Ubuntu vs Debian: Μαζί δεν κάνουν… και χώρια δεν μπορούν!

Όλοι γνωρίζουμε ότι το Ubuntu είναι μια διανομή Linux, βασισμένη στο Debian. Παρά τις διαφορές του Ubuntu από το Debian σε κάθε επίπεδο (φιλοσοφικό και τεχνολογικό), διατηρούν την μεταξύ τους συμβατότητα με αποτέλεσμα το ένα να ωφελείται από το άλλο σε διαφορετικό πάντα βαθμό.

Οι δύο αυτές διανομές έχει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης όπου ο κύκλος ανάπτυξης του Debian διαρκεί 2 χρόνια ενώ του Ubuntu διαρκεί 6 μήνες (ακολουθώντας την παράλληλη εξέλιξη του GNOME).

Έτσι το Debian βγάζει κάθε 2 χρόνια μια σταθερή έκδοση ενώ η Canonical (Ubuntu) κάθε 6 μήνες. Παράλληλα όμως η Canonical (Ubuntu) μετά από τέσσερις τέτοιους 6 μηνιαίους κύκλους, δηλαδή κάθε δύο χρόνια, βγάζει μια ειδική έκδοση Long Time Support (LTS) και την διατηρεί με ενημερώσεις και αναβαθμίσεις για 3 χρόνια στην Desktop έκδοση και για 5 χρόνια στην Server έκδοση. Αντίθετα οι 6 μηνιαίες εκδόσεις υποστηρίζονται με ενημερώσεις και αναβαθμίσεις για 1,5 χρόνια.

Το Debian ακολουθεί διαφορετική τακτική, υποστηρίζοντας αναβαθμίσεις ασφαλείας για τις σταθερές εκδόσεις για 3 χρόνια. Μετά το πέρας αυτών των ετών υποστήριξης οι χρήστες (Ubuntu και Debian) μπορούν αν το επιθυμούν να αναβαθμίσουν το σύστημά τους στην επόμενη διαθέσιμη έκδοση συνήθως χωρίς να χρειάζεται να ξανά εγκαταστήσουν τα πάντα μετά από μερικά κλικ.

Advertisements

Ονοματολογία και εκδόσεις

H Canonical (Ubuntu) ακολουθεί δύο γραμμές “παραγωγής”, την σταθερή έκδοση (η τωρινή είναι η 10.10) και την υπό ανάπτυξη έκδοση (η τωρινή είναι 11.04). Αντίθετα το Debian έχει 4 γραμμές ανάπτυξης την σταθερή, την υπό έλεγχο, την ασταθή και τη πειραματική έκδοση.

Ο αριθμός εκδόσεων του Ubuntu ακολουθεί μια απλή λογική που προκύπτει από δύο αριθμούς, το έτος στο οποίο έχει εκδοθεί το Ubuntu και τον μήνα του 6 μηνιαίου κύκλου. Για παράδειγμα η τωρινή σταθερή έκδοση του Ubuntu είναι η 10.10 που σημαίνει ότι εκδόθηκε το 2010 τον 10 μήνα. Άλλο ένα παράδειγμα, αν μας πει κάποιος χρήστης ότι έχει την έκδοση 8.04 του Ubuntu αμέσως ξέρουμε ότι αυτό εκδόθηκε το 2008, τον 4 μήνα. Άρα βλέπουμε ότι έχουμε μια έκδοση τον Απρίλιο και μια τον Οκτώβριο κάθε χρόνο. Το Debian ακολουθεί την απλή σειρά αριθμών 1,2,3,4,5 κλπ. Επομένως η τωρινή σταθερή έκδοση είναι η 6.0 η επόμενη σε 2 χρόνια θα είναι η 7.0 και ούτω καθεξής.

Πέρα από τον αριθμό των εκδόσεων η κάθε μια από αυτές τις διανομές έχει και μια κωδική ονομασία. Τα ονόματα στις εκδόσεις του Debian βγαίνουν από την ταινία Toy Story ενώ του Ubuntu από την αγγλική αλφάβητο. Έτσι η τωρινή έκδοση του Debian ονομάζεται “Squeeze” ενώ η προηγούμενη ονομαζόταν “Lenny” (περισσότερα για τα ονόματα του Debian εδώ). Το Ubuntu έχει πάρει με την σειρά την αλφάβητο και τώρα βρίσκεται στο γράμμα “M” και το όνομα της τωρινής έκδοσης ονομάζεται Maverick Meerkat (επίθετο και ένα όνομα ζώου) ενώ η επόμενη έκδοση θα είναι από το γράμμα “N” και θα ονομάζεται Natty Narval περισσότερα για τα ονόματα του Ubuntu εδώ.

Συγκοινωνούντα δοχεία

Αμέσως μετά την ανακοίνωση μιας σταθερής έκδοσης Ubuntu ξεκινάει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης που διαρκεί όπως είπαμε 6 μήνες.

Κατά την διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος τα πακέτα του Ubuntu παραλαμβάνονται από την ασταθή έκδοση του Debian (εκείνη την χρονική στιγμή), “συσκευάζονται” εκ νέου για το Ubuntu με διαφορετικούς αριθμούς έκδοσης και ενσωματώνονται στο λειτουργικό σύστημα μαζί με ειδικά για την διανομή patch, όπως απαιτείται. Καθ’όλη την διάρκεια του 6μήνου τα προγράμματα δοκιμάζονται από χιλιάδες χρήστες και αναφέρονται τυχών αστάθειες και προβλήματα μέσο του Launchpad (τι είναι το Launchpad) πριν την ανακοίνωση της σταθερής έκδοσης.

Το Debian χρησιμοποιεί και αυτό την ασταθή έκδοση η οποία σταδιακά μεταπίπτει στην υπό έλεγχο έκδοση και καταλήγουν στην σταθερή έκδοση λίγο πριν το τέλος του διετούς κύκλου ανάπτυξης.

Το Ubuntu υποστηρίζει επίσημα μόνο τις 2 πιο διαδεδομένες αρχιτεκτονικές υπολογιστών (Intel, AMD) ενώ το Debian υποστηρίζει περίπου 10.

Διαφορετική φιλοσοφία

Το Ubuntu έχει 3 στόχους, τους υπολογιστές των καθημερινών χρηστών (6μηνιαίες εκδόσεις), τους εταιρικούς υπολογιστές (LTS εκδόσεις) και τους διακομιστές (Server εκδόσεις). Αντίθετα το Debian ακολουθεί μια διαφορετική τακτική προσφέροντας μια έκδοση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε ανάγκη.

Το Ubuntu συγκεντρώνει την προσοχή του στον τελικό χρήστη. Έτσι σε γενικές γραμμές τηρεί την λογική “ελευθερία στον χρήστη παρά στον φιλόσοφο”, κάμπτοντας τις όποιες φιλοσοφικές προεκτάσεις του ΕΛ/ΛΑΚ ώστε το τελικό προϊόν να είναι όσο πιο φιλικό γίνεται και χωρίς απαιτήσεις γνώσεων από τον τελικό χρήστη. Αντίθετα το Debian επικεντρώνει την προσοχή του όχι στον τελικό χρήστη αλλά στην αρτιότητα του προϊόντος και στην διατήρηση των φιλοσοφικών προεκτάσεων του ΕΛ/ΛΑΚ.

Το πλεονέκτημα του Debian είναι ότι δεν θα ανακοινώσει κάποια σταθερή έκδοση αν πραγματικά δεν είναι έτοιμη και σταθερή. Έτσι μπορεί και να ξεπεράσει τα 2 χρόνια ανάπτυξης και όταν είναι έτοιμη θα ανακοινωθεί. Το μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τα προγράμματα και οι drivers που θα διαθέτει αυτή η έκδοση θα είναι κατά 1-2 χρόνια παλιότερα από την αγορά με αποτέλεσμα να έχει ασυμβατότητες με τις σύγχρονες συσκευές. Όμως ένας αρκετά έμπειρος χρήστης Debian γνωρίζει πώς να “παρακάμπτει” αυτό το πρόβλημα προσθέτοντας προγράμματα και drivers από την επόμενη γραμμή παραγωγής του Debian (συνήθως από την ασταθή έκδοση). Μπορεί το αποτέλεσμα να μην θεωρείται πλέον “σταθερό” αλλά τουλάχιστον είναι χρηστικό και λειτουργικό.

Επίλογος

Προσωπικά αν με ρωτήσετε παρά την εμπειρία που έχω στο Linux και μπορώ να χρησιμοποιήσω το Debian, προτιμώ την λογική που ακολουθεί το Ubuntu. Κάποιους τους βολεύει το Debian άλλους το Ubuntu… περί ορέξεως… «Windows 95″…

Αν κάτι παρέλειψα η έχετε κάποια απορία περιμένω τα σχόλιά σας να τα διευκρινίσω.

Παραπομπές:

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑