Με την έλευση του Ubuntu 17.10 των περασμένο Οκτώβριο, το Unity πλέον δεν αναπτύσσεται από την Canonical απλώς θα συντηρείται για την έκδοση 16.04 έως το 2021. Φαίνεται όμως, με πρωτοβουλία μερικών developer υπάρχει πιθανότητα το Unity 7 να συνεχιστεί να αναπτύσσεται και να γίνει μια επίσημη εκδοχή του Ubuntu όπως είναι το Xubuntu, Kubuntu κλπ.

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το Ubuntu θα θυμούνται ότι με το Ubuntu 17.10, πλέον το Unity έχει σταματήσει να αναπτύσσεται. Με άλλα λόγια το Ubuntu πέρασε εξολοκλήρου σε περιβάλλον GNOME και απλά θα συνεχίσει να συντηρεί τις όποιες εκδόσεις έχουν Unity μέχρι το τέλος της υποστήριξης τους.

unity-7-episimi-ekdosh-ubuntu

Ενώ η Canonical εγκατέλειψε τη όποια προσπάθεια με το Unity, το Ubuntu Phone και την σύγκλιση του desktop με το κινητό (σε αντίθεση με την Samsung), κάποιοι μέσα στην κοινότητα ενδιαφέρονται να διατηρήσουν την ανάπτυξη του Unity 7 και μάλιστα να δημιουργήσουν και μια επίσημη εκδοχή του Ubuntu με αυτό.

Πριν λίγες μέρες λοιπόν δημοσιεύτηκε στο community.ubuntu.com ένας πλάνο συντήρησης και ανάπτυξης του Unity με την ελπίδα το Ubuntu Unity να γίνει επίσημη διανομή LTS του Ubuntu παράλληλα με το Ubuntu Budgie, Xubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Mate κλπ.

Αυτή τη στιγμή προγραμματίζουν να κυκλοφορούν νέες εκδόσεις Ubuntu Unity περίπου μια φορά την εβδομάδα και ελπίζουν σταδιακά η όλη προσπάθεια να μεταφερθεί στους διακομιστές του Ubuntu ώστε έτσι να εξαλείψουν την ανάγκη εξωτερικών PPA.

unity8Να σημειώσουμε ότι αυτή η προσπάθεια αφορά την επιφάνεια εργασίας Unity 7 (της τελευταίας έκδοσης γραφικού περιβάλλοντος Unity) και όχι του Unity 8 που το συνεχίζουν άλλοι όπως το UBports. Τέλος το Ubuntu 18.04 αναμένεται να κυκλοφορήσει, όπως το λέει ο αριθμός έκδοσής του τον Απρίλιο του 2018.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται λοιπόν και για το Unity, όπως είχε γίνει και με το παλιό Gnome 2. Μόνο που στην περίπτωση του Gnome 2 ή ομάδα που αποφάσισε να το συνεχίσει κατάφερε να φτιάξει ένα από τα πιο πετυχημένα και σταθερά γραφικά περιβάλλοντα το οποίο πλέον το γνωρίζουμε ως MATE γραφικό περιβάλλον.

Άραγε θα πετύχει το ίδιο και με το Unity;


πηγή: community.ubuntu.com