Η εταιρεία Google, η οποία επί σειρά ετών χρησιμοποιεί το Goobuntu, μια προσαρμοσμένη έκδοση του Ubuntu LTS, ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει σταδιακά στο gLinux, το οποίο χρησιμοποιεί ως βάση το Debian Testing.

Όπως αναφέρει το MuyLinux (ισπανική ιστοσελίδα), στο Debconf’17 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο αποκαλύφθηκαν τα σχέδια για την ομαλή μετάβαση από Ubuntu σε Debian Testing.

  • Video Debconf’17 (η σχετική ομιλία ξεκινάει στο 12o λεπτό)

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι ο κύκλος ανάπτυξης του Ubuntu ξεκινάει μια «πρόσμιξη» του Debian testing με unstable οπότε είναι λογικό η μετάβαση να γίνει αρκετά ομαλά.

Γιατί η Google επέλεξε να κάνει μετάβαση στο Debian Testing

Στο παραπάνω βίντεο του Debconf’17, αναφέρεται ότι ο λόγος που μεταβαίνουν στο Debian Testing είναι επειδή θέλουν μια Rolling release διανομή. Κατά την άποψή μου, ο λόγος που αναφέρουν για αυτή την μετάβαση μου φαίνεται μια «εταιρική δικαιολογία» αν αναλογιστούμε το μέγεθος και την τεχνική κατάρτιση που διαθέτει η Google. Θα μπορούσαν άνετα να πάνε σε Arch Linux που είναι μια καθαρά rolling release διανομή. Η Google ίσως είναι η μόνη που μπορεί να το κάνει. Οπότε θεωρώ ότι κάτι άλλο κρύβεται από αυτή την απόφασή τους, όπως:

  1. Το Ubuntu και κατά συνέπεια η Canonical είναι πλέον μια υπολογίσιμη δύναμη, ιδιαίτερα στο Cloud και όπως φαίνεται, η απόφασή της να μπει στο χρηματιστήριο την θέτει σε απευθείας ανταγωνισμό.
  2. To Debian είναι μια universal διανομή, υπο την έννοια ότι στοχεύει σε μια ευρεία γκάμα αρχιτεκτονικών  και δεν εξαρτάται από καμία εταιρεία αλλά από τις αποφάσεις της κοινότητας.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω είναι μια λογική συνέχεια της Google να χρησιμοποιεί εσωτερικά το Debian testing αντί για Ubuntu.

glinux-google-debian

Η πρόοδος της μετάβασης στο Debian Testing

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη και φαίνεται ότι h Google έχει σκοπό να συνεργαστεί με την κοινότητα Debian για όσα σφάλματα του κώδικα βρίσκει. Βέβαια η Google όσο χρησιμοποίησε το Ubuntu (LTS) ως πελάτης της Canonical μέσω Ubuntu Advantage δεν ήταν καθόλου ενεργή στην κοινότητα. Θα έλεγα ανύπαρκτη όπως πάντα.

Στην περίπτωση του Debian, η Google σκοπεύει να στέλνει ότι αλλαγές κάνει, πίσω στην κοινότητα προς όφελος όλων. Φυσικά, μένει να το δούμε αυτό, ενώ προσωπικά επιτρέψτε μου να κρατάω μικρό καλάθι.

Φυσικά για τη Canonical, όπως είναι αναμενόμενο η κίνηση αυτή είναι μια μεγάλη απώλεια εσόδων. Έτσι, αν και το Ubuntu έχει έναν τεράστιο αριθμό πελατών σε διακομιστές, cloud και παραμένει η μεγαλύτερη διανομή σε χρήση στην αγορά υπολογιστών, η απώλεια ενός πελάτη στο μέγεθος της Google, δεν θα περάσει απαρατήρητη.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η Google χρησιμοποιεί όχι μόνο Debian η Ubuntu, εσωτερικά, αλλά και Gentoo για το λειτουργικό σύστημα Chrome OS το οποίο βρίσκουμε στα Chromebook.


Παραπομπές: