στον κόσμο του Linux  / EΛ/ΛΑΚ και περισσότερα από 20 χρόνια στα κομπιούτερς (τα γκρίκλις on purpose). Η ενασχόληση μου περιείχε ατελείωτες ώρες σε forums (με την έλευση του internet) και φυσικά άπειρες απορίες που σχετίζονταν με ότι μπορείτε να φανταστείτε. Σημαντικό κομμάτι αυτής της εμπειρίας πέρα από τις όποιες γνώσεις, ήταν μια ακόμη σημαντική δεξιότητα. Η ικανότητα να κάνω σωστές ερωτήσεις.

Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι πλέον τα περισσότερα forums/groups έχουν sticky οδηγούς που δίνουν ένα βασικό σκελετός πάνω στον οποίο μπορούμε να δομήσουμε τις ερωτήσεις μας. Φευ!!!

Σε γενικές γραμμές, ότι τύπος χρηστών είναι κάποιοι, το ίδιο ακριβώς μοτίβο κουβαλάνε και στις ερωτήσεις τους.

Είδη λάθος διατυπωμένων ερωτήσεων

Οι περισσότερες λάθος διατυπωμένες ερωτήσεις, προέρχονται από ανθρώπους που μόλις έχουν μάθει τι είναι group στο FB, ή έχουν τις πρώτες αναλαμπές ερωτήσεων όταν γίνονται μέλη σε κάποιο group κοινότητας.

Μην τους αποπαίρνετε… Αλλά αν δεν στρώνουν με τον καιρό και δεν διορθώνουν τα παρακάτω…. τότε πέλεκυς, διότι θα κουράσουν τα υπόλοιπα μέλη…

Ας δούμε όμως χαρακτηριστικά παραδείγματα και έπειτα πως μπορούμε να τα διορθώσουμε.

0. «Έχω ένα πρόβλημα … με τον υπολογιστή μου!»

lathos-diatiposeis-erotiseon2Όπως όλος ο πλανήτης…. χαίρω πολύ. Οι φήμες ότι ανάμεσα στα μέλη forums βρίσκονται χαρτορίχτρες και μέντιουμ, διαψεύδονται ως αναληθείς.

Οι περισσότεροι έμπειροι χρήστες στη θέα αυτής της ερώτησης δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να απαντήσουν. Κάποιοι φιλότιμοι/αφελείς θα προσπαθήσουν να βγάλουν άκρη αλλά ο ερωτών συμπεριφέρεται σαν να του τα βγάζουν με το τσιγκέλι.

1. «Μου είπαν να κάνω [..κάτι..], να το κάνω;;»

lathos-diatiposeis-erotiseon3Συνήθως σε αυτή την ερώτηση ο ερωτών δεν έχει κάνει κάτι στον υπολογιστή του, αλλά διαπραγματεύεται με τα άλλα μέλη του forum τι πρέπει να κάνει (να βάλω παραπάνω ram; να κάνω format;).

Με άλλα λόγια προσπαθεί να μοιραστεί τις «αρνητικές» συνέπειες –αν υπάρξουν– από τις συμβουλές που θα δοθούν και να αποθεώσει τον εαυτό του σε περίπτωση που τα καταφέρει. Από αυτές τις ερωτήσεις εξαιρείται η ερώτηση «τι διανομή Linux να βάλω» γιατί είναι κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί λάθος ερώτηση, παρά μόνο ελλιπής.

2. «thelo na kano mia erotisi»

Seriously?

Όσο και σοβαρή και εμπεριστατωμένη να είναι ερώτηση αυτής της μορφής, χαντακώνεται από τη διατύπωση. Δικαιολογίες του στυλ «δεν έχω ελληνικό πληκτρολόγιο», «greeklish γράφω γρηγορότερα», «εμένα έτσι με βολεύουν» ισοδυναμούν με δικαιολογίες του γνωστού σημείου του ανθρωπίνου σώματος.

Διότι ενώ εσύ προσπαθείς να κερδίσεις χρόνο γράφοντας γρηγορότερα, εμάς μας παίρνει διπλάσιος χρόνος να καταλάβουμε τι θες. Επομένως ποιανού ο χρόνος είναι πιο σημαντικός; Αυτού που ρωτάει, ή αυτουνού που εθελοντικά βοηθάει;

Υπάρχουν greeklish converters άπειροι στο διαδίκτυο και η συγκεκριμένη διατύπωση εκτός από αντιαισθητική, στερείται σεβασμού σε αυτούς που θα κληθούν να την απαντήσουν.

3. «Θέλω να κάνω μια ερώτηση»

Ωραία… το διόρθωσες… παραλίγο να πάρεις άριστα.

Όμως, δεν είμαστε στον δρόμο… στο πεζοδρόμιο και από ευγένεια θέλεις να σταματήσεις κάποιον για πληροφορίες. Είμαστε στο διαδίκτυο, και τα forum/groups κλπ είναι σαν ένας πίνακας όπου καθένας μπορεί να αφήσει κάτι και οι περαστικοί να το δουν και αν θέλουν να επικοινωνήσουν θα το κάνουν.

Το «Θέλω να κάνω μια ερώτηση» δεν οδηγεί πουθενά…. κάνε την ερώτηση σου… εκτός και αν μόνο αυτό ήθελες να πεις.

Παραλλαγές, αυτής θα συναντήσετε ως «Είναι κανείς online, να ρωτήσω κάτι», «Αν μπορεί κάποιος, ας μου στείλει pm να ρωτήσω κάτι» κλπ

4. «Παρακαλο βωιθια, επιγων»

lathos-diatiposeis-erotiseon1Αν η προηγούμενη ερώτηση ήταν τεμπέλικη/ασεβής για τους λόγους που αναφέρθηκαν, αυτή η διατύπωση φωνάζει ban από μακριά.

Πάλι δεν υπάρχει δικαιολογία για τα ανορθόγραφα posts (αμαρτία με τόσους αυτόματους ορθογράφους που υπάρχουν στους σημερινούς browsers και πληκτρολόγια σε κινητά) και το ύφος του «κατεπείγοντος» μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει (ασχέτως αν όντως η κατάσταση χρήζει άμεσης αντιμετώπισης).

Θα σέβεστε!!!

5. «Από που κάνω download το […κάτι…]»

lathos-diatiposeis-erotiseon5ΟΚ, καταλαβαίνω… δεν θες να πληρώσεις για ένα λογισμικό για x/y λόγους.

Ασχέτως όμως με το τι πιστεύει κανείς για την πειρατεία και το παράνομο λογισμικό, δεν είναι σωστό να γίνονται σε forums τέτοιου είδους ερωτήσεις εκτός και αν ορίζεται διαφορετικά από τους κανονισμούς του εκάστοτε forum/group.

6. «Θέλω να μάθω […κάτι…]»

lathos-diatiposeis-erotiseon6…συμπληρώστε ότι θέλετε. Ο ερωτών θέλει να γίνει hacker/μάγειρας/βοδυbuilder/πυρηνικός φυσικός/εντραπρανούρ χωρίς προηγούμενη έρευνα σχετικά με το αντικείμενο (ούτε καν το στοιχειώδες google search).

Τα περιμένει όλα στο πιάτο και φυσικά δηλώνει αποφασισμένος να το κάνει.

Long story short συνήθως το συγκεκριμένο topic ερώτησης καταλήγει σε flame war από αυτούς που θα σπεύσουν να απαντήσουν ενώ αυτός που έθεσε το ερώτημα πίνει καφεδάκι με παρέα, ή βλέπει καμιά ταινία και έχει ξεχάσει τι ήθελε να μάθει.

Πως κάνουμε σωστές ερωτήσεις

Όσο δύσκολο και να φαίνεται, η λογική πίσω από μια σωστή ερώτηση δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο. Πριν ρωτήσουμε κάτι ας έχουμε κατά νου τις ακόλουθες βασικές αρχές:

  • Σαφή διατύπωση της ερώτησης. Αν είναι πρόβλημα λογισμικού/hardware αναφέρουμε το setup του συστήματος μας καθώς και το λογισμικό που τρέχουμε συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης/αρχιτεκτονικής
  • Δε λέμε την ιστορία της ζωής μας όσο δελεαστικό και αν είναι. Προσπαθούμε να εστιάσουμε στο τι προκάλεσε το πρόβλημα ή το είδος της βοήθειας που αναζητούμε (συμβουλή/λύση/πρόταση)
  • Δε γράφουμε greeklish.
  • Προσπαθούμε να μην υπάρχουν ορθογραφικά στην ερώτηση μας (τουλάχιστον καραμπινάτα)
  • Πριν κάνουμε ερώτηση, κάνουμε μια αναζήτηση στο google μήπως βρούμε κάτι να μας βοηθήσει αλλά ακόμη και στην περίπτωση που δε βοηθηθούμε κάνουμε αναφορά ότι η μέθοδος της τάδε σελίδας δε δουλεύει σε εμάς.
  • Είμαστε ευγενικοί και δεν απαντούμε επιθετικά/ειρωνικά ακόμη και αν μας προκαλέσουν (don’t feed the troll)
  • Αν το πρόβλημα μας επιλυθεί δε διαγράφουμε τη δημοσίευση γιατί μπορεί κάποιος άλλος να έχει ανάλογο πρόβλημα.
  • Κάνουμε υπομονή. Υπάρχει περίπτωση η ερώτηση μας να μην απαντηθεί αμέσως αλλά μπορεί να περάσουν μερικές ώρες ή και μέρες.

Επίλογος

Σωστές ερωτήσεις == παραγωγή γνώσης

Τα οφέλη μιας σωστά διατυπωμένης ερώτησης πέρα από την απάντηση, είναι πολλαπλά. Από την παρακαταθήκη της απάντησης για τους επόμενους, στην παραγωγή γνώσης και τη βελτίωση μας.

Στις επόμενες ερωτήσεις μας ας καθίσουμε 5 λεπτά να τις διατυπώσουμε όσο πιο σωστά γίνεται και το feedback θα μας εκπλήξει. Δε θέλει κόπο αλλά τρόπο.

Εσείς ποια λάθη από τα παραπάνω κάνετε/κάνατε; Ή ποιες ήταν, οι πιο κορυφαίες ερωτήσεις που έχετε συναντήσει;