9+1 τύποι νεοεισερχομένων χρηστών στο Linux

Αν και όλοι υπήρξαμε αρχάριοι στο Linux, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθόρισαν και τη μετέπειτα ενασχόληση μας με αυτό, ήσαν διαφορετικά. Ο κάθε ένας από εμάς μπήκε στο Linux για διαφορετικούς λόγους όπως και διαφορετικούς λόγους επέλεξε να παραμείνει σε αυτό. Θα προσπαθήσουμε με αίσθημα ευθύνης και ταυτόχρονα μπόλικη δόση χιούμορ να χαρτογραφήσουμε τους τύπους των νεοεισερχομένων χρηστών στο Linux, ελπίζοντας να βρούμε κάπου εκεί μέσα τον νεαρό εαυτό μας ενώ ταυτόχρονα να ανασύρουμε τις αναμνήσεις των πρώτων μας βημάτων στον κόσμο του.

Disclaimer : Το παρόν άρθρο γράφτηκε με χιουμοριστική/σαρκαστική διάθεση. Σκοπός του άρθρου δεν είναι να προσβάλει αλλά να μας κάνει να γελάσουμε. Αν για κάποιο λόγο τα γραφόμενα μας σας ενοχλήσουν, ζητούμε συγγνώμη.

0.) Ο «δε μπορώ άλλο τα windows»

Οι μπλε οθόνες είναι παρελθόν για τη συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών. Για πόσο όμως;

Ίσως η πιο κλασσική περίπτωση νεοεισερχόμενου χρήστη. Του έχει πει κάποιος που χρησιμοποιεί linux τι είναι και ποια τα προτερήματα του έναντι των windows και αποφασίζει χωρίς δεύτερη σκέψη να πετάξει τα winblows(πλέον μόνο έτσι τα αποκαλεί).

Φυσικά δεν είναι προετοιμασμένος για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει και καταλήγει να μπινελικιάζει την ώρα και τη στιγμή που έκανε format ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αν δεν βρει επαρκή υποστήριξη στα πρώτα του βήματα, να επιστρέψει στην αγκαλιά της μαμάς Microsoft.

Διανομή επιλογής : ubuntu / linux mint

Κλασσική ατάκα : «με τα winblows βαρέθηκα να κολλάω ιούς και να κάνω format κάθε μήνα»

1.) O «dual booter»

O dual booter είναι ένα υπερσύνολο που εμπεριέχει και τους άλλους τύπους νεοεισερχομένων χρηστών.

Καλό χρυσό και άγιο το dual boot, αλλά οι ευκολίες του μπορεί να δυσκολέψουν τη μετάβαση στο Linux

Όμως υπάρχει και ο συνειδητοποιημένος dual booter που επιλέγει windows για κάποια συγκεκριμένα tasks (gaming,CAD κλπ) και Linux για όλα τα υπόλοιπα (internet, μουσική, downloading, office). Δεν την ψάχνει ιδιαίτερα τη δουλειά, γιατί στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι στο linux κάνει αμέσως restart και… βούρ στα windows.

Διανομή επιλογής : ubuntu

Κλασσική ατάκα : «εγώ έχω dual boot και αν χρειαστεί γυρνάω στα windows»

2.) O «άκου εμένα που ξέρω»

Όλοι μα όλοι πέσαμε πάνω σε αυτή την κατηγορία χρήστη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Ανάλογα με το character alignment μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά στα πρώτα βήματα μας ή να μας κάνει να φύγουμε τρέχοντας. Μπορεί να έχει Linux μια εβδομάδα παραπάνω από εμάς αλλά το ύφος με το οποίο μας συμβουλεύει είναι κάτι μεταξύ yoda και gandalf.

οι συγκεκριμένοι χρήστες είναι ικανοί τόσο να μας «φτιάξουν» όσο και να μας χαντακώσουν

Φυσικά οι συμβουλές του εμπεριέχουν ότι ξέρει και δεν ξέρει και αυτό από μόνο του είναι ικανό να μας μπερδέψει ακόμη περισσότερο. Είναι καλός στην χρήση του Google και διαβάζει μόνο τον τίτλο και την σύνοψη των πρώτων αποτελεσμάτων που θα βρει σε μια αναζήτηση με αποτέλεσμα να μην εμβαθύνει ποτέ σε κάποιο θέμα.

Δεν είναι κακό παιδί απλά δε θέλει να δείξει ότι και αυτός είναι noobας.

Διανομή επιλογής : debian

Κλασσική ατάκα : «let me google that for you«

3.) Ο «δε με νοιάζει τι είναι, internet μπαίνει;»

Εντάξει μπορεί να υπερβάλλουμε λίγο αλλά οι συγκεκριμένοι χρήστες δε δίνουν τόσο σημασία στο τι γίνεται κάτω από το καπό

Σε αυτή την κατηγορία χρηστών ανήκουν κυρίως χρήστες που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τους υπολογιστές, ενώ τους βλέπουν σαν ένα αντικείμενο που κάνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Συνήθως αυτά είναι internet, facebook άντε και κανένα αρχείο κειμένου.

Δεν μπαίνουν στον κόπο να ποστάρουν σε forums και το support σε τυχόν προβλήματα έρχεται από άτομο του στενού οικογενειακού τους κύκλου. Το αξιοσημείωτο με αυτή την κατηγορία χρηστών, είναι ότι μπορεί να κρατήσουν την ίδια διανομή για αρκετό καιρό χωρίς ενημερώσεις (δεν ξέρουν καν που είναι ο update manager ή τι κάνει) ενώ ταυτόχρονα να μην σπάσουν τίποτα.

Διανομή επιλογής : Linux Mint

Κλασσική ατάκα : «που είναι ο chrome;»

4.) Ο «Mr.Robot»

Δεν είναι τυχαία η αναφορά στην κατά τα άλλα κορυφαία σειρά της USA Network για τον σχιζοφρενή χάκερ που τόσο ενέπνευσε αυτή την κατηγορία. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των χρηστών έχει την εντύπωση ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα χακάρει την NSA και το FBI όπως επίσης οτιδήποτε έχει σύνδεση στο internet.

Κάπως έτσι φαντάζονται οι συγκεκριμένοι χρήστες τον εαυτό τους ύστερα από μια εβδομάδα ενασχόλησης με ΤΑ linux

Προφανώς και δεν είναι έτσι όταν διαπιστώσουν ότι στο hacking δεν υπάρχει zero to hero αλλά μόνο zero to one(binary :P). Κοινώς οι περισσότεροι δεν έχουν την υπομονή και το απόθεμα να ασχοληθούν σοβαρά και στο τέλος παρατάνε και το «hacking» και το Linux. Υπάρχουν όμως και οι λίγοι που προχωρούν και πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί ενώ οι περισσότεροι εισέρχονται στον κόσμο του Linux από την πόρτα, αυτοί μπαίνουν από… το φωταγωγό.

Διανομή επιλογής : ευκολάκι…… Kali Linux

Κλασσική ατάκα : «θα σου κάνω ddos ρε…»

5.) O «θέλω να μοιάζει με windows/mac»

Αυτή η κατηγορία χρηστών έχει μια ιδιαιτερότητα. Οι χρήστες δεν ενδιαφέρονται τόσο για το τι κάνει η διανομή αλλά κατά πόσο μοιάζει σε άλλα γνωστά λειτουργικά σύστημα. Με άλλα λόγια ψάχνουν μια «τζαμπέ» απομίμηση.

Όσα skin και να πετάξεις, Linux είσαι δε θα αλλάξεις

Αυτό τους δημιουργεί μια ψυχολογική εξάρτηση που βασίζεται στην οικειότητα που έχουν με τα εν λόγω λειτουργικά. Θα τους βρούμε στα διάφορα social να ποστάρουν φωτογραφίες από τα ομολογουμένως όμορφα desktop τους και τους καταλαβαίνουμε όταν κάνουν ερωτήσεις (συνήθως στα πρώτα τους βήματα) του στυλ «πως τρέχουμε τα .exe στο Linux»

Διανομή επιλογής : Zorin OS / Elementary

Κλασσική ατάκα : «ρε παιδιά που είναι το C:\ στα Linux ?»

6.) Το «βαμπίρ»

Τα Βαμπίρ είναι μια κατηγορία χρηστών που επιζητούν την προσοχή και την βοήθεια των υπολοίπων ακόμα και για το πως κάνεις διπλό κλικ σε ένα αρχείο. Οκ…. υπερβάλουμε λίγο, αλλά σκεφτείτε λίγο τον χρήστη που μπαίνει σε ένα forum, ρωτάει κάτι (συνήθως δεν ξέρει να ρωτάει) και με το που πατήσει δημοσίευση στο ερώτημά του, είναι κολλημένος στην οθόνη και περιμένει εναγωνίως την απάντησή. Αν μπορούσε κάποιος να στείλει εκείνη την ώρα ένα drone για να τον δει, θα τον βρει σε μια μουμιοποιημένη στάση, ακίνητος (σαν sniper) και να ξεχνάει να ανοιγοκλείνει τα μάτια του φοβούμενος ότι μπορεί να χάσει την απάντηση.

Χαρακτηριστική στάση αναμονής του «βαμπίρ» όταν περιμένει απάντηση στην ερώτηση του

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι αν η απάντηση στο ερώτημά του δεν λύσει με μαγικό τρόπο το πρόβλημά του, ο κακόμοιρος που προσπάθησε να τον βοηθήσει…. την έβαψε…. Με άλλα λόγια περιμένει πάντα ένα κουτάλι που θα τον ταΐσει… σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ψαχτεί για το πρόβλημα. Τέλος, μόλις λάβει τις απαντήσει (ή και όχι) για το πρόβλημα του, διαγράφει το thread και μην τον είδατε τον Παναγή.

Διανομή επιλογής : έχω Λαϊνουξ

Κλασσική ατάκα : «SOS!!! / Βοήθεια !!! / Επείγον !!!!!!!!!!!!!!111111!!!!! «

7.) Ο «distro hopper»

Ο συγκεκριμένος τύπος χρηστών κυριολεκτικά ζει ένα δράμα. Δεν μπορεί να δεσμευτεί σε μια διανομή και τις αλλάζει σαν τα πουκάμισα. Αρχικά δεν

κάπως έτσι είναι ο distro hopper σε αριθμό μεταλλίων.. εμ διανομών.

παίζει η κάρτα wifi, στη συνέχεια δε δουλεύει η webcam σε συνδυασμό και με έναν πεισματάρη εκτυπωτή, κάνουν τα νεύρα του distro hopper κορδόνια. Αδυνατεί να καταλάβει, με άλλα λόγια, ότι μια διανομή με μια άλλη διανομή διαφέρει απλά στην έκδοση του πυρήνα και των οδηγών και στο πως είναι όλα τα άλλα δομημένα μεταξύ τους.

Φυσικά το γεγονός ότι η μια διανομή τους ξινίζει, η άλλη τους βρωμάει, η πάρα άλλη δε δουλεύει out of the box μετατρέπουν τους χρήστες αυτούς σε σταυροφόρους της ΜΙΑΣ διανομής που όλα θα δουλεύουν ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τα θέλουν οι ίδιοι.

Διανομή επιλογής : όταν τη μάθουμε θα σας την πούμε

Κλασσική ατάκα : «Θέλω κάτι στα μέτρα μου» (να’ξερε και ποια ήταν… καλά θα είναι)

8.) Ο «γκρινιάρης»

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει έναν άνθρωπο, που συνήθως μπήκε από σπόντα στον κόσμο του Linux. Συνήθως, γνωρίζει πέντε πράγματα παραπάνω στα άλλα λειτουργικά συστήματα και για κάποιο λόγο (δουλειά, περιέργεια, βαρεμάρα) αποφάσισε να αφιερώσει χρόνο στο να μάθει Linux.

Ο γκρινιάρης έχει λόγο ύπαρξης μόνο και μόνο για να κράζει. Παρόλα αυτά παραμένει χρήστης Linux

Επειδή όμως γνωρίζει αρκετά για το προηγούμενο του λειτουργικό (και έχει και άποψη) περιμένει…. ή απαιτεί όλα να δουλεύουν όπως και στο άλλο λειτουργικό. Στα φόρουμ θα το βρείτε να γκρινιάζει για το γραφικό περιβάλλον τάδε, για την διανομή τάδε, για τα λογισμικά… και πάντα θα τον ξεχωρίζετε από την άποψη « Μα γιατί υπάρχουν τόσες διανομές / γραφικά περιβάλλοντα / πακεταρίσματα ? Γιατί δεν μαζεύονται όλοι να φτιάξουν ένα Linux ; «

Διανομή επιλογής : Δεν μας λέει…

Κλασσική ατάκα : «Χαμένες εργατοώρες, όλες αυτές οι διαφορετικές διανομές…»

9.) O «hipster»

Περιπτωσάρα…. Από που να τον πιάσεις αυτόν τον noobα για να τον περιγράψεις. Μια ζωή επαναστάτης χωρίς λόγο και βρήκε να κάνει την επανάστασή του με λειτουργικά συστήματα.

Προσέξτε… δεν μιλάμε για τον συνειδητοποιημένο χρήστη που γνωρίζει την σημασία του ελεύθερου λογισμικού, τις ελευθερίας του διαδικτύου και του ακτιβισμού. Εδώ μιλάμε για άνθρωπο με επιλεκτική «αντισυστημική» φιλοσοφία.

Μαζεύει αυτοκόλλητα firefox, fsf, GNU κλπ και τα κολλάει στο laptop του (που είναι συνήθως ένα refurbished Mac Book), πολύ πιθανόν να έχει iPhone (γιατί δεν εμπιστεύεται τον «μεγάλο αδερφό» Google) και μιλάει παντού για τον Stallman και το GNU project (ακόμα ελπίζει για καθαρόαιμο GNUHurd OS) ενώ διατυμπανίζει σε όλα τα social networks (χρησιμοποιώντας το πραγματικό του όνομα και selfie) για το ότι δεν εμπιστεύεται τις εταιρείες λογισμικού (Google, Facebook) επειδή μας παρακολουθούν και πουλάνε τα προσωπικά μας δεδομένα.

gnu-plus-linux
…και το μούσι ολόκληρο… και το Gnu/Linux μουράτο

Φυσικά στο λειτουργικό σύστημα του αναφέρεται πάντα ως GNU/Linux (Γκνού σλας Λίνουξ ή Γνού πλας Λίνουξ) ενώ σε καμία περίπτωση δεν έχει ασχοληθεί ακόμα με τεχνικής φύσης θέματα ούτε έχει την υπομονή να μπει σε πρακτικά ζητήματα για να αποκτήσει εμπειρία στο Linux (συγνώμη… GNU/Linux).

Διανομή επιλογής : Trisquel GNU/Linux (σε ανάλυση 1024×768 μιας και αρνείται να βάλει proprietary drivers για την κάρτα γραφικών)

Κλασσική ατάκα : «Όταν κάτι είναι δωρεάν αλλά όχι ελεύθερο, τότε εσύ είσαι το προϊόν του»

Επίλογος

Πιστεύουμε να βρήκατε τον εαυτό σας μέσα σε αυτές τις κατηγορίες όπως τον βρήκαμε και εμείς (ο γράφων ήταν «dual booter» μαζί με «θέλω να μοιάζει με mac») και μαζί με το γέλιο να σας ήρθαν στο μυαλό οι αναμνήσεις από εκείνες νύχτες που κοιτούσατε σα χάνοι την οθόνη του τερματικού. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και στην περίπτωση του Linux αναδεικνύεται στον καθοριστικό εκείνο παράγοντα που δύναται να το μετατρέψει στο καθημερινό σας λειτουργικό σύστημα. Εσείς τι τύπος «noob’α» ήσασταν ; (ή είστε ακόμα)

15 σκέψεις σχετικά με το “9+1 τύποι νεοεισερχομένων χρηστών στο Linux

Add yours

  1. Εκλαψα από τα γέλια! Εγώ είμαι ένα κράμα dual booter με distro hopper. Έχει τύχει αρκετές φορές να κάνω 4-5 φορμάτ σε μία μέρα γιατί πχ δεν είχα ήχο!

    1. Επίτηδες το κάναμε… για να δούμε ποιοι είναι ακόμα noob’αδες…. μόλις μας έδειξες οτι έχεις δρόμο ακόμα :P

  2. Ο αναρχοάπλυτος που το μόνο πραγμα που τον ενδιαφερει είναι η ελευθερία, που είναι; :p

    1. όχι! μιλάμε γι αυτό που εξαιρείται ρητά από το 9:
      «Προσέξτε… δεν μιλάμε για τον συνειδητοποιημένο χρήστη που γνωρίζει την σημασία του ελεύθερου λογισμικού, τις ελευθερίας του διαδικτύου και του ακτιβισμού. «

  3. Εγώ από απλή περιέργεια και όμως κόλλησα …μου αρέσουν τα Linux γιατί όπως τα αφήνω έτσι τα βρίσκω .. σε αντίθετη περίπτωση με τα Windows μετά από κάθε ενημέρωση είναι άλλο μηχάνημα !!!!!

  4. Εγώ απλά τα δοκίμασα, μου άρεσαν, τα κράτησα. Για τις άπειρες απορίες ρωτώ το DuckDuck. Και κυρίως διαβάζω το cerebrux. Τα έχω βάλει εδώ και 5 μήνες (Ubuntu 16.04 LTS) μου αρέσει, είναι απλό και εύχρηστο (για τα απλά πράγματα που κάνω). Συναντώ δυσκολίες (κυρίως να βάζω και να βγάζω προγράμματα) αλλά μου αρέσει αυτό γιατί έτσι μαθαίνω και πάω παρακάτω. Ωραίο άρθρο, πανέξυπνο.

  5. Ανηκω ξεκαθαρα στον dual boot τύπο , αμα έβρισκα και οδηγο για την καρτα γραφικων μου στα ubuntu ίσως με έλκυαν περισσοτερο να ασχοληθώ

  6. Παιδιά, αυτού του είδους τα δημοσιεύματα είναι εντελώς ξεπερασμένα, Αυτά δηλ. που απαριθμούν μη υπαρκτές κατηγορίες χρηστών με -και καλά- ανάλαφρη και παιχνιδιάρικη διάθεση.

    Στην πραγματικότητα είναι ανόητα, προβάλλουν κάποια στερεότυπα και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα ουσιαστικό στους αναγνώστες σας.

    Άσε που συνήθως τα βρίσκεις σε χαζοπεριοδικά και σκουπιδοσάιτ «life style». Δεν ταιριάζει δηλ. με το ύφος και τη θεματολογία του δικού σας σάιτ.

    Ελπίζω να εκλάβετε καλοπροαίρετα την κριτική μου.

    1. Οποιαδήποτε κριτική ευπρόσδεκτη αλλά προτού κρίνεις καλό είναι να διαβάζεις και το disclaimer :)

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑